|

DEN TUNGE BOG

Nu skal den snart frem for alvor – salmebogen – med julens elskede og velkendte tekster.
Her fortæller Ole Juul om bogens nyere salmer, som præsenteres i nutidens gudstjenester…

DEN TUNGE BOG 

Af Ole Juul

For nogle år siden erhvervede de sig et par nye salmebøger. Og her skulle ikke spares, så de valgte den dyre luksusudgave. De havde så forleden søndag besluttet sig for at komme til gudstjeneste, og da de bor et stykke vej væk herfra, tog de naturligt nok bilen. Det gik åbenbart lidt stærkt med at komme hjemmefra, for da de nåede frem til kirken, havde de glemt de nye salmebøger – troede de.

Men da hun, der havde kørt bilen, stod på kirkens parkeringsplads og skulle til at låse bilen, så hun, at begge salmebøger lå på taget, hvor hun i ren distraktion havde lagt dem, da de et kvarters tid forinden havde låst sig ind. Og dér havde de ligget under hele turen uden at være gledet ned. Så enten har hun for alvor overholdt fartbegrænsningerne på vejen hertil og kørt meget, meget forsigtigt, eller også har ”Den danske Salmebog”, som den fortsat hedder, en vis tyngde.

Ja, og det har den, måske ikke i vægt, men så i indhold. Skønt de fleste stadig foretrækker de gammelkendte, når der skal vælges salmer til barnedåb, vielser eller begravelser (vi skal forny os, men det skal også være genkendeligt), så er der faktisk allerede en del af de nye, der er ved at blive sunget ind i menighederne rundt omkring. Hen over foråret gælder det ikke mindst den smukke svenske forsommersalme ”Det dufter lysegrønt af græs”, som er skrevet i 1889 af Carl David af Wirsén, tilsat den smukke melodi fra 1933, komponeret af Waldemar Åhlén, og i midthalvfemserne oversat til dansk af den tidligere biskop i Helsingør Stift, Johannes Johansen.

Han har selv bidraget væsentligt til den nye salmebog, og man forstår hvorfor, når man synger den smukke poetiske tekst, som han nænsomt har bearbejdet til brug i de danske kirker. Allerede gennem første vers hensættes man i en særlig glad og forventningsfuld stemning, hvilket bekræftes af de mange dåbsforældre og brudepar, som er blevet præsenteret for salmen. ”Det dufter lysegrønt af græs i grøft og mark og enge. Og vinden kysser klit og næs og reder urtesenge. Guds sol går ind i krop og sind, forkynder, at nu kommer en varm og lys skærsommer”.

Så er sindet for alvor stemt. Og det bliver det også gennem en anden af de salmer, der ifølge en meningsmåling offentliggjort for nylig topper hitlisten, nemlig aftensalmen ”Nu går solen sin vej”, skrevet i 1980 af Holger Lissner med melodi fra samme år af Erik Sommer. Mange af de gamle salmer er skrevet i en tid, hvor landbruget var det dominerende erhverv, og hvor man hentede sine poetiske billeder fra det daglige liv, som man kendte det dengang. Sådan er det ikke mere, hvilket også Holger Lissner tager behørigt højde for, når han i vers 2 udtrykker sig som følger: ”Nu går landet til hvile, og travlheden dæmpes, og hjemmene fyldes af aftnens musik. Vær med den, kære Gud, der må sidde alene, og den, der nu slider sig træ på fabrik”. Så er det moderne menneske, skifteholdsarbejderen, også inddraget bønnen om velsignelse, som bærer salmen.

Ja, det var – grundet en hændelse en søndag formiddag – en om end lidt forsinket ”anmeldelse” af den bog, der i det seneste år er solgt flest af i Danmark, og som bliver brugt og slidt på søndag efter søndag i vore kirker. Det er dog en eftertanke værd, at skønt der tales om et traditionstab af dimensioner, så ved danskerne åbenbart godt, hvilken bog, der for alvor har tyngde, når det kommer dertil.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Favrskovs friskoler slap med skrækken – denne gang

Favrskovs friskoler slap med skrækken – denne gang

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre, formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Ærgerligt nederlag til tophold

Ærgerligt nederlag til tophold

16. november 2019 13:34 , af Simon Olsen ... læs mere
3 indbrud

3 indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud i Voldum

Indbrud i Voldum

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Pakker med skinkestrimler fra COOP svulmer op

Pakker med skinkestrimler fra COOP svulmer op

Coop Danmark A/S tilbagekalder skinkestrimler på grund af opsvulmede og bulede pakker ... læs mere
Allergen (nødder) i risdessert

Allergen (nødder) i risdessert

Tilbagetrukne fødevarer ... læs mere
Narkokørsel i Hadsten

Narkokørsel i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kvinde skabte utryghed i Hinnerup

Kvinde skabte utryghed i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hinnerup Bibliotek renoveres og nyindrettes

Hinnerup Bibliotek renoveres og nyindrettes

Der bliver bedre plads til fordybelse og flere uformelle mødesteder for borgerne, når bibliotekets stueetage renoveres og nyindrettes i perioden 25. november – 20. december 2019 ... læs mere
Risiko for listeria i laks

Risiko for listeria i laks

Tilbagetrukne Fødevarer ... læs mere
Christian vil nu skilles fra sin barokengel

Christian vil nu skilles fra sin barokengel

Af motorredaktør Jørgen Kjær - Hadsten ... læs mere
Loading...