|

Fra Hadstendag til Lilleåmarked

Hvordan blev Lilleåmarkedet til? Spørger mange borgere. – Her er historien om,hvordan en Hadstendag blev til Lilleåmarked.

LIlleåmarkedsprogram 1978

 

Af Ove Rosenkvist

Efter kommunesammenlægningen i 1970 blev Hadsten en større kommune, med Hadsten som hovedby og en række mindre byer rundt i kommunen.

Knud Jørgensen, ivrig politiker, og formanden for Hadsten Borger-og Haandværkerforening, Ove Rosenkvist, foreslog først i 70’erne at der blev holdt en Hadstendag til at binde kommunen sammen.

I 1975 fandt Hadstendagen sted i høj sol, med afsvedne marker. Der var tilrettelagt et fyrværkeri, det blev ramt af afbrændingsforbud, men ellers forløb festen planmæssigt.

Ironisk nok faldt sommerens eneste regnbyge over middag, men et forbud var et forbud. Som jeg husker det, fik Lilleåmarkedet fyrværkeriet, der blev brugt til det første Lilleåmarked i august 1978.

Sammenhold om dagen

Hadstendagen skabte sammenhold i byen. Pengene til dagen blev leveret af Hadsten Byråd og Hadsten Handelsstandsforening. Arbejdskraften stod de frivillige for: Spejdere, sportsklubber, politiske foreninger og byens øvrige foreninger bakkede op med ideer til dagen.

Der blev gennemført nogle Hadstendage med vekslende programmer; men altid med arrangementer i omegnens byer, som Lyngå, Galten og Voldum.

Et år medvirkede et sækkepibeorkester, men ellers foregik aktiviteterne med bål og snobrød på østsiden af Ellemosevej, der ikke var bebygget dengang.

Jazz i åben bil

Et af de populære indslag var i 1975 hvor Knud ”Post” Nielsen kørte rundt i sin åbne Buick med et jazzorkester på bagsædet. De spillede gennem Søndergade, men fortsatte så rundt til de mange mindre byer i kommunen. Den omtalte regnbyge ramte dem mellem Galten og Voldum og gav lidt vand i instrumenterne og i bunden af bilen.

Lions kræmmerdag

Lions holdt i de år en årlig kræmmerdag i Søndergade i Hadsten. Den sluttede med en auktion over de bedste effekter.

Ved Hadstendagen, det må have været i 1976 eller 1977, henvendte Henning Stenholt fra Lions sig til Knud Jørgensen og spurgte om man ville fortsætte med Hadstendagene. Det var et stort arbejde at tilrettelægge alle aktiviteterne og nyhedens interesse var vel også dalet lidt, så Knud Jørgensen var lydhør overfor Henning Stenholdts ide om en byfest.

Lions havde tænkt sig at holde et kræmmer- og hestemarked i Lilleåparken fire dage i den anden uge i august, med kræmmere, underholdning og spisning i et stort telt og et tivoli til adspredelse.

Det lød spændende og arrangørerne af Hadstendage gav gerne stafetten videre til Lions.

Det hele blev som foreslået. Dog slog det med heste ikke an.Så i sommeren 1978 blev det første Lilleåmarked holdt med stor succes.

De gæve løver prøver nu hvert år at skabe fornyelse på markedet. Men der er en række arrangementer, der ligger fast som: Løvehulen, Det store telt, tombola, bankospil, festaften med spisning og et godt danseorkester, Lionstoget Futte, kampen om Lilleåen med en tovtrækning over åen og kræmmere med de gode tilbud.

                  

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er igen flot placeret i dette års udgave af Lokalt Erhvervsklima, der er Dansk Industris opgørelse af kommunernes erhvervsvenlighed ... læs mere
Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Af Formand for HSK-fodbold Gert Jensen ... læs mere
Loading...