|

GAMMELNISSEN PÅ MÆRKERNE

Det er den 13. december; julen nærmer sig, og i 1913 blev det besluttet, at selveste Gammelnissen skulle på julemærket. Det benyttede mange sig af i Hadsten

NISSEN DELER GRØD MED ENGLEN

Gammelnissen præsenteres af: Kurt Villy Svendsen

Som Gammelnisse må man konstatere, at i 1913 er der noget ved at købe julemærker, for da kommer selveste Gammelnissen på mærkerne. Den unge engel og den gamle, knælende nisse mødes, og som det ses, er nissen bestemt ikke uvillig til at dele sin julegrød med englen. Bagved lyser Betlehemsstjernen over grantræer, som drømmer om at blive forfremmet til juletræer.

Nissen er i julehumør, og det prægtige mærke, hvor hedenskab og kristendom mødes, er tegnet af billedkunstneren og maleren Joakim Skovgaard, som blandt meget andet stod bag freskomalerierne i Viborg Domkirke. Teknikken var tidligere anvendt af en anden berømt maler – Constantin Hansen – da Hansen udsmykkede Københavns Universitets forhal.

Joakim Skovgaard, som var søn af den kendte – måske dygtigste danske landskabsmaler nogensinde – P. C. Skovgaard, blev født den 18. november 1856 i København og døde den 9. marts 1933.

I 1937 besluttede byrådet i Viborg at hædre skaberen af freskomalerierne, og der blev oprettet et museum til ære for Joakim Skovgaard og hans familie og de andre kunstnere, som medvirkede til udsmykningen af byens domkirke. Besøg museet og se de skønne kunster. Adressen er Domkirkestræde 2 i Viborg.

Julemærket har lidt af en særstatus i min samling af julekort, for Hadsten-afdelingen er repræsenteret med et stort antal motiver fra 1913 – ofte med påklæbet julemærke. Et af de flotte motiver er det fornemme julekort fra Nørregade med billedet af ”Villa Rosenholm” i sne – se dagens åbningsbillede.

Som jeg har beskrevet i en tidligere julekalender, hed huset fra begyndelsen ”Solbakken”, men den kendte Hadsten-købmand, Rasmus Holm-Pedersen – forgængeren for P. O. på hjørnet – omdøbte i 1912 villaen til ”Rosenholm”, hvilket fremgår af et interview, jeg har liggende med købmanden.

Op mod jul havde Holm-Pedersen interessante ting på hylderne, og i flere år bugnede juleudstillingen med funklende tysk legetøj, såkaldt Nürnbergkram: farvestrålende mekaniske spillemænd af blik, dukker, som kunne trækkes op og slå på tromme og biler i blik eller træ.

Her blev børnenæser trykket flade mod ruderne, hvad enten det nu var hos købmanden eller overfor i farvehandlen, som et par år efter blev åbnet af Holms bror, Poul Pedersen.

Lad os se et af den dygtige kunstner Alfred Schmidts sjove julekort, hvor Sigrid Skou i Galten Skole sender en venlig julehilsen til Nielsine Skovgaard-Jensen i Randers. Gad vide, om ikke nissemor er lidt betænkelig ved mødet med den kæmpestore snemand?

Derefter følger et fantastisk flot kort, skabt af en af Danmarks dygtigste kvindelige tegnere af julekort – Helga Tesch.

Da jeg for mange år siden begyndte at samle på julekort, blev Helga Tesch straks en af mine yndlingskunstnere. Tegneren (født Zeiner-Lassen den 1.11.1875 i Helsingør) har frembragt en mængde af de herligste nissekort. Helga Teschs´ nisser ser tit ungdommelige ud (også gammelnisserne), og så er de ofte i drillehumør.
Som nu på dette ægte julekort – stemplet den 24.12.1913, hvor de frække smånisser stikker af med den fine dames julehat. Gad vide, om det var en hat i samme snit, en dame engang havde i tankerne, da hun først i december besøgte Hadstens kendte hattehandler, Kirstine Pind, populært kaldet ”Hattepinden”.

-God dag Fru Sørensen, sagde Kirstine Pind: -Hvad kan jeg hjælpe med?

-God dag, Frøken Pind. Har De en stråhat, jeg kan købe?

-Ja – naturligvis, selv om det er lidt uden for sæsonen, Fru Sørensen. Hvilken størrelse ønsker De?

-Det er såmænd lige meget, Frøken Pind. Det er bare til at samle grankogler i til en juledekoration…

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Job i Favrskov Kommune

Job i Favrskov Kommune

Vil du være Kommunalt ansat så er følgende stillinger ledige ... læs mere
VOLD i ØDUM ved HADSTEN

VOLD i ØDUM ved HADSTEN

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Borgelig vielse eller vil du i Kirken ?

Borgelig vielse eller vil du i Kirken ?

Favskov Kommune tilbyder at vielsesritualet kan tilbydes enten på dansk, engelsk eller tysk, alternativt vil I skulle medbringe en tolk/translatør til vielseshandlingen ... læs mere
Motor Cross Motorcyklist med GRØN hjelm efterlyses

Motor Cross Motorcyklist med GRØN hjelm efterlyses

AF formand for HSK fodbold Gert Jensen ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

Veteranhøstdage – sætter igen fokus på høsten og landbrugsmaskinerne ... læs mere
Ny leder for landsindsamlingen i Århus Vest til fordel for RED BARNET

Ny leder for landsindsamlingen i Århus Vest til fordel for RED BARNET

Martin Godsk bosat i Ryhaven har valgt at tage kampen om som indsamlingsleder i Aarhus V. Det er gjort med stort hjerte for det det frivillige arbejde og glæden for at motiver andre for frivilligt arbejde ... læs mere
Nyt redskab til at bekæmpe trafikstøj: Frisk luft uden larm

Nyt redskab til at bekæmpe trafikstøj: Frisk luft uden larm

Lejlighedsbeboerne langs en af Danmarks mest trafiktunge strækninger har fået monteret nye vinduesskodder, som formindsker trafikstøjen under udluftning markant ... læs mere
annonce : Lej en PØLSEVOGN med DET HELE

annonce : Lej en PØLSEVOGN med DET HELE

Lej en Komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 426.

Ugens naturbilleder nr. 426.

På tur ud i det blå ad Gudenåstien ved Randers. Ud i det blå bliver det bogstaveligt talt, når man tager udgangspunkt ved Den blå Bro ... læs mere
Loading...