|

Den rullende kulturarv er med til at fejre historiske begivenheder

Af Motorredaktor Jørgen Kjær Hadsten

 

 Jørgen Kjær

I forbindelse med markeringen af Danmarks befrielse den 5. maj deltog militærhistoriske køretøjer ved flere højtideligheder i landet. Militærkøretøjerne med udspring i anden verdenskrig – hovedsagelig engelske og amerikanske er dermed med til at skabe en historisk tidslomme, og sammen med deres ejere og andre reenactors, som de kaldes, iklædt tidstypiske uniformer markeres frihedsdagen og frihedsbudskabet.

Ægte ”krigerjeeps” – Ford og Willys produceret under anden verdenskrig er trods store produktionstal eftertragtede samlerobjekter, der handles til høje priser i original stand. Leder man efter en sådan skal man vare sig for kopier!

 

Militærkøretøjerne, der i sagens natur er mindst 74 år gamle, deltager i parader, opvisninger og udstillinger. Ved højtideligheden på Hvidsten Kro deltog en gruppe ejere af militærhistoriske køretøjer. En af disse var Jan Boll Jespersen fra Aalborg, der var kørende i sin flot restaurerede Willys MB jeep fra 1944.

Jan Boll har selv restaureret sin jeep gennem de seneste år.

-Jeg købte jeepen for nogle år siden. Den kommer fra Norge, hvor den har gjort tjeneste ved det norske forsvar og senere hjemmeværnet. Den har måske i dens seneste levetid været brugt som reservedelsbil, da mange dele var plukket af den, da jeg fik den. Jeg har efterfølgende fundet de fleste dele, fortæller Jan Boll, der søger at holde bilen så originalt som overhovedet muligt. Jan Boll synes ikke det er så svært at holde bilen kørende trods dens alder. Chevrolet deltog også i produktionen af krigsmateriel under anden verdenskrig. Serien er kendt som Canadian Military Pattern og blev bygget General Motors canadiske fabrik.

-Alle reservedele kan faktisk skaffes til bilen, og mekanikken er rimelig simpel, så med en god reparationsmanual kan jeg selv holde den kørende, fortæller Jan Boll, der hovedsagelig bruger bilen til lokale træf og arrangementer.

-Jeg har endnu ikke været til udenlandske træf, men jeg kunne absolut godt tænke mig at deltage i et af arrangementerne i Normandiet, hvor invasionen den 6. juni markeres. I år kunne det være ekstra spændende idet det er 75 år siden den fandt sted, forklarer Jan Boll, som har haft udlånt sin jeep til optagelserne af filmen ”Under sandet”.

-Jeepen kører rigtig godt, og det er spændende og givende at deltage i sådanne historiske arrangementer som her ved Hvidsten Kro, slutter Jan Boll inden jeepen igen vendes mod Aalborg.

Der skal også en Dodge ambulance med lidt blod og knoglerester med når reenactors fortæller om anden verdenskrig.

 

Historien om Hvidstengruppen er efter filmen af samme navn  de fleste danskere. 8 mænd fra gruppen blev henrettet af tyskerne for modstandsarbejde under krigen, og der var da også – hovedsagelig ældre deltagere blandt gæsterne, der ikke syntes helt godt om reenactors i tyske uniformer og en 6-cylindret tysk Opel i tysk militærudrustning og -bemaling med tidstypiske tyske hærnummerplader parkeret foran kroen.

Ved fejringen af befrielsesdagen på Hvidsten Kro fik en tysk Opel en ”hædersplads” foran kroen ved Hvidsten, hvor kroejer Marius Fiil og Hvidstengruppens medlemmer havde deres udspring. Et par ”tyske soldater” var med til at levendegøre dagen.  

 

-Men det er jo en del af historien, og skal vi fortælle historien til kommende slægter og stadig markere befrielsesdagen den 5. maj, skal vi måske fortælle hele historien, konkluderede en af deltagerne, der dog heller ikke lagde skjul på, at han godt kunne have det lidt svært med at se tyske soldater spankulere rundt i haven omkring kroen, der var ramme om en af besættelsens kendte modstandsgrupper.

Denne Ford Junior de Luxe blev samlet/færdigbygget på Fords samlefabrik i Sydhavnen i København og indregistreret i marts 1936. Modellen blev fremstillet fra 1934 til 1937. En tilsvarende model blev fremstillet i Tyskland under navnet Ford Eifel. Denne bil var oprindeligt rød, og den blev afmeldt i 1971, men er af nuværende ejer blevet renoveret og udstyret som en engelsk stabsvogn. Bilen har en 4-cylindret motor på 1,172 ccm der yder 34 HK. Topfarten angives til 110 km/t.

Chevrolet deltog også i produktionen af krigsmateriel under anden verdenskrig. Serien er kendt som Canadian Military Pattern og blev bygget General Motors canadiske fabrik.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Scanningssystem af fingeraftryk skal opdateres Rigspolitiet har konstateret, at det it-system, der bruges ved kontrol af fingeraftryk i forbindelse med indrejsekontrol af visumpligtige borgere fra tredjelande, har været for dårligt. Derfor skal systemet nu opdateres.   Foto: København Politi  Rigspolitiet har konstateret, at det it-system, der bruges ved kontrol af fingeraftryk i forbindelse med indrejsekontrol af visumpligtige borgere fra tredjelande, har været for dårligt. Systemet har forsøgt at verificere det scannede fingeraftryk, selv om aftrykket ikke har været af sådan kvalitet, at systemet har kunnet verificere fingeraftrykket i det et fælleseuropæiske elektroniske visuminformationssystem, VIS.   Det har betydet, at det har været sværere for politiet at opnå et match, når en person fra et tredjeland rejser ind i Danmark. Den såkaldte authentication hit rate har ligget omkring 64 procent mod et forventet måltal på 90 procent.  Fingeraftryk er et af flere elementer, der indgår i grænsekontrollen af visumpligtige personer fra tredjelande. De øvrige kontroller, der foretages i tilfælde af manglende verifikation af fingeraftryk, er tidskrævende, men efter Rigspolitiets vurdering tilstrækkelige til at sikre, at der er overensstemmelse mellem den indrejsende og det fremviste visum.  Politiet har gennem en længere periode uden effekt søgt at afhjælpe den lave hit rate, eksempelvis ved vedligeholdelse/rengøring. I december 2019 blev årsagen identificeret, og i samarbejde med leverandøren, er der lavet en opdatering af systemet.   Opdateringen sikrer, at kun scanninger af tilstrækkelig kvalitet sendes til VIS-systemet til verifikation. Det vil således fremstå tydeligt for paskontrollanten, at der er behov for at foretage en fornyet scanning. Med opdateringen forventer Rigspolitiet, at hit raten stiger til et acceptabelt niveau.  ”Det er beklageligt, at fingeraftrykslæseren i vores system ved grænsekontrollen ikke har fungeret optimalt. Hitraten har været for lav, hvilket har skabt problemer i paskontrollen. Jeg har derfor en forventning om, at opdateringen af systemet vil bringe hit raten op”, siger politidirektør hos Rigspolitiet Lene Frank.  Hitraten siger ikke noget om antallet af sager med indrejse af visumpligtige tredjelandsstatsborgere, hvor der bliver scannet fingeraftryk. Det gjorde der i knap 80 procent af disse indrejsesager til Danmark i første kvartal 2020. Til sammenligning er gennemsnittet i EU på cirka 45 procent. Børn under 12 år, diplomater og personer, for hvilke det er fysisk umuligt at optage fingeraftryk, er fritaget fra kravet om at afgive fingeraftryk i forbindelse med visumansøgningen og får derfor heller ikke scannet fingeraftryk ved indrejsekontrollen.  Del

Scanningssystem af fingeraftryk skal opdateres Rigspolitiet har konstateret, at det it-system, der bruges ved kontrol af fingeraftryk i forbindelse med indrejsekontrol af visumpligtige borgere fra tredjelande, har været for dårligt. Derfor skal systemet nu opdateres. Foto: København Politi Rigspolitiet har konstateret, at det it-system, der bruges ved kontrol af fingeraftryk i forbindelse med indrejsekontrol af visumpligtige borgere fra tredjelande, har været for dårligt. Systemet har forsøgt at verificere det scannede fingeraftryk, selv om aftrykket ikke har været af sådan kvalitet, at systemet har kunnet verificere fingeraftrykket i det et fælleseuropæiske elektroniske visuminformationssystem, VIS. Det har betydet, at det har været sværere for politiet at opnå et match, når en person fra et tredjeland rejser ind i Danmark. Den såkaldte authentication hit rate har ligget omkring 64 procent mod et forventet måltal på 90 procent. Fingeraftryk er et af flere elementer, der indgår i grænsekontrollen af visumpligtige personer fra tredjelande. De øvrige kontroller, der foretages i tilfælde af manglende verifikation af fingeraftryk, er tidskrævende, men efter Rigspolitiets vurdering tilstrækkelige til at sikre, at der er overensstemmelse mellem den indrejsende og det fremviste visum. Politiet har gennem en længere periode uden effekt søgt at afhjælpe den lave hit rate, eksempelvis ved vedligeholdelse/rengøring. I december 2019 blev årsagen identificeret, og i samarbejde med leverandøren, er der lavet en opdatering af systemet. Opdateringen sikrer, at kun scanninger af tilstrækkelig kvalitet sendes til VIS-systemet til verifikation. Det vil således fremstå tydeligt for paskontrollanten, at der er behov for at foretage en fornyet scanning. Med opdateringen forventer Rigspolitiet, at hit raten stiger til et acceptabelt niveau. ”Det er beklageligt, at fingeraftrykslæseren i vores system ved grænsekontrollen ikke har fungeret optimalt. Hitraten har været for lav, hvilket har skabt problemer i paskontrollen. Jeg har derfor en forventning om, at opdateringen af systemet vil bringe hit raten op”, siger politidirektør hos Rigspolitiet Lene Frank. Hitraten siger ikke noget om antallet af sager med indrejse af visumpligtige tredjelandsstatsborgere, hvor der bliver scannet fingeraftryk. Det gjorde der i knap 80 procent af disse indrejsesager til Danmark i første kvartal 2020. Til sammenligning er gennemsnittet i EU på cirka 45 procent. Børn under 12 år, diplomater og personer, for hvilke det er fysisk umuligt at optage fingeraftryk, er fritaget fra kravet om at afgive fingeraftryk i forbindelse med visumansøgningen og får derfor heller ikke scannet fingeraftryk ved indrejsekontrollen. Del

Rigspolitiet har konstateret, at det it-system, der bruges ved kontrol af fingeraftryk i forbindelse med indrejsekontrol af visumpligtige borgere fra tredjelande, har været for dårligt. Derfor skal systemet nu opdateres ... læs mere
Fra ægtemand til plejer

Fra ægtemand til plejer

I påsken mistede Torben Gorm Larsen i Ulstrup sin kone efter 11 års sygdom. Han har samlet gode erfaringer, som han gerne vil give videre til andre ... læs mere
Nu bliver det ulovligt at købe koncentrerede sprøjtemidler

Nu bliver det ulovligt at købe koncentrerede sprøjtemidler

1. juli 2020 vil det ikke længere være muligt for private danskere at købe ukrudtsmidler, bl.a. Roundup, og andre pesticider i koncentreret form ... læs mere
NYT fra LECA

NYT fra LECA

I denne måneds nyhedsbrev kan du blive klogere på nogle Leca®-løsninger, du måske ikke kendte i forvejen ... læs mere
48 trafikanter sigtet efter Kalø-kontrol

48 trafikanter sigtet efter Kalø-kontrol

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYT fra VELAS

NYT fra VELAS

Kvægnyt skifter udseende og afsender ... læs mere
Personlige opråb hjælper andre

Personlige opråb hjælper andre

Sammenholdet i arbejdet for et liv uden kræft er stort. En del af sammenholdet er bl.a., at kræftpatienter deler deres personlige historier ... læs mere
Å vil have fast ø-læge på Anholt

Å vil have fast ø-læge på Anholt

Af Rasmus Foged, Regionsrådsmedlem for Alternativet, Region Midtjylland og Folketingskandidat for Alternativet, Storkreds Østjylland ... læs mere
Loading...