|

FORARGELSEN

Ole Juul fortæller om “Langlørdag” og
ønsker glædelig Påske – her på PingvinNyt…

FORARGELSEN    

Af Ole Juul

Et pjalteevangelium er den historie, der de kommende dage lyder i kirkerne landet over, blevet kaldt. Et pjalteevangelium om en pjaltekonge. For grækere var det dengang en tåbelighed, og for jøderne er forargelse. Og noget kan der være om snakken. Vi samles om budskabet om en konge, der gør sit indtog i staden på et æsel, og få dage senere henrettes samme konge som en gemen forbryder. Han, der kaldte sig selv Guds Søn. Der er ikke megen storhed, magt og ære i det. Det er, som Grundtvig skriver det om bondeblomsten, ”uden duft og pragt og skær, hvem er du velkommen gave?” Nej, og vi kan undre os over, at historien ikke sluttede dengang. Der burde have være sat et punktum. Så foragerlig en historie burde ikke være kommet i omløb. Men det kom den, den har ikke været til at udrydde, og en af kirkens største højtider har den som sin egentlige grundfortælling.

Dog må vi spørge os selv, om det fortsat er en historie, der sætter sine spor hos os almindelige dødelige danskere. Om vi vil lade os nøje med forargelsen.

Engang spurgte jeg mine kommende konfirmander, om de kunne nævne blot en af de helligdage, der hører Påsken til. Og så kom det prompte fra en af drengene, ”Lang Lørdag”. Det svar udløste en selvfølgelig latter fra de dydige i klassen, men drengen har jo ret, uden han selv ved af det. Lørdagen er blevet danskernes foretrukne helligdag.

Nu er det ikke fordi, vi har konverteret til jødedommen og derfor holder sabbat. Nej, det er fordi, vi kan samles i det, der er blevet svaret på det gamle Tempel, den moderne helligdom, Indkøbscenteret. I flere dage ligger alt øde hen, men så oprinder da omsider lørdagen, denne lange, velsignede dag, hvor vi atter kan sikre os, at vi aldrig skal mangle noget. Så, hvad skal vi med Langfredag, denne forargelsens dag, når vi har en lang lørdag. Ja, hvad skal vi med dette forargerlige pjalteevangelium, at Gud er den, der fornedrer sig, lader sig håne, spotte, korsfæste, dræbe?

Se, hvis det alt sammen sluttede her, så ville bogen – også dengang – ville være lukket. Men i morgen vil den endelige slutning, som er alt livs begyndelse, fortælles. Om den kærlighed, der lod sig fornedre, ydmyge, håne. Om den kærlighed, som tror alt, håber alt, og udholdt alt. Om den kærlighed, der på trods satte sig igennem, og ville dit og mit liv.

Denne prædiken har naturen nu i ugevis ”holdt”, hvor der derude for alvor er grøde, og hvor alt spirer til nyt liv. Og vi ville ikke kunne leve uden den. Sådan erfarer vi, at alt er til i sin modsætning, og derfor er foråret så livgivende, fordi vi har været igennem en mørk vinter, hvor alt synes dødt.

Det kristne budskabs troværdighed kommer af, at denne modsætning, som vi alle kender, er indbygget. Kun den, der for alvor har elsket, kender til sorgen ved at miste, og kun den, der har været alvorligt syg, erkender hver ny dag som en velsignet gave.

Sådan er det evangelium, der forkynder liv og opstandelse. Det forkyndes på baggrund af Kristi lidelse, smerte, sorg og død, og rummer derfor også dit og mit liv. Af den grund er påskens evangelium, så forargerligt det end er, ikke til at udrydde.

                      Glædelig Påske!

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Troldeskattejagt
26. mar. 2018

Troldeskattejagt

Påskepynt
26. mar. 2018

Påskepynt

ABC-værksted
3. apr. 2018

ABC-værksted

Loading...

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ekspert: Seksualitet kan hjælpe kræftramte med at genfinde livskvaliteten ... læs mere
Sæt X i kalenderen den 7. april

Sæt X i kalenderen den 7. april

Der afholdes en koncert som er en lækkerbisken for elskere af både jazz og blues, med alt fra swingende jazz over smukke ballader til swedig blues og funkmusik. Alt udført på et højt professionelt niveau og med stor spilleglæde!! ... læs mere
Cykelløb i Hadsten i 2018

Cykelløb i Hadsten i 2018

Et af Danmarks største gadeløb køres den 9.august ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ung skytte nomineret til Årets Ildsjæl

Ung skytte nomineret til Årets Ildsjæl

I forbindelse med DGI Østjyllands årsmøde d. 21. marts blev 14 årige Mark Frøsig fra skytteklubben VBF Skyttelaug Hinnerup nomineret til Årets Ildsjæl ... læs mere
Om Ågade i Hadsten

Om Ågade i Hadsten

af Herluf Nydam Jensen ... læs mere
Vinsmagninger hos WINEBOUTIQUE

Vinsmagninger hos WINEBOUTIQUE

Vinhandler Flemming Nielsen fortæller om sine kommende vinsmagninger ... læs mere
RETTELSE

RETTELSE

Nyt om Rysse Mikkelsens amerikanerbil ... læs mere
Sådan sikrer du dig mod påsketyven

Sådan sikrer du dig mod påsketyven

Østjylland Politi oplyser ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Svend Erik lever et godt liv på trods af følgerne af prostatakræft ... læs mere
Loading...