|

DER ER NOK EN GRUND TIL, AT DE ER DER

“Sænk farten”, står der langs landevejene. Tænk dig om, kan man tilføje. Tankevækkende klumme af Ole Juul…

DER ER NOK EN GRUND TIL, AT DE ER DER

Af Ole Juul

              Vi står og tripper ved fodgængerovergangen. Det er sent, det er koldt, der er ikke en bil i nærheden, så hvorfor stå her og fryse. Det er da også, hvad en flok på den anden side synes at mene, da de uanfægtet af den lille ”røde mand” vader ud på gaden, og idet de passerer os sender os blikke, der meget sigende stempler os som nogle ”bønder” derude fra landet. Og ganske rigtigt, vi kommer fra oplandet, hvor der er langt mellem de lysregulerede kryds, men desto mere opmærksomme er vi på dem, og vi er endnu ikke blevet så forhærdede og fuldstændig ligeglade med, at både den gående og kørende trafik fordrer en vis form for regulering. Så vi venter til den ”grønne mand” i kassen melder fri bane, og vi når jo nok det, vi skal nå.

              Senere samme aften sker der en voldsom og tragisk trafikulykke i et af krydsene på den indre ringvej. En bil, ført af en ung mand, kører overfor rødt og torpederer en anden bil, der er på vej gennem krydset for grønt. I den sidder der tre unge mænd, der alle omkommer i det voldsomme sammenstød. Føreren af ulykkesbilen slipper med småskrammer, og da han senere i retten konfronteres med konsekvenserne af den vilde kørsel er hans eneste kommentar, at han beklager ulykken, men kan ligesom ikke rigtig gøre noget ved det nu.

              Der venter ham nu et retsligt efterspil, og han står til en alvorlig straf. Mindre kan heller ikke gøre det, men spørgsmålet er, om det overhovedet hjælper. Dagligt konfronteres vi ved selvsyn eller via medierne med en efterhånden fuldstændig ligegyldig holdning overfor den regulering, der med den stigende trafik bliver mere og mere påkrævet. De fleste gange slipper man af sted med det, uden der sker noget, men i tragiske tilfælde medfører det lemlæstelse og drab af sagesløse medtrafikanter. Når man som jeg har begravet trafikofre og blevet konfronteret med den menneskelige tragedie, som ligegyldighed og uopmærksomhed i trafikken medfører og ved, at for de pårørende bliver tilværelsen og dagligdagen aldrig den samme som før, så kan man ikke undgå at føle vrede og afmagt. Især ikke, når gerningsmandens eneste kommentar er, at han beklager, men kan ligesom ikke gøre noget ved det.

              Jeg tvivler på, at yderligere skærpelse af strafferammen for disse alvorlige forseelser hjælper. Derimod kunne det måske gøre en forskel, hvis man i lignende tilfælde blev dømt til samfundstjeneste på ubestemt tid. Denne samfundstjeneste skulle i så tilfælde ydes rundt om på skoler og fritidsklubber, hvor den ansvarlige for en ulykke som ovenfor beskrevet skulle fortælle store børn og unge mennesker om ulykken, hvad der gik forud og med fotos fra ulykkesstedet viste, hvad der kan ske, når man fuldstændig hensynsløst tilsidesætter gældende trafikregler.

              Måske ville de samme store børn og unge mennesker standse op næste gang, de ser de røde lys og tænke, at der er nok en grund til, at de er der.

            ”De fleste gange slipper man af sted med det, uden der sker noget, men i tragiske tilfælde medfører det lemlæstelse og drab af sagesløse medtrafikanter”.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Musikgudstjeneste i Vissing Kirke

Musikgudstjeneste i Vissing Kirke

Sommerkirke søndag d. 30. juni kl. 19.00 ... læs mere
Glædelig midsommer-jul

Glædelig midsommer-jul

I dag den 24. juni er vi nøjagtig lige langt fra juleaften 2018 og juleaften 2019. Man kan med andre ord ikke komme på længere afstand af julen. Men i Hadsten har julen varet helt frem til ugen før Sankthans ... læs mere
Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup, som nu er under efterslukning ... læs mere
Brand på Kløvervej i Hinnerup

Brand på Kløvervej i Hinnerup

østjyllands Opliti oplyser ... læs mere
Stor tilfredshed med kultursatsning

Stor tilfredshed med kultursatsning

Mere end 2300 deltagere gæstede teaterforestillingen ”Spådommen om Høje Stene”. En forestilling, der gav deltagerne en unik oplevelse og samtidig formidlede Favrskovs historie midt i den grønne natur ... læs mere
DØDSFALD

DØDSFALD

Fhv. rektor Jørgen Christiansen ... læs mere
Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

Erik Sand er 45 år gammel, familiemenneske og assurandør for GF forsikring. Han har flere års erfaring med at sælge forsikringer men synes at fundet et godt professionelt og personligt match hos GF forsikring ... læs mere
Tre etaper når Banedanmark  skal modernisere i Hadsten

Tre etaper når Banedanmark skal modernisere i Hadsten

Når Banedanmark holder informationsmøde i Sløjfen i Hadsten mandag 24. juni, så bliver det nok uden de fleste af byens handlende ... læs mere
Loading...