|

FANØ UDEN FOR SÆSONEN

– af Eigil Jacobsen
De fleste forbinder Fanø med sol, sommer og sandstrand. Og trods sin beskedne størrelse har øen da også 12 km sandstrand, som hele tiden bliver bredere og bredere.
Men Fanø byder derudover på et hav af seværdigheder, som fint kan opleves uden for den egentlige højsæson

- af Eigil Jacobsen De fleste forbinder Fanø med sol, sommer og sandstrand. Og trods sin beskedne størrelse har øen da også 12 km sandstrand, som hele tiden bliver bredere og bredere. Men Fanø byder derudover på et hav af seværdigheder, som fint kan opleves uden for den egentlige højsæson

De fleste forbinder Fanø med sol, sommer og sandstrand. Og trods sin beskedne størrelse har øen da også 12 km sandstrand, som hele tiden bliver bredere og bredere. Ved Fanø Bad er stranden mere end 700 meter bred.

Men Fanø byder derudover på et hav af seværdigheder, som fint kan opleves uden for den egentlige højsæson. Det vil her føre for vidt at komme omkring dem alle, så jeg vil her nøjes med at skrive om:

DANMARKS SMUKKESTE LANDSBY

Det er bestemt ikke uden grund, at Sønderho tæt på øens sydspids i 2011 blev kåret til Danmarks smukkeste landsby og derfor er et ”must” for enhver, der besøger Fanø.

Med sine knap 300 velbevarede stråtækte huse, der stammer fra midten af 1700-tallet og ca. 100 år frem og stort set alle er opført i smukke røde teglsten og høje tage af tækket tagrør.

I landsbyens storhedstid var Sønderho den dominerende søfartsby på den jyske vestkyst.

Havnen og værftsområdet lå i en lille beskyttet bugt, men indsejlingen sandede efterhånden til og i dag er der kun et stort engareal med et rigt fugleliv tilbage.

Her lå der engang en driftig havn. Pælen har markeringer af de store stormflodskatastrofer, der har ramt Fanø og Sønderho

 

Hannes Hus                                                                                                               – er et ”skipperhus” fra 1750’erne. Her har man bevaret det gamle miljø i huset, så man næsten tror, at skipperen og hans kone lige er smuttet ind hos naboen.

I dette hus boede den karismatiske skipperenke Hanne og hendes datter Karen, som i 1965 solgte huset med indbo til ”Fonden Gamle Sønderho”, for at det kunne bevares for eftertiden. Her er stadig de oprindelige møbler, bilæggerovnen, billeder på væggen og båsen til fårene. Huset er åbent for offentligheden.

 

Sønderho Kirke

Den tætte sammenhæng med søfartsbyen Sønderho præger i høj grad byens kirke, som er den kirke i Danmark, der har flest kirkeskibe – 15 i alt.

Det er en såkaldt salskirke, der oprindeligt havde plads til ca. 800 kirkegængere i en enestående opbygning af bænkerader og placering af prædikestolen fra 1661.

Den barokke altertavle er fra 1717 og pulpituret står med original maling fra 1782.

 

Stierne

Sønderho rummer et labyrintisk system af veje og stier, som knytter landsbyens rum og huse sammen.

Stisystemet markerer et flere hundrede år gammelt princip for færdsel i det ældre Sønderho – nemlig færdsel til fods.

Når man som turist færdes på landsbyens stisystem, føler man næsten, at man går på privat grund og man er meget tæt på både huse og deres beboere.

Sønderho Kro

Sønderho Kro er Fanø, når det er bedst.

Bag denne idyl gemmer sig autenticitet og tårnhøjt gastronomisk niveau

Det er ret enestående, at en landsby med omkring 340 fastboende og omkring 70 huse med sommerhusstatus – beboet af de såkaldte ”Københoninger” i weekender og ferier – kan rumme en kro med denne autenticitet fra 1722 og samtidig opvise et så imponerende gastronomisk niveau.

Pingvinnyts udsendte var inviteret af rederiet FÆRGEN og VISIT FANØ

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Gærvækst i økologisk skyr ... læs mere
Frokostjazz i Café Sløjfen

Frokostjazz i Café Sløjfen

Lørdag d. 26. maj kl. 12 er der frokostjazz med ét af de mest kendte og rutinerede orkestre i Danmark, nemlig The Spirit of New Orleans ... læs mere
MOTORSPORT

MOTORSPORT

Esben Hegelund: ”Dejligt med et hattrick” ... læs mere
Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
Loading...