|

DET KIMER NU TIL JULEFEST

Endelig: Det er den 24. december – juleaften. Rigtig glædelig jul til alle læsere af Pingvinnyt – og til hele Hadsten og omegn – hedeegnene medregnet…

JULEBUDET TIL DEM, DER BYGGE… 

Sidste postsæk åbnes af: Kurt Villy Svendsen

VELKOMMEN!

”Børn, nu er jeg bleven træt, og I får ej mere”…

Vi nåede den 24. december og har set en mindre del af de 115 forskellige årgange julemærker, der indtil videre er udgivet. I dette sidste kalenderafsnit – bag årets sidste låge – vil jeg præsentere nogle af de kort, som sad under mærkerne, men på juleaftensdag bliver det uden følgeskab af nisser.

Se, denne form for familiehygge på julekort havde kunstneren Fritz Kraul også fuldstændig styr på…

I dag skal vi se små, fantastiske kunstværker med motiver af kirkegang, landskaber, forventningsfulde børn og voksne, snevejr og kanetur – og vi genser en række af julekortenes dygtige tegnere.

De ham fandt i Davids hjem,de ham fandt i Betlehem –

uden spir og kongetrone,der kun sad en fattig kone,

vugged barnet i sit skød…

Lad os lægge ud med Fritz Kraul, kunstneren med den helt store spændvidde, hvis pennestrøg kunne berige og fornøje os med både ugudelige nisser med store, krøllede, vamsede huer, men også mestrede de smukkeste religiøse julekort med Jomfru Maria og Jesus-barnets fødsel, ledestjernen og de vise mænd samt julehygge i almindelighed.

På indgangsbilledet, afsendt 1917, nærmer de vise mænd sig stalden, hvor Maria og Josef sidder med barnet: ”Her komme Jesus, dine små, til dig i Betlehem at gå; oplys enhver i sjæl og sind at finde vejen til dig ind”. Det var det julemærke, jeg tidligere omtalte med påskriften ”FRED PAA JORD” – uden årstal.

Det var midt i julenat,hver en stjerne glimted mat,

men med ét der blev at skue en så klar på himlens bue

som en lille stjernesol…

På det næste kort, som er brugt i 1916, knæler mændene foran Jesus, mens stjernerne oplyser himlen udenfor stalden. Den lille stjernesol er her tydeliggjort i Jesus-barnet, som Maria vugger i skødet. Et blændende godt motiv af Kraul. Julemærket er det i afsnit 21 nævnte fra 1916, hvor en anden mor i en anden tid med sit barn på armen håber på en bedre verden, når den store krig engang slutter.

Fritz Kraul, født den 6. september 1862 i Altona, død den 6. december 1935. Oprindelig udlært maler; derefter Kunstakademiet. Kraul tegnede utallige julekort og illustrerede mange af samtidens julehæfter og børnebøger.

Axel Mathiesen – tegneren med de glade pingvinnisser omtalt i afsnit 14 – var som mange af de øvrige tegnere udlært maler. Han var en utrolig produktiv og fremragende tegner. Specielt mestrede han at gengive børnenes glæde og forventning til højtiden; deres muntre leg i sneen og på kælketurene, men meget fine og detaljerede landskaber blev det også til.

De to næste julekort kan næsten illustrere en lille tegnefilm, så præcist følger modtageren af kortene julevandrerens gang af den snebelagte, bugtede vej til kirke for at høre netop det, julen drejer sig om: -At det skete i de dage, at der udgik en befaling fra Kejser Augustus om, at alverden skulle skrives i mandtal…

Axel Mathiesens produktion af postkort og julekort kan ikke skrives i hverken mandtal eller antal, for denne myreflittige mand nåede at udgive hundredvis af forskellige, hvilket gjorde ham til en af Danmarks mest benyttede kunstnere. Uden at have besøgt Kunstakademiet.

En af Danmarks dygtigste kvindelige tegnere – Helga Tesch – (hende kan der læses mere om bag låge 13) udgav omkring 120 forskellige julekort, hvoraf størstedelen gengav et muntert nisseliv med oplevelser fra datiden. Helga Tesch har blandt andet nisser, som kører automobil – andre benytter flyvemaskinen, og alle er de tegnet med stor nøjagtighed og et muntert glimt i øjet. Helga Tesch viser os som regel en nissetype, hvor selv gammelnisser ser ungdommelige ud under skægget.

Men den gode Tesch kunne også være romantiker uden at blande nisser ind i billedet.

Se blot dette herlige julemotiv fra 1913, hvor det unge par iler mod julehyggen i hjemmet ved hjælp af en sparkstøtting. Man føler sig hensat til et sceneri fra Kollerup Gods ved Hadsten tilbage i tiden og med Harald Mark som rorgænger.

Lad os slutte denne lille rundvisning i julemærkernes forunderlige verden – og ikke mindst kortene, de blev påklæbet – af med et meget gammelt og sjældent motiv, tegnet af Sigurd Olrik og anvendt som julekort. Tilbage til udgangspunktet så at sige: Med salig Postmester Holbølls fortræffelige opfindelse: Verdens første julemærke.

Hurra for postmesteren – og hurra for Danmark, som dermed blev det første sted i verden, godgørenhed på et ”tillægsfrimærke” blev praktiseret. I 1904!

Den lille pige på mærket udviser sin egen private godgørenhed overfor julens småfugle, smukt tegnet af Sigurd Olrik, præstesønnen, som blev født den 26. juni 1874 i Bølling ved Skjern; død den 2. juli 1921 i København.

Må alle læserne af Pingvinnyt få en velsignet jul. Tak til dem, der fulgte med på turen.

Og hvem ved – måske har den gamle chefredaktør, Lars Toft-Hansen formået at få lokket et par tillægshistorier ud af denne hedeskribent?


 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Indbrud i Søften

Indbrud i Søften

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Sindets Uge sætter fokus på mental sundhed

Sindets Uge sætter fokus på mental sundhed

Favrskov Kommune slår dørene op til et alsidigt program i Sindets Uge 7.- 11. oktober 2019. Med blandt andet foredrag, workshops, cafeer og åbent hus sætter kommunen fokus på den mentale sundhed for alle borgere ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 434.

Ugens naturbilleder nr. 434.

Det er ikke meget blå himmel september har budt på indtil nu. Vi må jo ha' noget til gode. Idag kommer du med på tur i skov og ved mark ... læs mere
Er der en voksen til stede?

Er der en voksen til stede?

”Hensyn-sygen” på Københavns Universitet er atter brudt ud ... læs mere
Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Loading...