|

ET MOSEFUND…

Kurt Villy var på marskandisertogt og gjorde et fund.
Tag med Pingvinnyt i Klammosen…

KLAMMOSE

Dagens mosepost: Kurt Villy Svendsen

De ærede læsere erindrer måske, at jeg for nogen tid siden bragte et indlæg af Jens Smed, som blandt andet udgav en lille bog, ”Vinterslev Stednavne” – C. J. Ryes Bogtrykkeri, Randers, 1945.

Stor var min forbavselse, da jeg tidligere på året gennemgik en stak ”Historisk Aarbog for Randers Amt” hos den langhårede marskandiser i Hernings udkant.

Disse årbøger startede tilbage i 1907, og jeg mangler enkelte årgange. Den ene stod og gemte sig i butikken, og heri opdagede jeg endnu et tiltag fra den brave Jens Smed: ”Balle Stednavne”.

”Den lille landsby Balle (Galten Sogn og Herred) er beliggende vest for nabobyen Vinterslev og er antagelig en udflytterby fra denne. I hvert fald havde Balle-gårdene – der var tidligere kun tre – deres udmark i forbindelse med Vinterslevs udmarker”.

Sådan indleder Smed det lille skrift, hvorefter han gennemgår de til Balle-jorderne knyttede stednavne.

I min posttid havde vi ved Hadsten Postkontor én eneste adresse med betegnelsen ”Sommerhus”, og da huset kun sporadisk var beboet, slap buddet for at aflevere adresseløse forsendelser på stedet.

Huset lå på Mosevej 6. Om det stadigvæk betegnes som sommerhus, ved jeg ikke, men området blev samlet kaldt ”Klammose”. Selve vejen ned i mosen er, så vidt jeg ved, stadig uden asfalt og går fra Vestre Ringvej ind mod Sølund Skov.

”Klammose Huse” hedder bosættelserne på Hadsten Postkontors kort fra 1910, og Jens Smed kalder i sine gamle notater stedet for ”Klammose” (udtales klammues.) Det er navnet for mosen syd for åen, fortæller Smed og tilføjer:

”Denne mose ligger i Hadsten Sogn. Klammeskær (Klammeskiær) ligger også syd for åen og lige op til Klammose, men hører dog til Galten Sogn, idet sognet her sender en krog ind mellem Hadsten og Lyngaa sogne. Den nordvestligste del af Balle-gårdenes jorder lige op til åen hed tidligere ”Knudsdam”.

Dam betød oprindeligt ”dæmning omkring en møllesø”, senere gik det over til at betyde inddæmmet vand. I betragtning af stedets beliggenhed ved åen, kan man gå ud fra, at der tidligere har ligget en mølledam på stedet. Denne antagelse bestyrkes ved, at nogle jorder i nærheden hedder Mølholm. I Balle har der altså været en vandmølle ved Lilleåen”.

Jo – Jens Smed vidste meget om sin egn!

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup, som nu er under efterslukning ... læs mere
Brand på Kløvervej i Hinnerup

Brand på Kløvervej i Hinnerup

østjyllands Opliti oplyser ... læs mere
Stor tilfredshed med kultursatsning

Stor tilfredshed med kultursatsning

Mere end 2300 deltagere gæstede teaterforestillingen ”Spådommen om Høje Stene”. En forestilling, der gav deltagerne en unik oplevelse og samtidig formidlede Favrskovs historie midt i den grønne natur ... læs mere
DØDSFALD

DØDSFALD

Fhv. rektor Jørgen Christiansen ... læs mere
Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

Erik Sand er 45 år gammel, familiemenneske og assurandør for GF forsikring. Han har flere års erfaring med at sælge forsikringer men synes at fundet et godt professionelt og personligt match hos GF forsikring ... læs mere
Tre etaper når Banedanmark  skal modernisere i Hadsten

Tre etaper når Banedanmark skal modernisere i Hadsten

Når Banedanmark holder informationsmøde i Sløjfen i Hadsten mandag 24. juni, så bliver det nok uden de fleste af byens handlende ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 422.

Ugens naturbilleder nr. 422.

Midsommer står for døren og dagens længde er nu 17 timer og 42 minutter. Nyd de lyse timer, allerede fra på søndag er dagens længde aftagene ... læs mere
HADSTEN TRÆF 2019 - vi bliver flere og flere

HADSTEN TRÆF 2019 – vi bliver flere og flere

Gregers Petersen og Lars Toft-Hansen fortsætter med at tage kontakt til personer med tilknytning til Hadsten ... læs mere
Musikgudstjeneste i Ødum Kirke Torsdag d. 27. juni k. 19.30

Musikgudstjeneste i Ødum Kirke Torsdag d. 27. juni k. 19.30

Gudstjeneste på en ny måde midt i en sommertid ... læs mere
Loading...