|

EN HILSEN FRA DEN GAMLE HERREGÅRD

Kurt Villy har set nærmere på et postkort fra 1911 – skrevet af Familien Hviid på Kollerup…

HILSEN FRA FAMILIEN HVIID

Endnu et af de fire gode motiver fra ”Postkortets Dag” forleden – og også dette er skrevet på Kollerup. Denne gang underskrives kortet ”Familien Hviid”, som sender ”Et rigtig godt nytårsønske til Dem og Deres familie”.

Hilsenen gælder Xenia Gabrielsen, som er datter af Adjunkt Hans Kristian Gabrielsen og fru Anna Frederikke, Strømmen 7 b i Randers.

Xenia er født den 15.10.1894 i Østergade 18, Sundby på Amager, hvor faderen dengang var Cand. mag.

Senere bliver H. K. Gabrielsen adjunkt på Randers Statsskole, men de nærmere omstændigheder omkring bekendtskabet med Hviid´erne på Kollerup kender jeg ikke. Måske er Xenia blevet ansat på herregården. Det sidste kort i den lille samling er netop fra Xenia, hvor hun i 1912 skriver hjem til forældrene i Randers. Xenia har fire søskende: Hans, Karen, Henny og Sven.

På Kollerup sad samtidig gamle Mathias Jul Hviid og fru Marie. De var barnløse, men ifølge den senere ejer af herregården, Harald Mark, adopterede ægteparret omkring 1905 Peter Andreas Hviid, som var søn af førnævnte forpagter – Andreas Hviid – og dennes hustru, Nicoline.

Avlsgården brændte i 1899, da lynet slog ned i den store munkestenslade. De nye bygninger blev opført med tre sammenhængende længer og to sidefløje.

Mathias Hviid kom til at eje en herregård kvit og frit, og selv om han desuden havde mange penge i banken, blev han aldrig en lykkelig mand. Gamle Hviid døde i 1923, og få måneder efter døde hans hustru.

Postkortet viser Nørregade i al sin herlighed med K. Amstrups Smede- og Maskinværksted først for i billedet med diverse maskiner og markredskaber uden for forretningen.

Udgiver er Cigarhandler N. Nielsen, som i 1911 driver sin butik fra Østergade 19 – en solid hjørneejendom, som han selv ejer.

Et af lejemålene huser bogbinder og papirhandler C. E. Christensen – manden bag utallige af Hadstens gamle, fine postkort. Og til dem, som måske har glemt det: Det var i bogbinderens lokaler, Hadstens første postkontor blev etableret i 1908.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

MOTORSPORT

MOTORSPORT

Esben Hegelund: ”Dejligt med et hattrick” ... læs mere
Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Loading...