|

Der var engang…. historien om hvordan betalingsoverførsler er blevet til en pengemaskine

Af folketingskandidat for Enhedslisten Peder Meyhoff

Der var engang noget der hed Postgiro. Det var et statsejet system for billig overførsel af penge. Det fungerede fint selvom man skulle på posthuset for at betale sine regninger. Men Folketinget blev grebet af privatiseringsfeber, og i 1993 blev Postgiro solgt til Bikuben som siden blevet fusioneret med Danske Bank.

Der var også noget der hed PBS, Pengeinstitutternes BetalingsService, der blev drevet af alle danske pengeinstitutter i forening. De konkurrerede med Postgiro, og lancerede desuden Dankortet. Derimod prøvede staten aldrig at lave et betalingskort, og da Postgiro blev privatiseret, var det slut med offentlige, ikke-kommercielle betalingssystemer.

Det var måske til at leve med et system ejet af de danske pengeinstitutter, men i 2009 blev PBS fusioneret med et tilsvarende norske betalingssystem (og siden flere andre) og siden solgt til et konsortium hvor ATP var med. I 2017 solgte ATP imidlertid sin del, og i dag er hele Nets ejet af en amerikansk kapitalfond.

Dermed fik de nye amerikanske ejere næsten monopol på overførsel af penge i Danmark. Undervejs opkøbte Nets også DanID der havde udviklet det der blev til NemID. DanID var ejet af TDC og PBS, men PostDanmark var også med i udviklingsarbejdet.

Hvorfor denne lange redegørelse? Jo, fordi noget der engang var ejet dels af det offentlige og dels af alle pengeinstitutterne i fællesskab, nu er en pengemaskine for en amerikansk kapitalfond. Og hvad så, det kan vel lige meget hvem der ejer det? Nej, både Dankortet og NemID har en så monopolagtig karakter at det burde ejes af det offentlige, fx af Nationalbanken, og være drevet som et ’hvile-i-sig-selv-selskab’.

Nets er en god forretning, men gevinsten sendes ikke retur til brugerne; den ender hos ejerne og hos direktionen – det sidste i form af høje lønninger og absurd fordelagtige bonusprogrammer. I dag kan vi læse at topdirektøren alene har mulighed for at få en gevinst på 1,9 mia. kroner.

Det er brugerne der betaler regningen, mens direktionen og ejerne scorer kassen – fordi noget der engang var enten statsejet eller ejet af de danske pengeinstitutter i forening nu er blevet en pengemaskine for en kapitalfond.
Enhedslisten foreslog i 00’erne at Nationalbanken skulle overtage Dankortet, men vi blev grinet ud af daværende minister Brian Mikkelsen fra Konservative. Men mon ikke de fleste i dag kan se det fornuftige i at det offentlige bør drive næsten-monopoler som Nets?

Alle partierne på venstrefløjen – og også DF – er i dag kommet med forslag til indgreb over for de absurde bonusordninger, og det er da meget godt, men der er risiko for at de kan omgås. Derfor er det relevant at genoplive Enhedslistens forslag om at Dankortet skal overtages af det offentlige – og det samme skal NemID.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Fra ægtemand til plejer

Fra ægtemand til plejer

I påsken mistede Torben Gorm Larsen i Ulstrup sin kone efter 11 års sygdom. Han har samlet gode erfaringer, som han gerne vil give videre til andre ... læs mere
Nu bliver det ulovligt at købe koncentrerede sprøjtemidler

Nu bliver det ulovligt at købe koncentrerede sprøjtemidler

1. juli 2020 vil det ikke længere være muligt for private danskere at købe ukrudtsmidler, bl.a. Roundup, og andre pesticider i koncentreret form ... læs mere
NYT fra LECA

NYT fra LECA

I denne måneds nyhedsbrev kan du blive klogere på nogle Leca®-løsninger, du måske ikke kendte i forvejen ... læs mere
48 trafikanter sigtet efter Kalø-kontrol

48 trafikanter sigtet efter Kalø-kontrol

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYT fra VELAS

NYT fra VELAS

Kvægnyt skifter udseende og afsender ... læs mere
Personlige opråb hjælper andre

Personlige opråb hjælper andre

Sammenholdet i arbejdet for et liv uden kræft er stort. En del af sammenholdet er bl.a., at kræftpatienter deler deres personlige historier ... læs mere
Å vil have fast ø-læge på Anholt

Å vil have fast ø-læge på Anholt

Af Rasmus Foged, Regionsrådsmedlem for Alternativet, Region Midtjylland og Folketingskandidat for Alternativet, Storkreds Østjylland ... læs mere
Loading...