|

ET MOSEFUND…

Kurt Villy var på marskandisertogt og gjorde et fund.
Tag med Pingvinnyt i Klammosen…

KLAMMOSE

Dagens mosepost: Kurt Villy Svendsen

De ærede læsere erindrer måske, at jeg for nogen tid siden bragte et indlæg af Jens Smed, som blandt andet udgav en lille bog, ”Vinterslev Stednavne” – C. J. Ryes Bogtrykkeri, Randers, 1945.

Stor var min forbavselse, da jeg tidligere på året gennemgik en stak ”Historisk Aarbog for Randers Amt” hos den langhårede marskandiser i Hernings udkant.

Disse årbøger startede tilbage i 1907, og jeg mangler enkelte årgange. Den ene stod og gemte sig i butikken, og heri opdagede jeg endnu et tiltag fra den brave Jens Smed: ”Balle Stednavne”.

”Den lille landsby Balle (Galten Sogn og Herred) er beliggende vest for nabobyen Vinterslev og er antagelig en udflytterby fra denne. I hvert fald havde Balle-gårdene – der var tidligere kun tre – deres udmark i forbindelse med Vinterslevs udmarker”.

Sådan indleder Smed det lille skrift, hvorefter han gennemgår de til Balle-jorderne knyttede stednavne.

I min posttid havde vi ved Hadsten Postkontor én eneste adresse med betegnelsen ”Sommerhus”, og da huset kun sporadisk var beboet, slap buddet for at aflevere adresseløse forsendelser på stedet.

Huset lå på Mosevej 6. Om det stadigvæk betegnes som sommerhus, ved jeg ikke, men området blev samlet kaldt ”Klammose”. Selve vejen ned i mosen er, så vidt jeg ved, stadig uden asfalt og går fra Vestre Ringvej ind mod Sølund Skov.

”Klammose Huse” hedder bosættelserne på Hadsten Postkontors kort fra 1910, og Jens Smed kalder i sine gamle notater stedet for ”Klammose” (udtales klammues.) Det er navnet for mosen syd for åen, fortæller Smed og tilføjer:

”Denne mose ligger i Hadsten Sogn. Klammeskær (Klammeskiær) ligger også syd for åen og lige op til Klammose, men hører dog til Galten Sogn, idet sognet her sender en krog ind mellem Hadsten og Lyngaa sogne. Den nordvestligste del af Balle-gårdenes jorder lige op til åen hed tidligere ”Knudsdam”.

Dam betød oprindeligt ”dæmning omkring en møllesø”, senere gik det over til at betyde inddæmmet vand. I betragtning af stedets beliggenhed ved åen, kan man gå ud fra, at der tidligere har ligget en mølledam på stedet. Denne antagelse bestyrkes ved, at nogle jorder i nærheden hedder Mølholm. I Balle har der altså været en vandmølle ved Lilleåen”.

Jo – Jens Smed vidste meget om sin egn!

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.½ pris på entrébilletten hos Modelbane Europa

½ pris på entrébilletten hos Modelbane Europa

Modelbanen oplever en stor stigning i besøgstallet her i højsæsonen, hvor voksne kun skal betale 45 kr., børn 25 kr. og pensionister kun 40 kr. En familiebillet koster nu kun 115 kr ... læs mere
Foredrag med Daniel Svensson

Foredrag med Daniel Svensson

Mit livs kamp – på banen og udenfor banen ... læs mere
SENIORDANS starter

SENIORDANS starter

EVA sender en sommrhilsen ... læs mere
Favrskov Revyen er klar til at spille i efteråret.

Favrskov Revyen er klar til at spille i efteråret.

Forestillingen hedder NYE TONER og er stort set identisk med den forestilling som var planlagt gennemført i marts ... læs mere
Pas på med ukrudtsbrænderen

Pas på med ukrudtsbrænderen

BRANDFARLIGT HAVEREDSKAB ... læs mere
annonce : Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE" (læs ny historie)

annonce : Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE” (læs ny historie)

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde. 1964 : Læs yderligere NOSTALGI om tilladelse til at sælge Pølser med REMOULADE og AGURKESALAT ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 475.

Ugens naturbilleder nr. 475.

Sikke en drejning vejret har taget😖Men husk lige dette: UD PÅ TUR - ALDRIG SUR😊Her kommer fotos fra Kollerup møllesø samt fra søen og bøgeskoven i Skanderborg ... læs mere
Færdseksuheld

Færdseksuheld

Østjyllands politi oplyser ... læs mere
Stigende salg presser boligpriserne op på højeste niveau i 10 år

Stigende salg presser boligpriserne op på højeste niveau i 10 år

Nye juni-tal fra Boligsidens Markedsindeks viser stigende salgspriser for alle boligtyper. Det bringer den gennemsnitlige kvadratmeterpris for både villaer og rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse op på det højeste niveau i de seneste 10 år ... læs mere
Loading...