|

Farlige studentervogne fik kørselsforbud

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten

 

 

 

  Jørgen Kjær

 

Længe truede Corona og deraf følgende forsamlingsrestriktioner med at sætte en bremse for årets traditionelle studenter- og anden eksamenskørsel, som ofte køres med veteranlastbiler. En dag som mange studerende havde set frem til gennem flere år, og som nogen ligefrem udtrykte var en af drivkræfterne for at gennemføre uddannelsesforløbet.

Men hvad Corona ikke formåede sørgede flere uansvarlige lastbilejere og chauffører i stedet for, idet Midt- og Vestsjællands Politi fortæller, at Tungvognscenter Øst i en af de hektiske studenteruger var rundt på hele Sjælland og Lolland-Falster for at tjekke studentervogne og eksamenskørsler med glade unge mennesker, der endelig fik lov at fejre sommerferien. For nogen endte dagen dog brat.

Fra torsdag til søndag kontrollerede Tungvognscenter Øst ved Midt- og Vestsjællands Politi 66 eksamenskørsler, som enten var klargjort til at køre med studenter, eller som allerede var ude at køre med de glade unge mennesker.

-Der blev i alt fundet 48 forseelser, og 22 chauffører og vognmænd er sigtede i sagerne. Fire vogne fik et decideret kørselsforbud, fordi forseelserne enten var meget grove, eller fordi det simpelthen var sikkerhedsmæssigt uforsvarligt at lade vognene køre videre, fortæller leder af Tungvognscenter Øst, politikommissær Henrik Fobian fra Midt- og Vestsjællands Politi.

-Vi så eksempler på, at vekselladet, som studenterne står på under turen, simpelthen ikke var fastgjort korrekt, og det kan få fatale følger i forbindelse med et færdselsuheld. Der var også flere eksempler på at sidepladserne til studenterne var opbygget af paller, som ikke var fastspændt på ladet. Det kan også være livsfarligt, hvis uheldet skulle være ude. Derfor fik de kørselsforbud, og de studerende måtte enten udskyde kørslen eller vente på, at vognmanden sendte en ny studentervogn, siger Henrik Fobian.

En chauffør uden kørekort stak af

Blandt mange af de andre forseelser havde nogle chauffører ifølge Politiet ikke styr på køre-hviletiderne, herunder om kontrolapparatet virkede, eller hvordan det skulle betjenes.

-Ud over dette så vi, at chaufførerne manglede at have den rette dokumentation med, eller at de manglede et chaufføruddannelsesbevis. Desuden spærrede betjentene øjnene noget op, da en chauffør stak af fra vognen under kontrollen. Han blev dog senere fundet, og her viste det sig, at han ikke havde kørekort til lastbil.

Tungvognscenter Øst kontrollerer en studentervogn, hvor inventaret var korrekt skruet fast. Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

 

Politikommissær Henrik Fobian vil derfor gerne takke de årvågne forældre til en af studenterne, som var hurtig til at alarmere politiet, så betjentene kunne få en forklaring på chaufførens pludselige dårlige samvittighed.

-Det er nogle alvorlige ting, vi har set på disse kontroller, og selvom det er vigtigt for de studerende at nå rundt til alle hjem på kortest mulig tid, så skal chaufførerne og vognmændene altså overholde reglerne. Hvis chaufføren ikke får hvil, eller hvis vognen ikke er forsvarlig, så kan det koste menneskeliv. Vi forsøger at gå så lidt i vejen for de unges fest som muligt, når vi kontrollerer, men ved de grove overtrædelser, ser vi altså ingen anden udvej end at give kørselsforbud for at mindske risikoen for alvorlige uheld, siger Henrik Fobian.

Han opfordrer i den anledning vognmændene til i god tid at sikre sig, at de lastbiler, der skal bruges til studenterkørsel, får en ordentlig gennemgang, så politiets kontroller kan udføres så skånsomt som muligt, og så de unge oplever mindst mulig gene under festlighederne.

Tungvognscenter Øst dækker hele Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm, og kontrollerne blev udført i følgende kommuner:
Det kan synes noget ærgerligt at skruppelløse vognmænd og chauffører ødelægger en festdag som de sikkert rigtig godt betalende studenter har set frem til i årevis, og som i år blev reddet på et hængende hår grundet Coronarestriktioner.

Hvem vil risikere at ødelægge sådan en festdag for et brudepar eller en konfirmand ved ikke at have formaliteterne i orden, for slet ikke at tale om de forsikringsmæssige, hvis uheldet er ude?

Som privatmand og ejer af et klassisk køretøj, bør man derfor tænke sig grundigt om, inden man siger ja til sådan en opgave med udsigt til et par tusinde kroner – de kan være dyrt tjent. Det kan du læse mere om i en artikel på Motorhistorisk Samråds hjemmeside.

(De viste billeder af veteranlastbiler har ingen relation til den aktuelle kontrol).

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.FÆRDSELSUHELD

FÆRDSELSUHELD

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hadsten i Julehumør

Hadsten i Julehumør

Se programmet her på Pingvinnyt ... læs mere
I DAG SKAL VI I SKOVEN

I DAG SKAL VI I SKOVEN

Den 18. december hører vi om juletræet. Hvem var Mogens Lorentzen - er han kendt? Hvor langt kan man kaste et grantræ, og hadede Grundtvig virkelig juletræer? Spørgsmålene hober sig op, men svar gives, før vi bliver for pyntede ... læs mere
Færre indbrud i Juledagene

Færre indbrud i Juledagene

Siden 2007 er antallet af indbrud i juledagene i danske hjem faldet støt, men der er stadig klart flest indbrud juleaftensdag og mange indbrud mellem jul og nytår. Se, hvor mange juleindbrud der bliver begået i din kommune ... læs mere
I denne sure juletid...

I denne sure juletid…

Så er 2020 ved at være ”brugt”. Og det har bestemt ikke været det mest opløftende år ... læs mere
Borgmesteren blev klogere: Hinnerups brandstation er reddet

Borgmesteren blev klogere: Hinnerups brandstation er reddet

Af Morten Bang, Byrådsmedlem for Venstre i Favrskov ... læs mere
Julefrokosten 2020

Julefrokosten 2020

En symfoni af fisk og skaldyr ... læs mere
Intim nytårsmenu for 2020

Intim nytårsmenu for 2020

Afhenting fra Bakkjærsminde Gårdbutik Hammelvej 160 Laurbjerg 8870 Langå På tlf.: 40 17 27 81 e-mail: knud.schou@mail.dk ... læs mere
STOP SÅ DET PIBERI..!

STOP SÅ DET PIBERI..!

16. december - og hjulene snurrer stadigvæk. Man bør altid se sig godt for ved overhaling, og hvordan hænger bilkørsel og sækkepibespil egentlig sammen? ... læs mere
Godt Nyt for fodboldbanerne

Godt Nyt for fodboldbanerne

Af Morten Bang, Hinnerup - Venstre ... læs mere
Loading...