|

DET SKAL NOK GÅ

Vi må ikke lade alvorlig sygdom tage
livet ud af livet, siger Ole Juul…

”DET SKAL NOK GÅ”

 

Af Ole Juul

 

Han har i hele sit liv spillet klaver og undervist i klaverspil, både privat og på adskillige musikskoler. Han er en sand virtuos på instrumentet, og har gennem årene glædet utallige og selv haft en dyb glæde ved musikken og sit klaverspil. Men for et par måneder siden blev han af uforklarlige grunde ramt af leddegigt, som gradvist har invalideret ham og gjort det overordentlig svært og i lange perioder umuligt at spille. Fremtidsudsigterne for helbredelse er dystre, og han må, som andre i hans situation, erkende, at det, der i så mange år gennem musikken var en meningsfyldt dagligdag, nu tegner til at blive fortid.

 

Men som han siger, ”det skal nok gå”, og i det udsagn ligger ikke et forsøg på at afvæbne vilkåret, hvilket han nøgtern set ved er umuligt, men en vilje til med det vilkår på trods fortsat at finde meningsfylde i sit liv. Og det lader sig gøre, fordi han besidder og udtrykker en erkendelse af livet i dets mangfoldighed, som klart overstråler den forstemthed, som ofte rammer andre, der i langt mindre grad stækkes i deres livsudfoldelse. Der er taknemmeligheden over det givne liv til forskel. ”Det skal nok gå”.

 

Samme udsagn mødte jeg forleden hos et menneske, der er blevet ramt af uhelbredelig kræft. Han ved, hvad han er oppe imod, og han har over få måneder måttet erkende, at den fremtid, han havde planlagt for ham og familien, og som før sygdommen tegnede lys, den er nu overskygget af det faktum, at han går rundt med en kræftsygdom, som nok kan holdes i ave, men som er der i kroppen. Men også hos ham mødte jeg dette sandt livsbekræftende udsagn, at ”det skal nok gå”.

 

Set gennem videnskabens briller er der sygdomme, som ikke kan helbredes, men kun lindres for en tid. Der gives ganske vist alternative helbredelsesmetoder, som også mange benytter sig af, men de alene gør ikke forskellen. Det gør derimod den livsvilje og det syn på tilværelsen, som man kan møde hos mennesker, der på den ene side til bunds erkender deres situation, men som på den anden side alligevel nægter, at et sygdomsvilkår skal tage livet ud af livet.

 

For os, der har fået lov at bade os på solsiden af tilværelsen, er det ikke blot bekræftende at møde mennesker, der trodser et vilkår, som en alvorlig sygdom er, men det er tillige en påmindelse om, at intet er en selvfølge, at hver dag er en gave, som skal tages imod, netop som en gave.

 

Men det er kendetegnende for mange, at først i mødet med et menneske, der pludselig er ramt af sygdom, opdager man, at man selv er rask, og at der er grundvilkår i tilværelsen, som sygdomme ikke kan ramme og ændre på, det være sig familien, kærligheden, glæden ved at få lov at slå øjnene op til en ny dag, mødet med ens venner og børn.

 

Der er ikke en højere mening med, at mennesker pludselig rammes af sygdom, der gør dem ude af stand til at leve det liv, som de havde håbet på. Men det, der ingen mening er med, er der en mening i, og den mening øser de ud over os andre, når de trodser videnskabens nøgterne prognoser, og med hele deres personlige integritet vidner om ”at det skal nok gå”.

 

Der er takket være dem og i mødet med dem livsviljen og taknemmeligheden til forskel, og det er der en dyb mening i.

 

 

 

Klummerne på PingvinNyt stammer fra pastor emeritus Ole Juuls bøger, “Eftertanker” og ”Nye Eftertanker”. Bøgerne kan stadig bestilles på

 

www.bogtrykkerensforlag.dk,

 

ligesom begge titler kan købes hos den lokale boghandler i Hadsten Centret.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Indbrud i Voldum

Indbrud i Voldum

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Serie 2 ud i sæsonens vigtigste kamp mod LIK

Serie 2 ud i sæsonens vigtigste kamp mod LIK

Af fodboldformand Gert Jensen ... læs mere
ORDET SKABER, HVAD DET NÆVNER...

ORDET SKABER, HVAD DET NÆVNER…

Stop de onde, hadske og sårende ord, siger Ole Juul - og samtidig ønskes GLÆDELIG PINSE! ... læs mere
Dødsfald i Hadsten

Dødsfald i Hadsten

Lis Hesel er død ... læs mere
Uheld på motorvejen ved Hadsten

Uheld på motorvejen ved Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vinyl og Veteraner

Vinyl og Veteraner

Af redaktør Jørgen Kjær Hadsten ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Kræftpatienters ventetid er tilbage på niveau med 2014 ... læs mere
Soldaterkammerater for sjov

Soldaterkammerater for sjov

Af redaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
1-1 i lokalopgøret mod Hammel

1-1 i lokalopgøret mod Hammel

Serie 2, pulje 17. Hammel Stadion. Ca. 60 tilskuere (ca. halvdelen fra Hadsten). Dejligt med opbakning. Hammel GF (HGF) - HSK: 1-1 (0-0) ... læs mere
NYT fra LMO

NYT fra LMO

Nybyg eller renovering – hvad er bedst for dig? ... læs mere
Der er god grund til at lære matematik

Der er god grund til at lære matematik

Forløbet praktisk anvendt matematik er et samarbejde mellem Favrskov kommunes grundskoler og Den jydske Haandværkerskole (DjH). 5. – 6.- årgang fra Korsholmskolen er på besøg på DjH for at få indblik i, hvorfor matematik er en god ting at lære, ... læs mere
VIGTIGT MØDE I RANDERS

VIGTIGT MØDE I RANDERS

På Bøgevej ser vi nærmere på Villa "Vesta", og så mindes Kurt Villy en tid, hvor postmesteren besad en vis autoritet ... læs mere
Loading...