|

Giv dig tid og sænk farten!

af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten

 

 

Af Jørgen Kjær

 

De fleste, der kørte bil i 1960`erne og starten af 1970`erne husker, sikkert de små røde hjerter med teksten ”GIV DIG TID”, der var placeret i mange grøftekanter eller på træer og el- og telefonmaster. Mange så dem som lidt irriterende, men måske velmenende, langhåret hippiromantik fra en langhåret forfatter. Men tidens færdselsstatistikker talte deres eget tydelige, men også sørgelige sprog.

Da undertegnede tog kørekort i 1967 blev omkring 1.200 dræbt i trafikken – altså om året. For mange var det en uundgåelig og nærmest naturlig omkostning ved den stigende trafikmængde, men heldigvis også et incitament for andre til at gøre noget ved den sørgelige statistik. Forfatteren og komponisten Christian Krogh syntes ikke myndigheder og trafiksikkerhedsorganisationer gjorde nok, og efter han i 1964 havde oplevet en lille dreng blive kvæstet i trafikken og fulgt ham på skadestuen, hvor han de næste mange timer trøstede ham, medens politiet fik fundet drengens forældre, så han mange andre trafikofre komme ind på skadestuen.

Stressniveauet i trafikken er ikke blevet mindre med årene, og i 2007 fulgte Østjysk Færdselssikkerhedsudvalg op på Christian Kroghs ide og satte røde hjerter op langs de østjyske veje.

 

Det skulle der gøres noget ved, og han komponerede derfor en sang ”Giv dig tid”, som hans hustru Aase Gjødsbøl Krogh satte ord til. Den blev spillet jævnligt i blandt andet det populære søndagsprogram Giro 413.

Men der måtte gøres noget mere, og altmuligmanden Christian Krogh gav sig til at save hjerter ud i træplader, som han og hustruen malede røde og forsynede med teksten ”Giv dig tid”, der skulle få trafikanterne til at tage den lidt mere med ro og sænke farten. De blev sat op langs landevejene, enten på en stang i grøftekanten, på vejtræerne eller sømmet på datidens el- og telefonmaster. Mange med en ølkapsel under sømmet.

 Christian Krogh opsatte mere end 15.000 røde hjerter på danske og udenlandske veje for at appellere til vores følelser og nedbringe antallet af trafikofre.

 

Det blev fra 1964 til 1972 til mere end 15.000 skilte på mere end 30 forskellige sprog, der efter sigende skulle kunne forstås af mere end 80 procent af jordens befolkning.

Myndighederne var dog ikke så begejstrede for de hjemmelavede skilte, de mente de havde patent på fremstilling og opsætning af færdselstavler langs vejene. De røde hjerter distraherede trafikanterne mere end de gavnede, var holdningen. Det gav en del polemik, og de blev faktisk forbudt, men i den gode sags tjeneste fik de mange steder lov at blive stående indtil vejslåningen eller tidens tand slog til. Enkelte har overlevet til i dag, jeg så således et på en vej på Langeland for et par år siden. Mange trafikanter tog sagen i egen hånd og satte lignende hjerter med teksten i bagruden af bilerne.

 De røde hjerter stod i grøftekanter eller sømmet på blandt andet el- og telefonmaster.

Christian Kroghs skilte blev for størstepartens vedkommende sat op af ham selv og hustruen, og de nåede også til udenlandske landeveje.

Rådet for større Trafiksikkerhed, Færdselskommissionen og i dag Rådet for sikker Trafik og flere andre har efterfølgende gjort en stor indsats for at nedbringe antallet af trafikdræbte, så det i dag nærmer sig de 200 om året. Men vi er ikke i mål endnu, og Christian Kroghs ideer om ved kampagner direkte ved landevejene at appellere til fartdjævelen i os alle har vundet indpas, så man netop i disse dage kan se skilte langs vejene med teksten ”SÆNK FARTEN – Før det er for sent” opsat af Rådet for sikker Trafik. For der er stadig for mange, der bliver dræbt i trafikken, og i omkring halvdelen af ulykkestilfældene er for høj hastighed medvirkende årsag til både ulykkerne og deres omfang.

Ideen opstod, da Christian Krogh blev vidne til et trafikuheld for 42 år siden. »Han græd, da han kom hjem til min mor. Hun var i færd med at skrive en ‘giv dig tid ‘-tekst til Hjerteforeningen. Min far kom så på, at teksten skulle stå på et hjerte, som han med det samme gik i gang med at lave i sit værksted. Han hængte hjertet op i et vejtræ, hvor drengen var kørt ned,« fortæller Christian Kroghs datter Monekitta Elisa Gjødsbøl i et tidligere interview om begyndelsen på den landsdækkende kampagne, der bredte sig til 40 andre lande.” De røde hjerter blev lavet i utallige afskygninger som for eksempel som vedhæng og nøgleringe. 

 

I 2007 tog Østjyllands Færdselssikkerhedsudvalg direkte afsæt i Christian Kroghs røde hjerter, og i en kampagne blev en mængde røde hjerter med teksten ”Giv dig tid” sat op langs de østjyske veje.

Og vore klassiske køretøjer er nu så nye, at de sagtens kan deltage i landevejenes fartorgier, og det er ikke kun risikoen for en fartbøde, man skal have i baghovedet, når det går løs – vi kan alle have nytte af at lytte til både Christian Kroghs budskab og nutidens fartkampagner – for farten dræber nemlig stadig.

 

 

Starten på Christian Kroghs kampagne var sangen ”Giv dig tid” komponeret af Christian Krogh selv med teksten af hans kone Aase Gjødsbøl Krogh:

Giv dig tid, giv dig tid,

hvorfor jager du nu?

Ved du mon selv, hvad du vil?

Giv dig tid, giv dig tid,

du slår dage itu,

glemmer at, du er til.

Solen var ved din rude,

glade børn sprang omkring.

Livet leves derude,

men du ser ingenting.

Giv dig tid, giv dig tid

til at leve igen,

ja, for det glemmer du rent.

Giv dig tid, giv dig tid,

til at leve, min ven,

inden det er for sent.

Inden det er for sent.

Inden det er for sent.”

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

MOTORSPORT

MOTORSPORT

Esben Hegelund: ”Dejligt med et hattrick” ... læs mere
Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Loading...