|

EUX-elever på DjH har genbrugsplads og ressourcer på skemaet

Skemaet for eux-eleverne på Den jydske Haandværkerskoles elektrikeruddannelse lød i uge 36 på Innovationscamp. I samarbejde med Favrskov Forsyning blev eleverne både udfordret og opfordret til at komme med gode ideer, prototyper og bud på økonomi i forbindelse med gentænkning af affaldssortering. Ordforrådet fik også et løft. En vigtig del af processen var at få forvandlet ’affald’ til ’ressource’, ’losseplads’ til ’genbrugsplads’ samt få ’fraktioner’ gjort til naturligt begreb i den daglig omgang med affaldssortering.

Favrskov Forsyning tydeliggjorde over for eleverne, hvor vigtig affaldssortering er, og hvor stor en besparelse, der ligger i korrekt sortering. De lagde op til en række spændende løsninger på opgaven med titlen: Nedbring den samlede mængde af fejlsorteret/fejlplaceret genbrugsmateriale på Hadsten Genbrugsplads.

Da affaldssortering starter ved brugeren, er det nærliggende at begynde med sig selv. Derfor var eleverne rundt omkring på og uden for Den jydske haandværkerskole (DjH) for at blive klogere på emnet. Affaldssortering fra skraldespanden på værelset, containerne (faktionerne) på DjH til Hadsten Genbrugsplads blev kigget grundigt efter i sømmene, da eleverne samlede inspiration til opgaveløsningen. En gruppe tænkte ud over de lokale grænser og tog et nationalt element med ind i deres opgaveløsning.

Fra skraldespanden på værelset til national app

Panelet, der ved ugens afslutning kommentere eux-elevernes opgaveløsninger, bestod af projektleder Mette Raaschou, projekt- og udviklingschef Lone Bejder og pladsmand Dennis Bach Fuursted fra Favrskov Forsyning og uddannelseschef Filip Køneke, direktør Jesper Kofoed Petersen og 24H-skolechef Simon Mikkelsen fra DjH.

”Vi står for en renovering af genbrugspladserne i Favrskov, og vi vægter service og resultater, der skaber værdi for borgerne er vægtet højt,” sagde Mette Raaschou. før ordet blev giver videre til eux-eleverne.

Et par af grupperne, der bor på DjH’s skolehjem, kom med kreative forslag til affaldssortering allerede på værelserne. To modeller af skraldespande, hvor den ene inkluderer en skohylde og fem sorteringsrør, og den anden fire rum til sortering af de mest gængse affaldstyper, blev præsenteret. Begge gruppers forslag inkluderer både de fælles piktogrammer og farvekoder udviklet af Dansk Affaldsforening, KL og Miljøstyrelsen.

Et par grupper havde kigget på drive in løsninger, hvor man ved indkørsel til genbrugspladsen via et hotlinesystem kan tale med en, der fortæller, i hvilken fraktion ressourcerne skal læsses af. Endelig blev anderlededes skiltning med billeder uden på og ikke mindst inden i de lokale containere præsenteret. Ideen gik hånd i hånd med farvekoder, der guidede danskerne fra vuggestuen og gennem livet til at vælge de rigtige skraldespande.

I et redesign af genbrugspladsen i Favrskov foreslog en gruppe, at seks fraktioner, til sortering af de mest gængse ressourcer placeres lige inden for indkørslen, så de er lette at komme til. Så kan en tur til genbrugspladsen hurtigt overstås, hvis man bare har en ’hverdagslevering’. Større leveringer som have og byggeaffald, elektronik m.m. skal leveres i en række større fraktioner placeret uden om ’de hurtige fraktioner’.

Dagens sidste præsentation gik længere ud end lokalområdet, da gruppen præsenterede en app, der indeholder alt fra et virtuelt kort over landets genbrugspladser til den lokale ’giv og tag’ fraktion. I et facebooklignende feed kan man se, om der er noget interessant at hente.

Ny form for undervisning er næring til kreativiten

I præsentationen var både prototyper fra pap til 3D-print, små kreative skuespil og personas sat i spil for at vise de gode ideer for panelet, der absolut også blev imponeret. Flere af ideerne har både Favrskov Forsyning og DjH har lyst til at gå videre med.

’’Det er nyt for os med en undervisningsuge som denne.  Og det er interessant at se, hvor langt I er nået. Det skal vi have mere af. Det er spændende med et samarbejde, hvor der indgår eksterne parter som for eksempel Favrskov Forsyning, og hvor I bliver revet ud af kontekst. Det er tydeligt, at her sker noget med kreativiteten’, sagde direktør Jesper Kofoed Petersen ved dagens afslutning.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.FamilieMessen udskydes til foråret 2021

FamilieMessen udskydes til foråret 2021

Familiemessen i 2019 slog besøgsrekord, med over 3.000 besøgende på de 6 timers messe i vestjyskBANK Arena. Men der bliver desværre ingen familiemesse i 2020 ... læs mere
Priserne stiger: Standardhuset er blevet 400.000 kroner dyrere på 10 år

Priserne stiger: Standardhuset er blevet 400.000 kroner dyrere på 10 år

Salgsprisen på villaer og rækkehuse steg i august til over 15.000 kroner per kvadratmeter. Dermed skal købere på jagt efter det almindelige standardhus i dag betale cirka 400.000 kroner mere for huset end for 10 år siden. Det viser nye ... læs mere
Information om coronasituationen

Information om coronasituationen

Her kan du finde information og seneste nyt om situationen i Favrskov Kommune i forbindelse med udbruddet af corona ... læs mere
Forening får kæmpe bøde for at snyde med tilbud på sygetransport

Forening får kæmpe bøde for at snyde med tilbud på sygetransport

En forening for 24 selvstændige vognmænd i Midtjylland har fået en bøde på 400.000 kr. for overtrædelse af konkurrenceloven ... læs mere
Gode råd til håndværkere fra politiet

Gode råd til håndværkere fra politiet

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Så er LOOP i luften i Hadsten

Så er LOOP i luften i Hadsten

SLAP AF OG TRÆN i hos LOOP, der har til huse på gl. Sellingvej 1 i Hadsten ... læs mere
Vanvidsbilister kørte med over 200 km/t

Vanvidsbilister kørte med over 200 km/t

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Loading...