torsdag d. 22. oktober 2020
|

Derfor er dit postnummer afgørende for prisen på en indboforsikring

Bor du i en kommune med mange indbrud, kan prisen på din indboforsikring stige markant, også selvom der ikke er mange indbrud i lige netop dit område.

 

 
 

Der er en direkte sammenhæng mellem antallet af indbrud i din kommune og prisen på din indboforsikring.

I et konkret eksempel fra forsikringsselskabet If koster en indboforsikring af en villa det dobbelte i Gentofte, lidt nord for København, som i Thisted i Nordjylland. Betingelserne, herunder størrelsen på selvrisikoen og forsikringssummen, er identisk for begge tilbud. 

Blandt forskellen på de to boliger er, at den ene er placeret i Thisted Kommune, som ifølge Danmarks Statistik er blandt de kommuner, der har haft færrest indbrud de senere år. Den anden bolig ligger i Gentofte Kommune, der længe har været at finde i toppen af listen over de mest indbrudsplagede kommuner.

Også tilbud indhentet gennem sammenligningstjenesten Forsikringsguiden.dk, som Forbrugerrådet Tænk og Forsikring & Pension står bag, afslører voldsomme prisforskelle. Her er en indboforsikring i Gentofte cirka 46 procent dyrere end en indboforsikring i Thisted.

Kommuner med flest indbrud i forhold til antal husstande

 1. Allerød
 2. Rødovre
 3. Høje-Taastrup
 4. Herlev
 5. Hvidovre

Kilde: Danmarks Statistik,  3. kvartal 2020

Forsikringsselskaber skeler til indbrudstal

Anja Lintrup Sørensen, konsulent i brancheorganisationen Forsikring & Pension, bekræfter, at en dårlig indbrudsstatistik kan have afgørende betydning for forsikringspræmien.

– Langt de fleste forsikringsselskaber kigger blandt andet på indbrudsstatistikken i det pågældende postnummer over en længere periode, når de fastsætter prisen på en indboforsikring. Det gælder både for nye og eksisterende kunder. 

– Oplysningerne kan trække prisen op, men det står også forsikringsselskaberne frit for at sænke prisen igen, hvis antallet af indbrud falder, siger Anja Lintrup Sørensen til Videncentret Bolius.

Den præcise vægtning af indbrudsstatistikken i forhold til andre forhold, der har indflydelse på præmien, beskytter de fleste forretningsselskaber som en forretningshemmelighed, de ikke vil afsløre detaljerne i. 

De andre faktorer, der har indflydelse på prisen, er for eksempel din skadeshistorik i selskabet.

Postnummeret kan også indgå som prisparameter på en husforsikring, men ligesom med indboforsikringen varierer vægtningen fra selskab til selskab. Skadesudgifterne ved tyveri er dog typisk noget lavere på en husforsikring end på en indboforsikring.

Kommuner med færrest indbrud i forhold til antal husstande

 1. Læsø
 2. Fanø
 3. Bornholm
 4. Odder
 5. Samsø

Kilde: Danmarks Statistik, 3. kvartal 2020

Indhent flere tilbud på din indboforsikring

Fordi det kan være svært at gennemskue, hvilket regnestykke der ligger bag et tilbud om en indboforsikring, lyder rådet fra Tue Patursson, fagekspert i Videncentret Bolius, at du skal indsamle flere tilbud, hvis du bor i en kommune, indbrudstyvene er glade for.

– Det er ikke gennemsigtigt, hvorfor prisen er, som den er. Men det står dig frit for at undersøge markedet og på den måde få et indtryk af, hvem du kan mistænke for at prioritere en dårlig indbrudsstatistik meget højt, siger Tue Patursson.

Hvis du oplever, at dit forsikringsselskab hæver præmien på din indboforsikring med henvisning til, at risikoen for indbrud i din kommune går fra middel til høj, kan du muligvis selv afbøde prisstigningen.

– Mange forsikringsselskaber tilbyder at sænke præmien, hvis du for eksempel får installeret en alarm eller laver andre tiltag, der mindsker risikoen for indbrud. Det gælder i øvrigt også, selvom prisen på din forsikring ikke er steget, men du blot ønsker en lavere præmie, lyder det fra fageksperten.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsikringsselskabet If.

Få gode råd mod indbrud på Bo trygt!

Der sker flere end tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark som i vores nabolande pr. indbygger, og tanken om indbrud i eget hjem gør hver fjerde dansker utryg.

Derfor står TrygFonden og Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd (DKR) bag indsatsen Bo trygt!, hvor målet er at reducere antallet af indbrud i private hjem fra over 29.000 til under 10.000 om året.

Kun hvert 12. hus i Danmark er godt eller meget godt sikret mod indbrud, mens to tredjedele af husenes sikringsniveau vurderes som meget usikker eller mindre sikker.

Få gode råd til, hvordan du let sikrer dit hus mod indbrud på botrygt.dk

LÆS OGSÅ: Forsikring ved indbrud

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

 • Ulrik Baltzer, journalist

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Helt og aldeles grotesk!

Helt og aldeles grotesk!

EU har bremset dansk tiltag mod rygning ... læs mere
2 indbrud iFavrskov

2 indbrud iFavrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Søndagsmatiné med sang og keltisk harpe

Søndagsmatiné med sang og keltisk harpe

Stemningsfuld søndagsmusik i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 491.

Ugens naturbilleder nr. 491.

Efteråret er halvvejs og på søndag er sommertid helvejs. Om vi vil eller ej, er det den mørke tid vi går i møde. Dette giver anledning til at nyde det farverige efterårsløv, for inden længe er det væk ... læs mere
KEND NATURPERLERNE I FAVRSKOV

KEND NATURPERLERNE I FAVRSKOV

Danmarks Naturfredningsforening viser nye film om de flotteste naturperler i Favrskov ... læs mere
Fuld butikstyv i Netto

Fuld butikstyv i Netto

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Information om coronasituationen

Information om coronasituationen

Her kan du finde information og seneste nyt om situationen i Favrskov Kommune i forbindelse med udbruddet af corona ... læs mere
Boligsalget i tredje kvartal er det højeste i 10 år

Boligsalget i tredje kvartal er det højeste i 10 år

Det samlede salg af huse, ejerlejligheder og sommerhuse gør tredje kvartal i 2020 til det bedst sælgende i 10 år. Det viser nye handelstal fra Boligsiden ... læs mere
0,5 procent-lånfløser 1 procent-lån

0,5 procent-lånfløser 1 procent-lån

Rentefald: Nu kan du få et 30-årigt lån med en rente 0,5 procent ... læs mere
Høj Stene ved Gudenåen indviet

Høj Stene ved Gudenåen indviet

Favrskov fik torsdag 8. oktober 2020 sin nyeste og ældste attraktion: Skibssætningen Høj Stene ved Gudenåen ved Vejerslev ... læs mere
Vil du vinde en Volkswagen Passat?

Vil du vinde en Volkswagen Passat?

Følg med i Knæk Cancer ... læs mere
Loading...