|

EN HISTORIEFORTÆLLER FYLDER 85

Ove Rosenkvist i “Svanen”, Søndergade 1, fylder 85 år på lørdag – den 12. februar…

MANDEN MED HISTORIEN FYLDER 85

Lørdag den 12. februar fylder Ove Rosenkvist 85 år.

Flaget stryger til tops på selve dagen, og jeg skal personligt råbe et ”Honnør for Ove”.

Ud af dette åremål har jeg ikke kendt Rosenkvist personligt i så mange igen, vel bare 20, og så alligevel.

Randers Amtsavis bragte op gennem 1970´erne og langt ind i 90´erne et fast indslag, kaldet ”Min TV-mening”; senere ”Set i TV”.

Forskellige skribenter fortalte om deres syn på ugens udsendelser, og en af dem – den bedste – var arkitekt Ove Rosenkvist. Det var der, jeg lærte Ove Rosenkvist at kende, og allerede dengang bemærkede jeg, at han er en glimrende fortæller.

Mange gange har jeg råbt til Hanne: Nu skal du høre, hvad ham Rosenkvist skriver om Månebase Alfa eller Skatteøen, eller hvad det nu kunne være – emner om forsvaret og militærnægtere.

Det hele fik en tur med Rosenkvists dristige pen, og han mestrer at bruge den som et formidabelt våben, og jeg læste højt for min undrende hustru.

Senere udgav Ove Rosenkvist flere fremragende bøger om livet i Hadsten gennem tiderne; det være sig, Husholdningsskolen, Biografen – og ikke at forglemme det mesterlige værk om Hadsten Bank.

Som mangeårig redaktør af Hadsten og Omegns Folkeblad fik læserne rig lejlighed til at nyde Rosenkvists indlæg, og for næsten præcis 35 år siden steg Ove Rosenkvist i anledning af Hadstens 125-års byjubilæum op i en ballon og så sin by fra oven.

Familien fra Vissingvej 2 var naturligvis i Lilleåparken bemeldte dag i maj og så ballonen stige til vejrs, og den lufttur var så betagende for Rosenkvist, at endnu en fremragende beskrivelse blev nedfældet. Den kan vi passende bruge som fødselsdagshistorie for at hylde Ove:

-Det blæser let fra nord-vest, og cumulusskyerne driver langsomt henover Lilleåparken, da Provinsbankens ballon med ballonskipper Henning Sørensen er steget til vejrs. Et damptog indledte festugen, og nu er det en varmluftballon, der slutter festen af med mig om bord som eneste passager.

Ballonen stiger til vejrs ved hjælp af varme, som en hvæsende gasbrænder har sendt ind i dens indre, hvor temperaturen er ca. 80 grader. I ballonkurven er der helt stille. Vinden suser ikke, for det er den, der fører os frem, og snart ligger Hadsten under os; det er som at stå i et højt tårn og se ned på byen, og i begyndelsen svæver vi i retning mod Selling.

Skipperen har lovet en dramatisk tur, for der er luftstrømme, der går nedad, og jeg er blevet anvist et rebhåndtag, jeg kan holde i, når karusselturen begynder.

Styrthjelmens hagerem spændes efter, og jeg spørger spagfærdigt, om vi kommer ned, og skipper lover, at det gør vi, for ingen er endnu blevet deroppe.

Hen over byen ser jeg Søndergade og Møllen, inden vi driver over bakken mod syd. Langs med Lilleåen kommer toget som et rødt penselstrøg i det grønne landskab.

På bakken slår vinden om og sender os i retning mod Hinnerup. Skipper sænker højden, så vi svæver blot 10 meter over jorden. Det kan man i ballon.

Vi nærmer os Henning Svendgaards gylletank i Sandby, og det ser en overgang ud, som om vi skal lande der, men et par hurtige drej på gashåndtaget løfter os heldigvis op over gården, mens vinden tager retning mod Haldum.

Vi holder os fri af højspændingsledningerne og svæver videre et kort stykke tid, men nu vil ballonen ned.

Skipper får travlt med at slukke gasbrænderen, jeg klamrer mig fortvivlet til de to rebhåndtag, og så tager vi jorden, lige midt på gårdejer Møller Jensens mark med vinterbyg.

Nu lægger både ballon og kurv sig ned, og den spinkle skipper lægger sig på mig. Tænk, om han var kommet nederst; så havde han ikke haft armen fri til at lukke luften ud af ballonen, og så ved ingen, hvor vi var fløjet hen.

Efter en slæbetur på 10 meter falder apparatet til ro, og vi kan begge uskadte kravle ud af kurven. Få minutter senere har skipperen pakket sammen og forlader marken af det spor, landmanden bruger til sprøjtning…

Ja, ikke sandt, sådan skal en tur i luftballon beskrives. Når Ove Rosenkvist skrev, fik jeg altid lyst til at læse mere.

Tak for ordene og årene, Ove, og tak for godt samarbejde med mangfoldige skriverier.

Rigtig hjertelig til lykke!

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

PRESSEMEDDELELSE – april 2022

PRESSEMEDDELELSE – april 2022

160 Favrskov-spejdere til Aktivitetsdag i Hinnerup ... læs mere
Østjyllands Politi uddelte dusører til hverdagens helte

Østjyllands Politi uddelte dusører til hverdagens helte

Onsdag modtog nogle af hverdagens helte i Østjylland stor tak og dusører for deres enestående indsatser. En af modtagerne var fra Hadsten ... læs mere
Jernbanebroen over banen i Lerbjerg indvies i uge 20

Jernbanebroen over banen i Lerbjerg indvies i uge 20

Samtidig nedlægges jernbaneoverkørslen ... læs mere
QuickFix med Handywoman

QuickFix med Handywoman

Handywoman kommer forbi Hammel og Hadsten med sin store kursustruck henholdsvis den 28. og 29. april ... læs mere
Forbrugertilliden i bund!

Forbrugertilliden i bund!

Forbrugertillidsindikatoren faldt her i april minus 20,9 ... læs mere
Flot indsamlingsresultat!

Flot indsamlingsresultat!

Kræftens Bekæmpelse samlede næsten 280.000 kroner ind i Favrskov ... læs mere
UD I NATUREN (71)

UD I NATUREN (71)

Forårssolen brager igen derudad og alting springer ud 😎 ... læs mere
FØDSELSDAG

FØDSELSDAG

Hanne Rosenkvist fylder 80 torsdag den 21. april ... læs mere
Ophørsudsalg i Bogormen i Hadsten

Ophørsudsalg i Bogormen i Hadsten

Høje faste omkostninger og vigende omsætning er den giftige cocktail, der lukker og slukker Hadstens eneste boghandel ... læs mere
Flere danske virksomheder boykotter ecco

Flere danske virksomheder boykotter ecco

Gør forbrugerne i Favrskov det samme? ... læs mere
INGEN SKAL DØ ALENE!

INGEN SKAL DØ ALENE!

Det er målet for Vågetjenesten i Favrskov, som er et samarbejde mellem Ældresagen og Røde Kors ... læs mere
Loading...