|

DEN SIDSTE KLUMME.

Af Sven Erik Ginge

jour. emer.

 

Så gik december, og Hadsten undgik desværre ikke hærværk mod butikkernes juleudsmykning. En eller flere idioter på natlig togt ødelagde for titusindvis af kroner af de smukke lyskæder rundt om butiksvinduerne. Skammeligt, for sjældent har midtbyen været så stemningsfuld og smuk som i år. Måske skulle de handlende overveje, om lyskæderne til næste jul bør monteres indvendig i stedet for udvendig.

Og så fik vi jo brugt 2019. Hver især kan vi gøre regnebrættet op: var det et godt år, eller et knap så godt år? Vi har nok vidt forskellige parametre for regnestykket.

Men for analyseinstitutter, tænketanke, medier og mange andre kan det hele sættes ind i nogle regneark, hvorefter man kan aflæse facit. På årets sidste dag er det nok værd at kigge tilbage på, hvordan forholdene er i vores kommune.

Der er både plusser og minusser, men først en oplysning om, at man skal holde alle tal op imod det faktum, at der er 98 kommuner i Danmark. Og nu til, hvordan Favrskov har klaret sig:

Kommunen er nummer 51 når det gælder sport og fritid, her afsættes der 1136 kr. pr. indbygger. Altså nogenlunde midt i feltet. Langt værre ser det ud på kulturområdet, her bruges der kun 248 kr. pr. indbygger, hvilket placerer Favrskov som nummer 89. Her er der vist plads til forbedring.

Ungdommen er fremtiden, siges det, så skolegang er vigtig. Målt på karakterer går vi en solid fremtid i møde, Favrskov indtager en 13. plads. Knap så fint går det med de lidt yngre børn. Inden for børnepasning er vi nummer 44, inden for skolefritidsordninger er vi nummer 47 – kommunen har kun 46 pladser for hver 100 børn. Og i øvrigt stiger prisen her fra nytår for børn i 0.-3. klasse. Det sker fordi disse årgange får færre timer i skolen, og altså flere timer i SFO’en, så forældrene skal betale for 2,25 timer ekstra pr. uge. Underligt argument, for der må vel være tilsvarende færre udgifter i skolen?

I den anden ende af aldersskalaen er Favrskov måske ikke det bedste sted at blive gammel. Med de afsatte beløb ender vi på en plads som nummer 76 ud af 98 når det gælder forhold for ældre. Det anfægter dog tilsyneladende ikke ret mange, for når det gælder levealder er Favrskov faktisk nummer 9. Folk kan godt lide at blive gamle i Favrskov.

På det sociale område klarer Favrskov at få en masse kontanthjælpsmodtagere i job, så her har vi en fin 10. plads. Lidt i samme boldgade ligger uddannelsesniveauet, hvor vi er nummer 22. Og hvis nogen alligevel ender i ledighed, så er Favrskov faktisk nummer 4 inden for begrebet ”jobskabelse”.

Alt i alt, når det hele lægges sammen og trækkes fra, ender Favrskov som nummer 26 blandt landets 98 kommuner. På nogle felter altså næsten i top, på andre næsten i bund. Hvis vi alle strammer os lidt an, kan vi måske kravle op ad listen i 2020.

I øvrigt er Hadsten den eneste Favrskov-by på listen over Danmarks 100 største byer. Med 8134 indbyggere er Hadsten nr. 96. Det er 131 flere faste indbyggere end de har i Skagen – altså uden turister. I Hinnerup bor der 7884, i Hammel 7095, i Søften 2867, i Ulstrup 2004, i Thorsø 1837.

Og husk så lige, at statistik er som en lygtepæl: god at støtte sig til, men ikke meget oplysende!

Joh, der har været nok at forholde sig til i denne og tidligere klummer. Men mon ikke vi nu efterhånden er kommet kompasset rundt, måske endda flere gange? Dette er ”månedens klumme” nummer 75, altså har Pingvinnyt leveret læserne en månedlig klumme i mere end seks år. Det må være nok. ”Månedens klumme” stopper hermed. Mange tak til de læsere, som har holdt ud, og måske endda har leveret en kommentar til klummen. Tak for denne gang.

Sven Erik Ginge, jour. emer.

 

Kære Sven Erik

Tusind tak for de mange interessante, oplysende og velskrevne klummer, som du har leveret – nu gennem 6 år – til PingvinNyts læsere. Det har vore læsere været meget tilfredse med og vi er derfor også kede af, at du stopper – men skulle du komme på andre andre tanker vil der altid være spalteplads til dig på PingvinNyt.

Stor tak

Bedste hilsner om et godt nytår til dig og Birthe

Tove og Lars

ps. 

Vi er nu på “jagt” efter Sven Erik Ginges afløser – så kender du en vil vi meget gerne høre fra dig.

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Vi leger fortsat

Vi leger fortsat

Fortæller Hadsten Håndbold ... læs mere
Skjød Tidende er udkommet

Skjød Tidende er udkommet

Godt nyt til alle Skjødsere og andre der kunne være interesseret - klik ind på Skjød Tidende ... læs mere
Boligsiden.dk :

Boligsiden.dk :

Danskerne købte boliger for svimlende 252 milliarBoligsiden.dk: der i 2020 ... læs mere
Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Per Ø. Nielsen - Vestjysk Bank fortæller følgende ... læs mere
Vil du være årets første millionvinder?

Vil du være årets første millionvinder?

Kræftens Bekæmpelses nye STØTTELOTTERI ... læs mere
Har du handlet her :

Har du handlet her :

Virksomhed ransaget – ejer sigtet for bedrageri ... læs mere
Imponerende ”jubilæum”!

Imponerende ”jubilæum”!

Ikke færre end 500 gange har Tove Skipper imponeret PingvinNyts læsere med sine fantastiske naturbilleder ... læs mere
UD I NATUREN (2)

UD I NATUREN (2)

På en dag hvor snedækket fortsat prydede landskabet. Turen går til Lysnet, et markant højdedrag på grænsen af Favrskov og Randers Kommune ... læs mere
Pressemeddelelse - Først fra 2023 skal østjyder sortere i 10 fraktioner

Pressemeddelelse – Først fra 2023 skal østjyder sortere i 10 fraktioner

Gennem et godt samarbejde har fire østjyske affaldsselskaber nu en fælles køreplan, som skal gøre over en halv million kunder klar til at sortere i 10 fraktioner fra 2023 ... læs mere
Nybolig kigger i krystalkuglen for 2021

Nybolig kigger i krystalkuglen for 2021

Dagligstuen er blevet et hjemmekontor | Livet som pensionist stiller nye krav til din bolig ... læs mere
Vintervedligehold

Vintervedligehold

Vi hjælper både ERHVRV og PRIVATE når vinteren er over os - fortæller entrepenør Ole Sørensen fra Holkjærgård ... læs mere
Loading...