|

Fortsat sundhedsmål at nå i Favrskov

Antallet af rygere går den rigtige vej – nemlig nedad. Det samme gør alkoholforbruget, og niveauet for svært overvægtige er stabiliseret.
Det viser Favrskov-tallene i den midtjyske befolkningsundersøgelse ”Hvordan har du det?2017”.

Byrådsmedlem Grethe Villadsen S

Antallet af daglige rygere er faldet fire procentpoint siden sidste undersøgelse i 2013, så tallet i dag er 14 procent, og det er det tredje laveste i Region Midtjylland. Fem procent – og det vil sige 1.800 borgere – har et højrisikoforbrug af alkohol i Favrskov Kommune. Siden undersøgelsen i 2013 er det faldet fra seks til fem procent, og det er under gennemsnittet i regionen.

Begge områder har Favrskov Kommune fokus på og har søsat forskellige indsatser, siger Grethe Villadsen, formand for Social- og Sundhedsudvalget.
– Det er glædeligt at se, at antallet af daglige rygere fortsætter med at falde. På de kommunale arbejdspladser har vi et rygeforbud, og vi har tilbudt gratis rygestopkurser til medarbejderne, og det gør vi fortsat til borgerne. Det er en indsats, der tager tid, men den hjælper, og vi skal fortsat have fokus på eksempelvis de unge, så de ikke kommer i gang med at ryge, siger Grethe Villadsen.

Sammen med sundhedschef Birgitte Holm Andersen og et par medarbejdere fra sekretariatet har Grethe Villadsen deltaget i regionens konference om den nye befolkningsundersøgelse.
– Det er altid spændende og lærerigt at snakke med de andre kommuner og høre om deres udfordringer og erfaringer. Det bliver til en snak om gode ideer, og mulige samarbejder på tværs af kommunerne opstår også, lyder det fra Birgitte Holm Andersen og Grethe Villadsen.

I forhold til alkoholindsatsen har der blandt andet været fokus på at hjælpe børnefamilierne, og netop den indsats vil der blive tjekket ekstra op på ved at dykke ned i tallene for at finde ud af, om den har været den rette.
Det kan der gøres med mange af områderne, fortæller Birgitte Holm Andersen:
– Eksempelvis har vi ikke knækket kurven i forhold til de svært overvægtige, men vi har stabiliseret antallet på 16 procent, som også er gennemsnitstallet for hele regionen. Der er stadig en opgave at tage fat i sammen med fysisk aktivitet og kostvaner.

Den mentale sundhed er også en del af undersøgelsen, hvor der bliver sat tal på stressniveauet, depression og ensomhed. Favrskov ligger i den lave ende på flere af områderne, også i forhold til stress, hvor vi ligger næstlavest, når man spørger på højt stressniveau. Men samtidig er tallet steget fra 21 til 27 procent.
– Det er absolut gået i den forkerte retning på det område, så der skal arbejdes med den mentale sundhed, understreger Birgitte Holm Andersen.

For første gang bliver der i undersøgelsen også spurgt ind til, om man har svært ved at forstå de givne informationer om sundhed, og det svarer tre procent i Favrskov ja til. Det er det laveste antal i regionen.
– Men det er værd at bemærke, for skal man rykke noget i forhold til ens sundhed, er det jo en forudsætning, at man kan forstå, hvad der bliver sagt. Vi tror på, at den decentrale placering af vores sundhedscentre spiller positivt ind her, for det handler om nærhed, tilgængelighed og tryghed, siger Grethe Villadsen.

Den store befolkningsundersøgelse bliver gennemført hvert fjerde år, og både udvalgsformand Grethe Villadsen og sundhedschef Birgitte Holm Andersen er meget tilfredse med den:
– Den er grundig og af høj kvalitet. Efterhånden kan den sige noget om udviklingen i sundhedsniveauet i ens kommune igennem årene, og vi kan derfor sammenligne med andre kommuner og se udviklingen hos os selv. Den har en lang levetid, så vi kan søsætte forskellige projekter, og vores sundhedsindsats er afhængig af at have sådanne undersøgelser at læne sig op ad.

Fakta:
Sundhedsprofilen ”Hvordan har du det?2017” er en del af en landsdækkende undersøgelse, som gennemføres i et samarbejde mellem Danske Regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed. 53.500 borgere i Region Midtjylland fik spørgeskemaet i februar 2017, heraf 2.500 i Favrskov Kommune. I alt 32.400 valgte at svare, og det giver en svarprocent på 62.

Læs mere på www.hvordanhardudet.rm.dk

Se tal for Favrskov Kommune

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Nødvendigt med handleplan for tobaksforebyggelse ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 356

Ugens naturbilleder nr. 356

Vi må konstatere, at det ikke ligefrem går godt for foråret for tiden. Det er som om, at naturen sparer på farverne - håber den sparer op! ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Metalstykker i Mini Pepperoni ... læs mere
kr. 5000,- til spejderne

kr. 5000,- til spejderne

ROTARY har doneret penge til Spejderne i Hadsten ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Risiko for metalspåner i bolle ... læs mere
DjH har udlært et nyt hold elektrikere

DjH har udlært et nyt hold elektrikere

Svendeprøven var 9. marts 2018 med speciale i installationsteknik ... læs mere
PRESSEMEDDELELSE fra Spejderne

PRESSEMEDDELELSE fra Spejderne

Sct. Georgs gildet i Hadsten - mange aktiviteter – og genvalg til ledelsen ... læs mere
Åbent hus på Retroworld i Lerbjerg

Åbent hus på Retroworld i Lerbjerg

Retroworld havde åbent hus - som var godt besøgt ... læs mere
Prøverne er i fuld gang i Sløjfen

Prøverne er i fuld gang i Sløjfen

Favrskov Revyen 2018 bliver i år særdeles spændende - det er 10. år den spilles og Pingvinnyt viser her nogle billeder fra prøverne ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny undersøgelse: Danskerne undervurderer usund livsstils betydning for kræft ... læs mere
Loading...