|

Elever fra modtageklasser scorer høje karakterer

Jack, Matteusz og John er ekstra glade for tiden. De har rundet folkeskolen af med flotte karakterer trods sproglige udfordringer.

Jack, Matteusz og John har klaret sig rigtig godt til afgangseksamen på Østervangskolen i Hadsten.

Det er sin sag at flytte til et andet land og lære landets sprog, kultur, traditioner og historie at kende. Og samtidig at skulle gå til eksamen i det nye land.

For tre år siden kom Jack Trouma fra Syren til Danmark. Matteusz Precht kom fra Polen og John Bosco fra Rwanda. De lærte hinanden at kende i modtageklassen på Østervangskolen i Hadsten, hvor Mina Alang er lærer og koordinator. Hun har fulgt dem i alle årene og været med til at give dem intensiv sproglig hjælp i de første to år, hvor de var i modtageklassen.

– Eleverne har gennem deres tid i modtageklassen fået en gradvis tilvænning af dansk skolekultur, hvor tilegnelsen af de forskellige læreprocesser skal ses i lyset af de rammer og betingelser, som eleverne har fået stillet til rådighed. Det er essentielt, at elever med to sprog får mulighed for at bygge bro mellem de erfaringer, de selv kommer med og indsigt i den nye kultur og det nye sprog, de skal lære at navigere rundt i, forklarer Mina Alang.
I modtageklassen har eleverne haft mulighed for at deltage i de almene klasser, hvor de både har fået indsigt i det faglige niveau og på samme tid dannet nye relationer til de danske elever.
– Man kan med andre ord sige, at eleverne får tid og mulighed for at kunne definere sig selv både fagligt og socialt i de nye rammer, som de på et senere tidspunkt skal lære at indgå i, siger Mina Alang.
Erfaringerne med at bruge modtageklasser er gode, og det viser sig, at eleverne klarer sig bedre fagligt, hvis de kommer i en modtageklasse, end hvis de blev sat ind i en almindelig klasse.
– Det kan være vanskeligt for en ny elev, som endnu ikke mestrer sproget, at blive placeret i en almen klasse og forvente, at de lærer skolesproget med tiden. Det ligger naturligt for en ny elev at forsøge sig bedst muligt i det nære hverdagssprog, da det er her, de i første omgang opnår et vist niveau for social anerkendelse. Det er derfor helt centralt at udvikle hverdagssproget, så eleven kan trække paralleller fra det nære hverdagssprog til det mere abstrakte skolesprog, og at eleven får hjælp til det. Det handler ikke om, at det ikke er vigtigt at kunne sige ”Hej! Jeg hedder Ali. Jeg kommer fra Syrien”. Det vigtige er, at eleven i modtageklassen får kompetencer til at lære det sprog, der egner sig bedst til den situation, de befinder sig i. På den måde kan man sige, at der er et højt fokus på at udvikle på elevernes handlemuligheder i modtageklassen. Det viser sig også at give gevinst i både inklusionsprocessen og integrationsprocessen, lyder det fra Mina Alang.
Mina Alang er stolt af de tre elever, der blandt andet har hevet 10 og 12’taller hjem i dansk, matematik og naturfag.
– Eleverne har arbejdet benhårdt for at lære dansk, og de vidste godt, hvad der blev forventet af dem gennem deres tid på Østervangskolen. De konkurrerer lidt med hinanden og stiller høje krav til sig selv. De har valgt at fortsætte i 10. klasse, fordi de gerne vil blive endnu bedre til dansk. Der er ingen tvivl om, at det øger deres motivation for mere uddannelse, at det er gået dem så gået ved 9. klasses afgangseksamen, siger Mina Alang.

Fakta:
I modtageklasserne på Østervangskolen i Hadsten går der elever fra hele Favrskov Kommune. Klasserne er for 7.-9. klasse, og eleverne må maksimalt gå i klassen i to år. Derefter skal de sluses ind i en almindelig klasse. Favrskov Kommune har ikke modtageklasser for de yngre årgange.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.BREAKING NEWS  - Tilbagetrukne Fødevarer

BREAKING NEWS – Tilbagetrukne Fødevarer

Mistanke om listeria i frosne majs ... læs mere
Hiphop på biblioteket

Hiphop på biblioteket

I sidste uge kunne man på Hinnerup Bibliotek & Kulturhus høre bankende dansemusik inde fra Uhresalen. Hvis nogen har undret sig over denne fest, kan I her løse mysteriet! ... læs mere
Indbrud ved Tinning

Indbrud ved Tinning

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Det smager lækkert, lækkert, lækkert!

Det smager lækkert, lækkert, lækkert!

Forældrene i Thorsø Børnehus sagde sidste gang ja til frokostordning. Snart skal institutionerne i Favrskov stemme igen, og børnenes anmeldelse er klar: Det er lækkert ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 372.

Ugens naturbilleder nr. 372.

Velkommen til juli, den store feriemåned. I dag får du en pose blandede "sommerbolcher" :-) ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse uddeler 69,6 mio. kr. til kræftforskning ... læs mere
Husk PAS til din hund eller kat

Husk PAS til din hund eller kat

Pas, vacciner og microchip. Der er meget at huske, hvis Vaks eller Pjevs skal med på sommerferie. Få overblikket med Fødevarestyrelsen ... læs mere
Spritkørsel i Hadsten

Spritkørsel i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK CUP var en hed omgang men forløb godt

HSK CUP var en hed omgang men forløb godt

af Gert Jensen, fordboldformand ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Metaltråde i bagels ... læs mere
Hadsten Diner har åbnet - se denne uges madplan

Hadsten Diner har åbnet – se denne uges madplan

Restuarant DINNER er åbnet i det gamle GOGGEN i Hadsten-Centret ... læs mere
LILLEÅMARKEDET NÆRMER SIG

LILLEÅMARKEDET NÆRMER SIG

Slut op om Hadstens fortryllende folkefest, hvor store oplevelser venter. Og måske en god historie ... læs mere
Loading...