|

DET KIMER NU TIL JULEFEST

Endelig: Det er den 24. december – juleaften. Rigtig glædelig jul til alle læsere af Pingvinnyt – og til hele Hadsten og omegn – hedeegnene medregnet…

JULEBUDET TIL DEM, DER BYGGE… 

Sidste postsæk åbnes af: Kurt Villy Svendsen

VELKOMMEN!

”Børn, nu er jeg bleven træt, og I får ej mere”…

Vi nåede den 24. december og har set en mindre del af de 115 forskellige årgange julemærker, der indtil videre er udgivet. I dette sidste kalenderafsnit – bag årets sidste låge – vil jeg præsentere nogle af de kort, som sad under mærkerne, men på juleaftensdag bliver det uden følgeskab af nisser.

Se, denne form for familiehygge på julekort havde kunstneren Fritz Kraul også fuldstændig styr på…

I dag skal vi se små, fantastiske kunstværker med motiver af kirkegang, landskaber, forventningsfulde børn og voksne, snevejr og kanetur – og vi genser en række af julekortenes dygtige tegnere.

De ham fandt i Davids hjem,de ham fandt i Betlehem –

uden spir og kongetrone,der kun sad en fattig kone,

vugged barnet i sit skød…

Lad os lægge ud med Fritz Kraul, kunstneren med den helt store spændvidde, hvis pennestrøg kunne berige og fornøje os med både ugudelige nisser med store, krøllede, vamsede huer, men også mestrede de smukkeste religiøse julekort med Jomfru Maria og Jesus-barnets fødsel, ledestjernen og de vise mænd samt julehygge i almindelighed.

På indgangsbilledet, afsendt 1917, nærmer de vise mænd sig stalden, hvor Maria og Josef sidder med barnet: ”Her komme Jesus, dine små, til dig i Betlehem at gå; oplys enhver i sjæl og sind at finde vejen til dig ind”. Det var det julemærke, jeg tidligere omtalte med påskriften ”FRED PAA JORD” – uden årstal.

Det var midt i julenat,hver en stjerne glimted mat,

men med ét der blev at skue en så klar på himlens bue

som en lille stjernesol…

På det næste kort, som er brugt i 1916, knæler mændene foran Jesus, mens stjernerne oplyser himlen udenfor stalden. Den lille stjernesol er her tydeliggjort i Jesus-barnet, som Maria vugger i skødet. Et blændende godt motiv af Kraul. Julemærket er det i afsnit 21 nævnte fra 1916, hvor en anden mor i en anden tid med sit barn på armen håber på en bedre verden, når den store krig engang slutter.

Fritz Kraul, født den 6. september 1862 i Altona, død den 6. december 1935. Oprindelig udlært maler; derefter Kunstakademiet. Kraul tegnede utallige julekort og illustrerede mange af samtidens julehæfter og børnebøger.

Axel Mathiesen – tegneren med de glade pingvinnisser omtalt i afsnit 14 – var som mange af de øvrige tegnere udlært maler. Han var en utrolig produktiv og fremragende tegner. Specielt mestrede han at gengive børnenes glæde og forventning til højtiden; deres muntre leg i sneen og på kælketurene, men meget fine og detaljerede landskaber blev det også til.

De to næste julekort kan næsten illustrere en lille tegnefilm, så præcist følger modtageren af kortene julevandrerens gang af den snebelagte, bugtede vej til kirke for at høre netop det, julen drejer sig om: -At det skete i de dage, at der udgik en befaling fra Kejser Augustus om, at alverden skulle skrives i mandtal…

Axel Mathiesens produktion af postkort og julekort kan ikke skrives i hverken mandtal eller antal, for denne myreflittige mand nåede at udgive hundredvis af forskellige, hvilket gjorde ham til en af Danmarks mest benyttede kunstnere. Uden at have besøgt Kunstakademiet.

En af Danmarks dygtigste kvindelige tegnere – Helga Tesch – (hende kan der læses mere om bag låge 13) udgav omkring 120 forskellige julekort, hvoraf størstedelen gengav et muntert nisseliv med oplevelser fra datiden. Helga Tesch har blandt andet nisser, som kører automobil – andre benytter flyvemaskinen, og alle er de tegnet med stor nøjagtighed og et muntert glimt i øjet. Helga Tesch viser os som regel en nissetype, hvor selv gammelnisser ser ungdommelige ud under skægget.

Men den gode Tesch kunne også være romantiker uden at blande nisser ind i billedet.

Se blot dette herlige julemotiv fra 1913, hvor det unge par iler mod julehyggen i hjemmet ved hjælp af en sparkstøtting. Man føler sig hensat til et sceneri fra Kollerup Gods ved Hadsten tilbage i tiden og med Harald Mark som rorgænger.

Lad os slutte denne lille rundvisning i julemærkernes forunderlige verden – og ikke mindst kortene, de blev påklæbet – af med et meget gammelt og sjældent motiv, tegnet af Sigurd Olrik og anvendt som julekort. Tilbage til udgangspunktet så at sige: Med salig Postmester Holbølls fortræffelige opfindelse: Verdens første julemærke.

Hurra for postmesteren – og hurra for Danmark, som dermed blev det første sted i verden, godgørenhed på et ”tillægsfrimærke” blev praktiseret. I 1904!

Den lille pige på mærket udviser sin egen private godgørenhed overfor julens småfugle, smukt tegnet af Sigurd Olrik, præstesønnen, som blev født den 26. juni 1874 i Bølling ved Skjern; død den 2. juli 1921 i København.

Må alle læserne af Pingvinnyt få en velsignet jul. Tak til dem, der fulgte med på turen.

Og hvem ved – måske har den gamle chefredaktør, Lars Toft-Hansen formået at få lokket et par tillægshistorier ud af denne hedeskribent?


 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Cimbern Rally Tyskland 2019 - MinirallySyd mesterskab 2019 - Autoplus Dansk Super Rally 2019 (DM1) ... læs mere
Skarpsindige Uffe!

Skarpsindige Uffe!

Med usædvanligt klarsyn har Alternativets stifter og leder indset, at hans statsministerdrømme forbliver i drømmeverdenen ... læs mere
Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Kom tæt på Frijsenborg og de historiske omgivelser, når Hjerteforeningens Lokalkomité i Favrskov og Favrskov Kommune inviterer til hjertesund gåtur i parken ... læs mere
Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Salen var fyldt af unge mennesker under uddannelse, da ni politikere stille op til 1½ times debat på Den jydske Haandværkerskole. Eleverne der repræsenterede alle skolens uddannelsesretninger både inden for eud- og eux-uddannelserne, var velforberedte med spørgsmål til politikerne ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 415.

Ugens naturbilleder nr. 415.

Velkommen til skønne maj, måneden hvor skoven bliver rigtig grøn ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Forskere forfølger fedtet ... læs mere
Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Det er et lille team med begrænsede midler, så et flot flot resultat! ... læs mere
Til Peder Meyhoff

Til Peder Meyhoff

Besvarelse af spørgsmål stillet i Byrådets spørgetid 30. april 2019 ... læs mere
Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører Sofie Ladekjær tager endnu en sæson i Hadsten Håndbold, der bliver hendes 5. sæson i Hadsten trøjen ... læs mere
FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

Tag med LMO Kvæg på faglig ekskursion torsdag den 9. maj 2019. Vi skal besøge landets største mælkeproducent med 3.500 malkekøer og Danish Crown i Holsted ... læs mere
Mand havde hash og knojern i bilen

Mand havde hash og knojern i bilen

En 27-årig mand blev natten til onsdag kl. 00.58 anholdt, da han blev standset af en patrulje på Landevejen ud for Ødum ... læs mere
Loading...