|

Elever fra modtageklasser scorer høje karakterer

Jack, Matteusz og John er ekstra glade for tiden. De har rundet folkeskolen af med flotte karakterer trods sproglige udfordringer.

Jack, Matteusz og John har klaret sig rigtig godt til afgangseksamen på Østervangskolen i Hadsten.

Det er sin sag at flytte til et andet land og lære landets sprog, kultur, traditioner og historie at kende. Og samtidig at skulle gå til eksamen i det nye land.

For tre år siden kom Jack Trouma fra Syren til Danmark. Matteusz Precht kom fra Polen og John Bosco fra Rwanda. De lærte hinanden at kende i modtageklassen på Østervangskolen i Hadsten, hvor Mina Alang er lærer og koordinator. Hun har fulgt dem i alle årene og været med til at give dem intensiv sproglig hjælp i de første to år, hvor de var i modtageklassen.

– Eleverne har gennem deres tid i modtageklassen fået en gradvis tilvænning af dansk skolekultur, hvor tilegnelsen af de forskellige læreprocesser skal ses i lyset af de rammer og betingelser, som eleverne har fået stillet til rådighed. Det er essentielt, at elever med to sprog får mulighed for at bygge bro mellem de erfaringer, de selv kommer med og indsigt i den nye kultur og det nye sprog, de skal lære at navigere rundt i, forklarer Mina Alang.
I modtageklassen har eleverne haft mulighed for at deltage i de almene klasser, hvor de både har fået indsigt i det faglige niveau og på samme tid dannet nye relationer til de danske elever.
– Man kan med andre ord sige, at eleverne får tid og mulighed for at kunne definere sig selv både fagligt og socialt i de nye rammer, som de på et senere tidspunkt skal lære at indgå i, siger Mina Alang.
Erfaringerne med at bruge modtageklasser er gode, og det viser sig, at eleverne klarer sig bedre fagligt, hvis de kommer i en modtageklasse, end hvis de blev sat ind i en almindelig klasse.
– Det kan være vanskeligt for en ny elev, som endnu ikke mestrer sproget, at blive placeret i en almen klasse og forvente, at de lærer skolesproget med tiden. Det ligger naturligt for en ny elev at forsøge sig bedst muligt i det nære hverdagssprog, da det er her, de i første omgang opnår et vist niveau for social anerkendelse. Det er derfor helt centralt at udvikle hverdagssproget, så eleven kan trække paralleller fra det nære hverdagssprog til det mere abstrakte skolesprog, og at eleven får hjælp til det. Det handler ikke om, at det ikke er vigtigt at kunne sige ”Hej! Jeg hedder Ali. Jeg kommer fra Syrien”. Det vigtige er, at eleven i modtageklassen får kompetencer til at lære det sprog, der egner sig bedst til den situation, de befinder sig i. På den måde kan man sige, at der er et højt fokus på at udvikle på elevernes handlemuligheder i modtageklassen. Det viser sig også at give gevinst i både inklusionsprocessen og integrationsprocessen, lyder det fra Mina Alang.
Mina Alang er stolt af de tre elever, der blandt andet har hevet 10 og 12’taller hjem i dansk, matematik og naturfag.
– Eleverne har arbejdet benhårdt for at lære dansk, og de vidste godt, hvad der blev forventet af dem gennem deres tid på Østervangskolen. De konkurrerer lidt med hinanden og stiller høje krav til sig selv. De har valgt at fortsætte i 10. klasse, fordi de gerne vil blive endnu bedre til dansk. Der er ingen tvivl om, at det øger deres motivation for mere uddannelse, at det er gået dem så gået ved 9. klasses afgangseksamen, siger Mina Alang.

Fakta:
I modtageklasserne på Østervangskolen i Hadsten går der elever fra hele Favrskov Kommune. Klasserne er for 7.-9. klasse, og eleverne må maksimalt gå i klassen i to år. Derefter skal de sluses ind i en almindelig klasse. Favrskov Kommune har ikke modtageklasser for de yngre årgange.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

De levende billeder

De levende billeder

Den 1. marts bliver Hadsten Bio 80 år. Rejsebiografen i Østergades Hotel blev nu afløst af en rigtig biograf ... læs mere
Flosset image...

Flosset image…

De to største pengeinstitutter her i landet kæmper med imageproblemer og kundeflugt i stor skala ... læs mere
Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Fommand Heidi Hagen Siem fik et flot genvalg, som formand ... læs mere
Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Nils Borring (S), folkeskolelærer og borgmester i Favrskov Kommune, fylder 60 år 24. februar ... læs mere
Klimaændringer – Den danske vinkel

Klimaændringer – Den danske vinkel

Livestreamet foredrag fra Aarhus universitet ... læs mere
Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

PingvinNyt har besøgt Direktør Ruben M. Andersen, Loebeshop og han viser os rundt og fortæller hvor langt de nået i deres ny WEB-hotel ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 404.

Ugens naturbilleder nr. 404.

Vinterferien er over os, og det er en kærkommen lejlighed til at komme ud i den friske luft - her kommer du med på en tur ad Østergårdsvej ved Laurbjerg/Houlbjerg ... læs mere
Nu stiger eller falder prisen for mange fjernvarme-kunder

Nu stiger eller falder prisen for mange fjernvarme-kunder

De fleste fjernvarmeforbrugere skal betale mere for at få opvarmet deres bolig i 2019 end i 2018. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet ... læs mere
Der er ved at komme liv tilbage i Hadsten Centret

Der er ved at komme liv tilbage i Hadsten Centret

Det gamle indkøbscenter er godt på vej til at blive omdannet til et sundhedshus ... læs mere
Krænkelse i den blå sangbog.

Krænkelse i den blå sangbog.

”Sang fra den blå” begynder altid sangdagen med 162 ”Den danske sang…” ... læs mere
Loading...