|

Der var engang…. historien om hvordan betalingsoverførsler er blevet til en pengemaskine

Af folketingskandidat for Enhedslisten Peder Meyhoff

Der var engang noget der hed Postgiro. Det var et statsejet system for billig overførsel af penge. Det fungerede fint selvom man skulle på posthuset for at betale sine regninger. Men Folketinget blev grebet af privatiseringsfeber, og i 1993 blev Postgiro solgt til Bikuben som siden blevet fusioneret med Danske Bank.

Der var også noget der hed PBS, Pengeinstitutternes BetalingsService, der blev drevet af alle danske pengeinstitutter i forening. De konkurrerede med Postgiro, og lancerede desuden Dankortet. Derimod prøvede staten aldrig at lave et betalingskort, og da Postgiro blev privatiseret, var det slut med offentlige, ikke-kommercielle betalingssystemer.

Det var måske til at leve med et system ejet af de danske pengeinstitutter, men i 2009 blev PBS fusioneret med et tilsvarende norske betalingssystem (og siden flere andre) og siden solgt til et konsortium hvor ATP var med. I 2017 solgte ATP imidlertid sin del, og i dag er hele Nets ejet af en amerikansk kapitalfond.

Dermed fik de nye amerikanske ejere næsten monopol på overførsel af penge i Danmark. Undervejs opkøbte Nets også DanID der havde udviklet det der blev til NemID. DanID var ejet af TDC og PBS, men PostDanmark var også med i udviklingsarbejdet.

Hvorfor denne lange redegørelse? Jo, fordi noget der engang var ejet dels af det offentlige og dels af alle pengeinstitutterne i fællesskab, nu er en pengemaskine for en amerikansk kapitalfond. Og hvad så, det kan vel lige meget hvem der ejer det? Nej, både Dankortet og NemID har en så monopolagtig karakter at det burde ejes af det offentlige, fx af Nationalbanken, og være drevet som et ’hvile-i-sig-selv-selskab’.

Nets er en god forretning, men gevinsten sendes ikke retur til brugerne; den ender hos ejerne og hos direktionen – det sidste i form af høje lønninger og absurd fordelagtige bonusprogrammer. I dag kan vi læse at topdirektøren alene har mulighed for at få en gevinst på 1,9 mia. kroner.

Det er brugerne der betaler regningen, mens direktionen og ejerne scorer kassen – fordi noget der engang var enten statsejet eller ejet af de danske pengeinstitutter i forening nu er blevet en pengemaskine for en kapitalfond.
Enhedslisten foreslog i 00’erne at Nationalbanken skulle overtage Dankortet, men vi blev grinet ud af daværende minister Brian Mikkelsen fra Konservative. Men mon ikke de fleste i dag kan se det fornuftige i at det offentlige bør drive næsten-monopoler som Nets?

Alle partierne på venstrefløjen – og også DF – er i dag kommet med forslag til indgreb over for de absurde bonusordninger, og det er da meget godt, men der er risiko for at de kan omgås. Derfor er det relevant at genoplive Enhedslistens forslag om at Dankortet skal overtages af det offentlige – og det samme skal NemID.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Alle ejere af en Nimbus kender Knud Jørgensen

Alle ejere af en Nimbus kender Knud Jørgensen

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
SOMMERKIRKE

SOMMERKIRKE

Torsdag d. 13. juni kl. 19.30 i Nr. Galten Kirke ... læs mere
Røde Kors Butikken i Thorsø springer ud

Røde Kors Butikken i Thorsø springer ud

Røde Kors Butikken i Thorsø bryder lørdag den 22. de sædvanlige rammer og rykker ud på gaden til markedsdag ... læs mere
Det er sommer og tid for Rose` vin

Det er sommer og tid for Rose` vin

Hos Skjold Burne skyder vi rosé-sæsonen i gang med et kanontilbud på vores pivlækre "LAVENDETTE ROSÉ (2018)" fortæller Vinhandler Peter Aschelund fra butikken i Søndergade i Hadsten ... læs mere
Sparekniven truer de ældre

Sparekniven truer de ældre

af Charlotte Green byrådsmedlem og folketingskanda for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
VI MARKERER EN  SKÆBNEDAG  FOR VORES FRIHED

VI MARKERER EN SKÆBNEDAG FOR VORES FRIHED

HJEMMMEVÆRNSESKADRILLE 265, HVIDSTEN, MARKERER 75 ÅRS DAGEN FOR HVIDSTENGRUPPENS HENRETTELSE DEN 29. juni 1944 ... læs mere
En manipulerende kirkeklumme

En manipulerende kirkeklumme

Af Eva Damsgaard Næstformand  i Dansk Folkeparti ... læs mere
Nyt på Lilleåmarked 2019

Nyt på Lilleåmarked 2019

PingvinNyt har talt med formanden for Lilleåmarked Henning Bertelsen fra Lions Clubben ... læs mere
Anholdt for spirituskørsel

Anholdt for spirituskørsel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Bus endte i husmur

Bus endte i husmur

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vi hjælper hianden

Vi hjælper hianden

Af PET Petersen fra partiet Alternativet ... læs mere
Loading...