|

Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Hvis danskernes CO2-udledning skal ned, et er bl.a. nødvendigt at begrænse flyvningen. Men det er svært,. Det vil nok hjælpe lidt at indføre afgifter, men der er også brug for at kunne betale kompensation for den CO2 man udleder når man (alligevel) flyver. Pengene går i dag typisk til skovprojekter i udlandet, men hvorfor ikke buge dem på at rejse skov over grundvandsområderne i Favrskov?

Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Vi ved det godt. Det er nemt og hurtigt at flyve, men det har sin pris. Flyrejser belaster klimaet mere end andre rejsemåder. Spørgsmålet er bare hvordan vi bedst begrænser flyvningen. Hvad kan Folketinget gøre, hvad kan kommunen gøre, og hvad kan vi selv gøre?

I Norge, Sverige og Tyskland har man allerede indført afgift på flyrejser, og i Enhedslistens nye klimaplan er der også forslag om en dansk flyafgift. Vi ønsker den sammensat så afgiften stiger jo mere og længere man flyver, og hvor meget plads man optager i flyet. Vi foreslår at afgiften på den første (årlige) flytur på økonomiklasse til en europæisk lufthavn bliver 150 kr. hver vej. Det er på niveau med afgifterne i vores nabolande.

Det vil være helt oplagt at bruge noget af provenuet fra flyafgiften på at forbedre muligheden for at tage med nattog rundt i Europa – også fra Århus og København. I dag er der kun nattog fra Hamburg og sydpå. Afgiften kan også give bidrag til udbygningen af jernbanenettet bl.a. med flere hurtigtog – og billigere tog. Hvis man i dag skal fra Århus til Norditalien med tog, skal man skifte adskillige gange undervejs, og rejsen koster mere end med fly – selvom den udleder langt mindre CO2.

Det handler dog ikke kun om afgift, men også om at flyve mindre. Jeg vil derfor opfordre Favrskov Kommune til at overveje om alle de flyrejser de sender deres ansatte og politikere ud på, er nødvendige. Om de fx kan erstattes af togrejser eller videomøder. For fire år siden var jeg fx med Favrskovs Arbejdsmarkedsudvalg på studietur til Sjælland – det klarede vi uden fly, og det gik fint.

Hvis det er nødvendigt at flyve, vil jeg foreslå at kommunen frivilligt indbetaler kompensation for CO2-udslippet. Det kan man nemt gøre hvis man fx flyver med SAS. Men her går pengene typisk til et ukendt skovprojekt, og hvorfor ikke bruge pengene på at øge skovarealet her i Favrskov? Der er ovenikøbet steder hvor der er stort behov for at plante skov til at beskytte grundvandet, og måske kan et sådan CO2-kompensationsprojekt laves i samarbejde med den nye vandfond?

Man kan desuden forestille sig at lokale virksomheder frivilligt vil bidrage til et skovprojekt når de har været nødt til sende medarbejdere på flyvetur. Og også private borgere kan være med, helt frivilligt – og på den måde kan man som almindelig borger både beskytte grundvandet og kompensere CO2 på samme tid.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Er der en voksen til stede?

Er der en voksen til stede?

”Hensyn-sygen” på Københavns Universitet er atter brudt ud ... læs mere
Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...