|

Forfatteren Jørgen Kjær, Hadsten har udgivet en ny bog

Motorredaktøren Jørgen Kjær, Hadsten har skrevet en ny bog om DANSKE MOTORBANER og vi bringer her en anmeldelse af bogen

 

Danske Motorbaner

Af Jørgen Kjær

Der er i årenes løb skrevet en lang række bøger om dansk motorsport. En stor del af disse bøger har været portrætter af enkeltpersoner, jubilæumsbøger fra forskellige klubber og foreninger eller beskrivelser af enkelte motorsportsgrene. Denne bog af forfatteren Jørgen Kjær fra Hadsten tager derimod udgangspunkt i de mange motorbaner, der gennem årene har været i Danmark. Som det fremgår af bogen, har der været et stort antal – nogle etableret for et enkelt løb, nogle var kun aktive i få år, og andre har overlevet helt til i dag.

Program fra Roskilde Ring

Til de fleste af de løb, der i tidens løb er blevet afholdt på de mange danske motorbaner, har der været lavet programmer i mere eller mindre omfattende elle professionelle udgaver, som de mange tilskuere har kunnet købe for få kroner. De fortalte naturligvis om det aktuelle løb og deltagerne i disse. Der var også plads til, at man omhyggeligt kunne notere dagens resultater, og hvem der vandt dagens løb.

Programmerne var også en vigtig souvenir, man kunne tage med hjem, og mange unge motorsportsinteresserede fik i årenes løb lavet en fin samling. Mange – nok de fleste – af disse programmer er i tidens løb blevet smidt ud, men heldigvis har en del gemt disse. De giver sammen med datidens motorsportsmagasiner og klubblade et godt billede af de mange motorbaner og de utallige løb, der blev kørt af de rigtig mange kørere, der i tidens løb har prøvet kræfter på banerne. I de ældre programmer ser man både datidens stjerner i deltagerlisterne, men det er også spændende at se de navne, der senere kommer øverst på plakaterne.

-Disse mange programmer har sammen med datidens motormagasiner og samtaler med ældre motorsportsfolk været en del af grundlaget for bogen.  Dem møder vi også nogle stykker af i denne bog, fortæller Jørgen Kjær, der fortsætter:

En situation fra Nissehøjen i Næstved. Palle Høst Andersen har netop overhalet ”Den Flyvende Købmand” fra Randers.

-Da jeg startede på den indledende research til en bog om danske motorbaner, havde jeg en måske nok lidt naiv forestilling om, at jeg kunne komme omkring de fleste danske baner, men efterhånden som de mange oplysninger dukkede op, måtte jeg på glædelig vis erkende, at der ofte er en længere og spændende historie om de fleste af de baner, der i tidens løb har været. Det har medført, at jeg i denne bog kun kan præsentere en del af de danske baner. Bogen fortæller om baner lige fra Roskilde Ring til Volk Møllebanen ved Randers. Mange velmenende og interesserede personer har ligeledes skrevet eller ringet, at jeg skal huske den og den bane. Nogle af dem må jeg derfor skuffe, der blev kun plads til et begrænset antal baner i bogen.

-Til gengæld kan jeg love, at der kommer en Danske Motorbaner 2 og måske flere, hvis tilstrækkeligt mange finder nærværende bog interessant. Materialet ligger allerede klar. Alligevel hører jeg gerne fra personer, der har noget spændende at fortælle om de mange danske motorbaner, slutter Jørgen Kjær.

God fornøjelse med Danske Motorbaner.

Bogen er på 240 sider i stort format og naturligvis i farver, og den indeholder en lang række ikke tidligere offentliggjorte fotos. Den udkommer 15. oktober og kan købes i boghandelen eller direkte ved Forlaget Motorploven – www.motorploven.dk . Pris 298.00 kr.

 

Vedhæftet:

Bogens forside

Program fra Roskilde Ring

En situation fra Nissehøjen i Næstved. Palle Høst Andersen har netop overhalet ”Den Flyvende Købmand” fra Randers.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Et dejligt gammelt billede fra Lyngå dukkede op ved en gennemgang på vores arkiv ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 481.

Ugens naturbilleder nr. 481.

Ekstraudgave i anledning af, at høsten er i hus mange steder ... læs mere
Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Loading...