|

Fødevarestyrelsen advarer

Råt kød og grøn salat er en farlig cocktail

”Hold det adskilt” – sådan lyder budskabet i en oplysningskampagne fra Fødevarestyrelsen. Kampagnen skal lære forbrugerne, hvordan de undgår at blive syge af bakterier fra råt kød.

Pressemeddelelse, Publiceret: 16. oktober 2017
Ændret 16. oktober 2017

To af de helt store fødevarebakterier – salmonella og campylobacter – koster 1,5 mia. kroner årligt, hvis man medregner både de direkte omkostninger i sundhedssektoren, afledte omkostninger i form af tabt arbejdsproduktivitet og værdien af blandt andet tab af livskvalitet. Det viser en ny opgørelse, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) har lavet for Fødevarestyrelsen. Rapporten har med anerkendte metoder sat kroner og ører på den økonomiske værdi af sygdomsbyrden fra en række fødevarebårne bakterier.

På den baggrund har Fødevarestyrelsen sat gang i en kampagne, der skal oplyse forbrugerne om, hvordan de selv kan være med til at give bakterierne kniven.

“Vi regner ikke med, at vores kampagneindsats i sig selv skærer store lunser af udgifterne til sygdomme fra danskernes mad og måltider. Men undersøgelsen fra IFRO værdisætter ét sygdomstilfælde pga. campylobacter til 250.000 kroner og en salmonellapatient til omkring det dobbelte. Derfor har vi en forpligtelse til at formidle vores viden om, hvordan man med enkle greb kan undgå at blive syg af mad”, siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge. 

I 2015 viste en spørgeskemaundersøgelse fra Megafon, at omkring 16 procent af de 18-29 årige forbrugere kan finde på at bruge det samme skærebræt først til råt kød og derefter til grønsager, som fx salat, uden at vaske skærebrættet. Samme undersøgelse dokumenterede, at tæt på hver tredje af de yngre undlader at give hænderne en tur med håndsæben mellem opgaverne ved komfuret. Samtidig mener hver fjerde dansker, at de er blevet syge af mad fra eget køkken. 

“Desværre ser det ud til, at mange forbrugere ikke kender de helt elementære færdselsregler i køkkenet”, siger Annette Perge fra Fødevarestyrelsen. Derfor ønsker vi med kampagnen at servere gode gamle køkkenråd, så forbrugerne ad den vej får kompetencerne til selv at afmontere bakteriebomberne og undgå både diarré og mavekramper efter et helt almindeligt måltid derhjemme. 

I efterårsferien og fem uger frem rykker Fødevarestyrelsen ud på buslangsider, i biografer og bannerannoncer på Facebook for at minde blandt andet de yngre forbrugere om, hvad mor og mormor sagde: “Husk at vaske hænder, ét skærebræt til kød og ét til salat og ikke mindst – ‘Hold det adskilt!”.

Links

Kampagneside: “Hold det adskilt” 
Fødevarestyrelsens gode råd til køkkenhygiejne og Megafonundersøgelsen.
Rapporten fra IFRO

Yderligere oplysninger:

Fødevarestyrelsens pressetelefon, tlf. 2284 4834.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.



Visionsløse udvalgsformænd…

Visionsløse udvalgsformænd…

I de to første udgaver af den nye ”Lokalavisen FAVRSKOV” er de 7 nye udvalgsformænd i Favrskov Byråd blevet interviewet om deres bud på udviklingen af fremtidens Favrskov ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Visionsløse Udvalgsformænd ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

For yderligere informationer kontakt Private Banking direktør Henrik Lykke, tlf. 27 27 12 21, email hl@vestjyskbank.dk ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glemt tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
SAt på Spidsen

SAt på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Færdselsuheld med personskade i Hammel

Færdselsuheld med personskade i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Østjyllamds Politi oplyser ... læs mere
Loading...