|

Den sidste udrykning på brandbilmusset i Oksbøl

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten

Nu trækker Hans Jørn Marcussen stikket og må med stor vemod lukke og slukke brandmuseet i Oksbøl. Ingen har tilbudt at føre det videre. Han har ofte håbet på en hjælpende hånd, men den er udeblevet.

 

 

  Jørgen Kjær

 

VeteranPosten besøgte i 2016 brandbilsmuseet i Oksbøl, hvor gamle brandbiler og kampvogne levede i fred og fordragelighed under samme tag i Oksbøl, hvor man indtil i dag har kunnet se en spændende samling af gamle brandbiler, men det er desværre snart slut.

-1. september lukker vi dørene til brandbilsmuseet for sidste gang efter 13 år trods et årligt besøgstal på over 17.000. Der er ikke nogen, der har tilbudt at køre det videre, fortæller en lidt desillusioneret leder af museet, Hans Jørn Marcussen.

Brandbilsmuseet har med godt 17.000 gæster i 2019 været en vigtig attraktion på egnen.

 

-Jeg fylder snart 74 år og det må være tid at trække sig lidt tilbage. Jeg har desværre ikke fået nogle henvendelser om hjælp til den daglige drift og videreførelsen af museet, der er meget populær blandt de mange turister på egnen.

Heller ikke Varde Kommune, hvor museet ligger, har hidtil kunnet se potentialet i turistattraktionen.

-Jeg har ikke hørt fra dem, hverken før eller efter lukningen er blevet annonceret, og det undrer mig da lidt. Selv om noget tilsyneladende går godt, bør det også plejes lidt. 17.000 turister må da betyde noget, sukker Hans Jørn Marcussen, der nu har taget kontakt til de kommuner, der har haft deres brandudstyr udstillet på museet i Oksbøl, og dermed er de rette ejere af køretøjerne. Men det har hidtil gået lidt trægt med at få tilbagemeldinger fra kommunerne.

Den store samling af modelbiler flyttes til Brandmuseet på Asnæs.

 

-Ingen er rigtig interesseret i at få dem tilbage, de kræver jo masser af plad

. Således ender 3 af Odense Kommunes brandbiler på Odsherred Brandmuseum på Asnæs ligesom den store samling af modelbiler.

-Der er de i rigtig gode hænder, understreger Hans Jørn Marcussen, der også lover, at intet ender ude i regnen. Måske afholdes der en auktion, over de effekter, der ikke kan leveres tilbage til kommuner og overdrages andre museer.

-Det er lidt trist, og måske har jeg selv lidt af skylden, lyder det fra Hans Jørgen Marcussen, der forklarer, at han heller ikke selv har været god til at stå med hatten i hånden og søge penge ved fonde og andre steder.

Museet i Oksbøl har haft brandbiler udstillet fra mange forskellige kommuners brandværn, nu leveres de så vidt muligt tilbage.

 

Museet Danmarks Brandbiler var et privatejet museum

Museet Danmarks Brandbiler, der opstod da Danmarks Brandværnsmuseum i Aarhus måtte lukke i 2004, havde en del fødselsproblemer, hovedsagelig økonomiske, og trods løfter om en smule tilskud, skete der ifølge ejeren Hans Jørgen Marcussen ikke meget. Museet levede derfor udover de trods alt begrænsede indtægter, der var fra billetter og souvenirsalg, fuldt og helt af de midler ejer og entreprenør Hans Jørn Marcussen selv skød i foretagendet, fortalte han tidligere.

Hans Jørn Marcussen har nydt at fortælle gæsterne om museet og brandbilerne. Men nu er det snart sidste gang.

 

Et par af perlerne i samlingen i Oksbøl er de to næsten 100-årige brandbiler fra Aarhus Brandvæsen. Magirus fra 1921 og 1922., De var begge med i flammernes bytte da Danmarks Brandværnsmuseum i Aarhus brændte. Der var ikke råd til at restaurere den lange stige efter branden.

 

Hans Jørn Marcussen kom lidt hovedkulds ind i projektet som kustode på brandbilsmuseet, hvis begyndelse egentlig går helt tilbage til 1968, hvor en gruppe veteranbilentusiaster fra aarhusegnen med stor ærgrelse så de mange gamle brandbiler blive udrangeret som følge af den tekniske udvikling. Det blev til Brandværnsmuseet i Aarhus , hvor Aarhus Kommune gav tilskud til husleje og drift, men ved byrådets budgetforhandlinger i 2004 sprang bomben – midlerne var sparsomme, og kommunen ville til de fleste århusianeres store undren ikke længere give tilskud til det populære udflugtsmål for blandt andet byens mindre borgere, og museet blev tvunget til at lukke. Fremtiden for museet var dermed uvis, men en gruppe borgere fra daværende Blåvandshuk Kommune fik samlingen flyttet til en større hal i et industriområde i Oksbøl. Planen var et større nybyggeri, men investorerne sprang fra, og museet måtte fortsætte i hallerne.

Et par af perlerne i samlingen i Oksbøl er de to næsten 100-årige brandbiler fra Aarhus Brandvæsen. Magirus fra 1921 og 1922., De var begge med i flammernes bytte da Danmarks Brandværnsmuseum i Aarhus brændte. Der var ikke råd til at restaurere den lange stige efter branden.

 

 

Mange perler i Oksbøl

Den lokale Oksbøl-entreprenør Hans Jørn Marcussen ejede de bygninger, museet nu havde til huse i, og da økonomien bag driften af museet mildest haltede trådte han til.

-Jeg ejede bare bygningerne, hvor museet i Oksbøl åbnede i 2005. Det havde kostet mange penge at flytte brandbilmuseet og indrette den nye udstilling, og i 2007 kunne det ikke længere hænge sammen. Jeg syntes, det var ærgerligt, hvis vi ikke kunne fortsætte denne attraktion i Oksbøl, fortsætter Hans Jørn Marcussen, der derfor kontaktede brandvæsenerne i blandt andet Aarhus og Odense og andre af de kommuner, der havde lånt deres brandbiler ud til museet, og spurgte hvad de sagde til, at det kunne blive en privat mand, der sad bag kasseapparatet.

-Det kunne de godt acceptere. Flere andre kommuner som København og andre mindre kommuner tog dog deres udstyr hjem, derfor er en stor del af samlingen i dag udstyr fra Odense og Aarhus. Det udgør nok 30 % af samlingen. Odense har som nævnt lavet planer for deres køretøjer, og jeg får snart besøg af Aarhus Kommune for at planlægge, hvad der skal ske med deres udstyr.

Nogle af perlerne i samlingen er nemlig Triangelbrandbilerne og de to Magyrus fra 1921 og 1922, der har tilhørt Aarhus Brandvæsen.

-Det er vigtigt at sådanne køretøjer, der er bygget som håndværk, bliver bevaret i et industrialiseret samfund som vores. Og så er det sjovt at have med alle de glade og interesserede mennesker, der besøger museet, at gøre, forklarede Hans Jørn Marcussen, da VeteranPosten besøgte museet. Han havde heller aldrig drømt om, at han en dag skulle blive kustode i et brandbilmuseum.

-Men det er slut nu. Jeg er meget spændt på hvordan det hele ender, slutter Hans Jørn Marcussen, der ærgrer sig over, der aldrig har været penge til at opfylde alle de ambitioner, han havde til museets udvikling.

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Skjød Tidende er udkommet

Skjød Tidende er udkommet

Godt nyt til alle Skjødsere og andre der kunne være interesseret - klik ind på Skjød Tidende ... læs mere
Boligsiden.dk :

Boligsiden.dk :

Danskerne købte boliger for svimlende 252 milliarBoligsiden.dk: der i 2020 ... læs mere
Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Per Ø. Nielsen - Vestjysk Bank fortæller følgende ... læs mere
Vil du være årets første millionvinder?

Vil du være årets første millionvinder?

Kræftens Bekæmpelses nye STØTTELOTTERI ... læs mere
Har du handlet her :

Har du handlet her :

Virksomhed ransaget – ejer sigtet for bedrageri ... læs mere
Imponerende ”jubilæum”!

Imponerende ”jubilæum”!

Ikke færre end 500 gange har Tove Skipper imponeret PingvinNyts læsere med sine fantastiske naturbilleder ... læs mere
UD I NATUREN (2)

UD I NATUREN (2)

På en dag hvor snedækket fortsat prydede landskabet. Turen går til Lysnet, et markant højdedrag på grænsen af Favrskov og Randers Kommune ... læs mere
Pressemeddelelse - Først fra 2023 skal østjyder sortere i 10 fraktioner

Pressemeddelelse – Først fra 2023 skal østjyder sortere i 10 fraktioner

Gennem et godt samarbejde har fire østjyske affaldsselskaber nu en fælles køreplan, som skal gøre over en halv million kunder klar til at sortere i 10 fraktioner fra 2023 ... læs mere
Nybolig kigger i krystalkuglen for 2021

Nybolig kigger i krystalkuglen for 2021

Dagligstuen er blevet et hjemmekontor | Livet som pensionist stiller nye krav til din bolig ... læs mere
Vintervedligehold

Vintervedligehold

Vi hjælper både ERHVRV og PRIVATE når vinteren er over os - fortæller entrepenør Ole Sørensen fra Holkjærgård ... læs mere
Venstre ligner mere og mere en lilleput i Folketinget!

Venstre ligner mere og mere en lilleput i Folketinget!

Meningsmålingerne sender partiet i én retning: Nedad? ... læs mere
Loading...