|

FORVENTNINGEN

9. december – 2. søndag i advent. Bag dagens kalenderlåge gemmer sig en herlig klumme af Ole Juul. Pastoren tænder lys for os i den mørke tid – ja, det er jul med Juul…

FORVENTNINGEN

Af Ole Juul

                      Med sine rolige, mørke øjne stirrede hun på denne mærkelige mand i sort, der talte til hende med ord, hun aldrig før havde hørt og i et toneleje, hun ikke var bekendt med. Gad vidst, hvad der sker, har hun måske tænkt. Det var først, da hun var blevet døbt, hun reagerede, med et stort smil. Men for en lille tøs på kun få måneder er det umuligt både at smile og beholde sutten i munden, så den landede i dåbsfadet til stor moro for det store følge. Som sådan var det en dåb blandt mange, men så faldt der en bemærkning, der gjorde det til noget ganske særligt. ”Det skulle ikke kunne lade sig gøre”, sagde den stolte morfar. ”Hun er et under”. Og det er hun.

Forskellige alvorlige komplikationer gjorde, at videnskaben ikke havde stillet forældrene i udsigt, at de nogensinde skulle blive forældre. Men se, det vidste den lille ikke, og som en laks, der går op mod strømmen, trodsede hun alle nøgterne forudsigelser, og en skønne dag her i sommer kom hun til verden. ”Det skulle ikke kunne lade sig gøre”. Men det gjorde det, og det gjorde hun, på trods.

Det er sådanne små, hverdagsagtige begivenheder, der gør, at vi mennesker overhovedet er i stand til at håbe og forvente alt godt, på trods. Og det er vel dybest set det, der bærer igennem i den måned, vi har taget hul på. Adventstiden, forventningens tid.

Dagene bliver kortere, det er næppe blevet ordentligt lyst, før mørket falder på igen. Men vi trodser det, og tænder blot endnu et lys.

Adventskransen, som kendes i ethvert hjem landet over, er herhjemme af nyere dato. Det var først under besættelsen, at skikken for alvor vandt frem, hvor vi havde brug for at tro og forvente, at lyset ville sejre. Derfor blev det også de røde og hvide farver, der kom til at præge dekorationen, som vi oprindelig kender den.

At sætte lys i en adventskrans og tænde den på adventssøndagene er ikke en skik, som kirken har indført, og så har den alligevel meget med kristendom at gøre. Det har altid været en gammel kristen pligt at give lys til den fattige, der kom til ens dør og tiggede for at få lidt lys og varme i en kold og mørk tid. Og det fik de, både i direkte og overført betydning. Netop nærværet og omsorgen løber som en rød tråd ned gennem kirkens historie, og adventstiden er en forventningens tid frem mod det, der skal komme og som er i sin vorden. Og denne tid er båret af et ønske om nærvær og omsorg. At tænde lys for hinanden.

Og hvem formår som børn at tænde lys i hjertet på forældre, som i de kommende dage halser af sted for at nå det hele? Som om vi af os selv kan bibringe det, som adventstiden handler om. Nej, det bringer barnet os, dette lille, hverdagsagtige under, som ved sit blotte nærvær holder os fast på det, tiden er til.

”Det skulle ikke kunne lade sig gøre”. Det kunne stå som overskrift på indholdet af det, som dybest set binder os sammen som et kristent folk, særlig her i adventstiden frem mod den forestående jul. Det skulle ikke kunne lade sig gøre. Men det gjorde det, og det gør det. På trods.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.SOMMERKIRKE

SOMMERKIRKE

Torsdag d. 13. juni kl. 19.30 i Nr. Galten Kirke ... læs mere
Røde Kors Butikken i Thorsø springer ud

Røde Kors Butikken i Thorsø springer ud

Røde Kors Butikken i Thorsø bryder lørdag den 22. de sædvanlige rammer og rykker ud på gaden til markedsdag ... læs mere
Det er sommer og tid for Rose` vin

Det er sommer og tid for Rose` vin

Hos Skjold Burne skyder vi rosé-sæsonen i gang med et kanontilbud på vores pivlækre "LAVENDETTE ROSÉ (2018)" fortæller Vinhandler Peter Aschelund fra butikken i Søndergade i Hadsten ... læs mere
Sparekniven truer de ældre

Sparekniven truer de ældre

af Charlotte Green byrådsmedlem og folketingskanda for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
VI MARKERER EN  SKÆBNEDAG  FOR VORES FRIHED

VI MARKERER EN SKÆBNEDAG FOR VORES FRIHED

HJEMMMEVÆRNSESKADRILLE 265, HVIDSTEN, MARKERER 75 ÅRS DAGEN FOR HVIDSTENGRUPPENS HENRETTELSE DEN 29. juni 1944 ... læs mere
En manipulerende kirkeklumme

En manipulerende kirkeklumme

Af Eva Damsgaard Næstformand  i Dansk Folkeparti ... læs mere
Nyt på Lilleåmarked 2019

Nyt på Lilleåmarked 2019

PingvinNyt har talt med formanden for Lilleåmarked Henning Bertelsen fra Lions Clubben ... læs mere
Anholdt for spirituskørsel

Anholdt for spirituskørsel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Bus endte i husmur

Bus endte i husmur

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vi hjælper hianden

Vi hjælper hianden

Af PET Petersen fra partiet Alternativet ... læs mere
Loading...