|

Forskere kaster lys på Favrskov

Tre forskere fra Aalborg Universitet spiller en aktiv rolle i projektet ”Trivsel i hverdagslivet”, hvor de observerer og spotter udviklingspotentialer.

  • Janne Studstrup (tv.) og Julie Borup Jensen er med til at sætte spot på kommunens praksis.

De potentialer kan på skoler og dagtilbud gøre de tværfaglige møder i den tidligere forebyggende indsats endnu bedre – de såkaldte K-møder.

Julie Borup Jensen og Janne Studstrup er på rundtur i Favrskov Kommune. De er henholdsvis professor og videnskabelig assistent fra Aalborg Universitet. De er en vigtig del af projektet ”Trivsel i hverdagslivet”, der handler om at udvikle og styrke det tværgående samarbejde omkring indsatsen til børn og deres familier, hvor børnene er i en sårbar position med begyndende mistrivsel.

Denne dag deltager de i et K-møde på Hadbjerg Skole. På et K-møde mødes de relevante fagpersoner – pædagog, leder, psykolog, socialfaglig rådgiver, læsekonsulent, talehørerlærer og måske sundhedsplejersken.
Mange fagligheder er repræsenteret på mødet, og der er fokus på at hjælpe barnet og familien bedst muligt. Julie Borup Jensen og Janne Studstrup har her fokus på, hvordan deltagernes forskellige faglighed kommer i spil på mødet:  
– Vi er med for at observere og kaste lys på praksis i samarbejdet mellem faglighederne, så vi kan få øje på udviklingspotentialet. Vi kommer ikke med en bestemt viden, som vi skal trække ned over hovedet på folk. Og vi vurderer heller ikke, om deltagerne er dygtige inden for deres faglighed. Tværtimod er vi på udkig efter værdifuld viden, som fagpersonerne sætter i spil med hinanden, så andre kan lære af det.

Sammen med en tredje kollega, Jacob Brix, deltager de i K-møder på tre skoler og to daginstitutioner. Efter hvert møde gennemfører de et fokusgruppeinterview med fagpersonerne for at finde ud, hvordan de har oplevet mødet, og hvordan det har været for dem at deltage.
De samler alle observationerne og tilbagemeldingerne fra de forskellige interviews i fokusgrupperne i en rapport, der er planlagt til slutningen af februar. Derefter inviterer forskerne alle involverede fagpersoner til at deltage i en workshop, hvor rapportens viden og budskaber kommer i spil.
– Vi mærker allerede nu, at Favrskov Kommune er en lærende organisation, hvor folk er nysgerrige efter at få feedback og hele tiden gerne vil blive dygtigere til deres job. De opfatter ikke os som fejlfinderen. Tværtimod viser de tillid og har mod på at åbne sin egen praksis op, så de kan få tilbagemeldinger om, hvad de kan gøre endnu bedre. For os som forskere er det meget givende at indgå i sådan et samarbejde, hvor den åbenhed er tilstede. Det er altid godt at få tid til refleksioner, for så kan man bedre få øje på det, der lærer os noget. Og det vokser man af, siger Julie Borup Jensen.

I opstartsfasen med forskningsprojektet ”Trivsel i hverdagslivet” deltog alle relevante medarbejdere i en survey-undersøgelse for at få et indtryk af, hvordan K-møderne fungerer nu og her. Efter planen skal den undersøgelse gentages i slutningen af 2020 for at se, om noget har rykket sig.
Begge forskere understreger netop vigtigheden af at holde fast i, at dette projekt er en fortløbende proces, der er en vigtig del af kommunens brede fokus på tidlig opsporing og tidlig indsats.
– Projektet er dermed en del af noget større, og de dygtige fagmedarbejdere skal netop spille sammen med andre fagpersoner, så deres viden bruges og omsættes til gavn for børnene. Det har stor værdi – både for os som forskere og for Favrskov Kommune – at det her er en kvalitativ undersøgelse, hvor vi går i dybden og med stor grundighed har mulighed for at udvikle praksis. Samtidig indsamler vi vigtig viden til vores forskningsgruppe ”Capacity Building and Evaluation”, der handler om kontinuerligt at styrke ens evner og opbygge evnen til at identificere udviklingsbehov, siger Janne Studstrup og Julie Borup Jensen.

Fakta:

Socialstyrelsen støtter projektet med 900.000 kr., og egenfinansieringen er også 900.000 kr. K-mødet står for ‘koordineringsmøde’ og er et afklarende, tværfagligt refleksionsrum i forhold til børn og unge med behov for en særlig indsats.

Projektperioden er fra 1. september 2018 til 31. august 2020. I den periode er der fire hovedmål:

  • Kortlægning af problemstillinger via K-møder
  • Udvikle og implementere en fælles praksis i arbejdet med K-møder
  • Styrke handlekompetencer i forhold til at opspore og støtte sårbare børn
  • Tilpasse eksisterende indsatser til målgruppen

 

Dato:15. februar 2019

Senest opdateret:

15. februar 2019

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

Forleden oplevede jeg i Favrskov Revyen et Leonard Cohen-inspireret nummer. Det fik mig til at genlæse denne fremragende klumme af Ole Juul. Uanset hvor sort det ser ud, må man tro på fremtiden. På at lyset slipper ind ... læs mere
Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Set i lyset af den beskidte møgsag i Region Syd, hvor Falck blev taget med bukserne nede, er det ubegribeligt, at de vil behandle trofaste kunder som jaget vildt for aggressive telefonsælgere ... læs mere
Afrimning af køleskab gik galt

Afrimning af køleskab gik galt

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
9.april 1940 og 9. april 1945

9.april 1940 og 9. april 1945

Af Herluf Nydam , Lokalarkivet ... læs mere
Barndommen har en værdi i sig selv

Barndommen har en værdi i sig selv

Af byrådsmedlem Birgit Liin (V), medlem af Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Gasolin Auktion på Værket i Randers

Gasolin Auktion på Værket i Randers

PingvinNyts fotograf Rudi Daugsch besøgte auktionen og fortæller derfra ... læs mere
Hvor ofte vasker og pudser du dine vinduer?   

Hvor ofte vasker og pudser du dine vinduer?  

Der stor forskel på hvor tit danskere vasker deres vinduer ... læs mere
Revyen favnede langt bredere i år

Revyen favnede langt bredere i år

Anmeldelse af Fvh. redaktør Sven Erik Ginge ... læs mere
Tag på virksomhedsbesøg i klimaugerne

Tag på virksomhedsbesøg i klimaugerne

Flere af Favrskovs virksomheder inviterer indenfor i Klimaugerne 2019. Se her hvor og hvornår ... læs mere
Flot søgning til erhvervsuddannelserne i Favrskov

Flot søgning til erhvervsuddannelserne i Favrskov

Søgningen til erhvervsuddannelserne har i Favrskov taget et flot hop til knap 23 procent. Favrskov er dermed tæt på at opfylde 2020-målet om, at hver fjerde elev skal vælge en erhvervsuddannelse ... læs mere
Loading...