|

EN HILSEN FRA DEN GAMLE HERREGÅRD

Kurt Villy har set nærmere på et postkort fra 1911 – skrevet af Familien Hviid på Kollerup…

HILSEN FRA FAMILIEN HVIID

Endnu et af de fire gode motiver fra ”Postkortets Dag” forleden – og også dette er skrevet på Kollerup. Denne gang underskrives kortet ”Familien Hviid”, som sender ”Et rigtig godt nytårsønske til Dem og Deres familie”.

Hilsenen gælder Xenia Gabrielsen, som er datter af Adjunkt Hans Kristian Gabrielsen og fru Anna Frederikke, Strømmen 7 b i Randers.

Xenia er født den 15.10.1894 i Østergade 18, Sundby på Amager, hvor faderen dengang var Cand. mag.

Senere bliver H. K. Gabrielsen adjunkt på Randers Statsskole, men de nærmere omstændigheder omkring bekendtskabet med Hviid´erne på Kollerup kender jeg ikke. Måske er Xenia blevet ansat på herregården. Det sidste kort i den lille samling er netop fra Xenia, hvor hun i 1912 skriver hjem til forældrene i Randers. Xenia har fire søskende: Hans, Karen, Henny og Sven.

På Kollerup sad samtidig gamle Mathias Jul Hviid og fru Marie. De var barnløse, men ifølge den senere ejer af herregården, Harald Mark, adopterede ægteparret omkring 1905 Peter Andreas Hviid, som var søn af førnævnte forpagter – Andreas Hviid – og dennes hustru, Nicoline.

Avlsgården brændte i 1899, da lynet slog ned i den store munkestenslade. De nye bygninger blev opført med tre sammenhængende længer og to sidefløje.

Mathias Hviid kom til at eje en herregård kvit og frit, og selv om han desuden havde mange penge i banken, blev han aldrig en lykkelig mand. Gamle Hviid døde i 1923, og få måneder efter døde hans hustru.

Postkortet viser Nørregade i al sin herlighed med K. Amstrups Smede- og Maskinværksted først for i billedet med diverse maskiner og markredskaber uden for forretningen.

Udgiver er Cigarhandler N. Nielsen, som i 1911 driver sin butik fra Østergade 19 – en solid hjørneejendom, som han selv ejer.

Et af lejemålene huser bogbinder og papirhandler C. E. Christensen – manden bag utallige af Hadstens gamle, fine postkort. Og til dem, som måske har glemt det: Det var i bogbinderens lokaler, Hadstens første postkontor blev etableret i 1908.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Visionsløse udvalgsformænd…

Visionsløse udvalgsformænd…

I de to første udgaver af den nye ”Lokalavisen FAVRSKOV” er de 7 nye udvalgsformænd i Favrskov Byråd blevet interviewet om deres bud på udviklingen af fremtidens Favrskov ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Visionsløse Udvalgsformænd ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

For yderligere informationer kontakt Private Banking direktør Henrik Lykke, tlf. 27 27 12 21, email hl@vestjyskbank.dk ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glemt tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
SAt på Spidsen

SAt på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Færdselsuheld med personskade i Hammel

Færdselsuheld med personskade i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Østjyllamds Politi oplyser ... læs mere
Loading...