|

Er det en tysker ?

Vi har modtaget følgende historie fra Herluf Nydam Jensen om en hændelse under besættelsen

 

Er det en tysker

I efteråret 1944 fortæller fvh. gårdejer Bent Steen i Galten, at han på det tidspunkt ejede en mindre ejendom , beliggende imellem landevejen fra Mejlby og til Clausholm og Skader by.

Bent Steen boede alene på ejendommen og havde malkekøer, som krævede at blive malket tidlig om morgenen.  Det var umiddelbart efter høst, sikkert  i september måned at Bent vågnede midt på natten ved et ordentlig rabalder, men han vendte sig og tænkte, nå der væltede et af naboens  udgåede træer, og sov videre.

Kl. 5 stod han op som sædvanlig og gik i stalden, for at malke, men da han kiggede ud af vinduet kunne han se vraget af en flyver der lå ca. 50 m. ude på marken med bunden i vejret, Bent gned øjnene nogle gange, men maskinen forsvandt ikke. Køerne måtte vente, han gik ud og så nærmere på det sørgelige syn, men der var ingen mennesker at se, og Bent havde ikke telefon, så han gik op på nærmeste ejendom med tlf. som var gården” Fransminde”. Her var morgen malkningen i fuld gang og ejeren var med i stalden. Bent fortalte om maskinen på hans mark, og det første gårdejeren spurgte om ” er det en tysker” det kunne Bent bekræfte, nå sagde gårdejeren, så kan det vente med at ringe til vi er færdige med at malke.

Som Bent husker det var flyet mavelandet og kuret hen over marken og var vippet rundt, så den lå på hovedet og begge motorer var faldet af

Op af dagen ankom en bil med nogle tyske soldater og en befalingsmand, de skulle bevogte flyet mod nysgerrige folk. Soldaterne indrettede sig i det tomme roehus med noget halm til at ligge i og et par gange om dagen kom der bud med mad til soldaterne.

Ret hurtigt rygtedes det på egnen at der var faldet en flyver ned og mange strømmede til for at bese vraget.

Senere fandt man ud af at besætningen var sprunget ud med faldskærm og sandsynligvis ikke var kommet noget til.

Der var vagt ved flyet i 8 dage, da kom der en stor lastbil og fik vraget fjernet fra marken.

Ved efterårspløjningen havde Bent en kasse med til at samle løse genstande op i  bl. andet nogen store patroner, dem var han ikke så vild med, så der gik bud til sognefogeden om han ville fjerne effekterne, ja sagde han du kan bare lægge dem ude i læbæltet så kommer jeg og henter dem. I dag tror jeg at det halve forsvar var rykket ud med rullemarie og det hele, hvis der var kommet en sådan melding, men tiderne var anderledes dengang.

Efterfølgende fik Bent 90 kr i erstatning for markskade, udstedt på en check fra den danske nationalbank, det var nemt for værnemagten at skrive checks  ud som danskerne selv betalte.

Fortalt af Fvh. Gdr. Bent Steen Galten

Herluf Nydam Jensen

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Borgermøde om den kollektive trafik får en ansigtsløftning

Borgermøde om den kollektive trafik får en ansigtsløftning

Det traditionelle borgermøde får en ansigtsløftning, når Favrskov Kommune 28. september 2017 holder borgermøde om den kollektive trafik udfordret af Henrik Byager og krydret med pizza fra Oles Gård. Mødet foregår i Sløjfen i Hadsten ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Fund af for højt indhold af pesticid i røde druer ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

SVINEKONSULENT: ”Hold fokus på økonomien!” ... læs mere
SAT PÅ SPIDSEN

SAT PÅ SPIDSEN

Svage ældre svigtes ... læs mere
Indbrud i privat bolig i Søften

Indbrud i privat bolig i Søften

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 330

Ugens naturbilleder nr. 330

Åhh - septembers himmel er altså ikke så blå i år - utroligt, at der kan være så stor forskel fra år til år ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Æggestand fejlmærket som sky ... læs mere
Hoyer-nyhedsbrevet.

Hoyer-nyhedsbrevet.

Velkommen til overskridelse af nyheder - Hoyer-nyhedsbrevet. HOYER Hadsten ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

NemLøn – fremtidens digitale lønløsning ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

LMO satser stort på ny digital kundeportal ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagekald af Semper Modermælkserstatning Allomin Syrnet SensiPro 1 ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Risiko for møl i chiacrackers ... læs mere
Loading...