|

Det får ingen betydning for veteranbiler

Af Jørgen Kjær, Hadsten

På transportområdet er regeringen kommet med en række initiativer, som skal bidrage til at gøre Danmark grønnere. Regeringen sætter et klart mål om, at der fra 2030 ikke skal sælges flere benzin- og dieselbiler, og fra 2035 skal der ikke længere sælges plug-in hybridbiler. Samtidig skal alle nye busser og taxier i byerne fra 2025 være nulmissionskøretøjer. Bliver fremtidens veteraner og klassikere også el-biler? Så bliver Ellerten jo et godt bud.

 

Jørgen Kjær

Kender i det med at få kaffen forkert i halsen. Den fornemmelse sad jeg med i går i bilen på vej til Randers. Klokken var lidt i 12, radioen var tændt, og speakeren annoncerede noget af indholdet i radioavisen: Vi skal sætte en deadline for udfasning af benzinbiler, lød det ifølge Løkke. Ja, vores statsminister!! Jeg måtte holde ind til siden og høre den radioavis.

Var skrækscenariet for os gammelbilfolk på vej til at blive virkelighed? Medierne har de seneste uger været fyldt med diverse scenarier omkring udfasningen af fossile brændstoffer som benzin og diesel. Og det i en helt forståelig bekymring for vores miljø.

Regeringens klimaudspil – om det så blot er starten på en valgkamp – vil helt sikkert være med til at sætte dagsordenen for hvornår elbilerne helt skal have overtaget. Andre partier kan næsten ikke byde over og kan ikke undlade at bakke om det efter manges mening noget ambitiøse udspil – der skal ikke sælges flere benzin- og dieselbiler efter 2030.

Hos regeringskollegaen De Konservative lyder målet også på år 2030.  På det tidspunkt skal det ifølge klimaordfører Mette Abildgaard ikke længere være muligt at indregistrere en ny bil, der kører på benzin eller diesel, lyder det på DR og SF er også klar på 2030, når det gælder personbiler, mens busser og lastbiler måske skal have længere snor, fortæller klimaordfører Pia Olsen Dyhr til DR.

Socialdemokratiet er heller ikke afvisende, men klimaordfører Jens Joel mener ifølge DR, at det først og fremmest er vigtigt at få regeringen forpligtet til en række delmål inden for miljøpolitik og transport, så det overhovedet er realistisk at sætte et årstal.

Der bliver i øjeblikket ikke solgt ret mange elbiler i Danmark. I de første seks måneder af 2018 var en ud af 48 solgte biler en el-bil, hvor det for eksempel i Norge drejer sig om det er hver anden ny bil, der kører på el.

Lars Løkke Rasmussen fortalte også, at regeringen i øjeblikket kigger på, om afgifterne på elbiler skal justeres.

Vi lader lige teksten stå et øjeblik!

Hvad vil der ske med vores brug af de ældre køretøjer, når salget af nye benzin- og dieselbiler stopper? I løbet af en forholdsvis kort årrække vil de eksisterende benzin- og dieselbiler biler sikkert blive udfaset. Skal vi sige de får 10 år mere? Import af ældre benzin- og dieselbiler vil sikkert også ophøre. Det er derfor nok urealistisk at tro, at vi fortsat uhindret vil få lov at køre videre i vores nok mindre miljørigtige klassikere. Vil de også blive udfaset? Måske forbudte? Får vi måske lov at køre nogle få dage eller få kilometer om året?

Der er derfor mere end nogensinde brug for, at Motorhistorisk Samråd står tidligt op og får arbejdstøjet på, så vi allerede under de indledende øvelser får sikret en plads til vore klassikere i det fremtidige billede. Vi må håbe, at vi har så mange venner på Borgen, at mit skrækscenarie ikke bliver virkelighed.

 

Det får ingen betydning for veteranbiler

Vi har naturligvis forelagt Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorenzen, der selv betegner sig som veterankøretøjernes ambassadør på Christiansborg, ovennævnte, og han er ganske klar i mælet:

 

-Jeg kan med glæde slå fast med syvtommersøm, at statsministerens udspil gælder fremadrettet.  Det får ingen betydning for veteranbiler, lyder det Kristian Pihl Lorenzen, der på de uddybende spørgsmål om hvad han tænker med mellemgruppen af biler, der til den tid endnu ikke er blevet veteran? Vil I lade en ny bil fra for eksempel 2028 løbe tiden ud og blive veteran? Eller bliver der er årrække hvor bilerne ikke når at blive veteraner, svarer:

– Den løber jo bare tiden ud. Det her drejer sig om salg af nye biler, lyder det i første omgang betryggende svar.

Men samtidig med Regeringens klimaudspil om stop for salget af benzin- og dieselbiler fra 2030 lanceres en ny skrotningsordning, hvor man får 5.000 for at skrotte sin ældre dieselbil fra før 2006. Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen vil nemlig have de ældste og mest forurenende dieselbiler sparket væk fra landevejene i et hurtigt tempo.

Så kan man jo spørge sig selv, om hvornår turen kommer til andre ældre forurenende biler. Benzinbilerne kan også hurtigt med en god skrotningspræmie og forhøjede afgifter samt stigende brændstofpriser blive sat ud af spillet. Man må derfor forvente, at tilvæksten af klassiske køretøjer sikkert vil blive minimal, og vil der fortsat være stemning for, at vi skal have lov at køre uhindret i vore gamle biler? Vi må håbe at vore ambassadører på Christiansborg fortsat kan sikre dette.

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning ... læs mere
Kommentar til indlæg fra Ove Rosenkvist 20/2-19

Kommentar til indlæg fra Ove Rosenkvist 20/2-19

PingvinNyt har modtaget dette indlæg fra Kirsten Andersen, Medlem af bestyrelsen i Hadsten Bio ... læs mere
”Julen” står for døren!

”Julen” står for døren!

Men pakker de politiske partier gaverne lidt for pænt ind? ... læs mere
Færdselsuheld i Hadsten

Færdselsuheld i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Irsk aften i Sløjfen

Irsk aften i Sløjfen

Lørdag d. 2. marts afholder Lions klubberne i Favrskov igen Irsk aften i Sløjfen i Hadsten ... læs mere
Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Vi har brug for dig til at fremstille ting til basaren i Sognegården ... læs mere
FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

"Tiden er en anden og stiller andre krav til sundhedssektoren, og derfor er der ikke længere brug for regionsrådene", sagde statsministeren, da han lancerede reformen ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 405.

Ugens naturbilleder nr. 405.

Er du også blevet ramt af en spirende forårsfornemmelse? Vejr og temperatur passer ikke helt til vintermåneden februar, men det føles nu meget rart ... læs mere
Tillykke Hadsten Bio

Tillykke Hadsten Bio

Svar til formanden for Hadsten Bio Lars Kristensen ... læs mere
Send Syrien-krigerne til Guantánamo.

Send Syrien-krigerne til Guantánamo.

PingvinNyt har modtaget dette fra Michael Nedersøe, byrådsmedlem i Horsens og folketingskandidat i Favrskov for Dansk Folkeparti Søndermarksvej 12D, Sejet 8700 Horsens Mobil 25388281 ... læs mere
Husejere trodser ekstremt vejr: Kun et fåtal bekymrer sig om klimasikring

Husejere trodser ekstremt vejr: Kun et fåtal bekymrer sig om klimasikring

Blot en femtedel af danske husejere bekymrer sig over, om deres bolig er tilstrækkeligt sikret mod oversvømmelse ved skybrud og stormflod, viser en undersøgelse fra Bolius og Realdania ... læs mere
Boliggrundene på Hørbakken i Hinnerup er nu i 2. budrunde

Boliggrundene på Hørbakken i Hinnerup er nu i 2. budrunde

Favrskov Kommune gennemfører anden budrunde frem til 12. marts 2019 ... læs mere
Loading...