torsdag d. 17. december 2020
|

Færre indbrud i Juledagene

Siden 2007 er antallet af indbrud i juledagene i danske hjem faldet støt, men der er stadig klart flest indbrud juleaftensdag og mange indbrud mellem jul og nytår. Se, hvor mange juleindbrud der bliver begået i din kommune.

 

 
 

Sådan undgår du indbrud i julen

  • Få naboen til at holde øje med dit hjem.
  • Tænd lys og lyd, gerne med timer-funktion.
  • Lad opvasken stå.
  • Sæt bevægelsessensor på udendørs belysning.
  • Gem dine værdier.
  • Lås haveredskaber inde.
  • Skriv ikke på sociale medier, at du er bortrejst.

Kilde: Bo trygt!

SE MEREadd

Frygter du indbrud i din bolig, skal du især være opmærksom fra efterårsferien frem til årsskiftet.

Selvom der bliver begået indbrud hver dag året rundt, viser statistikken nemlig, at indbrudstyve bedst kan lide at begå indbrud i de mørke måneder, hvor de er mindre synlige, og hvor beboerne oftere er bortrejst. 

LÆS OGSÅ: Så mange indbrud er der i din kommune

Indbrudstyvene har travlt i Danmark juleaften

Især én dag stiger risikoen for at få uventet og uønsket besøg. Den 24. december blev der i 2019 begået omkring tre en halv gange gange flere indbrud end på en gennemsnitlig dag, og juleaftensdag har i årevis  klart været den dag på året, hvor der bliver begået flest indbrud.

Generelt er der større risiko for indbrud end på en gennemsnitsdag i næsten alle dage mellem jul og nytår.

…men der er færre indbrud i juledagene end tidligere

Heldigvis for danskerne falder antallet af indbrud dog, hvilket især også gør sig gældende i juledagene. Faktisk er faldet endnu større i julen.

Ifølge Danmarks Statistik toppede antallet af anmeldte indbrud i julen – fra den 23. til og med 31. december – i private boliger i 2009 med 2.554 antal indbrud. Det tal er siden faldet næsten år for år – i 2019 blev der anmeldt 922 indbrud. Det laveste antal var i 2017 med 872 indbrud på landsplan.

Indbrud i juledagene 2019

Antallet af anmeldelser i juledagene faldt fra 2018 til 2019 ifølge Danmarks Statistik. Deres opgørelse viser, at der fra den 23. til og med 31. december 2019 blev anmeldt 922 indbrud i private hjem mod 1.049 i 2018. Cirka halvdelen blev begået den 24., 23. og 31. december, hvor der blev anmeldt henholdsvis 211, 136 og 118 indbrud.

Vær opmærksom på, at indbrud ikke altid bliver anmeldt den dag, de er sket, hvis beboerne fx har været væk fra deres hjem i flere dage.

I 8 kommuner – Tårnby, Frederikssund, Langeland, Ærø, Fanø, Morsø, Brønderslev og Læsø – blev der ikke anmeldt et eneste indbrud fra 23.-31. december i 2019.

Må vi vise dig en infografik?

Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.

LÆS OGSÅ: Indbruds- og tyverisikring af boligen

Størst risiko for indbrud i julen i Nordsjælland, Østjylland og på Fyn

Målt i forhold til indbyggere blev der i 2019 begået flest juleindbrud i Nordsjælland, Østjylland og på Fyn, hvor der var flere end 2 ud af 10.000 indbyggere, der fik indbrudstyve på besøg i juledagene. I den anden ende af listen er Nordjylland, Københavns by og Bornholm, hvor der var indbrud hos færre end 1 ud af 10.000 indbyggere.

Selvom der år fra år sker ændringer i rækkefølgen, når man ser på, hvor mange indbrud der anmeldes pr. 10.000 indbyggere i juledagene, er der en tendens til, at nogle landdele ligger højere end andre. Fx har både landsdel Nordsjælland og Fyn ligget et godt stykket over landsgennemsnittet de seneste tre år, mens Københavns By og Vestjylland har ligget pænt under, siger statistikansvarlig i Danmarks Statistik, Isabell Bang Christensen.

Statistik: Flest indbrud i julen i store kommuner

Ser man på de enkelte kommuner, topper de større kommuner ikke overraskende statistikken i 2019. Aarhus, København og Helsingør har flest juleindbrud. Derefter kommer Odense, Esbjerg, Randers, Aalborg og Middelfart Kommuner.

I juledagene i 2019 var der ingen indbrud i Frederikssund, Brønderslev, Morsø, Ærø, Fanø og Læsø Kommuner.

Se tallene for din kommune her.

Må vi vise dig en infografik?

Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.

Undgå indbrud i julen – og generelt

Er du bortrejst omkring jul og nytår, bør du sikre din bolig. Ifølge indsatsen Bo trygt!, hvis formål er at nedsætte antallet af indbrud i private hjem, kan du selv gøre en hel del for at sikre sin bolig både på kort og lang sigt.

Før du tager på ferie, kan det bl.a. hjælpe at lade din bolig se beboet ud, fx ved at lade opvasken stå og lyset være tændt. Du kan også bede naboer eller venner komme forbi og tømme postkasse, sætte en bil i indkørslen og lignende. Et tredje godt råd er at gøre din bolig mindre attraktiv ved at fjerne synlige værdigenstande og låse eventuelt værktøj og stiger inde.

Hvis du gerne vil undgå indbrud generelt, bør du fx sikre vinduer og døre, installere udendørs sensorstyret lys og bruge Nabohjælp aktivt.

Læs mere om og se videoer af, hvordan du sikrer din bolig mod indbrud på botrygt.dk.

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks dummeste indbrudstyve

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

  • Malte Abildgaard Christensen, journalist
  • Kim Gregersen, journalist

VIS ALLE KILDER OG HENVISNINGERadd

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.I denne sure juletid...

I denne sure juletid…

Så er 2020 ved at være ”brugt”. Og det har bestemt ikke været det mest opløftende år ... læs mere
Borgmesteren blev klogere: Hinnerups brandstation er reddet

Borgmesteren blev klogere: Hinnerups brandstation er reddet

Af Morten Bang, Byrådsmedlem for Venstre i Favrskov ... læs mere
Julefrokosten 2020

Julefrokosten 2020

En symfoni af fisk og skaldyr ... læs mere
Intim nytårsmenu for 2020

Intim nytårsmenu for 2020

Afhenting fra Bakkjærsminde Gårdbutik Hammelvej 160 Laurbjerg 8870 Langå På tlf.: 40 17 27 81 e-mail: knud.schou@mail.dk ... læs mere
STOP SÅ DET PIBERI..!

STOP SÅ DET PIBERI..!

16. december - og hjulene snurrer stadigvæk. Man bør altid se sig godt for ved overhaling, og hvordan hænger bilkørsel og sækkepibespil egentlig sammen? ... læs mere
Hadsten i Julehumør

Hadsten i Julehumør

Se programmet her på Pingvinnyt ... læs mere
Godt Nyt for fodboldbanerne

Godt Nyt for fodboldbanerne

Af Morten Bang, Hinnerup - Venstre ... læs mere
LÅN :  Sådan bruger du din friværdi som pensionist

LÅN : Sådan bruger du din friværdi som pensionist

Af Jørgen Munksgaard Rasmussen - BOLIUS ... læs mere
Den nye Lillebæltsbro er blevet klassiker

Den nye Lillebæltsbro er blevet klassiker

Af Motorredaktør Jørgen Kjær - Hadsten ... læs mere
Loading...