|

Fra smør til børstetræ

Om bygningers anvendelighed når tiderne skifter sig, og der opstår behov for en anden produktion.

Mejeriet i Lyngå (Brolund kaldet) ligger i dag i et hul, og der var da også megen diskussion om, hvor det skulle ligge, men forklaringen på placeringen er meget simpel, idet mejeriet skulle betjene landmændene både i Skjød og Lyngå, så var der en stejl ned- og frakørsel til begge hold ejere.
Det har nok også været ret nemt at finde vand i området.

Mejeriet blev bygget i 1887 – driften kom i gang 3. juli samme år. Produktionen på mejeriet har sikkert været baseret på smør, som på det tidspunkt var en efterspurgt vare, og ret hurtigt kom der en indbringende export i gang til England af landbrugsprodukter. Den tid var starten på den store landbrugsproduktion og export i de næste hundrede år.

Efter 11 år besluttede landmændene i Skjød, at de ville have deres eget mejeri. Afstanden til Lyngå kan have spillet en rolle. Eneste transportmiddel var jo heste, og bakken i Lyngå var og er enormt stejl, og det har været bedre, at det var grusvej.

Så i 1898 skilles parterne og mejeriet kører videre. Leverancerne af mælk var i en årrække 3 millioner pund mælk og topper i 1930 med 5,5 millioner pund mælk.

I midten af 1930’erne sker der noget voldsomt – ikke med mejeriet, men med vejen og tilkørslen, idet der bliver anlagt en ny stor landevej i bunden af Lyngådalen, en kæmpedæmning med en bred landevej, der er højere end de ellers store mejeribygninger. Der bliver lavet en ny adgangsvej på siden af dæmningen, som nu er den eneste adgangsvej til mejeriet.

Under dæmningen  bliver der bygget en tunnellignende  underførsel til Lyngå å eller bæk, som vi i sin tid kaldte den. Om sommeren forsvinder vandet næsten, men om vinteren og foråret er der masser af vand i bækken. Når det om foråret var godt vejr, var det store nummer, når vi kom fra skole og havde gummistøvler på, at prøve at gå igennem tunnellen uden at få vand i støvlerne—det lykkedes aldrig, så utallige gange er vi kommet hjem med våde sokker.

På mejeriet var der unge mennesker i lære som mejerister.  De var der vel i et par år og rejste så videre. Under opholdet var de meget aktive i byens ungdomsliv og kiggede sikkert efter de lokale piger. I det hele taget var der mange flere aktiviteter i byen dengang. I brugsen var der også unge mennesker i lære + alle medhjælperne rundt på gårdene.

Derfor var der stor aktivitet i det nybyggede forsamlingshus, der blev indviet under stor festivitas i 1896. Huset blev brugt flittigt af de mange foreninger, der var i byen for 100 år siden – nævnes kan gymnastikforening, foredragsforening, skoleidræt, afholdsforening, sognerådsmøder + alle mulige fester for omegnens beboere.

Tilbage til mejeriet . I starten var der ikke bygget bolig til mejeribestyreren, – det kom noget senere

billede

Først i 1910 blev der bygget en bolig til bestyreren, så i de 23 år boede bestyrerparret på loftet over mejeriet sammen med mejeristerne.

Efter anden verdenskrig er der megen aktivitet i landbruget, og tanken opstår, at det nu aldrende mejeri kunne trænge til en afløser. En gruppe landmænd på Hadstenegnen beslutter, at de vil bygge et nyt mejeri, som kommer til at ligge på hjørnet af Hammelvej og Hammelvej.

I Lyngå er der absolut delte meninger om dette tiltag. Ca. halvdelen af leverandørerne er for det nye mejeri, og den anden halvdel er arge modstandere, så bølgerne går højt til vinterens kaffegilder rundt om på gårdene i sognet. De, der før var fine venner, kunne nu pludselig ikke tåle at se hinanden. Modstanderne besluttede at drive mejeriet videre og havde held til det. Jeg tror faktisk, det gik rigtig godt. Senere blev Brolund lagt sammen med mejeriet i Bøstrup. Man skulle i hvert fald ikke til Hadsten.

Efter ophøret af driften på Brolund blev mejeribygningerne solgt til Niels Levring Madsen og Karen Levring Madsen, der startede en produktion af træstykker til børstefabrikken i Hadsten, (om navnet børstetræ i overskriften er rigtigt, ved jeg ikke). På Nydamsgård var der en del store ahorntræer, da vi flyttede ind i 1970. Nogen af dem blev fældet, og stammerne solgte jeg til Niels Levring. Vi kørte dem selv ned til Brolund. Under aflæsningen kom min tommeltot i klemme imellem to stammer. Det resulterede i en meget sort negl og gjorde megaondt. Det varer 3 mdr. 3 uger og tre dage for en drægtig griseso, før den farer. Nøjagtig ligeså lang tid tager det, før neglen er groet ud igen. I kan jo selv prøve efter. Denne produktion varede til børstefabrikken i Hadsten lukkede i midten af firserne. Om Niels havde andre aftagere, ved jeg ikke, men Niels blev derefter ansat som kirkesanger ved Lyngå-Skjød og Lerbjerg kirker. Vi har mange gange lyttet til Nielses kraftige og gode stemme i Lyngå kirke.

Herluf Nydam Jensen

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Hvorfor kan Favrskov Kommune og OK Nygaard ikke finde ud af at slå græs.

Hvorfor kan Favrskov Kommune og OK Nygaard ikke finde ud af at slå græs.

Af Morten Bang og Anders G. Christensen - Venstre ... læs mere
Favrskov-skoler med i teknologiprojekt

Favrskov-skoler med i teknologiprojekt

Hadbjerg Skole og Rønbækskolen i Hinnerup deltager i det kommende år i Børne- og Undervisningsministeriets projekt Interlab med fokus på nye teknologier som Virtual Reality (VR) ... læs mere
Vi taler pænere om at bo på landet

Vi taler pænere om at bo på landet

Fortællingen om livet på landet er ved at smide sit negative ry. Færre opfatter omtalen af Udkantsdanmark som negativ, og endnu færre lader sig påvirke af den, viser ny undersøgelse ... læs mere
Det hader vi mest at lave i haven

Det hader vi mest at lave i haven

Haven er for de fleste husejere et sted, der vækker glæde, hygge og afslapning. Men der findes visse opgaver, danskerne hader. Se top 5 her ... læs mere
annonce  : Vi sælger og monterer PLÆNEklipperROBOTTER

annonce : Vi sælger og monterer PLÆNEklipperROBOTTER

Få den bedste rådgivning og service på 4010 6301 og vi glæder os til at se dig hos Elite Service i Hornslet ... læs mere
Bolignyt fra DANBOLIG Hadsten

Bolignyt fra DANBOLIG Hadsten

Sælgers marked: Historisk få boliger til salg ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 486.

Ugens naturbilleder nr. 486.

Septembers himmel er så blå ... læs mere
Der er brug for flere Natteravne i Favrskov

Der er brug for flere Natteravne i Favrskov

Kommunens SSP-medarbejdere (skole, social myndigheder, politi) arbejder sammen med Natteravnene om at have kontakt til de unge mennesker i aften- og nattelivet i Favrskov Kommune ... læs mere
Endnu en grundlovsceremoni i Favrskov

Endnu en grundlovsceremoni i Favrskov

Otte borgere deltog i går i den anden grundlovsceremoni i Favrskov Kommune ... læs mere
Fortsat fokus på at få havørreden tilbage i Gudenåen

Fortsat fokus på at få havørreden tilbage i Gudenåen

En ny undersøgelse viser, at otte ud af ti unge ørreder på vandring gennem Gudenå og Randers Fjord overlevede turen i 2020 ... læs mere
Hvem skal vinde handicapprisen 2020?

Hvem skal vinde handicapprisen 2020?

Husk at sende dit forslag senest 5. oktober 2020 ... læs mere
Loading...