|

Fra Hadstendag til Lilleåmarked

Hvordan blev Lilleåmarkedet til? Spørger mange borgere. – Her er historien om,hvordan en Hadstendag blev til Lilleåmarked.

LIlleåmarkedsprogram 1978

 

Af Ove Rosenkvist

Efter kommunesammenlægningen i 1970 blev Hadsten en større kommune, med Hadsten som hovedby og en række mindre byer rundt i kommunen.

Knud Jørgensen, ivrig politiker, og formanden for Hadsten Borger-og Haandværkerforening, Ove Rosenkvist, foreslog først i 70’erne at der blev holdt en Hadstendag til at binde kommunen sammen.

I 1975 fandt Hadstendagen sted i høj sol, med afsvedne marker. Der var tilrettelagt et fyrværkeri, det blev ramt af afbrændingsforbud, men ellers forløb festen planmæssigt.

Ironisk nok faldt sommerens eneste regnbyge over middag, men et forbud var et forbud. Som jeg husker det, fik Lilleåmarkedet fyrværkeriet, der blev brugt til det første Lilleåmarked i august 1978.

Sammenhold om dagen

Hadstendagen skabte sammenhold i byen. Pengene til dagen blev leveret af Hadsten Byråd og Hadsten Handelsstandsforening. Arbejdskraften stod de frivillige for: Spejdere, sportsklubber, politiske foreninger og byens øvrige foreninger bakkede op med ideer til dagen.

Der blev gennemført nogle Hadstendage med vekslende programmer; men altid med arrangementer i omegnens byer, som Lyngå, Galten og Voldum.

Et år medvirkede et sækkepibeorkester, men ellers foregik aktiviteterne med bål og snobrød på østsiden af Ellemosevej, der ikke var bebygget dengang.

Jazz i åben bil

Et af de populære indslag var i 1975 hvor Knud ”Post” Nielsen kørte rundt i sin åbne Buick med et jazzorkester på bagsædet. De spillede gennem Søndergade, men fortsatte så rundt til de mange mindre byer i kommunen. Den omtalte regnbyge ramte dem mellem Galten og Voldum og gav lidt vand i instrumenterne og i bunden af bilen.

Lions kræmmerdag

Lions holdt i de år en årlig kræmmerdag i Søndergade i Hadsten. Den sluttede med en auktion over de bedste effekter.

Ved Hadstendagen, det må have været i 1976 eller 1977, henvendte Henning Stenholt fra Lions sig til Knud Jørgensen og spurgte om man ville fortsætte med Hadstendagene. Det var et stort arbejde at tilrettelægge alle aktiviteterne og nyhedens interesse var vel også dalet lidt, så Knud Jørgensen var lydhør overfor Henning Stenholdts ide om en byfest.

Lions havde tænkt sig at holde et kræmmer- og hestemarked i Lilleåparken fire dage i den anden uge i august, med kræmmere, underholdning og spisning i et stort telt og et tivoli til adspredelse.

Det lød spændende og arrangørerne af Hadstendage gav gerne stafetten videre til Lions.

Det hele blev som foreslået. Dog slog det med heste ikke an.Så i sommeren 1978 blev det første Lilleåmarked holdt med stor succes.

De gæve løver prøver nu hvert år at skabe fornyelse på markedet. Men der er en række arrangementer, der ligger fast som: Løvehulen, Det store telt, tombola, bankospil, festaften med spisning og et godt danseorkester, Lionstoget Futte, kampen om Lilleåen med en tovtrækning over åen og kræmmere med de gode tilbud.

                  

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

I de kommende måneder sætter Favrskov Kommune nye projekter i søen, der skal få flere til at køre i elbil og på elcykel ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
annonce : TAG PROPPEN AF

annonce : TAG PROPPEN AF

Besøg vinhandler Peter Aschelund i Søndergade i Hadsten og få et godt tilbud ... læs mere
HADSTEN TRÆF 2019 - vi bliver endnu flere og flere

HADSTEN TRÆF 2019 – vi bliver endnu flere og flere

Gregers Petersen og Lars Toft-Hansen fortsætter med at tage kontakt til personer med tilknytning til Hadsten- vi mangler kun dig ... læs mere
Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

I perioden fra fredag den 21. juni til og med tirsdag den 30. juli gennemførte politiet landet over en målrettet indsats mod spirituskørsel. Indsatsen var koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne Stop Spirituskørsel ... læs mere
Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Landmænd kan nu søge om til tilskud til at bytte arealer med andre landmænd gennem jordfordeling. Det kan spare tid på landevejen og penge for landmanden ... læs mere
Indvielse af Røde Kors PLUS EN - mere genbrug af byggematerialer

Indvielse af Røde Kors PLUS EN – mere genbrug af byggematerialer

Kom til indvielsen lørdag den 10. august klokken 10.00. Borgmesteren klipper den røde snor, der er kaffe og kage og mulighed for at være kreativ ... læs mere
Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Den 15. august åbner udstilling fra Galleri V58 i Uhresalen hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Hjælp os!

Hjælp os!

De Radikale søger hjælpere til at udvikle deres politik… ... læs mere
En Hadsten Træf sang

En Hadsten Træf sang

Når der er Hadsten Træf på søndag 11. august er der skrevet en ny sang specielt om Hadsten Træf ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Loading...