|

Gammelnissen byder velkommen!

Ved midnatstid låser Gammelnissen Uffe
op for første låge i årets julekalender

Kære læser!

 

Hvilket år for Gammelnisser og andet godtfolk!

 

Byens 150-års jubilæum har været det store emne, og derfor bærer julehæftet præg af begivenheden. I forbindelse hermed skal der gives mange roser til Rudi Daugsch, som utrættelig har bistået med at fotografere og restaurere gamle annoncer og postkort. Byjubilæet krævede billeder fra banegården, og da lokalhistorie af i dag også snart bliver til gamle dage, valgte jeg jubilæumstogets ankomst til byen den 8. september som forsidebillede. Det er et flot minde, Rudi Daugsch dermed har sat omkring alle tiders byfest. Tak for indsatsen!

Flere læsere har spurgt om genoptryk af julekalenderne fra 2006 og 2007, som nu er blevet samlerobjekter. Dette er desværre ikke muligt; dog er der i år medtaget en enkelt historie samt billeder fra første årgang.

 

I 2013 afventer vi med spænding de såkaldte ”Veteranhøstdage” på Holkjærgård, som afholdes hvert andet år. I 2011 slog besøgstallet alle rekorder. Julehæftets afsnit 2 er en stemningsfuld reportage fra en verdensrekord, som blev sat i forbindelse med høstdagene. Tak til Jørgen Kjær, som har forfattet dette indlæg.

Gammelnissen kan nu endelig fastslå beliggenheden af Hadstens første banegård – den stationsbygning, som engelske jernbanebyggere opførte. Den gamle station fra 1862 findes der ikke mange billeder af, men Børge Kjeldsen fra Lokalarkivet fandt frem til den første tegning af bygningen fra 1865. Tak for det!

 

I år har det været en stor glæde at tale med Grete Bønløkke i Århus. Fru Bønløkke er født Hanghøj og opvokset på Vinterslev Skole, hvor faderen var inspektør. Desuden er Grete barnebarn af Hadstens berømte fotografpar Margrethe og Peder Olsen. Tak til Grete Bønløkke for de godt fortalte og oplysende historier om det gamle Hadsten og ikke mindst de fortræffelige beretninger om sin bedstefars oplevelser med byens berømte folkemindesamler, Evald Tang Kristensen.

 

Har julehæftet skærpet interessen for lokalhistorie, ligger en sand guldgrube gemt i Hadsten Lokalarkiv. Arkivet findes under Hadsten Skoles SFO og har åbent hver tirsdag fra 14-17. Der kan aftales andre åbningstider på tlf. 86 98 14 66 eller uden for åbningstid: 20 96 93 32. I forbindelse med byjubilæet bidrager Favrskov Avisen hver uge året ud med en god lokalhistorie på side 2, og desuden udgav Forlaget Sløjfen en flot jubilæumsbog; ”Hadsten 150 år – glimt fra stationsbyens historie”. Denne kan stadig købes hos byens boghandler i Hadsten Centret.

 

En tak til de mange, der bidrager med historier og gamle postkort og tak til Ove Rosenkvist for godt samarbejde året igennem. Annoncørerne får samtidig en stor tak for velvillig støtte. Uden jeres indsats var udgivelsen ikke mulig.

 

God læselyst! Og hermed de bedste ønsker om en rigtig glædelig Jul til alle i hele lokalområdet.

 

Kurt Villy Svendsen, kalenderforfatter

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Hverken Hammel eller Hadsten er en undtagelse. Desværre...

Hverken Hammel eller Hadsten er en undtagelse. Desværre…

På landsplaner 10. forretning i detailhandlen er lukket siden 2008 ... læs mere
Busdrift i Favrskov

Busdrift i Favrskov

Af Niels Kallehave DF -Tåsingevej 22 8370 Hadsten ... læs mere
Uheld på motorvejen

Uheld på motorvejen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Flere nye spillere hos Hadsten Håndbold

Flere nye spillere hos Hadsten Håndbold

I går præsenterede vi 2 nye og i dag fortæller vi om 3 mere ... læs mere
NYT fra LMO

NYT fra LMO

Bliv klogere på økologi, græs og græsmælk ... læs mere
Far til fire i Solen

Far til fire i Solen

Firma Snigpremiere i Hadsten Bio ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 365.

Ugens naturbilleder nr. 365.

Sjældent har der været så smukt overalt ! Maj maler med en fortryllende pensel, så selv de mest uanselige steder får deres moment af skønhed. Øjet kan ikke få nok - slet ikke af de gule rapsmarker og havens blomstrende ... læs mere
DET ER HELT VILDT..........

DET ER HELT VILDT……….

Vi tilbyder opskæring af dyr fortæller slagter Knud Schou fra Bakkjærsminde Gårdbutik på Hammelvej ved Laurbjerg ... læs mere
Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

For mange kræftpatienter venter for længe på behandling ... læs mere
Aftentur til Rhododendronhaven i Langå.

Aftentur til Rhododendronhaven i Langå.

Haveselskabet, Hadsten Kredsen arrangerer en tur til Rhododendron haven i Langå d. 22. maj. Der arrangeres fælleskørsel syd for banenkl. 18.30 ... læs mere
Loading...