|

Det politiske spil Sorteper om den nye sundhedsreform

Beskyldninger om skjulte dagsordener og kamp på politiske ’one-liners’ er de kampe, der udkæmpes på nutidens politiske arenaer

Patienten skal i centrum, og det skal bl.a. sikres ved en ny struktur i sundhedsvæsenet”, sagde statsministeren, da han præsenterede den nye sundhedsreform.

Stop centraliseringen i sundhedsvæsenet”, lød budskabet fra Socialdemokratiet i store røde helsidesannoncer dagen efter.

Partiet mener, at professionelle sundhedsbestyrelser fremfor folkevalgte vil føre til endnu mere centralisering.

Fup eller fakta?

Hvem har ret? Eller rettere; hvem får ret?

Bliver det de sundhedsfagliges mening, der sejrer? Eller bliver det meningsdannernes og dermed vælgerhavets mening?

Modstanderne af forandringer i sundhedsvæsenet, som primært befinder sig i ”rød stue” var i sin tid arge modstandere af regionsstrukturen. Det var jo forandring…

Men nu råber de i kor om regionernes fortræffeligheder og de folkevalgtes ditto.

I ”rød stue” trumfer demokratisk valgte men fuldstændigt anonyme politikere faglige hensyn.

Her tales ikke om sundhed, men om nærdemokrati (som om vi ”ganske almindelige danskere” opfatter regionsrådene som værende tæt på os…), og argumenterne mod en ny struktur er ”centralisering”, ”hokus pokus” og ”tryllestavsleg”.

Her tales ikke om at styrke indsats og kompetencer på sundhedsområdet, men om at miskreditere sundhedsudspillet alene på grund af, at det ødelægger den politiske nepotisme, som politikere ynder at dyrke.

Regionerne er – og har altid været – spild af skattekroner. Se blot på de milliarddyre, decentrale og uduelige IT-løsninger, som hver enkelt af de 5 regioner har spildt skatteborgernes penge på.

Seneste eksempel finder man med de enorme problemer, som Region Hovedstadens Sundhedsplatform, og som nu med djævlens vold og magt også er ved at blive udrullet i Region Sjælland, medfører for sundhedspersonale og ikke mindst for patienterne.

Eller den manglende samkøring af hospitalsbehandling og kommunal opfølgning for den enkelte patient. Eller de forskelligartede behandlingstilbud, hvor behandlingskvaliteten er et rent postnummerlotteri!

Her på ”SAT PÅ SPIDSEN” vil der derfor blive grædt tørre tårer, hvis og når regionerne nedlægges. De er og bliver unødvendige administrative og kostbare fedtlag!

De har lige siden strukturreformen i 2007 konstant udstillet deres egen inkompetence.

Specielt den manglende evne til at vælge et fælles system til de digitale patientjournaler. Det alene burde give dødsstødet til de overflødige og milliarddyre regioner!

De sundhedsfaglige er overordnet positive til forandring

Vælger man at lytte til de sundhedsfaglige organisationer, så er både de lægelige organisationer, Dansk Sygeplejeråd og Kræftens Bekæmpelse generelt positive over for det nye udspil om at modernisere og forbedre det danske sundhedsvæsen.

Flere ressourcer til sundhedsvæsenet – og dermed flere læger og sygeplejersker – samt reformens ambitioner om en langt større homogenisering af sundhedsydelser og styrkelse af patientrettigheder og borgernære mål fortjener ros og anerkendelse.

Om den organisatoriske struktur bliver fuldstændigt som foreslået, står naturligvis hen i det uvisse, men lad os i det mindste enes om at skære det ene af de 3 dyre administrative led bort i et så lille land som vores.

Det må – alt andet lige – være bedre at bruge pengene på patienterne frem for dyre administrative medarbejdere og politikere i regionerne.

Det bliver spændende at følge, om det bliver fornuften eller det politiske spil Sorteper, der sejrer i sidste ende.

Det afgør de danske vælgere, når vi skal til folketingsvalg i nær fremtid.

 

post@eigiljacobsen.dk

SAT PÅ SPIDSEN’ skrives og redigeres af Eigil Jacobsen

Klummen spidder hverdagens nyheder og tildragelser. Både lokalt og nationalt.

Og altid helt respektløst. Ingen kan vide sig sikker på ikke at blive ”sat på spidsen”.

Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Nils Borring (S), folkeskolelærer og borgmester i Favrskov Kommune, fylder 60 år 24. februar ... læs mere
Klimaændringer – Den danske vinkel

Klimaændringer – Den danske vinkel

Livestreamet foredrag fra Aarhus universitet ... læs mere
Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

PingvinNyt har besøgt Direktør Ruben M. Andersen, Loebeshop og han viser os rundt og fortæller hvor langt de nået i deres ny WEB-hotel ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 404.

Ugens naturbilleder nr. 404.

Vinterferien er over os, og det er en kærkommen lejlighed til at komme ud i den friske luft - her kommer du med på en tur ad Østergårdsvej ved Laurbjerg/Houlbjerg ... læs mere
Nu stiger eller falder prisen for mange fjernvarme-kunder

Nu stiger eller falder prisen for mange fjernvarme-kunder

De fleste fjernvarmeforbrugere skal betale mere for at få opvarmet deres bolig i 2019 end i 2018. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet ... læs mere
Der er ved at komme liv tilbage i Hadsten Centret

Der er ved at komme liv tilbage i Hadsten Centret

Det gamle indkøbscenter er godt på vej til at blive omdannet til et sundhedshus ... læs mere
Krænkelse i den blå sangbog.

Krænkelse i den blå sangbog.

”Sang fra den blå” begynder altid sangdagen med 162 ”Den danske sang…” ... læs mere
Efterlysning - 14.02.2018 Pavia er stadigvæk ikke fundet

Efterlysning – 14.02.2018 Pavia er stadigvæk ikke fundet

Østjyllands Politi beder befolkningen om hjælp til at finde 47-årige Pavia Henrik Anton Hamann, der har været forsvundet siden tidligt søndag morgen ... læs mere
Thomas Grønnemark kommer til Hadsten

Thomas Grønnemark kommer til Hadsten

Den daglige arbejdsgiver hedder Liverpool Football Club, chefen hedder Jürgen Klopp og folkene der arbejdes på, hedder Mohammed Salah, Virgil Van Dijk og andre store stjernespillere, der til daglig tjener millioner af kroner ... læs mere
Loading...