|

Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Hvis danskernes CO2-udledning skal ned, et er bl.a. nødvendigt at begrænse flyvningen. Men det er svært,. Det vil nok hjælpe lidt at indføre afgifter, men der er også brug for at kunne betale kompensation for den CO2 man udleder når man (alligevel) flyver. Pengene går i dag typisk til skovprojekter i udlandet, men hvorfor ikke buge dem på at rejse skov over grundvandsområderne i Favrskov?

Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Vi ved det godt. Det er nemt og hurtigt at flyve, men det har sin pris. Flyrejser belaster klimaet mere end andre rejsemåder. Spørgsmålet er bare hvordan vi bedst begrænser flyvningen. Hvad kan Folketinget gøre, hvad kan kommunen gøre, og hvad kan vi selv gøre?

I Norge, Sverige og Tyskland har man allerede indført afgift på flyrejser, og i Enhedslistens nye klimaplan er der også forslag om en dansk flyafgift. Vi ønsker den sammensat så afgiften stiger jo mere og længere man flyver, og hvor meget plads man optager i flyet. Vi foreslår at afgiften på den første (årlige) flytur på økonomiklasse til en europæisk lufthavn bliver 150 kr. hver vej. Det er på niveau med afgifterne i vores nabolande.

Det vil være helt oplagt at bruge noget af provenuet fra flyafgiften på at forbedre muligheden for at tage med nattog rundt i Europa – også fra Århus og København. I dag er der kun nattog fra Hamburg og sydpå. Afgiften kan også give bidrag til udbygningen af jernbanenettet bl.a. med flere hurtigtog – og billigere tog. Hvis man i dag skal fra Århus til Norditalien med tog, skal man skifte adskillige gange undervejs, og rejsen koster mere end med fly – selvom den udleder langt mindre CO2.

Det handler dog ikke kun om afgift, men også om at flyve mindre. Jeg vil derfor opfordre Favrskov Kommune til at overveje om alle de flyrejser de sender deres ansatte og politikere ud på, er nødvendige. Om de fx kan erstattes af togrejser eller videomøder. For fire år siden var jeg fx med Favrskovs Arbejdsmarkedsudvalg på studietur til Sjælland – det klarede vi uden fly, og det gik fint.

Hvis det er nødvendigt at flyve, vil jeg foreslå at kommunen frivilligt indbetaler kompensation for CO2-udslippet. Det kan man nemt gøre hvis man fx flyver med SAS. Men her går pengene typisk til et ukendt skovprojekt, og hvorfor ikke bruge pengene på at øge skovarealet her i Favrskov? Der er ovenikøbet steder hvor der er stort behov for at plante skov til at beskytte grundvandet, og måske kan et sådan CO2-kompensationsprojekt laves i samarbejde med den nye vandfond?

Man kan desuden forestille sig at lokale virksomheder frivilligt vil bidrage til et skovprojekt når de har været nødt til sende medarbejdere på flyvetur. Og også private borgere kan være med, helt frivilligt – og på den måde kan man som almindelig borger både beskytte grundvandet og kompensere CO2 på samme tid.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

Forleden oplevede jeg i Favrskov Revyen et Leonard Cohen-inspireret nummer. Det fik mig til at genlæse denne fremragende klumme af Ole Juul. Uanset hvor sort det ser ud, må man tro på fremtiden. På at lyset slipper ind ... læs mere
Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Set i lyset af den beskidte møgsag i Region Syd, hvor Falck blev taget med bukserne nede, er det ubegribeligt, at de vil behandle trofaste kunder som jaget vildt for aggressive telefonsælgere ... læs mere
Afrimning af køleskab gik galt

Afrimning af køleskab gik galt

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
9.april 1940 og 9. april 1945

9.april 1940 og 9. april 1945

Af Herluf Nydam , Lokalarkivet ... læs mere
Barndommen har en værdi i sig selv

Barndommen har en værdi i sig selv

Af byrådsmedlem Birgit Liin (V), medlem af Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Gasolin Auktion på Værket i Randers

Gasolin Auktion på Værket i Randers

PingvinNyts fotograf Rudi Daugsch besøgte auktionen og fortæller derfra ... læs mere
Hvor ofte vasker og pudser du dine vinduer?   

Hvor ofte vasker og pudser du dine vinduer?  

Der stor forskel på hvor tit danskere vasker deres vinduer ... læs mere
Revyen favnede langt bredere i år

Revyen favnede langt bredere i år

Anmeldelse af Fvh. redaktør Sven Erik Ginge ... læs mere
Tag på virksomhedsbesøg i klimaugerne

Tag på virksomhedsbesøg i klimaugerne

Flere af Favrskovs virksomheder inviterer indenfor i Klimaugerne 2019. Se her hvor og hvornår ... læs mere
Flot søgning til erhvervsuddannelserne i Favrskov

Flot søgning til erhvervsuddannelserne i Favrskov

Søgningen til erhvervsuddannelserne har i Favrskov taget et flot hop til knap 23 procent. Favrskov er dermed tæt på at opfylde 2020-målet om, at hver fjerde elev skal vælge en erhvervsuddannelse ... læs mere
Loading...