|

Fuldkorn forebygger tarmkræft – men halvdelen af os ved det ikke

Det er ikke godt med for meget bacon og pølse – i hvert fald ikke hvis man selv vil gøre noget for at forebygge tarmkræft. Havregryn og rugbrød er til gengæld godt. Men det er det kun halvdelen af danskerne, der ved, viser nye tal.

 

 

Fuldkorn betyder, at hele kornet er med også kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder.

Det var kedeligt nyt for mange, da verdenssundhedsorganisationen WHO’s kræftafdeling IARC, International Agency for Research on Cancer, for nyligt fastslog, at pølser, bacon og andet forarbejdet kød øger risikoen for tarmkræft.Hvad skal der så kommes i madpakken? 

Den gode nyhed er, at man kun behøver at skifte pålægget ud. Hvis man spiser rugbrød eller andet fuldkornsbrød, forebygger man faktisk tarmkræft. Det er det dog kun halvdelen af danskerne, der ved, viser en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Fuldkornspartnerskabet. 

Det er ikke altid forbrugerne følger sundhedsbudskaberne, når de vælger, hvad de vil spise, men det forudsætter også, at de ved det. Det kan måske virke som om, der hele tiden kommer nye råd, men mere fuldkorn og mindre kød er allerede en væsentlig del af de officielle kostråd, siger Gitte Laub Hansen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge undersøgelsen ville hver femte dansker spise mere fuldkorn, hvis de fik mere viden om, hvad det betyder for deres sundhed. 

75 gram om dagen

Forskning viser, at risikoen for tyk- og endetarmskræft mindskes med ca. 20 pct., hvis man spiser 75 gram fuldkorn om dagen. Det svarer nogenlunde til en portion havregryn og to skiver rugbrød, og er den mængde, som myndighederne anbefaler den generelle befolkning at spise dagligt. Ingen andre fødevarer har samme positive virkning på kræftrisikoen.

– Fiberrige fødevarer er i virkeligheden den eneste type fødevare, der er klassificeret som forebyggende i forhold til tarmkræft og til kræft i det hele taget. Fibre kommer ikke kun fra fuldkorn, men i studier ser det ud til, at den forebyggende effekt især kommer fra fuldkorn, siger Anja Olsen, seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse.

Når fibre og herunder fuldkornsprodukter er gavnlige for sundheden, skyldes det blandt andet, at de mindsker virkningen af skadelige stoffer i kosten, forbedrer tarmfunktionen og fører til mindre overvægt.

Spis efter kostrådene

Spis meget frugt og grønt, brød og gryn med fuldkorn samt fisk mindst to gange om ugen. Husk også at drikke mindst halvanden liter vand hver dag.

Derimod bør du holde igen med de fuldfede mælke- og mejeriprodukter, kød og kødpålæg, mættet fedt, sukker og salt.

Hvad er fuldkorn, og hvor meget skal man spise

Fuldkorn betyder, at hele kornet er med også kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder.

Fødevarestyrelsen anbefaler voksne at spise 75 gram fuldkorn om dagen og børn mellem 4-10 år at spise mellem 40-60 gram fuldkorn om dagen.

I dag spiser danskerne i gennemsnit 63 gram fuldkorn om dagen. Før Fuldkornspartnerskabet gik i gang i 2009, spiste danskerne kun 36 gram fuldkorn om dagen i gennemsnit.

Det orange fuldkornslogo findes på over 681 produkter. Produkter med fuldkornslogo har et højt indhold af fuldkorn og et lavt indhold af fedt, salt og sukker.

Fuldkorn forebygger ud over tarmkræft også andre livsstilssygdomme som diabetes, hjertekarsygdom. Det forebygger også, at man tager på i vægt.

Find opskrifter med fuldkorn

Sidst ændret 13.11.2015

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Et dejligt gammelt billede fra Lyngå dukkede op ved en gennemgang på vores arkiv ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 481.

Ugens naturbilleder nr. 481.

Ekstraudgave i anledning af, at høsten er i hus mange steder ... læs mere
Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Loading...