|

Flere danskere sætter elektriske lys på juletræet

En ny undersøgelse viser, at et flertal af danskere foretrækker elektriske lys på juletræet frem for stearinlys, men der er store regionale forskelle. Se, hvad de foretrækker, hvor du bor.

 

Nu skal vi hygge! Fra 1. til og med 24. december afholder vi Julekalender, hvor du kan vinde præmier til en værdi af 50.000 kroner. Jo flere dage du deltager, jo større er dine chancer for at vinde. 

Deltag her

 

Stadigt flere danskere bruger elektriske julelys på juletræet. Foto: Colourbox

Når lysene på juletræet skal tændes juleaften, vil flere og flere tænde lysene på en lille kontakt frem for med en tændstik. 

36 % anvender nemlig elektriske lys på juletræet, viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Bolius. 

23 % anvender kun stearinlys, mens 22 % anvender begge dele. 

Derudover er der 16 % af danskerne, som endnu ikke har juletræ i husstanden, og godt 3 % har slet ikke lys på juletræet.

De første elektriske lys på et juletræ indendørs dukkede op i 1950’erne, og de blev mere almindelige i 1970’erne og 1980’erne.

Find flere uvildige undersøgelser fra Bolius – Boligejernes Videncenter her

Mindre brandfare og færre skadelige partikler med elektriske julelys

Der er lidt færre, der vælger de elektriske lys frem for stearinlys på juletræet i år frem for sidste år, viser en sammenligning med den tilsvarende undersøgelse, YouGov lavede for Bolius i 2017. 

 

Andelen af elektriske lys falder nemlig i år med godt ét procentpoint, mens andelen af stearinlys stiger med små to procent.

Alt i alt kan man sige, at danskerne fortsætter en sund tendens om at gå væk fra levende lys, som kan udsende partikler. 

Tilbage i 2012 lavede Bolius en undersøgelse blandt boligejere, og frem til 2017 voksede andelen, der bruger elektriske lys, med syv procentpoint. 

Der er flere årsager til den udvikling, mener Jens Ingvordsen, der er juleinspektør ved museet Den Gamle By i Aarhus. For det første opstår der hvert år brande som en følge af levende lys i stager, dekorationer og på juletræet. 

– Tørt gran og levende lys er og bliver en uheldig kombination. Derudover ved de fleste af os også godt, at levende lys – selvom vi alle synes, at de er hyggelige og romantiske at se på og være omgivet af – udsender mange sodpartikler, der ikke er gavnlige for luftveje og lunger, påpeger Jens Ingvordsen.

LED-lyskæder på juletræet er det mest fornuftige

Derfor er elektriske lyskæder blevet en populær løsning. 

– LED-lys løser både problemer med brandfare og skadelige partikler. Teknikken med LED-lys er efterhånden også blevet så god og veludviklet, at man i dag faktisk kan købe – og det til rimelige penge – lys fremstillet af kunststof, hvor vægen og den blafrende flamme ligefrem ser ganske livagtige ud, lyder det fra Jens Ingvordsen. 

Fagekspert i Bolius, Tine R. Sode, er helt enig i, at LED-lyskæder er et godt valg. 

– Det mest fornuftige på juletræet er LED lyskæder. De kan genbruges, det er billigere i længden, der er ingen partikelforurening, ingen brandfare, det bliver ikke overopvarmet, du får ikke stearin på gulvet osv, siger hun.

LÆS OGSÅ: LED-lys i boligen

Test: Hvor god er komforten i dit hus?

 

Pas på brand i juletræet med levende lys

Tine R. Sode kan dog godt forstå, at mange vælger levende lys på juletræet juleaften på grund af hyggen og traditioner. Men tag nogle forholdsregler, så du undgår brand, anbefaler hun.

 

– Vælg selvslukkende lys, brug evt. lysmanchetter og placér ikke lysene under en gren eller julepynt, eller hvor børn og dyr kan nå dem. Hav et friskt træ, som ikke nemt brænder, og hav ALTID en spand vand stående, hvis det skulle gå galt.

 

– Det er også en god idé at have vandforstøvere eller danskvand stående. Hvis det kun er lidt, der er gået ild i, kan du slukke med forstøveren eller danskvandet (ryst flasken og lad lidt vand passere under tommeltotten), så undgår du store vandskader på gaverne og evt. gulvet, siger Tine R. Sode.

Nordjyder foretrækker elektriske lys på juletræet, ældre er til levende lys

Der er flere i aldersgruppen 55+, der bruger stearinlys, og for andet år i træk adskiller nordjyderne sig fra resten af landet. Her er der nemlig markant færre, der vælger stearinlys på juletræet. 

Mens det på landsplan er hver fjerde, er det i Nordjylland kun hver tiende, som bruger levende lys på grantræet juleaften, men hverken juleinspektør Jens Ingvordsen fra Den Gamle By i Aarhus eller Nordjyllands Historiske Museum har en forklaring på denne afvigelse. 

Find flere uvildige undersøgelser fra Bolius – Boligejernes Videncenter her
Close

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Er der en voksen til stede?

Er der en voksen til stede?

”Hensyn-sygen” på Københavns Universitet er atter brudt ud ... læs mere
Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...