|

FOLKESYGDOMMEN

Tankevækkende klumme af Ole Juul. Den handler om stress.
Gad vide, om Covid-19 forstærker stress…

FOLKESYGDOMMEN

Af Ole Juul         

I et moderne vesteuropæisk land som Danmark kan vi prise os lykkelige for, at mange sygdomme, som mærkes og kendes i andre lande og verdensdele, ikke længere er synlige og mærkbare hos os som enkeltpersoner og som folk. Lægevidenskaben og en høj levestandard har udryddet de sygdomme, som er kendt i fattige lande og hos underernærede befolkninger, og der er ingen potentiel fare for, at vi atter skal komme til at lide under dem.

              Det betyder dog ikke, at vi strutter af sundhed og velvære, og selv om en undersøgelse har vist, at danskerne hører til et af de mest lykkelige folk i verden, så må mange herhjemme dagligt leve med den sygdom, vi kalder stress. Rent materielt har vi vel aldrig haft det bedre og alligevel må mange danskere døje med det, der er blevet en folkesygdom, som der åbenbart ikke er nogen synlig helbredelse for.

              En anden undersøgelse har afsløret, at det næppe er mængden af arbejdstimer, der forårsager stresssymptomerne. Forskningen indenfor feltet kan godtgøre, at et menneske, der måske arbejder op til 70 timer om ugen ikke af den grund bliver stresset, mens andre, der måske kun arbejder 20 timer om ugen, rammes af stress. Skønt der forskes på højeste niveau, er der stadig en mængde ubesvarede spørgsmål, og det lader til, at vi må lære at leve med, at flere og flere rammes af stress.

              Jeg er bestemt ikke ekspert på området, og jeg har ikke en færdig løsning på problemet, men jeg har i min omgang med mennesker gjort iagttagelser, som for mig at se afslører nogle dybereliggende årsager til stresssymptomerne.

              En af mine bedste venner er lærer i folkeskolen. Hun elsker sit arbejde, hun er en dygtig kapacitet indenfor sit fag, har undervist i adskillige år, er aldrig udkørt, men glæder sig hver dag til at møde sine ”børn”. Hvordan kan det nu være, at hun kan tale med om stress? Det kan hun, fordi hun ikke længere har den fornødne tid og det nødvendige rum til at være den opdrager og underviser, hun i sin tid udannede sig til at blive. I stedet for at virke som menneske med de kvaliteter, som hun dels har med sig og dels har opøvet, er hun blevet administrator af regelsæt, som tager det meste af den tid, som hun på sin arbejdsplads skulle agere som menneske i. Der er ganske enkelt ikke tid til at være menneske og menneskelig.

              Den samme problematik har jeg gentagne gange erfaret i mit møde med kvinder, der er ansat indenfor ældreplejen. Vi har her at gøre med personer, der med sig bærer nogle højt værdsatte menneskelige kvaliteter, som har lyst og overskud til at gøre godt for andre mennesker, men som af systemet bliver reduceret til hurtigløbende rengørings- og servicerobotter. Heller ikke for dem er der længere tid til at være menneske i mødet med andre mennesker.

              En af de ting, som mange mennesker efter en lang arbejdsdag må sande er, at de ikke havde eller fik tid til at være mennesker og menneskelige i mødet med andre. Den del af ens personlighed og arbejdsindsats bliver af ”systemet” ganske enkelt ikke længere værdsat.

              Man får ikke stress af alt det, man når, men af alt det, man ikke nåede. Blandt meget andet at få lov at være den man er og få tid og rum til at udtrykke det.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Nyt Nyt lovforslag: Nye boligejere skal skifte den gamle brændeovn

Nyt Nyt lovforslag: Nye boligejere skal skifte den gamle brændeovn

Fra april skal gamle brændeovne fra før 2003 skrottes eller udskiftes med en ny, når man køber en ny bolig, siger et nyt lovforslag ... læs mere
Dronning Mette – landets ukronede dronning!

Dronning Mette – landets ukronede dronning!

I dag starter det nye Folketingsår ... læs mere
I år kan vi præsentere en lækker Julebuffet og 3 forskellige Nytårsmenuer

I år kan vi præsentere en lækker Julebuffet og 3 forskellige Nytårsmenuer

Skal julen og nytårsaften være ekstra festlig og nem, så kan vi tilbyde lækre menuer igen i år ... læs mere
Lejlighedspriser krydser milepæl, og priser på huse sætter rekord igen

Lejlighedspriser krydser milepæl, og priser på huse sætter rekord igen

Der var rekordregn over boligmarkedet igen i september, da priserne på ejerlejligheder krydsede 30.000 kroner per kvadratmeter, og huspriserne satte rekord for fjerde måned i træk ... læs mere
Test dig selv som bilist

Test dig selv som bilist

KRONJYLLAND/KURSUS: Nu er det muligt at få afprøvet bilens bremselængde og egne evner bag rattet, inden DMI melder om glatte veje. GF Forsikrings fond, GF Kronjylland og Ældre Sagen inviterer til glatførekursus på køreteknisk anlæg for at øge trafiksikkerheden ... læs mere
Online Natteravnsmøde giver udbytte trods skuffende fremmøde

Online Natteravnsmøde giver udbytte trods skuffende fremmøde

Tekst og foto Magnus Emil Høgsbro-Nielsen ... læs mere
COVID-19: PAS NU PÅ, FAVRSKOV!

COVID-19: PAS NU PÅ, FAVRSKOV!

Incidenstallet for de seneste 7 dage pr. 100.000 indbyggere er steget fra 10 til 15 ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 489.

Ugens naturbilleder nr. 489.

Oktober rimer på masser af hygge med græskar, farverigt løv 🍁, skovtur og skønne efterårsfarver ... læs mere
Eftersættelse af motorcykel på Hammelvej

Eftersættelse af motorcykel på Hammelvej

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Dengang jeg var soldat - 2. del

Dengang jeg var soldat – 2. del

Nu er Henning Rasmussen blevet korporal og kommer tilbage på Bülows Kaserne ... læs mere
Favrskov har fået en budgetaftale.

Favrskov har fået en budgetaftale.

Af Byrådsmedlem Niels Kallehave, Dansk Folkeparti ... læs mere
Nu er det lettere end nogensinde at få klimatjekket sin bolig

Nu er det lettere end nogensinde at få klimatjekket sin bolig

Med ganske få klik kan du nu bestille et klimatjek af uddannede fagfolk i dit nærområde. Med et klimatjek kan du få vished om, hvor sårbar din bolig er over for oversvømmelser, når uvejret rammer – og hvad du kan ... læs mere
Loading...