|

Der var engang…. historien om hvordan betalingsoverførsler er blevet til en pengemaskine

Af folketingskandidat for Enhedslisten Peder Meyhoff

Der var engang noget der hed Postgiro. Det var et statsejet system for billig overførsel af penge. Det fungerede fint selvom man skulle på posthuset for at betale sine regninger. Men Folketinget blev grebet af privatiseringsfeber, og i 1993 blev Postgiro solgt til Bikuben som siden blevet fusioneret med Danske Bank.

Der var også noget der hed PBS, Pengeinstitutternes BetalingsService, der blev drevet af alle danske pengeinstitutter i forening. De konkurrerede med Postgiro, og lancerede desuden Dankortet. Derimod prøvede staten aldrig at lave et betalingskort, og da Postgiro blev privatiseret, var det slut med offentlige, ikke-kommercielle betalingssystemer.

Det var måske til at leve med et system ejet af de danske pengeinstitutter, men i 2009 blev PBS fusioneret med et tilsvarende norske betalingssystem (og siden flere andre) og siden solgt til et konsortium hvor ATP var med. I 2017 solgte ATP imidlertid sin del, og i dag er hele Nets ejet af en amerikansk kapitalfond.

Dermed fik de nye amerikanske ejere næsten monopol på overførsel af penge i Danmark. Undervejs opkøbte Nets også DanID der havde udviklet det der blev til NemID. DanID var ejet af TDC og PBS, men PostDanmark var også med i udviklingsarbejdet.

Hvorfor denne lange redegørelse? Jo, fordi noget der engang var ejet dels af det offentlige og dels af alle pengeinstitutterne i fællesskab, nu er en pengemaskine for en amerikansk kapitalfond. Og hvad så, det kan vel lige meget hvem der ejer det? Nej, både Dankortet og NemID har en så monopolagtig karakter at det burde ejes af det offentlige, fx af Nationalbanken, og være drevet som et ’hvile-i-sig-selv-selskab’.

Nets er en god forretning, men gevinsten sendes ikke retur til brugerne; den ender hos ejerne og hos direktionen – det sidste i form af høje lønninger og absurd fordelagtige bonusprogrammer. I dag kan vi læse at topdirektøren alene har mulighed for at få en gevinst på 1,9 mia. kroner.

Det er brugerne der betaler regningen, mens direktionen og ejerne scorer kassen – fordi noget der engang var enten statsejet eller ejet af de danske pengeinstitutter i forening nu er blevet en pengemaskine for en kapitalfond.
Enhedslisten foreslog i 00’erne at Nationalbanken skulle overtage Dankortet, men vi blev grinet ud af daværende minister Brian Mikkelsen fra Konservative. Men mon ikke de fleste i dag kan se det fornuftige i at det offentlige bør drive næsten-monopoler som Nets?

Alle partierne på venstrefløjen – og også DF – er i dag kommet med forslag til indgreb over for de absurde bonusordninger, og det er da meget godt, men der er risiko for at de kan omgås. Derfor er det relevant at genoplive Enhedslistens forslag om at Dankortet skal overtages af det offentlige – og det samme skal NemID.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

annonce : TAG PROPPEN AF

annonce : TAG PROPPEN AF

Besøg vinhandler Peter Aschelund i Søndergade i Hadsten og få et godt tilbud ... læs mere
HADSTEN TRÆF 2019 - vi bliver endnu flere og flere

HADSTEN TRÆF 2019 – vi bliver endnu flere og flere

Gregers Petersen og Lars Toft-Hansen fortsætter med at tage kontakt til personer med tilknytning til Hadsten- vi mangler kun dig ... læs mere
Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

I perioden fra fredag den 21. juni til og med tirsdag den 30. juli gennemførte politiet landet over en målrettet indsats mod spirituskørsel. Indsatsen var koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne Stop Spirituskørsel ... læs mere
Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Landmænd kan nu søge om til tilskud til at bytte arealer med andre landmænd gennem jordfordeling. Det kan spare tid på landevejen og penge for landmanden ... læs mere
Indvielse af Røde Kors PLUS EN - mere genbrug af byggematerialer

Indvielse af Røde Kors PLUS EN – mere genbrug af byggematerialer

Kom til indvielsen lørdag den 10. august klokken 10.00. Borgmesteren klipper den røde snor, der er kaffe og kage og mulighed for at være kreativ ... læs mere
Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Den 15. august åbner udstilling fra Galleri V58 i Uhresalen hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Hjælp os!

Hjælp os!

De Radikale søger hjælpere til at udvikle deres politik… ... læs mere
En Hadsten Træf sang

En Hadsten Træf sang

Når der er Hadsten Træf på søndag 11. august er der skrevet en ny sang specielt om Hadsten Træf ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Klar til skolestart?

Klar til skolestart?

Nyhedsbrev fra Hadsten og Hinnerup Apotek ... læs mere
Færdselspolitiet er på vejen til skolestart

Færdselspolitiet er på vejen til skolestart

De kommende uger er lig med skolestart og dermed mange små og nye trafikanter på vejene. Politiet gennemfører igen i år målrettede kontroller i forbindelse med skolestarterne, ... læs mere
Loading...