|

DEN STOLTE ETAT

Den 8. december følger vi postassistent Olga K. Andersen på en ganske almindelig arbejdsdag i 1946. Gad vide, om Olga ikke savner Hadsten..?

EN HELT ALMINDELIG DAG PÅ KONTORET

Dagens postbud på prøve er: Kurt Villy Svendsen

Som den gode tradition, adventskransen er, vil jeg slutte beretningen fra 1946 af med at vise et godt brev, sendt den 10. december 1946 fra København til Agnete Breum i Hadsten.

Bemærk, at afsenderen – postassistent Olga K. Andersen – har ofret hele 8 øre ekstra på forsendelsen, idet konvolutten er forsynet med ikke mindre end 4 julemærker. Postassistentens sociale sindelag kommer også til udtryk i valget af frimærker. To gange Rundetaarn med Røde Kors tillægsgebyr på 5 øre til velgørende formål.

Fra sin ansættelse ved Hadsten Postkontor i 1937, hvor Agnete Breum tog den unge kvinder under sine beskyttende vinger, har den ambitiøse Olga Andersen bevæget sig rundt på forskellige tjenestesteder. Olga vil være postmester, og det bliver hun da også senere i livet; nemlig i Havndal.

Man kom imidlertid ikke sovende til topstillinger indenfor etaten dengang, og Frøken Andersen tager sit arbejde meget alvorligt, så forsømmelse er ikke en mulighed, hun nogensinde overvejer.

Midt i juletravlheden på København 33 – et postkontor langt ude i Valby, som berettigede til sporvognspenge – kom Olga til at slå en guldkrone løs, som var lavet, medens hun var i Hadsten.

Da hun opsøgte en københavnsk tandlæge, viste det sig, at tanden var knækket helt oppe ved roden, og han besluttede at udføre lidt borearbejde. Resultatet blev, at Olga dagen efter fik voldsomt ondt i hovedet på grund af en tandbyld.

Olga ville dog ikke melde sig syg, idet hun så ville blive forflyttet til et andet posthus, og det ønskede hun ikke, så hun mødte op ved kassen med et opsvulmet hoved.

-Jeg lignede nærmest en åndssvag, forklarede hun: -Det var endda den kind, der vendte ud mod publikum, og mit øje var til sidst helt forsvundet.

En ældre medarbejder overtog derpå kassen og beordrede Olga op til en læge, som boede ovenpå postkontoret. Denne skar bylden op to steder, og som Olga selv fortalte: -Jeg spyttede en halv gulvspand blod og materie ud…

Derpå gav lægen hende en håndfuld piller, og den unge kvinde vendte tilbage til sin plads ved kassen. Olga ville ikke gå hjem midt i tjenesten, og ved aftenstide kunne hun da også konstatere, at hun stadig havde hovedpine – men kassen stemte, om end der havde været kø ved lugen hele dagen.

Indsatsen ved K. 33 kom til at vare længere end beregnet. Olga Kaa Andersen er stadig ved kontoret i april 1947

På K. 33 havde man nok at lave i julen 1946, for kontoret bestod kun af postmesteren, to assistenter og en postmesterenke, som gik til hånde. Alt arbejde måtte således laves af dette personale, da kontoret ikke var tilknyttet bude: Afstempling, breve ud af huset, rette stemplet flere gange om dagen og alt det andet, som hørte et rigtigt posthus til på den tid, herunder også den blandt postbude så kendte ”opvask”.

En ting, Olga K. Andersen kunne savne i den travle juletid i 1946, var cigaretter. For eksempel skulle hun de to sidste nætter stå i sorteringen fra 20 – 06 foruden almindelig tjeneste om dagen, så der gik noget røg til, som hun sagde. Og så tilføjede den seje postkvinde fra Randers, som havde lært en stor del af faget på Hadsten Posthus, med et glimt i øjet:

-Men det var da en trøst, at vi holdt åbent en halv time længere den sidste uge før jul…

Til slut et godt vintermotiv fra Hadsten i sne – også fra 1946. Det er Thorkild i Hadsten, som sender en spejderhilsen til Rekrut Larsen ved 9. Bataljons 4. Kompagni i Løkken:

-Hermed sender vi dig en lille ting til adspredelse. Hvis du ikke bryder dig om den, kan du bytte den. Glædelig jul!

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Sorteringen breder sig helt naturligt i Favrskov

Sorteringen breder sig helt naturligt i Favrskov

Favrskov Forsyning er i fuld gang med at køre skraldespande og containere ud til de kommunale bygninger ... læs mere
Meget tilfredsstillende udvikling i Vestjysk Bank i 2018

Meget tilfredsstillende udvikling i Vestjysk Bank i 2018

Med et resultat efter skat i 2018 på 296 mio. kr. mod 163 mio. kr. i 2017, en omkostningsprocent, der fra 2017 til 2018 er nedbragt fra 53,3 til 52,9, og et nedskrivningsbehov, der er faldet fra 270 mio. kr ... læs mere
RIT A/S har overtaget Per Kejser IT

RIT A/S har overtaget Per Kejser IT

Forretningsoverdragelse i Hadsten ... læs mere
4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning ... læs mere
Kommentar til indlæg fra Ove Rosenkvist 20/2-19

Kommentar til indlæg fra Ove Rosenkvist 20/2-19

PingvinNyt har modtaget dette indlæg fra Kirsten Andersen, Medlem af bestyrelsen i Hadsten Bio ... læs mere
”Julen” står for døren!

”Julen” står for døren!

Men pakker de politiske partier gaverne lidt for pænt ind? ... læs mere
Færdselsuheld i Hadsten

Færdselsuheld i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Irsk aften i Sløjfen

Irsk aften i Sløjfen

Lørdag d. 2. marts afholder Lions klubberne i Favrskov igen Irsk aften i Sløjfen i Hadsten ... læs mere
Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Vi har brug for dig til at fremstille ting til basaren i Sognegården ... læs mere
FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

"Tiden er en anden og stiller andre krav til sundhedssektoren, og derfor er der ikke længere brug for regionsrådene", sagde statsministeren, da han lancerede reformen ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 405.

Ugens naturbilleder nr. 405.

Er du også blevet ramt af en spirende forårsfornemmelse? Vejr og temperatur passer ikke helt til vintermåneden februar, men det føles nu meget rart ... læs mere
Tillykke Hadsten Bio

Tillykke Hadsten Bio

Svar til formanden for Hadsten Bio Lars Kristensen ... læs mere
Loading...