|

DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

Forleden oplevede jeg i Favrskov Revyen et Leonard Cohen-inspireret nummer. Det fik mig til at genlæse denne fremragende klumme af Ole Juul. Uanset hvor sort det ser ud, må man tro på fremtiden. På at lyset slipper ind…

DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

Af Ole Juul

Op gennem 70’erne og 80’erne var en af mine klare favoritter, når der skulle lyttes til musik, den canadiske sanger Leonard Cohen. Hans poetiske tekster og smukke melodier står for mig som noget af det ypperste i nyere musikhistorie.

              Jeg så en aften filmen ”I am your Man”, som er en samling interviews med den nu afdøde sangskriver krydret med  nogle af hans bedste sange fremført af musikere og sangere, som igennem årene er kommet til at stå Leonard Cohen nær. Og mens jeg sad dér og nød musikken og sangene blev et af omkvædene i en sang ved med at melde sig. ”There is a crack in everything. Thats how the light gets in”. Frit oversat, ”Der er en revne i alt. Det er derigennem, lyset slipper ind”. Det er dyb, livsbekræftende poesi.

              ”Der er en revne i alt”. Ingenting er sikkert, alt er åbent, sårbart. Men så vender det i næste sætning. ”Det er derigennem, lyset slipper ind”. Selv om intet er sikkert, og alt er sårbart, så er der dog et håb i det lys, der slipper ind. Ordene blev ved med at sidde i sindet længe efter at filmen var færdig og andre ligeså virkelighedsnære og dagligdags hændelser meldte sig, og på en forunderlig måde kom de til at stå som et stærkt poetisk udtryk for noget, jeg oplevede et par aftner forinden.

              Jeg blev en sen aften kaldt til sygehuset, hvor jeg skulle foretage nøddåb af en lille pige, som var blevet født alt for tidligt. For år tilbage ville hun ikke kunne have overlevet, men med de muligheder, der er i dag, og med den kompetence, som man finder på de afdelinger, der er for for alt for tidligt fødte børn på vore sygehuse, er der et begrundet håb om, at hun nok skal komme sig.

              Dér ligger hun i kuvøsen som en lille forpjusket fugleunge, der er taget alt for tidligt ud af reden, og kæmper for sit liv. Som en laks kæmper hun sig op mod strømmen, og det blev et sandt under, vi den aften var vidner til. Alt er sårbart, sikkerheden er revnet, men igennem revnerne, ja, igennem kuvøsens låger mader omsorgsfulde sygeplejersker den lille, igennem kuvøsens låger døber jeg den lille, igennem revnerne slipper lyset denne sene aftentime i bogstaveligste forstand ind.   

              Leonard Cohens virkelighedsnære og livsbekræftende poesi sammenholdt med denne hændelse blev for mig en ”fortælling” om, hvad det i grunden er, vi alle er udsat for i det udsatte liv, vi lever med og mod hinanden. Jo ældre vi bliver, jo mere erfarer vi, at der bliver slået dybe revner i det, der før var så sikkert og fast. Hvor gerne ville vi ikke kunne bevare barnesindets fortrøstning og tro på og tillid til, at alt er godt, men hverdagens hændelser, virkeligheden, der melder sig, ofte hårdt og brutalt, slår dybe revner i denne fortrøstning og tillid. Men så hænder det, at vi også gør den modsatte erfaring, at midt i dette udsatte og sårbare liv, ind igennem revnerne, som bliver sprækker, slipper lyset ind.

              Vi kender virkeligheden, og derfor er det livet om at gøre, at vi også fastholder disse hændelser, så flygtige de er.

”Vi gør også den modsatte erfaring, at midt i dette udsatte og sårbare liv, ind igennem revnerne, som bliver sprækker, slipper lyset ind”.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Ny herretøjs butik til hadsten ?

Ny herretøjs butik til hadsten ?

Lokal butik og iværksætte går ind i kampen for at se på mulighederne ... læs mere
Ny rundkørsel på vej i Hammel

Ny rundkørsel på vej i Hammel

Krydset ved Stadionvej og Frijsenborgvej i Hammel giver mange bilister problemer i morgen- og eftermiddagstrafikken, men nu er en løsning på vej ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten i dag mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten i dag mandag

Så er det mandag og din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Hjerneekspedition i daginstitutionerne

Hjerneekspedition i daginstitutionerne

Bibliotekerne i Hinnerup, Hammel og Hadsten har materialet, så institutionerne kan låne det ... læs mere
Risiko for skimmelvækst i mayonnaise

Risiko for skimmelvækst i mayonnaise

Tilbagwtrukne Fødevarer ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Sandwich med manglende dansk mærkning ... læs mere
ALT ER VED DET GAMLE

ALT ER VED DET GAMLE

Det er en udbredt misforståelse, at postomdelingen er blevet dårligere. PostNord har blot ført kunderne tilbage til udgangspunktet ... læs mere
Der er noget i luften. Og det lugter klamt!

Der er noget i luften. Og det lugter klamt!

”Der er noget i luften, jeg ved ikke hvad” er indledningen til en kendt sang. Lige for tiden er man ikke i tvivl om, hvad det er, der er i luften… ... læs mere
Loading...