|

Flere danskere sætter elektriske lys på juletræet

En ny undersøgelse viser, at et flertal af danskere foretrækker elektriske lys på juletræet frem for stearinlys, men der er store regionale forskelle. Se, hvad de foretrækker, hvor du bor.

 

Nu skal vi hygge! Fra 1. til og med 24. december afholder vi Julekalender, hvor du kan vinde præmier til en værdi af 50.000 kroner. Jo flere dage du deltager, jo større er dine chancer for at vinde. 

Deltag her

 

Stadigt flere danskere bruger elektriske julelys på juletræet. Foto: Colourbox

Når lysene på juletræet skal tændes juleaften, vil flere og flere tænde lysene på en lille kontakt frem for med en tændstik. 

36 % anvender nemlig elektriske lys på juletræet, viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Bolius. 

23 % anvender kun stearinlys, mens 22 % anvender begge dele. 

Derudover er der 16 % af danskerne, som endnu ikke har juletræ i husstanden, og godt 3 % har slet ikke lys på juletræet.

De første elektriske lys på et juletræ indendørs dukkede op i 1950’erne, og de blev mere almindelige i 1970’erne og 1980’erne.

Find flere uvildige undersøgelser fra Bolius – Boligejernes Videncenter her

Mindre brandfare og færre skadelige partikler med elektriske julelys

Der er lidt færre, der vælger de elektriske lys frem for stearinlys på juletræet i år frem for sidste år, viser en sammenligning med den tilsvarende undersøgelse, YouGov lavede for Bolius i 2017. 

 

Andelen af elektriske lys falder nemlig i år med godt ét procentpoint, mens andelen af stearinlys stiger med små to procent.

Alt i alt kan man sige, at danskerne fortsætter en sund tendens om at gå væk fra levende lys, som kan udsende partikler. 

Tilbage i 2012 lavede Bolius en undersøgelse blandt boligejere, og frem til 2017 voksede andelen, der bruger elektriske lys, med syv procentpoint. 

Der er flere årsager til den udvikling, mener Jens Ingvordsen, der er juleinspektør ved museet Den Gamle By i Aarhus. For det første opstår der hvert år brande som en følge af levende lys i stager, dekorationer og på juletræet. 

– Tørt gran og levende lys er og bliver en uheldig kombination. Derudover ved de fleste af os også godt, at levende lys – selvom vi alle synes, at de er hyggelige og romantiske at se på og være omgivet af – udsender mange sodpartikler, der ikke er gavnlige for luftveje og lunger, påpeger Jens Ingvordsen.

LED-lyskæder på juletræet er det mest fornuftige

Derfor er elektriske lyskæder blevet en populær løsning. 

– LED-lys løser både problemer med brandfare og skadelige partikler. Teknikken med LED-lys er efterhånden også blevet så god og veludviklet, at man i dag faktisk kan købe – og det til rimelige penge – lys fremstillet af kunststof, hvor vægen og den blafrende flamme ligefrem ser ganske livagtige ud, lyder det fra Jens Ingvordsen. 

Fagekspert i Bolius, Tine R. Sode, er helt enig i, at LED-lyskæder er et godt valg. 

– Det mest fornuftige på juletræet er LED lyskæder. De kan genbruges, det er billigere i længden, der er ingen partikelforurening, ingen brandfare, det bliver ikke overopvarmet, du får ikke stearin på gulvet osv, siger hun.

LÆS OGSÅ: LED-lys i boligen

Test: Hvor god er komforten i dit hus?

 

Pas på brand i juletræet med levende lys

Tine R. Sode kan dog godt forstå, at mange vælger levende lys på juletræet juleaften på grund af hyggen og traditioner. Men tag nogle forholdsregler, så du undgår brand, anbefaler hun.

 

– Vælg selvslukkende lys, brug evt. lysmanchetter og placér ikke lysene under en gren eller julepynt, eller hvor børn og dyr kan nå dem. Hav et friskt træ, som ikke nemt brænder, og hav ALTID en spand vand stående, hvis det skulle gå galt.

 

– Det er også en god idé at have vandforstøvere eller danskvand stående. Hvis det kun er lidt, der er gået ild i, kan du slukke med forstøveren eller danskvandet (ryst flasken og lad lidt vand passere under tommeltotten), så undgår du store vandskader på gaverne og evt. gulvet, siger Tine R. Sode.

Nordjyder foretrækker elektriske lys på juletræet, ældre er til levende lys

Der er flere i aldersgruppen 55+, der bruger stearinlys, og for andet år i træk adskiller nordjyderne sig fra resten af landet. Her er der nemlig markant færre, der vælger stearinlys på juletræet. 

Mens det på landsplan er hver fjerde, er det i Nordjylland kun hver tiende, som bruger levende lys på grantræet juleaften, men hverken juleinspektør Jens Ingvordsen fra Den Gamle By i Aarhus eller Nordjyllands Historiske Museum har en forklaring på denne afvigelse. 

Find flere uvildige undersøgelser fra Bolius – Boligejernes Videncenter her
Close

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Glade hundesmileys over hele landet

Glade hundesmileys over hele landet

Landets hundekenneler, -internater og -pensioner har fået en smiley, som viser, hvor godt de passer på deres hunde ... læs mere
Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Med start på Biblioteket og slut på Hans Gadebergs Plads - se billedreportage ... læs mere
Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Birgit Liin, byrådsmedlem for Venstre i Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Dagens lille fund gav et par henvendelser, der kaster lidt lys over fundet  ... læs mere
Røverkøb

Røverkøb

Røde Kors Butikken i Thorsø giver den nu en ekstra  skalle ... læs mere
2 indbrud i Hadsten

2 indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Byrådet har godkendt den første kvalitetsrapport på børne- og familieområdet "Kvalitetsrapport for Børn og Familie 2018" ... læs mere
VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

På den netop afholdte generalforsamling hos Venstre i Favrskov oplyste viceborgmester Flemming Nørgaard, at han ikke genopstiller som spidskandidat til det kommende kommunalvalg i 2021 ... læs mere
2 indbrud i Hinnerup

2 indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
KIRKE OG SOGN - marts 2019

KIRKE OG SOGN – marts 2019

Nyt fra Lyngå, Lerbjerg og Skjød ... læs mere
Nyt fra LMO

Nyt fra LMO

Temamøde om goldkofodring ... læs mere
Favrskov glæder sig over nyt trinbræt i Laurbjerg

Favrskov glæder sig over nyt trinbræt i Laurbjerg

Om få år kan borgerne stige på og af toget i Laurbjerg, og dermed får Favrskov endnu en plads i togtrafikken mellem Aarhus og Viborg ... læs mere
Loading...