|

Fortsat fokus på at få havørreden tilbage i Gudenåen

En ny undersøgelse viser, at otte ud af ti unge ørreder på vandring gennem Gudenå og Randers Fjord overlevede turen i 2020.

  • Lystfiskerne fanger færre og færre havørreder i Gudenåen.

Den høje overlevelsesrate var overraskende på niveau med tidligere undersøgelser. Resultatet peger i retning af, at der er andet end de etablerede vådområder langs Gudenåen, som kan være medvirkende årsag til havørredens tilbagegang.

Lystfiskerne fanger færre og færre havørreder i Gudenåen, og på ti år er der sket en halvering i antallet af ørredyngel i de vandløb, der løber til Gudenåen mellem Tange og Randers. Og det er på trods af, at sportsfiskere og de involverede kommuner i årevis har arbejdet med at forbedre gyde- og opvækstforhold i tilløbene til Gudenåen og skabe fri passage ved spærringerne.  Projektorganisationen ’Havørreden tilbage til Gudenåen’ har sat sig for at finde ud af, hvad der er galt og hjælpe bestanden op igen. Favrskov Kommune er sammen med Viborg Kommune, Randers Kommune, DTU Aqua, Danmarks Sportsfiskerforbund og fire lystfiskerforeninger med i organisationen.

I jagten på årsager til ørredens forsvinden fra Gudenåen er de etablerede vådområder langs Gudenåen i Randers Kommune blevet udråbt som en mulig årsag, da det er kendt fra visse typer af vådområdeprojekter, at ørredungfiskene her kan fare vild og blive ædt af rovdyr.

Et nyligt afsluttet mærkningsforsøg med havørredungfisk i Gudenåen viser, at der i 2020 ikke var en øget dødelighed af ungfiskene, fortæller Torben Tran Ankjærø, projektleder i Favrskov Kommune:
– Undersøgelsen bør gentages, og gerne i 2021, da den ektraordinære store vandføring i Gudenåen i 2020 kan have betydning for resultatet. Tallene fra 2020 peger dog i retning af, at vi også skal kigge efter andre grunde til, at havørredbestanden er stærkt presset i Gudenåen. Og vi har en stor interesse i, at vi får flere havørreder tilbage til Gudenåen. Herfra trækker de nemlig op i vores mindre vandløb som Tjærbæk og Lilleåen for at gyde. 

En anden årsag kunne være rovdyrene i området – eksempelvis odder, mink, mårhund, fiskehejre og skarv. Projektgruppen arbejder videre med mulighederne for at sætte vildtkameraer op, så man kan registrere mængden af rovdyr langs vandløbene.

Tidligere var der eksempelvis langt færre rovdyr langs vandløbene. Der kan derfor i højere grad end tidligere være behov for flere skjulesteder til fiskene – eksempelvis ved at efterlade og udlægge mere træ og trærødder i vandløbene.

Projektgruppen arbejder i 2020 og 2021 videre med disse emner.

Dato:14. september 2020
 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Hvem skal vinde handicapprisen 2020?

Hvem skal vinde handicapprisen 2020?

Husk at sende dit forslag senest 5. oktober 2020 ... læs mere
Tre menighedsråd bliver til et

Tre menighedsråd bliver til et

I alle landets sogne har der tirsdag den 15. september været valgt medlemmer til det menighedsråd der skal virke de næste fire år ... læs mere
Danske Klimaskove skal være med til at sikre tropiske byer mod mudderskred og stenmasser under kraftige regnskyl.

Danske Klimaskove skal være med til at sikre tropiske byer mod mudderskred og stenmasser under kraftige regnskyl.

Aarhus, Danmark og Cochabamba, Bolivia: Aarhusianske erfaringer med skovrejsning skal nu hjælpe det globale klima, og samtidigt være med til at sikre den bolivianske storby Cochabamba mod virkningen af de kraftigere regnskyl ... læs mere
Anders G. Christensen vil være formand for regionsrådet

Anders G. Christensen vil være formand for regionsrådet

Et stærkt og trygt, offentligt sundhedsvæsen er en af de vigtigste grundsten i vores fælles velfærdssamfund. Det er vigtigt for os alle som danskere ... læs mere
Du kan gøre bedre behandling til tarmkræft mulig

Du kan gøre bedre behandling til tarmkræft mulig

Tarmkræft er på verdensplan en af de hyppigste og mest dødelige kræftformer ... læs mere
Favrskov Kommune : Hvem skal vinde Handicappris 2020

Favrskov Kommune : Hvem skal vinde Handicappris 2020

Send dit bud senest 5.oktober 2020 ... læs mere
Social og Sundhed inviterer til indvielse af de  nye plejeboliger på Voldumcentret

Social og Sundhed inviterer til indvielse af de  nye plejeboliger på Voldumcentret

Plejecenter Voldumcentret er det seneste år blevet udvidet med ti nye plejeboliger.   ... læs mere
Fyraftenskoncert med Ploug og Vincentz

Fyraftenskoncert med Ploug og Vincentz

Salmer, danske sange, jazz, klassisk og improvisation på guitar og saxofon. Det er hvad publikum kan opleve til fyraftenskoncert i Sløjfen torsdag d. 24. september kl. 17 med Niels Vincentz og Mikkel Ploug ... læs mere
Debatmøde: Hvordan med klimahandlingen i Favrskov?

Debatmøde: Hvordan med klimahandlingen i Favrskov?

Kom til debatmøde med oplæg af Daniel Toft Jacobsen (MF, SD), Anders G. Christensen (Formand for TMU, Favrskov, V) og Maria Temponeras (byrådsmedlem Skanderborg, EL). Mødet skulle have været afholdt i klimaugerne, men måtte dengang udsættes pga. corona-pandemien. Mandag 21 ... læs mere
PRESSEMEDDELELSE – september 2020

PRESSEMEDDELELSE – september 2020

Sct.Georgs Gildet donerer 2 x 5000 kr til Røde Kors og  TRYG-fondens Familiehus ... læs mere
Nyt fra Favrskov Havepleje

Nyt fra Favrskov Havepleje

Rasmus Rasmussen bliver den 1/10-20 en fast del af Favrskov Havepleje ApS på fuld tid ... læs mere
Loading...