|

Den rullende kulturarv er med til at fejre historiske begivenheder

Af Motorredaktor Jørgen Kjær Hadsten

 

 Jørgen Kjær

I forbindelse med markeringen af Danmarks befrielse den 5. maj deltog militærhistoriske køretøjer ved flere højtideligheder i landet. Militærkøretøjerne med udspring i anden verdenskrig – hovedsagelig engelske og amerikanske er dermed med til at skabe en historisk tidslomme, og sammen med deres ejere og andre reenactors, som de kaldes, iklædt tidstypiske uniformer markeres frihedsdagen og frihedsbudskabet.

Ægte ”krigerjeeps” – Ford og Willys produceret under anden verdenskrig er trods store produktionstal eftertragtede samlerobjekter, der handles til høje priser i original stand. Leder man efter en sådan skal man vare sig for kopier!

 

Militærkøretøjerne, der i sagens natur er mindst 74 år gamle, deltager i parader, opvisninger og udstillinger. Ved højtideligheden på Hvidsten Kro deltog en gruppe ejere af militærhistoriske køretøjer. En af disse var Jan Boll Jespersen fra Aalborg, der var kørende i sin flot restaurerede Willys MB jeep fra 1944.

Jan Boll har selv restaureret sin jeep gennem de seneste år.

-Jeg købte jeepen for nogle år siden. Den kommer fra Norge, hvor den har gjort tjeneste ved det norske forsvar og senere hjemmeværnet. Den har måske i dens seneste levetid været brugt som reservedelsbil, da mange dele var plukket af den, da jeg fik den. Jeg har efterfølgende fundet de fleste dele, fortæller Jan Boll, der søger at holde bilen så originalt som overhovedet muligt. Jan Boll synes ikke det er så svært at holde bilen kørende trods dens alder. Chevrolet deltog også i produktionen af krigsmateriel under anden verdenskrig. Serien er kendt som Canadian Military Pattern og blev bygget General Motors canadiske fabrik.

-Alle reservedele kan faktisk skaffes til bilen, og mekanikken er rimelig simpel, så med en god reparationsmanual kan jeg selv holde den kørende, fortæller Jan Boll, der hovedsagelig bruger bilen til lokale træf og arrangementer.

-Jeg har endnu ikke været til udenlandske træf, men jeg kunne absolut godt tænke mig at deltage i et af arrangementerne i Normandiet, hvor invasionen den 6. juni markeres. I år kunne det være ekstra spændende idet det er 75 år siden den fandt sted, forklarer Jan Boll, som har haft udlånt sin jeep til optagelserne af filmen ”Under sandet”.

-Jeepen kører rigtig godt, og det er spændende og givende at deltage i sådanne historiske arrangementer som her ved Hvidsten Kro, slutter Jan Boll inden jeepen igen vendes mod Aalborg.

Der skal også en Dodge ambulance med lidt blod og knoglerester med når reenactors fortæller om anden verdenskrig.

 

Historien om Hvidstengruppen er efter filmen af samme navn  de fleste danskere. 8 mænd fra gruppen blev henrettet af tyskerne for modstandsarbejde under krigen, og der var da også – hovedsagelig ældre deltagere blandt gæsterne, der ikke syntes helt godt om reenactors i tyske uniformer og en 6-cylindret tysk Opel i tysk militærudrustning og -bemaling med tidstypiske tyske hærnummerplader parkeret foran kroen.

Ved fejringen af befrielsesdagen på Hvidsten Kro fik en tysk Opel en ”hædersplads” foran kroen ved Hvidsten, hvor kroejer Marius Fiil og Hvidstengruppens medlemmer havde deres udspring. Et par ”tyske soldater” var med til at levendegøre dagen.  

 

-Men det er jo en del af historien, og skal vi fortælle historien til kommende slægter og stadig markere befrielsesdagen den 5. maj, skal vi måske fortælle hele historien, konkluderede en af deltagerne, der dog heller ikke lagde skjul på, at han godt kunne have det lidt svært med at se tyske soldater spankulere rundt i haven omkring kroen, der var ramme om en af besættelsens kendte modstandsgrupper.

Denne Ford Junior de Luxe blev samlet/færdigbygget på Fords samlefabrik i Sydhavnen i København og indregistreret i marts 1936. Modellen blev fremstillet fra 1934 til 1937. En tilsvarende model blev fremstillet i Tyskland under navnet Ford Eifel. Denne bil var oprindeligt rød, og den blev afmeldt i 1971, men er af nuværende ejer blevet renoveret og udstyret som en engelsk stabsvogn. Bilen har en 4-cylindret motor på 1,172 ccm der yder 34 HK. Topfarten angives til 110 km/t.

Chevrolet deltog også i produktionen af krigsmateriel under anden verdenskrig. Serien er kendt som Canadian Military Pattern og blev bygget General Motors canadiske fabrik.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Det er sommer

Det er sommer

Ta `til sommersalg hos GADEBERG XL i Hadsten ... læs mere
Er du Fighter?

Er du Fighter?

Har du på et tidspunkt i dit liv hørt ordene "Du har kræft"? ... læs mere
UD I NATUREN (30)

UD I NATUREN (30)

Sommervarmen sætter sit præg mange steder DERUDE ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYT fra Boligsiden.dk:

NYT fra Boligsiden.dk:

Boligsalget er for første gang i år lavere end sidste år ... læs mere
OK deler mange penge ud

OK deler mange penge ud

Mange penge til foreninger ... læs mere
Den rigtige beslutning

Den rigtige beslutning

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten - Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti - www.reneschneider.dk ... læs mere
Peermodul rykker nu ind på VIA University College Aarhus

Peermodul rykker nu ind på VIA University College Aarhus

Med et kompetencegivende peermodul på VIA har Favrskov Kommunes to peermedarbejdere nået en vigtig milepæl ... læs mere
Indbrud

Indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hans Gadeberg Plads under renovering

Hans Gadeberg Plads under renovering

Stor renovering af pladsen foran Sundhedshuset ... læs mere
Loading...