|

FORARGELSEN

Ole Juul fortæller om “Langlørdag” og
ønsker glædelig Påske – her på PingvinNyt…

FORARGELSEN    

Af Ole Juul

Et pjalteevangelium er den historie, der de kommende dage lyder i kirkerne landet over, blevet kaldt. Et pjalteevangelium om en pjaltekonge. For grækere var det dengang en tåbelighed, og for jøderne er forargelse. Og noget kan der være om snakken. Vi samles om budskabet om en konge, der gør sit indtog i staden på et æsel, og få dage senere henrettes samme konge som en gemen forbryder. Han, der kaldte sig selv Guds Søn. Der er ikke megen storhed, magt og ære i det. Det er, som Grundtvig skriver det om bondeblomsten, ”uden duft og pragt og skær, hvem er du velkommen gave?” Nej, og vi kan undre os over, at historien ikke sluttede dengang. Der burde have være sat et punktum. Så foragerlig en historie burde ikke være kommet i omløb. Men det kom den, den har ikke været til at udrydde, og en af kirkens største højtider har den som sin egentlige grundfortælling.

Dog må vi spørge os selv, om det fortsat er en historie, der sætter sine spor hos os almindelige dødelige danskere. Om vi vil lade os nøje med forargelsen.

Engang spurgte jeg mine kommende konfirmander, om de kunne nævne blot en af de helligdage, der hører Påsken til. Og så kom det prompte fra en af drengene, ”Lang Lørdag”. Det svar udløste en selvfølgelig latter fra de dydige i klassen, men drengen har jo ret, uden han selv ved af det. Lørdagen er blevet danskernes foretrukne helligdag.

Nu er det ikke fordi, vi har konverteret til jødedommen og derfor holder sabbat. Nej, det er fordi, vi kan samles i det, der er blevet svaret på det gamle Tempel, den moderne helligdom, Indkøbscenteret. I flere dage ligger alt øde hen, men så oprinder da omsider lørdagen, denne lange, velsignede dag, hvor vi atter kan sikre os, at vi aldrig skal mangle noget. Så, hvad skal vi med Langfredag, denne forargelsens dag, når vi har en lang lørdag. Ja, hvad skal vi med dette forargerlige pjalteevangelium, at Gud er den, der fornedrer sig, lader sig håne, spotte, korsfæste, dræbe?

Se, hvis det alt sammen sluttede her, så ville bogen – også dengang – ville være lukket. Men i morgen vil den endelige slutning, som er alt livs begyndelse, fortælles. Om den kærlighed, der lod sig fornedre, ydmyge, håne. Om den kærlighed, som tror alt, håber alt, og udholdt alt. Om den kærlighed, der på trods satte sig igennem, og ville dit og mit liv.

Denne prædiken har naturen nu i ugevis ”holdt”, hvor der derude for alvor er grøde, og hvor alt spirer til nyt liv. Og vi ville ikke kunne leve uden den. Sådan erfarer vi, at alt er til i sin modsætning, og derfor er foråret så livgivende, fordi vi har været igennem en mørk vinter, hvor alt synes dødt.

Det kristne budskabs troværdighed kommer af, at denne modsætning, som vi alle kender, er indbygget. Kun den, der for alvor har elsket, kender til sorgen ved at miste, og kun den, der har været alvorligt syg, erkender hver ny dag som en velsignet gave.

Sådan er det evangelium, der forkynder liv og opstandelse. Det forkyndes på baggrund af Kristi lidelse, smerte, sorg og død, og rummer derfor også dit og mit liv. Af den grund er påskens evangelium, så forargerligt det end er, ikke til at udrydde.

                      Glædelig Påske!

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Loading...