|

EN SAGA BLOTT

I dagens klumme mindes Ole Juul de gode, gamle kirkebøger, som vi er nogen, der sætter stor pris på…

EN SAGA BLOTT           

Af Ole Juul

Jeg kan endnu se ham for mig, som han sidder på mit kontor, fordybet i sognets gamle kirkebøger. Han havde som pensionist besluttet sig for at lave lidt slægtsforskning, og som enhver, der har givet sig i kast med det, ved, griber det om sig, så en dag bankede han på min dør og bad om hjælp til at finde nogle oplysninger i hovedministerialbøgerne for Ødum sogn, som kirkebøgerne rettelig hedder.

Jeg var dengang ganske grøn i embedet og ny på stedet, så det blev til en del timer i hans selskab i et forsøg på sammen med ham at finde frem til de rigtige oplysninger og dermed også få indblik i sognets personalhistorie. Det blev ganske givtigt og ad den vej blev jeg opmærksom på familiemæssige relationer i sognet, som siden har været til stor gavn i mit arbejde, og som en god sidegevinst lærte jeg i de timer, vi sad og læste og skrev, et sognebarn særdeles godt at kende. Gennem ham fik jeg et bredt kendskab til en lokalhistorie, som jeg har haft glæde af lige siden.

De ældste kirkebøger i Danmark kan dateres til 1646, og de har i alle de år fungeret som en slags embedsprotokol, hvori sognets præst har skullet indføre bl.a. fødsler, dåb, vielser og dødsfald. I de ældste af de kirkebøger, som endnu befinder sig i arkivet her i præstegården, kan man finde ganske pudsige og interessante oplysninger om nogle af de personer, der af den ene eller den anden grund er blevet registreret. Efterhånden ophørte -til slægtsforskeres ærgrelse – denne form for ”historieskrivning”, og i sin tid lærte jeg på pastoralseminariet, at det kun var de oplysninger, der var nødvendige for attestudstedelser, der måtte nedfældes i kirkebogen.

Når jeg sidder og gør mig disse tanker om de gamle kirkebøger, skyldes det, at jeg engang på et kursus fik en indføring i, hvordan jeg for fremtiden som embedsmand i den danske folkekirke skulle registrere bl.a. fødsler, vielser og dødsfald. Bogen var lukket for altid, og nu gjaldt det ”den elektroniske kirkebog”. Nu skulle der ikke blades og skrives, nej, nu skulle oplysningerne tastes ind på en skærm, og når det var gjort, kunne man med et enkelt tryk på tastaturet sikre sig, at oplysningerne når frem til de rigtige kontorer.

Efter sigende skulle det give en stor lettelse i det daglige arbejde som såkaldt ”kirkebogsførende” præst, men der kommer alligevel til at mangle noget på ”kontoret”. Når man som jeg i mange år omtrent dagligt sad med en kirkebog opslået på skrivebordet, og ofte faldt i staver over den righoldighed af historie, der springer op fra de gulnede sider, så vil det fremover blive en noget anden og kølig tilgang, præster får til hele registreringsarbejdet.

Kirkebogen, som man har kendt i århundreder, er nu landet over en saga blott, og tilbage sidder man med det ubesvarede spørgsmål, hvad vi i grunden har vundet ved en så radikal ændring af tidligere praksis. Det kan kun fremtiden vise. Omkring sikkerheden er alting endnu uvist, men ét er vist, fremtidens elektroniske kirkebogsførere vil komme til at mangle nogle af de gode oplevelser og den lærdom, vi andre fik via de gamle kirkebøger.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Møde om boliger med fællesskaber

Møde om boliger med fællesskaber

Overvejer du en bolig, hvor der er mulighed for en privat bolig plus et fællesskab med andre, så er dette møde noget for dig ... læs mere
2 færdselsuheld lørdag formiddag

2 færdselsuheld lørdag formiddag

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kræftens Bekæmpelse - Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Kræftens Bekæmpelse – Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Søndag går mange på gaden til den årlige landsindsamling, men desværre er det en helt anden indsamling end den, du kender ... læs mere
Arkivet er lukket indtil videre!

Arkivet er lukket indtil videre!

Som følge af Covid-19 kan vores gæster ikke besøge arkivet ... læs mere
Kære alle  Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Kære alle Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Frijsenborgløbet og Hestemarkedsbanko, som jo er en meget stor del af Hestemarkedet, er naturligvis også aflyst ... læs mere
Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...