|

Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Hvis danskernes CO2-udledning skal ned, et er bl.a. nødvendigt at begrænse flyvningen. Men det er svært,. Det vil nok hjælpe lidt at indføre afgifter, men der er også brug for at kunne betale kompensation for den CO2 man udleder når man (alligevel) flyver. Pengene går i dag typisk til skovprojekter i udlandet, men hvorfor ikke buge dem på at rejse skov over grundvandsområderne i Favrskov?

Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Vi ved det godt. Det er nemt og hurtigt at flyve, men det har sin pris. Flyrejser belaster klimaet mere end andre rejsemåder. Spørgsmålet er bare hvordan vi bedst begrænser flyvningen. Hvad kan Folketinget gøre, hvad kan kommunen gøre, og hvad kan vi selv gøre?

I Norge, Sverige og Tyskland har man allerede indført afgift på flyrejser, og i Enhedslistens nye klimaplan er der også forslag om en dansk flyafgift. Vi ønsker den sammensat så afgiften stiger jo mere og længere man flyver, og hvor meget plads man optager i flyet. Vi foreslår at afgiften på den første (årlige) flytur på økonomiklasse til en europæisk lufthavn bliver 150 kr. hver vej. Det er på niveau med afgifterne i vores nabolande.

Det vil være helt oplagt at bruge noget af provenuet fra flyafgiften på at forbedre muligheden for at tage med nattog rundt i Europa – også fra Århus og København. I dag er der kun nattog fra Hamburg og sydpå. Afgiften kan også give bidrag til udbygningen af jernbanenettet bl.a. med flere hurtigtog – og billigere tog. Hvis man i dag skal fra Århus til Norditalien med tog, skal man skifte adskillige gange undervejs, og rejsen koster mere end med fly – selvom den udleder langt mindre CO2.

Det handler dog ikke kun om afgift, men også om at flyve mindre. Jeg vil derfor opfordre Favrskov Kommune til at overveje om alle de flyrejser de sender deres ansatte og politikere ud på, er nødvendige. Om de fx kan erstattes af togrejser eller videomøder. For fire år siden var jeg fx med Favrskovs Arbejdsmarkedsudvalg på studietur til Sjælland – det klarede vi uden fly, og det gik fint.

Hvis det er nødvendigt at flyve, vil jeg foreslå at kommunen frivilligt indbetaler kompensation for CO2-udslippet. Det kan man nemt gøre hvis man fx flyver med SAS. Men her går pengene typisk til et ukendt skovprojekt, og hvorfor ikke bruge pengene på at øge skovarealet her i Favrskov? Der er ovenikøbet steder hvor der er stort behov for at plante skov til at beskytte grundvandet, og måske kan et sådan CO2-kompensationsprojekt laves i samarbejde med den nye vandfond?

Man kan desuden forestille sig at lokale virksomheder frivilligt vil bidrage til et skovprojekt når de har været nødt til sende medarbejdere på flyvetur. Og også private borgere kan være med, helt frivilligt – og på den måde kan man som almindelig borger både beskytte grundvandet og kompensere CO2 på samme tid.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Alle ejere af en Nimbus kender Knud Jørgensen

Alle ejere af en Nimbus kender Knud Jørgensen

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
SOMMERKIRKE

SOMMERKIRKE

Torsdag d. 13. juni kl. 19.30 i Nr. Galten Kirke ... læs mere
Røde Kors Butikken i Thorsø springer ud

Røde Kors Butikken i Thorsø springer ud

Røde Kors Butikken i Thorsø bryder lørdag den 22. de sædvanlige rammer og rykker ud på gaden til markedsdag ... læs mere
Det er sommer og tid for Rose` vin

Det er sommer og tid for Rose` vin

Hos Skjold Burne skyder vi rosé-sæsonen i gang med et kanontilbud på vores pivlækre "LAVENDETTE ROSÉ (2018)" fortæller Vinhandler Peter Aschelund fra butikken i Søndergade i Hadsten ... læs mere
Sparekniven truer de ældre

Sparekniven truer de ældre

af Charlotte Green byrådsmedlem og folketingskanda for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
VI MARKERER EN  SKÆBNEDAG  FOR VORES FRIHED

VI MARKERER EN SKÆBNEDAG FOR VORES FRIHED

HJEMMMEVÆRNSESKADRILLE 265, HVIDSTEN, MARKERER 75 ÅRS DAGEN FOR HVIDSTENGRUPPENS HENRETTELSE DEN 29. juni 1944 ... læs mere
En manipulerende kirkeklumme

En manipulerende kirkeklumme

Af Eva Damsgaard Næstformand  i Dansk Folkeparti ... læs mere
Nyt på Lilleåmarked 2019

Nyt på Lilleåmarked 2019

PingvinNyt har talt med formanden for Lilleåmarked Henning Bertelsen fra Lions Clubben ... læs mere
Anholdt for spirituskørsel

Anholdt for spirituskørsel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Bus endte i husmur

Bus endte i husmur

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vi hjælper hianden

Vi hjælper hianden

Af PET Petersen fra partiet Alternativet ... læs mere
Loading...