|

Det får ingen betydning for veteranbiler

Af Jørgen Kjær, Hadsten

På transportområdet er regeringen kommet med en række initiativer, som skal bidrage til at gøre Danmark grønnere. Regeringen sætter et klart mål om, at der fra 2030 ikke skal sælges flere benzin- og dieselbiler, og fra 2035 skal der ikke længere sælges plug-in hybridbiler. Samtidig skal alle nye busser og taxier i byerne fra 2025 være nulmissionskøretøjer. Bliver fremtidens veteraner og klassikere også el-biler? Så bliver Ellerten jo et godt bud.

 

Jørgen Kjær

Kender i det med at få kaffen forkert i halsen. Den fornemmelse sad jeg med i går i bilen på vej til Randers. Klokken var lidt i 12, radioen var tændt, og speakeren annoncerede noget af indholdet i radioavisen: Vi skal sætte en deadline for udfasning af benzinbiler, lød det ifølge Løkke. Ja, vores statsminister!! Jeg måtte holde ind til siden og høre den radioavis.

Var skrækscenariet for os gammelbilfolk på vej til at blive virkelighed? Medierne har de seneste uger været fyldt med diverse scenarier omkring udfasningen af fossile brændstoffer som benzin og diesel. Og det i en helt forståelig bekymring for vores miljø.

Regeringens klimaudspil – om det så blot er starten på en valgkamp – vil helt sikkert være med til at sætte dagsordenen for hvornår elbilerne helt skal have overtaget. Andre partier kan næsten ikke byde over og kan ikke undlade at bakke om det efter manges mening noget ambitiøse udspil – der skal ikke sælges flere benzin- og dieselbiler efter 2030.

Hos regeringskollegaen De Konservative lyder målet også på år 2030.  På det tidspunkt skal det ifølge klimaordfører Mette Abildgaard ikke længere være muligt at indregistrere en ny bil, der kører på benzin eller diesel, lyder det på DR og SF er også klar på 2030, når det gælder personbiler, mens busser og lastbiler måske skal have længere snor, fortæller klimaordfører Pia Olsen Dyhr til DR.

Socialdemokratiet er heller ikke afvisende, men klimaordfører Jens Joel mener ifølge DR, at det først og fremmest er vigtigt at få regeringen forpligtet til en række delmål inden for miljøpolitik og transport, så det overhovedet er realistisk at sætte et årstal.

Der bliver i øjeblikket ikke solgt ret mange elbiler i Danmark. I de første seks måneder af 2018 var en ud af 48 solgte biler en el-bil, hvor det for eksempel i Norge drejer sig om det er hver anden ny bil, der kører på el.

Lars Løkke Rasmussen fortalte også, at regeringen i øjeblikket kigger på, om afgifterne på elbiler skal justeres.

Vi lader lige teksten stå et øjeblik!

Hvad vil der ske med vores brug af de ældre køretøjer, når salget af nye benzin- og dieselbiler stopper? I løbet af en forholdsvis kort årrække vil de eksisterende benzin- og dieselbiler biler sikkert blive udfaset. Skal vi sige de får 10 år mere? Import af ældre benzin- og dieselbiler vil sikkert også ophøre. Det er derfor nok urealistisk at tro, at vi fortsat uhindret vil få lov at køre videre i vores nok mindre miljørigtige klassikere. Vil de også blive udfaset? Måske forbudte? Får vi måske lov at køre nogle få dage eller få kilometer om året?

Der er derfor mere end nogensinde brug for, at Motorhistorisk Samråd står tidligt op og får arbejdstøjet på, så vi allerede under de indledende øvelser får sikret en plads til vore klassikere i det fremtidige billede. Vi må håbe, at vi har så mange venner på Borgen, at mit skrækscenarie ikke bliver virkelighed.

 

Det får ingen betydning for veteranbiler

Vi har naturligvis forelagt Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorenzen, der selv betegner sig som veterankøretøjernes ambassadør på Christiansborg, ovennævnte, og han er ganske klar i mælet:

 

-Jeg kan med glæde slå fast med syvtommersøm, at statsministerens udspil gælder fremadrettet.  Det får ingen betydning for veteranbiler, lyder det Kristian Pihl Lorenzen, der på de uddybende spørgsmål om hvad han tænker med mellemgruppen af biler, der til den tid endnu ikke er blevet veteran? Vil I lade en ny bil fra for eksempel 2028 løbe tiden ud og blive veteran? Eller bliver der er årrække hvor bilerne ikke når at blive veteraner, svarer:

– Den løber jo bare tiden ud. Det her drejer sig om salg af nye biler, lyder det i første omgang betryggende svar.

Men samtidig med Regeringens klimaudspil om stop for salget af benzin- og dieselbiler fra 2030 lanceres en ny skrotningsordning, hvor man får 5.000 for at skrotte sin ældre dieselbil fra før 2006. Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen vil nemlig have de ældste og mest forurenende dieselbiler sparket væk fra landevejene i et hurtigt tempo.

Så kan man jo spørge sig selv, om hvornår turen kommer til andre ældre forurenende biler. Benzinbilerne kan også hurtigt med en god skrotningspræmie og forhøjede afgifter samt stigende brændstofpriser blive sat ud af spillet. Man må derfor forvente, at tilvæksten af klassiske køretøjer sikkert vil blive minimal, og vil der fortsat være stemning for, at vi skal have lov at køre uhindret i vore gamle biler? Vi må håbe at vore ambassadører på Christiansborg fortsat kan sikre dette.

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Cimbern Rally Tyskland 2019 - MinirallySyd mesterskab 2019 - Autoplus Dansk Super Rally 2019 (DM1) ... læs mere
Skarpsindige Uffe!

Skarpsindige Uffe!

Med usædvanligt klarsyn har Alternativets stifter og leder indset, at hans statsministerdrømme forbliver i drømmeverdenen ... læs mere
Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Kom tæt på Frijsenborg og de historiske omgivelser, når Hjerteforeningens Lokalkomité i Favrskov og Favrskov Kommune inviterer til hjertesund gåtur i parken ... læs mere
Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Salen var fyldt af unge mennesker under uddannelse, da ni politikere stille op til 1½ times debat på Den jydske Haandværkerskole. Eleverne der repræsenterede alle skolens uddannelsesretninger både inden for eud- og eux-uddannelserne, var velforberedte med spørgsmål til politikerne ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 415.

Ugens naturbilleder nr. 415.

Velkommen til skønne maj, måneden hvor skoven bliver rigtig grøn ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Forskere forfølger fedtet ... læs mere
Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Det er et lille team med begrænsede midler, så et flot flot resultat! ... læs mere
Til Peder Meyhoff

Til Peder Meyhoff

Besvarelse af spørgsmål stillet i Byrådets spørgetid 30. april 2019 ... læs mere
Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører Sofie Ladekjær tager endnu en sæson i Hadsten Håndbold, der bliver hendes 5. sæson i Hadsten trøjen ... læs mere
FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

Tag med LMO Kvæg på faglig ekskursion torsdag den 9. maj 2019. Vi skal besøge landets største mælkeproducent med 3.500 malkekøer og Danish Crown i Holsted ... læs mere
Mand havde hash og knojern i bilen

Mand havde hash og knojern i bilen

En 27-årig mand blev natten til onsdag kl. 00.58 anholdt, da han blev standset af en patrulje på Landevejen ud for Ødum ... læs mere
Loading...