|

Fra Hadstendag til Lilleåmarked

Hvordan blev Lilleåmarkedet til? Spørger mange borgere. – Her er historien om,hvordan en Hadstendag blev til Lilleåmarked.

LIlleåmarkedsprogram 1978

 

Af Ove Rosenkvist

Efter kommunesammenlægningen i 1970 blev Hadsten en større kommune, med Hadsten som hovedby og en række mindre byer rundt i kommunen.

Knud Jørgensen, ivrig politiker, og formanden for Hadsten Borger-og Haandværkerforening, Ove Rosenkvist, foreslog først i 70’erne at der blev holdt en Hadstendag til at binde kommunen sammen.

I 1975 fandt Hadstendagen sted i høj sol, med afsvedne marker. Der var tilrettelagt et fyrværkeri, det blev ramt af afbrændingsforbud, men ellers forløb festen planmæssigt.

Ironisk nok faldt sommerens eneste regnbyge over middag, men et forbud var et forbud. Som jeg husker det, fik Lilleåmarkedet fyrværkeriet, der blev brugt til det første Lilleåmarked i august 1978.

Sammenhold om dagen

Hadstendagen skabte sammenhold i byen. Pengene til dagen blev leveret af Hadsten Byråd og Hadsten Handelsstandsforening. Arbejdskraften stod de frivillige for: Spejdere, sportsklubber, politiske foreninger og byens øvrige foreninger bakkede op med ideer til dagen.

Der blev gennemført nogle Hadstendage med vekslende programmer; men altid med arrangementer i omegnens byer, som Lyngå, Galten og Voldum.

Et år medvirkede et sækkepibeorkester, men ellers foregik aktiviteterne med bål og snobrød på østsiden af Ellemosevej, der ikke var bebygget dengang.

Jazz i åben bil

Et af de populære indslag var i 1975 hvor Knud ”Post” Nielsen kørte rundt i sin åbne Buick med et jazzorkester på bagsædet. De spillede gennem Søndergade, men fortsatte så rundt til de mange mindre byer i kommunen. Den omtalte regnbyge ramte dem mellem Galten og Voldum og gav lidt vand i instrumenterne og i bunden af bilen.

Lions kræmmerdag

Lions holdt i de år en årlig kræmmerdag i Søndergade i Hadsten. Den sluttede med en auktion over de bedste effekter.

Ved Hadstendagen, det må have været i 1976 eller 1977, henvendte Henning Stenholt fra Lions sig til Knud Jørgensen og spurgte om man ville fortsætte med Hadstendagene. Det var et stort arbejde at tilrettelægge alle aktiviteterne og nyhedens interesse var vel også dalet lidt, så Knud Jørgensen var lydhør overfor Henning Stenholdts ide om en byfest.

Lions havde tænkt sig at holde et kræmmer- og hestemarked i Lilleåparken fire dage i den anden uge i august, med kræmmere, underholdning og spisning i et stort telt og et tivoli til adspredelse.

Det lød spændende og arrangørerne af Hadstendage gav gerne stafetten videre til Lions.

Det hele blev som foreslået. Dog slog det med heste ikke an.Så i sommeren 1978 blev det første Lilleåmarked holdt med stor succes.

De gæve løver prøver nu hvert år at skabe fornyelse på markedet. Men der er en række arrangementer, der ligger fast som: Løvehulen, Det store telt, tombola, bankospil, festaften med spisning og et godt danseorkester, Lionstoget Futte, kampen om Lilleåen med en tovtrækning over åen og kræmmere med de gode tilbud.

                  

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Politiet søger rette ejermænd til tyvekoster

Politiet søger rette ejermænd til tyvekoster

Østjyllands Politi søger ejerne af nogle tyvekoster, der er fundet i forbindelse med en ransagning ... læs mere
Ingen krise: Rekordsalg af sommerhuse – og få tilbage på markedet

Ingen krise: Rekordsalg af sommerhuse – og få tilbage på markedet

Der er solgt rigtig mange sommerhuse i de første fire måneder af 2020, og udbuddet er tilmed på et meget lavt niveau. Læs her hvorfor, og hvad det kan betyde for priserne ... læs mere
ÉT SOGN, TRE KIRKER

ÉT SOGN, TRE KIRKER

Formand Hadsten Menighedsråd Annette Obelitz ... læs mere
Butikkerne i Søndergade i Hadsten er ved at gøre klar

Butikkerne i Søndergade i Hadsten er ved at gøre klar

Enkelte har ikke været lukket helt, men nu bli`r der meget mere liv ... læs mere
Støt børn og unge ramt af kræft

Støt børn og unge ramt af kræft

Når du køber Bamselotteriet online, støtter du Kræftens Bekæmpelses arbejde med forskning, forebyggelse og patientstøtte – målrettet børn og unge ... læs mere
Hurtig handel foretrækkes

Hurtig handel foretrækkes

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: KRIMISERIER PÅ E-REOLEN ... læs mere
Politisk makværk koster Favrskov dyrt

Politisk makværk koster Favrskov dyrt

Af Mette Nøhr, Bestyrelsesmedlem, Det Konservative Folkeparti i Favrskov, Grønhøjvej 33, 8450 Hammel ... læs mere
Information vedrørende opstart i HSK

Information vedrørende opstart i HSK

af Martin Kryger Ahrentsen ... læs mere
Loading...