|

Den rullende kulturarv er med til at fejre historiske begivenheder

Af Motorredaktor Jørgen Kjær Hadsten

 

 Jørgen Kjær

I forbindelse med markeringen af Danmarks befrielse den 5. maj deltog militærhistoriske køretøjer ved flere højtideligheder i landet. Militærkøretøjerne med udspring i anden verdenskrig – hovedsagelig engelske og amerikanske er dermed med til at skabe en historisk tidslomme, og sammen med deres ejere og andre reenactors, som de kaldes, iklædt tidstypiske uniformer markeres frihedsdagen og frihedsbudskabet.

Ægte ”krigerjeeps” – Ford og Willys produceret under anden verdenskrig er trods store produktionstal eftertragtede samlerobjekter, der handles til høje priser i original stand. Leder man efter en sådan skal man vare sig for kopier!

 

Militærkøretøjerne, der i sagens natur er mindst 74 år gamle, deltager i parader, opvisninger og udstillinger. Ved højtideligheden på Hvidsten Kro deltog en gruppe ejere af militærhistoriske køretøjer. En af disse var Jan Boll Jespersen fra Aalborg, der var kørende i sin flot restaurerede Willys MB jeep fra 1944.

Jan Boll har selv restaureret sin jeep gennem de seneste år.

-Jeg købte jeepen for nogle år siden. Den kommer fra Norge, hvor den har gjort tjeneste ved det norske forsvar og senere hjemmeværnet. Den har måske i dens seneste levetid været brugt som reservedelsbil, da mange dele var plukket af den, da jeg fik den. Jeg har efterfølgende fundet de fleste dele, fortæller Jan Boll, der søger at holde bilen så originalt som overhovedet muligt. Jan Boll synes ikke det er så svært at holde bilen kørende trods dens alder. Chevrolet deltog også i produktionen af krigsmateriel under anden verdenskrig. Serien er kendt som Canadian Military Pattern og blev bygget General Motors canadiske fabrik.

-Alle reservedele kan faktisk skaffes til bilen, og mekanikken er rimelig simpel, så med en god reparationsmanual kan jeg selv holde den kørende, fortæller Jan Boll, der hovedsagelig bruger bilen til lokale træf og arrangementer.

-Jeg har endnu ikke været til udenlandske træf, men jeg kunne absolut godt tænke mig at deltage i et af arrangementerne i Normandiet, hvor invasionen den 6. juni markeres. I år kunne det være ekstra spændende idet det er 75 år siden den fandt sted, forklarer Jan Boll, som har haft udlånt sin jeep til optagelserne af filmen ”Under sandet”.

-Jeepen kører rigtig godt, og det er spændende og givende at deltage i sådanne historiske arrangementer som her ved Hvidsten Kro, slutter Jan Boll inden jeepen igen vendes mod Aalborg.

Der skal også en Dodge ambulance med lidt blod og knoglerester med når reenactors fortæller om anden verdenskrig.

 

Historien om Hvidstengruppen er efter filmen af samme navn  de fleste danskere. 8 mænd fra gruppen blev henrettet af tyskerne for modstandsarbejde under krigen, og der var da også – hovedsagelig ældre deltagere blandt gæsterne, der ikke syntes helt godt om reenactors i tyske uniformer og en 6-cylindret tysk Opel i tysk militærudrustning og -bemaling med tidstypiske tyske hærnummerplader parkeret foran kroen.

Ved fejringen af befrielsesdagen på Hvidsten Kro fik en tysk Opel en ”hædersplads” foran kroen ved Hvidsten, hvor kroejer Marius Fiil og Hvidstengruppens medlemmer havde deres udspring. Et par ”tyske soldater” var med til at levendegøre dagen.  

 

-Men det er jo en del af historien, og skal vi fortælle historien til kommende slægter og stadig markere befrielsesdagen den 5. maj, skal vi måske fortælle hele historien, konkluderede en af deltagerne, der dog heller ikke lagde skjul på, at han godt kunne have det lidt svært med at se tyske soldater spankulere rundt i haven omkring kroen, der var ramme om en af besættelsens kendte modstandsgrupper.

Denne Ford Junior de Luxe blev samlet/færdigbygget på Fords samlefabrik i Sydhavnen i København og indregistreret i marts 1936. Modellen blev fremstillet fra 1934 til 1937. En tilsvarende model blev fremstillet i Tyskland under navnet Ford Eifel. Denne bil var oprindeligt rød, og den blev afmeldt i 1971, men er af nuværende ejer blevet renoveret og udstyret som en engelsk stabsvogn. Bilen har en 4-cylindret motor på 1,172 ccm der yder 34 HK. Topfarten angives til 110 km/t.

Chevrolet deltog også i produktionen af krigsmateriel under anden verdenskrig. Serien er kendt som Canadian Military Pattern og blev bygget General Motors canadiske fabrik.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er igen flot placeret i dette års udgave af Lokalt Erhvervsklima, der er Dansk Industris opgørelse af kommunernes erhvervsvenlighed ... læs mere
Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Af Formand for HSK-fodbold Gert Jensen ... læs mere
Loading...