|

ENHVER ER SALIG I SIN EGEN TRO

Med denne tankevækkende og oplysende klumme af Ole Juul ønsker PingvinNyt glædelig Kristi himmelfartsdag

ENHVER ER SALIG I SIN EGEN TRO

Af Ole Juul

”No halleluja for me when I die”. Eller frit oversat til dansk: ”Ingen religiøs ceremoni for mig, når jeg er død”. Sådan nogenlunde faldt ordene fra den græske taxachauffør, som jeg i sin tid mødte.

Vi havde knapt sat os ind i hans ramponerede bil, før han følte en voldsom trang til at fortælle os, hvem han var, hvad han troede på, og hvad han bestemt ikke troede på. ”Jeg tror ikke på Gud, på Allah, på Jahve eller nogen som helst anden menneskeskabt gud. Jeg tror på mig selv, på min familie og på det gode i mennesker. Jeg ryger ikke, drikker ikke, spiser ikke kød, passer mit arbejde, kører ordentligt, elsker min familie. Og når jeg er død skal jeg begraves på min egen jord, og det er så det. No halleluja for me.”

Med den melding blev vi et kvarters tid senere sat af, og han kørte tilbage til storbyen for at samle nye turister op og sikkert fortælle dem det samme, inden han satte dem af på et af de for ham åndsforladte turisthoteller på øen.

Billy hed han, og mødet med Billy har siden lagret sig i bevidstheden som et møde med et menneske, der har skabt sit eget trosgrundlag, sit eget credo, og åbenbart har det fint med det. I et land og i en kultur, der er gennemsyret af religiøse brydninger og dybe modsætninger, forsøger han at bevare sin egen personlige integritet.

Han erfarer, at turismen har ødelagt hans fødeø, men erkender også, at uden den og uden den kapitalindsprøjtning, som masseturismen her medført, ville hans ø være endnu mere tilbagestående end den var, da han for 60 år siden så dagens lys. Han har sat sig udenfor alt det, og skønt han lever i det hver eneste dag, eksisterer han dog på et helt andet grundlag. Han tror på sig selv, sin familie og på det gode, han mener lever i hvert menneske.

I første omgang blev det et fascinerende møde med et menneske, der åbenbart hviler i det for ham nære, men ved nærmere eftertanke spørger man sig selv, om det så også holder. Om det er muligt at melde sig ud af sin historie, sin kultur, sit lands religiøse og folkelige traditioner og kun være til i det nære, i sig selv og i familien.

Det er spørgsmål af en sådan karakter, man bliver provokeret til at reflektere over i mødet med et fremmed menneske, der så åbenlyst træder ved siden af alt det, man selv anser for det væsentlige.

Havde vi haft lidt mere tid, og havde det været muligt for mig at afbryde hans talestrøm, så ville jeg have fortalt ham lidt om Grundtvig, om nødvendigheden af nogle givne rammer for et fælles folkeligt liv, om en kultur, som du og jeg er rundet af, om de religiøse ceremonier omkring fødsel og død, som kun meget få af os ville undvære. Jeg fik aldrig muligheden for det, men tænkte det så meget mere igennem i dagene derefter.

Dagen efter besøgte jeg, hvad jeg troede var en kirke. Sådan så den lille bygning ud derfra, hvor vi boede. Det viste sig at være et privat kapel for nogle af de mere velhavende i byen. Også de havde sat sig ud over et fælles kulturelt og religiøst grundlag, og dyrkede, når det var dem belejligt, deres egen lille private helligdom.

Hvis det er nået dertil i et land, hvor, som vi lærte det i skolen, kulturens vugge stod, så ved vi, hvad der kan vente os. ”No Halleluja for me”. Det virker uendelig tomt.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.NYT fra VELAS

NYT fra VELAS

Kvægnyt skifter udseende og afsender ... læs mere
Personlige opråb hjælper andre

Personlige opråb hjælper andre

Sammenholdet i arbejdet for et liv uden kræft er stort. En del af sammenholdet er bl.a., at kræftpatienter deler deres personlige historier ... læs mere
Å vil have fast ø-læge på Anholt

Å vil have fast ø-læge på Anholt

Af Rasmus Foged, Regionsrådsmedlem for Alternativet, Region Midtjylland og Folketingskandidat for Alternativet, Storkreds Østjylland ... læs mere
Borgerservice genåbner

Borgerservice genåbner

Borgerservice genåbner fra torsdag 28. maj 2020. Der opfordres til brug af tidsbestilling her på hjemmesiden, på borger.dk eller via telefon 89 64 10 10 ... læs mere
Ny direktør på Den jydske Haandværkerskole

Ny direktør på Den jydske Haandværkerskole

Den 1. juni tiltræder Jesper Kofoed Petersen stillingen som ny direktør på Den jydske Haandværkerskole (DjH). Jesper Kofoed Petersen kommer fra en stilling som områdeleder i elafdelingen på DjH, og er derfor et velkendt ansigt på skolen ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

Virksomhederne er meget tilfredse med Jobcenter Favrskovs virksomhedsservice ... læs mere
Søren Frandsen er blevet radikal.

Søren Frandsen er blevet radikal.

Socialistisk Folkepartis byrådsmedlem i Favrskov Kommune, Søren Frandsen, har inden for kort tid haft to læserbreve i medierne om trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
annonce : Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE"

annonce : Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE”

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde ... læs mere
Loading...