|

DET GAMLE SPIL

“Det er tungt, man skal gå hjem alene”.
Men sommeren er her. Læs Ole Juul…

DET GAMLE SPIL

 

Af Ole Juul

 

Jeg vågner hen på natten ved lyden af en velsignet regn, der falder stille og lægger sig på matte, nyudsprungne blade og skaber grøde, vækst, og da er foråret fuldkomment. Sådan kan man ligge længe og lytte til denne lyd, som vi har ventet på så længe, og som for alvor indvarsler, at nu begynder det alt sammen. Når vi så længe har sukket, når bønderne og havefolket har sukket, så er der ingen bedre lyd end regndråber, der slår mod taget og vander jorden. For da ved vi, at så er alt atter i sin orden.

 

Pludselig flænges natten af råb og skrig fra teenagere, der har søgt ud i natten. Gennem hele aftenen har de festet i Forsamlingshuset overfor, og den dunkende lyd af bassen fra det store anlæg har i timer gennemtrængt nabohusene. Nu står de derude i regnen, piger, der græder over den tabte kærlighed og drenge, der med hæse overgangsstemmer råbende afmærker deres territorium.

 

Et urgammelt spil, der sender en tilbage i erindringen, til kølige nætter, hvor man fulgte pigen hjem og længe stod dér ved yderdøren og vidste ikke, hvordan man skulle få sagt farvel og da slet ikke kysset til afsked. Endnu med råbet fra den vragede kavaler i ørerne får man taget sig sammen, og tænker, hvor svært kan det være, det kan du gøre bedre, skønt man ved, at det er jo forår, hvor alt kan ske. Sjovt bliver det ikke at møde ham næste dag, nu, hvor man har stjålet hans allerkæreste, og hvordan mon fodboldkampen går. Vi spiller jo på samme hold. Men sådan er spillet, og næste gang er det ens egen tur.

 

Forældrene, ja, dem skænker man ikke en tanke, men det er dem, der næste morgen skal lappe et flækket øjenbryn eller klinke et knust hjerte, sådan som vi mange år senere som forældre selv står i samme situation. Ak ja, den kærlighed, de hormoner, dette lumske forår, hvor ikke engang en kølig natteregn kan dæmpe anfaldene af kronisk weltschmertz.

 

Og mens man for det indre blik gennemspiller den samme gamle film, hører man nu bilerne komme. Det er fædrene, der er der for at hente deres ærbare døtre. Ja, de skulle lige vide. Af frygt for repressalier hiver hun ned i blusen, der hele aftenen har stumpet og fremvist maveskind og navle, og vinker afventende til faderen, der har siddet og skumlet den halve nat og ventet på tidspunktet, hvor han kunne bringe hende frelst hjem. Han er nu sammen andre lidelsesfæller rullet ind på Forsamlingshusets parkeringsplads og ser den anden vej, mens den udkårne får det sidste klem. Med motoren i tomgang og med foden uroligt på speederen fortæller han med sit helt eget sprog, at nu kan det være nok.

 

I løbet af en halv times tid er pladsen tømt og tilbage står en ung, langlemmet fyr med en øl og kigger langt efter de piger, der for længst er borte. Mon han tænker det samme, som en anden gjorde det for år tilbage.

 

Længe efter lærte man sangen, og da gik det op for en, at det er den gamle historie, som Poul Møller har sat ord på i sin ”Aprilsvise” fra 1819, hvor de sidste strofer fanger det alt sammen ind.

”I den tavse nat, som en stor dukat, månen stænker guld på alle grene. Ak, de skønne svandt jo fra hver en kant! Det er tungt, man skal gå hjem alene”.

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

OMKRING SØNDERGADE 12...

OMKRING SØNDERGADE 12…

Ved at bladre lidt i hedearkivet fandt Kurt Villy frem til et fornemt gademotiv, som fortjener at blive vist ... læs mere
K genvælger stærke og lokale profiler

K genvælger stærke og lokale profiler

På Det Konservative Folkeparti i Favrskovs generalforsamling var der genvalg til både borgmesterkandidat og folketingskandidat ... læs mere
Længe leve middelmådigheden

Længe leve middelmådigheden

”Hvad alle ikke kan lære, skal ingen lære...” ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Tema: Familiedrama på spansk ... læs mere
DET ER HELT VILDT..........

DET ER HELT VILDT……….

Vi tilbyder opskæring af dyr fortæller slagter Knud Schou fra Bakkjærsminde Gårdbutik på Hammelvej ved Laurbjerg ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Håndbold i mørke

Håndbold i mørke

af Simon Olsen ... læs mere
Redan støtter Natteravnene i nærområdet

Redan støtter Natteravnene i nærområdet

Natteravnene er en frivillig social forening med 150 lokalforeninger, - i alt 3500 personer på landsplan ... læs mere
Loading...