|

DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

Forleden oplevede jeg i Favrskov Revyen et Leonard Cohen-inspireret nummer. Det fik mig til at genlæse denne fremragende klumme af Ole Juul. Uanset hvor sort det ser ud, må man tro på fremtiden. På at lyset slipper ind…

DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

Af Ole Juul

Op gennem 70’erne og 80’erne var en af mine klare favoritter, når der skulle lyttes til musik, den canadiske sanger Leonard Cohen. Hans poetiske tekster og smukke melodier står for mig som noget af det ypperste i nyere musikhistorie.

              Jeg så en aften filmen ”I am your Man”, som er en samling interviews med den nu afdøde sangskriver krydret med  nogle af hans bedste sange fremført af musikere og sangere, som igennem årene er kommet til at stå Leonard Cohen nær. Og mens jeg sad dér og nød musikken og sangene blev et af omkvædene i en sang ved med at melde sig. ”There is a crack in everything. Thats how the light gets in”. Frit oversat, ”Der er en revne i alt. Det er derigennem, lyset slipper ind”. Det er dyb, livsbekræftende poesi.

              ”Der er en revne i alt”. Ingenting er sikkert, alt er åbent, sårbart. Men så vender det i næste sætning. ”Det er derigennem, lyset slipper ind”. Selv om intet er sikkert, og alt er sårbart, så er der dog et håb i det lys, der slipper ind. Ordene blev ved med at sidde i sindet længe efter at filmen var færdig og andre ligeså virkelighedsnære og dagligdags hændelser meldte sig, og på en forunderlig måde kom de til at stå som et stærkt poetisk udtryk for noget, jeg oplevede et par aftner forinden.

              Jeg blev en sen aften kaldt til sygehuset, hvor jeg skulle foretage nøddåb af en lille pige, som var blevet født alt for tidligt. For år tilbage ville hun ikke kunne have overlevet, men med de muligheder, der er i dag, og med den kompetence, som man finder på de afdelinger, der er for for alt for tidligt fødte børn på vore sygehuse, er der et begrundet håb om, at hun nok skal komme sig.

              Dér ligger hun i kuvøsen som en lille forpjusket fugleunge, der er taget alt for tidligt ud af reden, og kæmper for sit liv. Som en laks kæmper hun sig op mod strømmen, og det blev et sandt under, vi den aften var vidner til. Alt er sårbart, sikkerheden er revnet, men igennem revnerne, ja, igennem kuvøsens låger mader omsorgsfulde sygeplejersker den lille, igennem kuvøsens låger døber jeg den lille, igennem revnerne slipper lyset denne sene aftentime i bogstaveligste forstand ind.   

              Leonard Cohens virkelighedsnære og livsbekræftende poesi sammenholdt med denne hændelse blev for mig en ”fortælling” om, hvad det i grunden er, vi alle er udsat for i det udsatte liv, vi lever med og mod hinanden. Jo ældre vi bliver, jo mere erfarer vi, at der bliver slået dybe revner i det, der før var så sikkert og fast. Hvor gerne ville vi ikke kunne bevare barnesindets fortrøstning og tro på og tillid til, at alt er godt, men hverdagens hændelser, virkeligheden, der melder sig, ofte hårdt og brutalt, slår dybe revner i denne fortrøstning og tillid. Men så hænder det, at vi også gør den modsatte erfaring, at midt i dette udsatte og sårbare liv, ind igennem revnerne, som bliver sprækker, slipper lyset ind.

              Vi kender virkeligheden, og derfor er det livet om at gøre, at vi også fastholder disse hændelser, så flygtige de er.

”Vi gør også den modsatte erfaring, at midt i dette udsatte og sårbare liv, ind igennem revnerne, som bliver sprækker, slipper lyset ind”.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Møde om boliger med fællesskaber

Møde om boliger med fællesskaber

Overvejer du en bolig, hvor der er mulighed for en privat bolig plus et fællesskab med andre, så er dette møde noget for dig ... læs mere
2 færdselsuheld lørdag formiddag

2 færdselsuheld lørdag formiddag

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kræftens Bekæmpelse - Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Kræftens Bekæmpelse – Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Søndag går mange på gaden til den årlige landsindsamling, men desværre er det en helt anden indsamling end den, du kender ... læs mere
Arkivet er lukket indtil videre!

Arkivet er lukket indtil videre!

Som følge af Covid-19 kan vores gæster ikke besøge arkivet ... læs mere
Kære alle  Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Kære alle Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Frijsenborgløbet og Hestemarkedsbanko, som jo er en meget stor del af Hestemarkedet, er naturligvis også aflyst ... læs mere
Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Flere varianter af mini Jelly-Cups kaldes tilbage grundet kvælningsfare hos små børn ... læs mere
LÆNGE LEVE BILEN

LÆNGE LEVE BILEN

"Jeg vil bygge en bil, der tiltaler alle. Så stor, at den kan rumme en familie, men ikke større, end den enkelte kan køre den og vedligeholde den". Henry Ford ... læs mere
Loading...