|

DEN STOLTE ETAT

Den 8. december følger vi postassistent Olga K. Andersen på en ganske almindelig arbejdsdag i 1946. Gad vide, om Olga ikke savner Hadsten..?

EN HELT ALMINDELIG DAG PÅ KONTORET

Dagens postbud på prøve er: Kurt Villy Svendsen

Som den gode tradition, adventskransen er, vil jeg slutte beretningen fra 1946 af med at vise et godt brev, sendt den 10. december 1946 fra København til Agnete Breum i Hadsten.

Bemærk, at afsenderen – postassistent Olga K. Andersen – har ofret hele 8 øre ekstra på forsendelsen, idet konvolutten er forsynet med ikke mindre end 4 julemærker. Postassistentens sociale sindelag kommer også til udtryk i valget af frimærker. To gange Rundetaarn med Røde Kors tillægsgebyr på 5 øre til velgørende formål.

Fra sin ansættelse ved Hadsten Postkontor i 1937, hvor Agnete Breum tog den unge kvinder under sine beskyttende vinger, har den ambitiøse Olga Andersen bevæget sig rundt på forskellige tjenestesteder. Olga vil være postmester, og det bliver hun da også senere i livet; nemlig i Havndal.

Man kom imidlertid ikke sovende til topstillinger indenfor etaten dengang, og Frøken Andersen tager sit arbejde meget alvorligt, så forsømmelse er ikke en mulighed, hun nogensinde overvejer.

Midt i juletravlheden på København 33 – et postkontor langt ude i Valby, som berettigede til sporvognspenge – kom Olga til at slå en guldkrone løs, som var lavet, medens hun var i Hadsten.

Da hun opsøgte en københavnsk tandlæge, viste det sig, at tanden var knækket helt oppe ved roden, og han besluttede at udføre lidt borearbejde. Resultatet blev, at Olga dagen efter fik voldsomt ondt i hovedet på grund af en tandbyld.

Olga ville dog ikke melde sig syg, idet hun så ville blive forflyttet til et andet posthus, og det ønskede hun ikke, så hun mødte op ved kassen med et opsvulmet hoved.

-Jeg lignede nærmest en åndssvag, forklarede hun: -Det var endda den kind, der vendte ud mod publikum, og mit øje var til sidst helt forsvundet.

En ældre medarbejder overtog derpå kassen og beordrede Olga op til en læge, som boede ovenpå postkontoret. Denne skar bylden op to steder, og som Olga selv fortalte: -Jeg spyttede en halv gulvspand blod og materie ud…

Derpå gav lægen hende en håndfuld piller, og den unge kvinde vendte tilbage til sin plads ved kassen. Olga ville ikke gå hjem midt i tjenesten, og ved aftenstide kunne hun da også konstatere, at hun stadig havde hovedpine – men kassen stemte, om end der havde været kø ved lugen hele dagen.

Indsatsen ved K. 33 kom til at vare længere end beregnet. Olga Kaa Andersen er stadig ved kontoret i april 1947

På K. 33 havde man nok at lave i julen 1946, for kontoret bestod kun af postmesteren, to assistenter og en postmesterenke, som gik til hånde. Alt arbejde måtte således laves af dette personale, da kontoret ikke var tilknyttet bude: Afstempling, breve ud af huset, rette stemplet flere gange om dagen og alt det andet, som hørte et rigtigt posthus til på den tid, herunder også den blandt postbude så kendte ”opvask”.

En ting, Olga K. Andersen kunne savne i den travle juletid i 1946, var cigaretter. For eksempel skulle hun de to sidste nætter stå i sorteringen fra 20 – 06 foruden almindelig tjeneste om dagen, så der gik noget røg til, som hun sagde. Og så tilføjede den seje postkvinde fra Randers, som havde lært en stor del af faget på Hadsten Posthus, med et glimt i øjet:

-Men det var da en trøst, at vi holdt åbent en halv time længere den sidste uge før jul…

Til slut et godt vintermotiv fra Hadsten i sne – også fra 1946. Det er Thorkild i Hadsten, som sender en spejderhilsen til Rekrut Larsen ved 9. Bataljons 4. Kompagni i Løkken:

-Hermed sender vi dig en lille ting til adspredelse. Hvis du ikke bryder dig om den, kan du bytte den. Glædelig jul!

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.På vegne af Hadsten Vandværk og Neder Hadsten Vandværk fremsendes nedenstående pressemeddelelse

På vegne af Hadsten Vandværk og Neder Hadsten Vandværk fremsendes nedenstående pressemeddelelse

  Fusion mellem de 2 Vandværker i Hadsten                  ... læs mere
Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Cimbern Rally Tyskland 2019 - MinirallySyd mesterskab 2019 - Autoplus Dansk Super Rally 2019 (DM1) ... læs mere
Skarpsindige Uffe!

Skarpsindige Uffe!

Med usædvanligt klarsyn har Alternativets stifter og leder indset, at hans statsministerdrømme forbliver i drømmeverdenen ... læs mere
Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Kom tæt på Frijsenborg og de historiske omgivelser, når Hjerteforeningens Lokalkomité i Favrskov og Favrskov Kommune inviterer til hjertesund gåtur i parken ... læs mere
Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Salen var fyldt af unge mennesker under uddannelse, da ni politikere stille op til 1½ times debat på Den jydske Haandværkerskole. Eleverne der repræsenterede alle skolens uddannelsesretninger både inden for eud- og eux-uddannelserne, var velforberedte med spørgsmål til politikerne ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 415.

Ugens naturbilleder nr. 415.

Velkommen til skønne maj, måneden hvor skoven bliver rigtig grøn ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Forskere forfølger fedtet ... læs mere
Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Det er et lille team med begrænsede midler, så et flot flot resultat! ... læs mere
Til Peder Meyhoff

Til Peder Meyhoff

Besvarelse af spørgsmål stillet i Byrådets spørgetid 30. april 2019 ... læs mere
Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører Sofie Ladekjær tager endnu en sæson i Hadsten Håndbold, der bliver hendes 5. sæson i Hadsten trøjen ... læs mere
FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

Tag med LMO Kvæg på faglig ekskursion torsdag den 9. maj 2019. Vi skal besøge landets største mælkeproducent med 3.500 malkekøer og Danish Crown i Holsted ... læs mere
Loading...