|

Fortidens avantgarde – fra en kunstsamlers baglokale.

Hinnerup Bibliotek & Kulturhus viser i efteråret en udstilling med unikke værker af to danske malere, der havde deres storhedstid i 1920’erne og 30’erne.

Den ene er maleren og provokatøren med det grønne hår Eugene de Sala* (1899-1987) – en frontfigur i 1920’erne og Danmarks første dadaist. Den anden maler er Børge L. Knudsen** (1911 -1994). Han eksperimenterede i 30’erne med kubismen, var medlem af kunstnergruppen Koloristerne og fik akademiets guldmedalje.

 

Kunstsamler Claus Ørsted fra Cykelbørsen i Randers har udlånt værkerne og åbner udstillingen ved en festlig fernisering fredag d. 31. august kl. 16.

Udstillingen kan ses til d. 6. oktober

 

*Eugène de Sala, født i Randers 1899 og død i København 1987, var egentlig døbt Osvald Lykkeberg Salomonsen. Han var livet igennem en usædvanlig billedkunstner og person. Han valgte bevidst at provokere med sit grønne hår og hvidpudrede ansigt og vi skriver 1920´erne. Koryfæer som Rude og Lundstrøm blev betegnet som sindssyge, men man havde kun hovedrysten til overs for Sala.
Sala var vores første surrealistiske maler og han hjembragte indtryk fra Paris med de nye kunstretninger, da-daisme og kubisme. Han oversatte André Bretons manifest som han docerede for sin elev, Frederik Carlsen, kendt som surrealisten Freddie.
Sala´s storhedsperiode ligger i 1920´erne og -30´erne, men han blev stort set glemt indtil Kunstforeningen tog ham op i 1976. Hans malerier er meget afvekslende og han har beskæftiget sig en del med tegning og grafik. Sala er repræsenteret på Statens Museum for Kunst og i 2016 mindes han med en stor retrospektiv udstilling på Randers Kunstmuseum.
Denne første omfattende og gennemillustrerede biografi af kunsthistorikeren Ove Bjørn Petersen præsenterer hans liv og værker og giver et interessant bidrag til kunstnerlivet i Danmark i mellemkrigsårene. 

**Børge L. Knudsen har i sine mange opstillinger, portrætter og modelbilleder vist fin fornemmelse for farvekombination. I sit arbejde med billedfladen bruger han få, stærke farver i kontrast til dæmpede nuancer. Han veksler mellem hurtig penselføring og rent flademaleri, inspireret af kubismen. Han modtog i 1937 Kunstakademiets lille guldmedalje for billedet Jacobs kamp med englene og havde succes i 1930rne, specielt med separatudstillingen i Kunsthallen i 1938. Herefter blev der mere stille om ham, selv om museumdirektør Sigurd Schultz i 1943 beskrev ham som en koloristisk naturbegavelse. I begyndelsen af 1950erne forlod K. Danmark og bosatte sig i Frankrig. I de følgende 30 år beskæftigede han sig ved siden af maleriet med violinforskning, hvilket resulterede i et upubliceret manuskript om violinens historie.

 

Venlig hilsen

Birgit Stensgaard

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Easy2Find fusionerer med Rønnow Grafisk

Easy2Find fusionerer med Rønnow Grafisk

Efter flere års godt samarbejde har Easy2Find i Hammel og Rønnow Grafisk i Hadsten besluttet at fusionere. Begge virksomheder beholder dog deres eget navn, så den vigtigste forandring, kunderne vil opleve, er bedre service og langt flere muligheder ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Mælkesyrebakterier i dressinger ... læs mere
ULOVLIGE PENGE

ULOVLIGE PENGE

Sorte penge kan man ikke tjene på Lilleåmarkedet, men de ulovlige blev Hadsten Træsko engang præsenteret for. Husk at besøge egnens største folkefest ... læs mere
Brand i staldbygning ved Hadsten

Brand i staldbygning ved Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hadsten Open by Nigth

Hadsten Open by Nigth

I forlængelse af Gadeløbet torsdag aften havde butikkerne Open by Nigth ... læs mere
Flot Cykelløb i Hadsten torsdag aften

Flot Cykelløb i Hadsten torsdag aften

Hammel Cykelklub fortæller følgende om løbet ... læs mere
Den nye brandstation i Hadsten tager form.

Den nye brandstation i Hadsten tager form.

Fredag den 10. august inviteres til rejsegilde ... læs mere
Himmelråbende inkompetence eller ganske almindelig dumhed?

Himmelråbende inkompetence eller ganske almindelig dumhed?

Når regionen omtaler sit nye sygehus i Skejby, hedder det ’supersygehus’. Vi andre synes efterhånden, at det burde hedde ’skandalesygehus’ ... læs mere
Hårde fakta om rygningens skyggesider

Hårde fakta om rygningens skyggesider

Som optakt til Stafet for Livet, som afholdes i Hadsten i weekenden 25.-26. august, vil Pingvinnyt sætte fokus på rygningens mange skyggesider ... læs mere
Torsdag kl. 13 - Søndergade er så klar til cykelløb

Torsdag kl. 13 – Søndergade er så klar til cykelløb

- og den første er kørt over målstregen ... læs mere
NÅR BJØRNEN SPILLED´ OP...

NÅR BJØRNEN SPILLED´ OP…

Klar til Hadstens største folkefest? Nu er der Lilleåmarked ... læs mere
Birch / Tvilum Rally Show køres fredag den 10. august

Birch / Tvilum Rally Show køres fredag den 10. august

Løbet i Fårvang starter kl. 16.45 ... læs mere
Loading...