|

EN SAGA BLOTT

I dagens klumme mindes Ole Juul de gode, gamle kirkebøger, som vi er nogen, der sætter stor pris på…

EN SAGA BLOTT           

Af Ole Juul

Jeg kan endnu se ham for mig, som han sidder på mit kontor, fordybet i sognets gamle kirkebøger. Han havde som pensionist besluttet sig for at lave lidt slægtsforskning, og som enhver, der har givet sig i kast med det, ved, griber det om sig, så en dag bankede han på min dør og bad om hjælp til at finde nogle oplysninger i hovedministerialbøgerne for Ødum sogn, som kirkebøgerne rettelig hedder.

Jeg var dengang ganske grøn i embedet og ny på stedet, så det blev til en del timer i hans selskab i et forsøg på sammen med ham at finde frem til de rigtige oplysninger og dermed også få indblik i sognets personalhistorie. Det blev ganske givtigt og ad den vej blev jeg opmærksom på familiemæssige relationer i sognet, som siden har været til stor gavn i mit arbejde, og som en god sidegevinst lærte jeg i de timer, vi sad og læste og skrev, et sognebarn særdeles godt at kende. Gennem ham fik jeg et bredt kendskab til en lokalhistorie, som jeg har haft glæde af lige siden.

De ældste kirkebøger i Danmark kan dateres til 1646, og de har i alle de år fungeret som en slags embedsprotokol, hvori sognets præst har skullet indføre bl.a. fødsler, dåb, vielser og dødsfald. I de ældste af de kirkebøger, som endnu befinder sig i arkivet her i præstegården, kan man finde ganske pudsige og interessante oplysninger om nogle af de personer, der af den ene eller den anden grund er blevet registreret. Efterhånden ophørte -til slægtsforskeres ærgrelse – denne form for ”historieskrivning”, og i sin tid lærte jeg på pastoralseminariet, at det kun var de oplysninger, der var nødvendige for attestudstedelser, der måtte nedfældes i kirkebogen.

Når jeg sidder og gør mig disse tanker om de gamle kirkebøger, skyldes det, at jeg engang på et kursus fik en indføring i, hvordan jeg for fremtiden som embedsmand i den danske folkekirke skulle registrere bl.a. fødsler, vielser og dødsfald. Bogen var lukket for altid, og nu gjaldt det ”den elektroniske kirkebog”. Nu skulle der ikke blades og skrives, nej, nu skulle oplysningerne tastes ind på en skærm, og når det var gjort, kunne man med et enkelt tryk på tastaturet sikre sig, at oplysningerne når frem til de rigtige kontorer.

Efter sigende skulle det give en stor lettelse i det daglige arbejde som såkaldt ”kirkebogsførende” præst, men der kommer alligevel til at mangle noget på ”kontoret”. Når man som jeg i mange år omtrent dagligt sad med en kirkebog opslået på skrivebordet, og ofte faldt i staver over den righoldighed af historie, der springer op fra de gulnede sider, så vil det fremover blive en noget anden og kølig tilgang, præster får til hele registreringsarbejdet.

Kirkebogen, som man har kendt i århundreder, er nu landet over en saga blott, og tilbage sidder man med det ubesvarede spørgsmål, hvad vi i grunden har vundet ved en så radikal ændring af tidligere praksis. Det kan kun fremtiden vise. Omkring sikkerheden er alting endnu uvist, men ét er vist, fremtidens elektroniske kirkebogsførere vil komme til at mangle nogle af de gode oplevelser og den lærdom, vi andre fik via de gamle kirkebøger.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Genåbning af beskæftigelsesindsatsen

Genåbning af beskæftigelsesindsatsen

Beskæftigelsesministeren har besluttet, at der fra 27. maj 2020 igen er åbnet for beskæftigelsesindsatsen i jobcentrene, kommunerne og a-kasserne ... læs mere
annonce : Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE"

annonce : Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE”

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde ... læs mere
Meningsfulde aktiviteter og besøg i psykiatrien. Hvad med de indlagte patienter og deres pårørende?

Meningsfulde aktiviteter og besøg i psykiatrien. Hvad med de indlagte patienter og deres pårørende?

Mikkel Rasmussen, Ledende overlæge i psykiatrien i Vejle, Region Syddanmark ➡️Medstifter af regionspartiet Psykiatri-Listen (P) i Region Midtjylland ➡️Stifter af græsrodsbevægelsen #VærdigPsykiatriForAlle, Adresse: Nordre Strandvej 28, 8240 Risskov Mobil: 22377936 ... læs mere
Giv foreningslivet en hjælpende hånd i Corona-krisen

Giv foreningslivet en hjælpende hånd i Corona-krisen

Af Simon Buus Olsen, KV-Kandidat for Venstre, Bøgehaven 8370 Hadsten ... læs mere
Se pinsesolen danse – i pinsesnittet

Se pinsesolen danse – i pinsesnittet

Det er gammel tradition at stå tidligt op pinsemorgen for at se ”solen danse” ... læs mere
Ses vi til Torsdagstræf?  

Ses vi til Torsdagstræf?  

kynd dig at sætte kryds i kalenderen den 11. juni 2020, kl. 15-17.30, hvor vi besøger BMS i Søften.   ... læs mere
Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol i pinsen

Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol i pinsen

Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol i uge 22 og 23, 2020 ... læs mere
Begrænsede besøg på landets hospicer giver absolut ingen mening.

Begrænsede besøg på landets hospicer giver absolut ingen mening.

Af Lone Glarbo, Favrskov Byråd (V), Århusvej 55, 8382 Hinnerup, Social- og Sundhedsudvalget ... læs mere
Foreningslivet lever – Det skal det blive ved med

Foreningslivet lever – Det skal det blive ved med

Af Byrådsmedlem Morten Bang - Venstre ... læs mere
Fra ægtemand til plejer

Fra ægtemand til plejer

I påsken mistede Torben Gorm Larsen i Ulstrup sin kone efter 11 års sygdom. Han har samlet gode erfaringer, som han gerne vil give videre til andre ... læs mere
Nu bliver det ulovligt at købe koncentrerede sprøjtemidler

Nu bliver det ulovligt at købe koncentrerede sprøjtemidler

1. juli 2020 vil det ikke længere være muligt for private danskere at købe ukrudtsmidler, bl.a. Roundup, og andre pesticider i koncentreret form ... læs mere
Loading...