|

Frivillige aftaler i stedet for en fredning

Byrådet i Favrskov Kommune vil undersøge, om man kan opnå det samme som en fredning igennem frivillige aftaler med lodsejerne langs Gudenåen ved Ulstrup og Bjerringbro.

Danmarks Naturfredningsforening har spurgt om Favrskov Kommune vil være medrejser af fredningen af Gudenåen mellem Ulstrup og Bjerringbro.

Det har kommunen behandlet på byrådsmøde i tirsdags. Her blev det besluttet i første omgang at se, om det er muligt at opnå det samme med frivillige aftaler. Hvis det kan lade sig gøre, er det godt, og så rejses fredningen ikke. Hvis ikke de frivillige aftaler kan indgås, vil kommunen sandsynligvis være med på en fredningssag til den tid, oplyser formand for Danmarks Naturfredningsforening Alfred Borg:

– En beskyttelse af Gudenådalen passer i kommunens strategi for området, så vi synes det er fint, at byrådet vil gå ind i sagen og undersøge mulighederne, siger formanden og fortsætter:

– Vi sætter fredningssagen i bero og ser tiden an det næste års tid eller to – og holder os klar til en fredningssag, hvis det glipper med de frivillige aftaler. Bare ikke før de frivillige aftaler er prøvet af, pointerer formand Alfred Borg.

Formanden for DN mener, at kommunen må have arbejdsro til at indgå de frivillige aftaler og prøve dem af. Arbejdsgruppen om fredningsforslaget i DN stiller alt oparbejdet materiale til rådighed for byrådet, så kommunen kan gå videre med det selv.

– Vi har udarbejdet en grundig gennemgang af formålet med sagen, og hvilke fordele det vil have for lokalsamfundet. Det sparer kommunen for en stor og omkostningstung arbejdsbyrde i ikke mindst i timer, afslutter Alfred Borg.

Danmarks Naturfredningsforening anbefaler kommunen stadig at bruge fredningsinstrumentet. Det er velafprøvet gennem mange år, og det vil være det mest reelle på sigt, også for nye lodsejere der kommer til. Foreningen oplyser, at frivillige aftaler også bør tinglyses, da de ellers kan være svære at overholde på sigt. Der kan opstå nye privatinteresser, der overskygger fællesskabets interesserer. Der udbetales ikke erstatning ved frivillige aftaler, og der kan opstå tvivl eller fortolkningsspørgsmål om retningslinjer, som kan være svære at udrede. Det bliver løst i en regulær fredning. Fredningsnævnet er en uvildig 3. part, der er hævet over lokale interessemodsætninger i tilfælde af konflikter.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Glaspartikler i øl ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Coleslaw med forkert dressing - ikke deklareret allergen ... læs mere
Favrskov stærkt repræsenteret i årets Djurs Rally

Favrskov stærkt repræsenteret i årets Djurs Rally

Når der lørdag den 9. juni afholdes Djurs Rally, bliver det med et stort fodaftryk fra Favrskov på løbet, for der er nemlig mange af områdets aktive rallykørere, som vil starte i løbet ... læs mere
TUSINDKUNSTNEREN FRA ØDUM

TUSINDKUNSTNEREN FRA ØDUM

Gavlmaleri og andet godt fra Per Tjørnilds hånd fortjener en historie ... læs mere
Mangler du en gave til festen?

Mangler du en gave til festen?

Spørger Vinhandler Flemming Nielsen fra Wineboutique i Hadsten ... læs mere
Stortalent skifter til Hadsten Håndbold

Stortalent skifter til Hadsten Håndbold

19 årige Stine Kjær Schmidt skifter fra den kommende sæson Aarhus United ud med Hadsten Håndbold ... læs mere
Månedens klumme

Månedens klumme

Af Sven Erik Ginge, jour. emer ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 367.

Ugens naturbilleder nr. 367.

Den varmeste maj i mere end 100 år lakker mod enden. Tak for dig. Dog har naturen lidt noget under varmen. Planterne har virket stresset - mange buske og træer er både sprunget ud og afblomstret inden for en uge ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Skimmel i hyldeblomst solbærdrik ... læs mere
Fremgang og store investeringer i Frode Laursen A/S

Fremgang og store investeringer i Frode Laursen A/S

Frode Laursen A/S kom ud af 2017 med vækst i overskuddet og større omsætning end året før. Det skyldes bl.a. kundetilgang og succesfuld implementering af initiativer, der forbedrer produktiviteten samt øgede aktiviteter uden for Danmarks grænser ... læs mere
STORE-GRILLDAG blev til lille-grilldag

STORE-GRILLDAG blev til lille-grilldag

Det skulle have været den store SMAG på HADSTEN-dag i Søndergade med flere lokale grillhold - men publikum udeblev ... læs mere
Loading...