|

Frivillige aftaler i stedet for en fredning

Byrådet i Favrskov Kommune vil undersøge, om man kan opnå det samme som en fredning igennem frivillige aftaler med lodsejerne langs Gudenåen ved Ulstrup og Bjerringbro.

Danmarks Naturfredningsforening har spurgt om Favrskov Kommune vil være medrejser af fredningen af Gudenåen mellem Ulstrup og Bjerringbro.

Det har kommunen behandlet på byrådsmøde i tirsdags. Her blev det besluttet i første omgang at se, om det er muligt at opnå det samme med frivillige aftaler. Hvis det kan lade sig gøre, er det godt, og så rejses fredningen ikke. Hvis ikke de frivillige aftaler kan indgås, vil kommunen sandsynligvis være med på en fredningssag til den tid, oplyser formand for Danmarks Naturfredningsforening Alfred Borg:

– En beskyttelse af Gudenådalen passer i kommunens strategi for området, så vi synes det er fint, at byrådet vil gå ind i sagen og undersøge mulighederne, siger formanden og fortsætter:

– Vi sætter fredningssagen i bero og ser tiden an det næste års tid eller to – og holder os klar til en fredningssag, hvis det glipper med de frivillige aftaler. Bare ikke før de frivillige aftaler er prøvet af, pointerer formand Alfred Borg.

Formanden for DN mener, at kommunen må have arbejdsro til at indgå de frivillige aftaler og prøve dem af. Arbejdsgruppen om fredningsforslaget i DN stiller alt oparbejdet materiale til rådighed for byrådet, så kommunen kan gå videre med det selv.

– Vi har udarbejdet en grundig gennemgang af formålet med sagen, og hvilke fordele det vil have for lokalsamfundet. Det sparer kommunen for en stor og omkostningstung arbejdsbyrde i ikke mindst i timer, afslutter Alfred Borg.

Danmarks Naturfredningsforening anbefaler kommunen stadig at bruge fredningsinstrumentet. Det er velafprøvet gennem mange år, og det vil være det mest reelle på sigt, også for nye lodsejere der kommer til. Foreningen oplyser, at frivillige aftaler også bør tinglyses, da de ellers kan være svære at overholde på sigt. Der kan opstå nye privatinteresser, der overskygger fællesskabets interesserer. Der udbetales ikke erstatning ved frivillige aftaler, og der kan opstå tvivl eller fortolkningsspørgsmål om retningslinjer, som kan være svære at udrede. Det bliver løst i en regulær fredning. Fredningsnævnet er en uvildig 3. part, der er hævet over lokale interessemodsætninger i tilfælde af konflikter.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Oliven på dåse uden dansk mærkning af allergen ... læs mere
annonce :  PRØV NOGET NYT : Eksotisk kød fra Laurbjerg - det er helt VILDT

annonce : PRØV NOGET NYT : Eksotisk kød fra Laurbjerg – det er helt VILDT

- stort udvalg af eksotiske specialiteter i Laurbjerg ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten i dag mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten i dag mandag

Så er det mandag og din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Hjemmeværnskompagni Favrskov mindedes befrielsen af Danmark.

Hjemmeværnskompagni Favrskov mindedes befrielsen af Danmark.

Frihedskæmper Frits Johan Blichfeldt Møller ... læs mere
Stortalent skifter ligakontrakt ud med Hadsten Håndbold

Stortalent skifter ligakontrakt ud med Hadsten Håndbold

Den 20-årige højre back Anne Berggren, skifter fra den kommende sæson en ligakontrakt hos DM-favoritterne Team Esbjerg ud med Hadsten Håndbold ... læs mere
Vestjysk Bank forlænger hovedsponsorat og tager partner med

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsorat og tager partner med

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet med Hadsten Håndbold for den kommende sæson, og ikke noget med det, tager de samarbejdspartneren Spar Invest med ind i klubben ... læs mere
DANMARKS BEFRIELSE

DANMARKS BEFRIELSE

For nogle år siden havde Kurt Villy en snak med Hans Gadeberg om dennes oplevelser i befrielsesdagene for nu 74 år siden. Læs den spændende beretning og se et par fine billeder her på PingvinNyt ... læs mere
Vi skal fastholde psykologhjælp til de unge

Vi skal fastholde psykologhjælp til de unge

Af Morten Bang, medlem af Favrskov byråd for Venstre ... læs mere
Sogneudflugt

Sogneudflugt

Vejerslev, Aidt og Thorsø menighedsråd har tilrettelagt en spændende  sognetur til tirsdag den 21. maj ... læs mere
Loading...