|

Den rullende kulturarv er med til at fejre historiske begivenheder

Af Motorredaktor Jørgen Kjær Hadsten

 

 Jørgen Kjær

I forbindelse med markeringen af Danmarks befrielse den 5. maj deltog militærhistoriske køretøjer ved flere højtideligheder i landet. Militærkøretøjerne med udspring i anden verdenskrig – hovedsagelig engelske og amerikanske er dermed med til at skabe en historisk tidslomme, og sammen med deres ejere og andre reenactors, som de kaldes, iklædt tidstypiske uniformer markeres frihedsdagen og frihedsbudskabet.

Ægte ”krigerjeeps” – Ford og Willys produceret under anden verdenskrig er trods store produktionstal eftertragtede samlerobjekter, der handles til høje priser i original stand. Leder man efter en sådan skal man vare sig for kopier!

 

Militærkøretøjerne, der i sagens natur er mindst 74 år gamle, deltager i parader, opvisninger og udstillinger. Ved højtideligheden på Hvidsten Kro deltog en gruppe ejere af militærhistoriske køretøjer. En af disse var Jan Boll Jespersen fra Aalborg, der var kørende i sin flot restaurerede Willys MB jeep fra 1944.

Jan Boll har selv restaureret sin jeep gennem de seneste år.

-Jeg købte jeepen for nogle år siden. Den kommer fra Norge, hvor den har gjort tjeneste ved det norske forsvar og senere hjemmeværnet. Den har måske i dens seneste levetid været brugt som reservedelsbil, da mange dele var plukket af den, da jeg fik den. Jeg har efterfølgende fundet de fleste dele, fortæller Jan Boll, der søger at holde bilen så originalt som overhovedet muligt. Jan Boll synes ikke det er så svært at holde bilen kørende trods dens alder. Chevrolet deltog også i produktionen af krigsmateriel under anden verdenskrig. Serien er kendt som Canadian Military Pattern og blev bygget General Motors canadiske fabrik.

-Alle reservedele kan faktisk skaffes til bilen, og mekanikken er rimelig simpel, så med en god reparationsmanual kan jeg selv holde den kørende, fortæller Jan Boll, der hovedsagelig bruger bilen til lokale træf og arrangementer.

-Jeg har endnu ikke været til udenlandske træf, men jeg kunne absolut godt tænke mig at deltage i et af arrangementerne i Normandiet, hvor invasionen den 6. juni markeres. I år kunne det være ekstra spændende idet det er 75 år siden den fandt sted, forklarer Jan Boll, som har haft udlånt sin jeep til optagelserne af filmen ”Under sandet”.

-Jeepen kører rigtig godt, og det er spændende og givende at deltage i sådanne historiske arrangementer som her ved Hvidsten Kro, slutter Jan Boll inden jeepen igen vendes mod Aalborg.

Der skal også en Dodge ambulance med lidt blod og knoglerester med når reenactors fortæller om anden verdenskrig.

 

Historien om Hvidstengruppen er efter filmen af samme navn  de fleste danskere. 8 mænd fra gruppen blev henrettet af tyskerne for modstandsarbejde under krigen, og der var da også – hovedsagelig ældre deltagere blandt gæsterne, der ikke syntes helt godt om reenactors i tyske uniformer og en 6-cylindret tysk Opel i tysk militærudrustning og -bemaling med tidstypiske tyske hærnummerplader parkeret foran kroen.

Ved fejringen af befrielsesdagen på Hvidsten Kro fik en tysk Opel en ”hædersplads” foran kroen ved Hvidsten, hvor kroejer Marius Fiil og Hvidstengruppens medlemmer havde deres udspring. Et par ”tyske soldater” var med til at levendegøre dagen.  

 

-Men det er jo en del af historien, og skal vi fortælle historien til kommende slægter og stadig markere befrielsesdagen den 5. maj, skal vi måske fortælle hele historien, konkluderede en af deltagerne, der dog heller ikke lagde skjul på, at han godt kunne have det lidt svært med at se tyske soldater spankulere rundt i haven omkring kroen, der var ramme om en af besættelsens kendte modstandsgrupper.

Denne Ford Junior de Luxe blev samlet/færdigbygget på Fords samlefabrik i Sydhavnen i København og indregistreret i marts 1936. Modellen blev fremstillet fra 1934 til 1937. En tilsvarende model blev fremstillet i Tyskland under navnet Ford Eifel. Denne bil var oprindeligt rød, og den blev afmeldt i 1971, men er af nuværende ejer blevet renoveret og udstyret som en engelsk stabsvogn. Bilen har en 4-cylindret motor på 1,172 ccm der yder 34 HK. Topfarten angives til 110 km/t.

Chevrolet deltog også i produktionen af krigsmateriel under anden verdenskrig. Serien er kendt som Canadian Military Pattern og blev bygget General Motors canadiske fabrik.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

annonce : TAG PROPPEN AF

annonce : TAG PROPPEN AF

Besøg vinhandler Peter Aschelund i Søndergade i Hadsten og få et godt tilbud ... læs mere
HADSTEN TRÆF 2019 - vi bliver endnu flere og flere

HADSTEN TRÆF 2019 – vi bliver endnu flere og flere

Gregers Petersen og Lars Toft-Hansen fortsætter med at tage kontakt til personer med tilknytning til Hadsten- vi mangler kun dig ... læs mere
Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

I perioden fra fredag den 21. juni til og med tirsdag den 30. juli gennemførte politiet landet over en målrettet indsats mod spirituskørsel. Indsatsen var koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne Stop Spirituskørsel ... læs mere
Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Landmænd kan nu søge om til tilskud til at bytte arealer med andre landmænd gennem jordfordeling. Det kan spare tid på landevejen og penge for landmanden ... læs mere
Indvielse af Røde Kors PLUS EN - mere genbrug af byggematerialer

Indvielse af Røde Kors PLUS EN – mere genbrug af byggematerialer

Kom til indvielsen lørdag den 10. august klokken 10.00. Borgmesteren klipper den røde snor, der er kaffe og kage og mulighed for at være kreativ ... læs mere
Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Den 15. august åbner udstilling fra Galleri V58 i Uhresalen hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Hjælp os!

Hjælp os!

De Radikale søger hjælpere til at udvikle deres politik… ... læs mere
En Hadsten Træf sang

En Hadsten Træf sang

Når der er Hadsten Træf på søndag 11. august er der skrevet en ny sang specielt om Hadsten Træf ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Klar til skolestart?

Klar til skolestart?

Nyhedsbrev fra Hadsten og Hinnerup Apotek ... læs mere
Færdselspolitiet er på vejen til skolestart

Færdselspolitiet er på vejen til skolestart

De kommende uger er lig med skolestart og dermed mange små og nye trafikanter på vejene. Politiet gennemfører igen i år målrettede kontroller i forbindelse med skolestarterne, ... læs mere
Loading...