|

EN PÅMINDELSE

En skønne dag lægges vi under mulde. Ole Juul blev mindet om det under et ophold på Fyn…

EN PÅMINDELSE

Af Ole Juul

Som hun lå der i sin seng, da jeg for år tilbage besøgte hende, var det åbenlyst, at hun ikke forventede sig mere af livet. Hun var et godt stykke oppe i halvfemserne, træt og tilsyneladende mæt af dage, havde været enke i adskillige år, børn, børnebørn og de ældste oldebørn var alle godt i vej, så da hun en dag pludselig følte sig sløj og temmelig afkræftet, mente hun, at nu var tiden kommet, da hun skulle herfra. Hun havde da lagt sig i sengen for ikke mere at stå op, var holdt op med at indtage fast føde, og skønt lægen og familien mente, at det nok ikke var så alvorligt, som hun troede, så havde hun besluttet sig, og de i den nærmeste familie, der kendte hende, vidste, at med hendes stædighed var der ikke meget at gøre.

              Så hændte det, at et af hendes mange oldebørn kom ud for en alvorlig ulykke. Familien blev underrettet, og der gik også besked til den gamle. Da rejste hun sig fra sengen, lige så beslutsom som hun havde lagt sig, gik i køkkenet og tilberedte et solidt måltid, og så var hun ellers klar til at tage endnu en tørn. Der var stadig noget, hun kunne hjælpe til med, og der var åbenbart ikke bud efter hende endnu. Det blev der nogle år senere, da hun uden varsel blev ramt af en blodprop i hjertet. Få dage senere blev hun begravet fra den kirke, hvor hun var blevet døbt, konfirmeret og viet, og det blev, skønt vemodigt, en livsbekræftende dag.

              Jeg kom i tanke om hende forleden, hvor der indtraf en hændelse, som for mig blev noget af et vink og i alt fald en påmindelse til alvorlig eftertanke.    

              Jeg var på vej hen over Fyn til et foredrag, var taget hjemmefra i god tid og undervejs fik jeg spontant den tanke at lægge vejen om til en af de kirkegårde, hvor nogle af de gamle i slægten ligger begravet.

              Jeg fandt gravstederne og efter at have læst inskriptionerne på stenene og sendt en hilsen hinsides, gik jeg i mine egne tanker tilbage ad den brede, nyanlagte midtergang på kirkegården. Det havde været frostvejr i nogle dage, men nu havde solen fået magt, og gangen var blødt op at vejrskiftet. Pludselig, mens jeg gik der, gav jorden efter under mig, og inden jeg kunne gøre noget, stod jeg en meter nede, i bogstaveligste forstand i en gammel grav, som åbenbart havde ligget der, før man havde anlagt den nye gang. Der var ingen andre på kirkegården, men havde der været det, ville de til deres store forbavselse have set en midaldrende mand møjsommeligt arbejde sig op af en grav.

              Jeg kom omsider op af graven, og med forsigtige trin nåede jeg ned til den store jernlåge, der fører ind til kirkegården, og lidt efter var jeg ude og tilbage i ”de levendes land”.

              Som om oplevelsen ikke var påmindelse nok, kom jeg på vej tilbage til hovedvejen til at køre bag en rustvogn med en smykket kiste, og i disse minutter, mens jeg kørte der, så jeg for mit indre blik ansigter på mennesker, der står mig nær, men jeg som i al den travlhed, der præger os i tiden, alt for længe har forsømt, og jeg blev slået af tanken om, at også min dag kommer. Men det var ikke den dag, og der er noget, der skal nås inden da.

              Ja, sådan bliver vi på forunderlig måde mindet om, at alt har sin tid, at intet varer evigt, men at er mennesker, der mens tid er, forventer noget af én. En skønne dag er det for sent, men inden da er tiden kostbar.

              Det fik jeg den dag et vink om til grundig eftertanke.                  

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Uheld på landevejen ved Hadbjerg

Uheld på landevejen ved Hadbjerg

ØstjyllandsPoliti oplyser ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Udfordring

Udfordring

At være fodgænger på Hammelvej er noget af en udfordring i disse dage ... læs mere
Spændende debat - tolerance og frihed

Spændende debat – tolerance og frihed

Tolerance og frihed" - hvilke værdier skal være bærende i Danmark fremover? ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Fejl i mærkning på Jordbærostekage ... læs mere
Kandidater til FBI 2018

Kandidater til FBI 2018

Frem til 14. september kan du give dit bud på, hvem der skal kåres som Favrskovs bedste iværksætter eller den med den bedste idé.   ... læs mere
Veteraner hædret på Den Nationale Flagdag

Veteraner hædret på Den Nationale Flagdag

Favrskov markerede 5. september Den Nationale Flagdag, hvor veteraner, der har været udsendt i tjeneste for Danmark, hædres ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Listeria i håndpillede rejer ... læs mere
SLOTSSEKRETÆREN FEJRER JUBILÆUM

SLOTSSEKRETÆREN FEJRER JUBILÆUM

Torsdag den 6. september har Birgitte Buchsti været ansat på Clausholm Slot i 25 år ... læs mere
Venstre om budgettet:

Venstre om budgettet:

FAVRSKOV BLIVER LIDT MERE ATTRAKTIV ... læs mere
Loading...