|

En gang Opel – altid Opel!

OPEL-FINN fra Erslev har haft besøg af motorredaktøren Jørgen Kjær fra Hadsten og det er der blevet denne meget spændende artikel ud af.

Billede :  Ægteparret Solveig og Finn Holten deltager flittigt i Historisk Opel Klub Danmarks mange arrangementer.

 

 

En gang Opel – altid Opel!
Tekst og fotos Jørgen Kjær
Når man møder ejere af klassiske køretøjer, har mange ofte et favoritmærke. Nogle er så entusiastiske, at de gennem et helt liv næsten udelukkende har haft biler af et enkelt mærke. Til sidstnævnte type hører ægteparret Solveig og Finn Holten Nielsen fra Erslev lige syd for Randers. Og forklaringen er ganske enkel:
-Det har altid været Opel, siden min far købte sin første bil for 50 år siden, så en gang Opel – altid Opel, smiler Finn Holten, der netop har fået den drømmebil, mange Opel-entusiaster har øverst på ønskesedlen.
Opels bilmodeller blev let ”amerikaniserede” op gennem 1930`erne for at gøre dem lidt mere ”folkelige”.
I 1929 var firmaet “Adam Opel AG” da også blevet solgt til amerikanske General Motors. Med de tvungne tætte forbindelser mellem USA og Tyskland tværs over Atlanten efter afslutningen af anden verdenskrig bliver inspirationen fra USA ikke mindre ved Opels tegnebord. Den kraftigere amerikaniserede Opel Kaptain model 1954, der så dages lys i slutningen af 1953, kunne udseendemæssigt lige så godt have været fra en amerikansk bilfabrik.
billede : Finn Holtens Opel Kaptain fra 1954 har en 6-cylindret motor på knap 2,5 liter. Den byder på 68 HK.
Det var ikke alle og enhver, der i starten af 1950`erne havde råd til at købe en af de 61.543 nye Opel Kaptain, der blev fremstillet frem til sommeren 1955. Der blev solgt flere i Danmark, og forfatteren husker en venindes far, en gårdejer nord for Randers, der havde en Opel Kaptain af denne model. Den var på det tidspunkt i 1969 allerede en gammel bil, men hvor kørte den godt!
En anden ny Opel Kaptain blev solgt i københavnsområdet i 1954.
En Opel Kaptain var dyr at køre i, ikke rigtig i tidens trend i starten af 1960`erne, og rusten var lige så interesseret i den, som i andre af datidens biler. De fleste blev derfor hugget op, og kun et fåtal er bevaret af forstandige og forudseende entusiaster.
En af dem er bilen, som netop er blevet gjort til genstand for opfyldelsen af Finn Holten Nielsens langvarige drømme.
Bilens mere detaljerede historie fortaber sig dog stadig i fortidens tåger, men Finn Holten ved dog, at bilen blev solgt i københavnsområdet i 1954 og blev forsynet med nummerplader med registreringsbogstavet A.
billede : Den oprindelige figur på bagagerumsklappen var så medtaget af rust, at den ikke kunne reddes. Finn Holten har derfor fået støbt en ny i bronze, der er blevet forkromet.
Finn Holten håber derfor, at denne artikel kan være med til at kaste lidt mere lys omkring bilens historie og tidligere ejere.
Finn fik en uventet opringning
På et tidspunkt bliver bilen så alvorligt skadet ved et trafikuheld, at den bliver erklæret totalskadet, og forsikringssummen bliver udbetalt. Den bliver heldigvis ikke hugget op, men står længe inden en entusiast melder sig.
-Derfor bliver der så senere betalt godt 8.000 i ny registreringsafgift, da den nye ejer går i gang med at restaurere bilen, fortæller Finn Holten Nielsen, der købte bilen, da den tidligere ejer ganske uventet ringede og sagde, at nu skal bilen sælges, og den skal du have Finn!
-Bilen stod i den lille by Gjerlev nord for Randers. Jeg kendte godt til bilen og havde ofte ønsket at købe den, men den var absolut ikke til salg, husker Finn Holten, der derfor var interesseret i at købe den ”donorbil”, ejeren havde stående til at plukke reservedele fra til restaureringen.
-Jeg havde ofte spurgt til ”donorbilen”, og var nok tæt på at kunne købe den, da jeg i efteråret 2011 blev ringet op og tilbudt begge biler. Ejeren var ikke blevet færdig med bilen. Den stod nu nærmest som et rullende chassis på fire hjul – dog lakeret og resten var i papkasser. Det var lidt uventet, og de kostede naturligvis lidt mere end jeg havde forudset, så jeg måtte lige tænke lidt, smiler Finn Holten.
-Det blev dog kun i 5 minutter, for hvornår får man sådan et tilbud igen?
-Og jeg havde lige arvet lidt penge efter min mor, indskyder Finns kone Solveig.
-Så du skal huske at skrive, det er hendes bil, det var jo hende, der havde pengene, understreger Finn Holten, der på bare trekvart år fik bilen gjort klar til at deltage i denne sommers træf. Det første var Dansk Vintage Motor Clubs Jyllandstræf ved Hvidsten Kro.

-Jeg brugte nu også alle døgnets ledige timer til at få bilen renoveret færdig og samlet, smiler Finn Holten beskedent, vel vidende at der stadig mangler nogle detaljer som for eksempel kromlisterne under dørene. De er ikke så nemme at finde.
-Jeg var spændt på om den ”nye” lakering havde taget skade af at stå i de mange år, men en grundig vask viste, at det havde den ikke.

billede:  I dag er Finn Holtens Opel Kaptain forsynet med tidstypiske nummerplader med kendingsbogstavet ”V”, som blev brugt på den egn, hvor Finn Holten nu bor.
-Selv om bilen havde været komplet, da den blev skilt ad for mange år siden, har vi dog måttet købe mange både nye og brugte dele, oplyser Finn, der synes, det er rimelig svært at finde reservedele til en så gammel Opel Kaptain i Danmark. Der er flere muligheder i Tyskland, som Finn har benyttet sig af ved hjælpsomme klubmedlemmers bistand.   
-Det var som nævnt ikke bare at købe projektet, der skulle mange nye dele til, fortæller Finn Holten og påpeger, at en af de allerbedste investeringer i forbindelse med renoveringen var en helt ny køler.
billede : 1954 tænkte man ikke så meget på benzinøkonomien. Finn Holten kommer sjældent op på 7 kilometer på en liter benzin.
-Selv om den kostede 3.000 kr, er den nok en af de bedste forsikringer for sikker drift. Jeg har set nok, der holder med kogende motor og køler i de køer, der ofte opstår, når flere gamle biler er på tur eller til træf.
Selv om en Opel ikke er så dyr at købe som en amerikanerbil, har Finn Holten endnu en gang fundet ud af, at den kan være lige så dyr og omfattende at renovere.
-Prisen for lakering og forkromning er jo den samme, og timerne, der bruges, er også i samme størrelsesorden, så det er vist en absolut betingelse, at man selv kan lave det meste, funderer Finn Holten, der på ingen måde har fortrudt det store arbejde med den gamle Opel Kaptain. Tværtimod!
Men alligevel har det taget så meget energi, at Finn Holten ikke lige de første par år skal i gang med endnu en Opel.
-Og skulle jeg mod forventning komme til at kede mig, står der også et par gamle traktorer og knallerter på lageret, sukker Finn Holten.
Kun Opel i garagen
Som nævnt tidligere har ægteparret Solveig og Finn Holten haft og har stadig flere biler fra den tyske Opel-koncern. Hverdagsbilerne er således af mærket Opel, og her nævner de først Solveigs åbne Kadett fra 1992.
-Jeg havde altid drømt om en åben bil, smiler Solveig, der fik drømmen gjort til virkelighed samtidig med hun forlod arbejdsmarkedet.
I garagen finder vi også sammen med tidligere omtalte ”donorbil” Finns Opel Blitz lastbil med benzintank på ladet. Dem, der har mødt Finn til træf med denne lastbil, vil også vide, at der er installeret fadølsanlæg bag i tanken.

billede : Skulle der være en læser, der får lyst til at kaste sig over resterne af ”donorbilen” er Finn Holten til at snakke med. Det skule ikke være helt umuligt for en frisk mand, at få en bil ud af den
-Lastbilen er fra 1959, og jeg har deltaget i mange træf med den, fortæller Finn Holten, der desværre var nødt til at sælge en anden kær Opel.
-For at skaffe lidt plads i både garage til den nye Kaptain og i pengepungen til at renovere den nye Opel Kaptain solgte vi vores Opel P1, fortæller Finn Holten, der tilsyneladende alligevel ikke er så ked af byttet.
Ægteparret Solveig og Finn Holten har allerede nået at deltage i flere træf med den nyrenoverede Kaptain. Senest var de til det velbesøgte træf på Lundø med deres MKP Petit campingvogn fra 1967 efterspændt ”Kaptajnen”.
billede: Instrumentbræt, kromdetaljer og radio giver associationer til en amerikanerbil.
-Den kører bare rigtig godt, selvom det rusker noget i både bil og campingvogn, når det blæser. Så er de levende, men i stille vejr er det næsten som at køre med automatgear. Den har et utroligt godt moment, og kan gå langt ned i fart i højeste gear, smiler Finn Holten.
Historisk Opel Klub Danmark
Som nævnt er Finn Holten medlem af Historisk Opel Klub Danmark.
Historisk Opel Klub Danmark er en interesse- og entusiast klub, der blev grundlagt i oktober 1984. Oprindeligt hed klubben Dansk Opel Kapitän, Admiral, Diplomat Klub. Det blev ændret til det nuværende navn i 1998.
Klubben arbejder for at indsamle, bevare og formidle informationer om motorkøretøjer af mærket Opel, til gavn for klubbens medlemmer. Det være sig teknisk materiale fra typebestemte håndbøger, hjælp til anskaffelse af nye og brugte reservedele, eller hvilke behov medlemmerne ellers måtte ytre ønske om, oplyser klubbens hjemmeside www.historisk-opelklub.dk .
Klubben tæller i dag mere end 500 medlemmer fra alle egne af Danmark, ligesom der også er medlemmer i blandt andet Norge, Sverige og Holland.
Medlemmerne har biler fra omkring 1930 og frem. De fleste biler er fra perioden 1950 til 1975. Den yngste bil i klubben er fra 2006, men der er ikke krav om, at ens bil skal have en vis alder eller stand for, at man kan blive medlem.
Alle er velkomne, selv folk uden bil, understreges det. Klubben udgiver klubbladet “Blik & Platiner” og kan også tilbyde medlemmerne en forsikringsordning.
 
 Jørgen Kjær
 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Hold afstand til Aros!

Hold afstand til Aros!

Kunstmuseets norske direktør truede med civil ulydighed og ville åbne museet på trods af forbud ... læs mere
Randers EgnsTeater bliver til Randers Teater med rekordsæson

Randers EgnsTeater bliver til Randers Teater med rekordsæson

Efter 20 år som Randers EgnsTeater præsenterer teatret den 27. maj 2020 sit første sæsonprogram som Randers Teater. Sæsonen bliver teatrets hidtil største med 10 familieforestillinger og 30 voksenforestillinger. Heraf 8 egenproduktioner ... læs mere
01.05.2020: Endelig vedtagelse af lokalplan nr. 389

01.05.2020: Endelig vedtagelse af lokalplan nr. 389

Etageboliger på Vesselbjergvej i Hadsten og tillæg nr. 10 til Kommuneplan 2017-29 ... læs mere
Vestjysk Bank kom fornuftigt igennem årets første kvartal

Vestjysk Bank kom fornuftigt igennem årets første kvartal

Vestjysk Bank realiserede i 1. kvartal 2020 et resultat efter skat på 57 mio. kr. – et resultat præget af fortsat høj konverteringsaktivitet på realkreditområdet og en landbrugssektor i god gænge, men også stor turbulens på de finansielle markeder ... læs mere
Nye rutiner og udetid giver ro og trivsel

Nye rutiner og udetid giver ro og trivsel

Skolerne har taget imod de yngste klasser med nye rutiner og mange udeaktiviteter. Det fungerer godt, lyder det fra Hanne Damsgaard, indskolingsleder på Skovvangskolen i Hammel ... læs mere
Ny politidirektør for Østjyllands Politi

Ny politidirektør for Østjyllands Politi

Statsadvokat Kirsten Dyrman er pr. 1. juni udnævnt til ny politidirektør for Østjyllands Politi ... læs mere
Hvorfor nedskæring i ældreplejen ??

Hvorfor nedskæring i ældreplejen ??

af Niels Kallehave Dansk Folkeparti ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 467.

Ugens naturbilleder nr. 467.

Naturen i maj er bare noget helt speciel. Der er knald på farverne og mange dyrebørn kommer til verden ... læs mere
DK genåbner i faser

DK genåbner i faser

Tjek genåbningsfaserne og vilkår på virksomhedsguiden.dk - og hold dig løbende a’jour ... læs mere
Genbrugskoncept udvides til alle fire genbrugspladser

Genbrugskoncept udvides til alle fire genbrugspladser

Borgerne i Favrskov kan se frem til endnu mere direkte genbrug, når Favrskov Forsyning udvider deres GI’ og TA’ koncept til alle kommunens genbrugspladser i takt med at pladserne renoveres ... læs mere
Ingen tidsbestilling i Borgerservice

Ingen tidsbestilling i Borgerservice

Borgerservice i Hinnerup er fortsat lukket ... læs mere
Loading...