|

Godhavnsdrengene kæmpede for retfærdighed – her fortæller en af dem sin historie

Det er 50 år siden siden Godhavnsdrengene gik ud af skolen.

 

kilde : Den Korte Avis

 

Men de lider stadig under den nedværdigende behandling, den vold og det misbrug, de var udsat for på drenge- og skolehjemmet Godhavn.

Nogle af Godhavndrengene fandt sammen i en gruppe i 2005.

De ville fortælle omverdenen om den grusomme behandling, de blev udsat for i 1960’erne og ind i 1970’erne. 

De har forsøgt at føre retssag mod staten. Og der er lavet en film om dem.

Men det, de brændende ønskede, var en undskyldning fra den danske stat, der var ansvarlig for forholdene på den statsejede institution Godhavn.

I går fik Godhavnsdrengene så den oprejsning og den officielle undskyldning fra den danske stat, som de i mange år har kæmpet for at få.

Det var statsminister Mette Frederiksen som gav Godhavndrengene en undskyldning på den danske stats vegne ved en højtidelighed på Marienborg.

Poul Erik Rasmussen fortæller

Poul Erik Rasmussen er talsmand for Godhavnsdrengene. Han var med hele vejen og en central skikkelse under ceremonien på Marienborg, hvor han til sidst fik en stor omfavnelse af Mette Frederiksen.

Poul Erik Rasmussen har fortalt sin historie til flere medier.

Han var 13 år gammel, da han ankom til Børnehjemmet Godhavn i Tisvilde i 1963. Her skulle han gå i skole. Men det bliver ikke til megen skolegang for Poul Erik og de andre drenge, der var anbragt her.

De næste par år er et mareridt fyldt med angst, tæsk og ydmygelse, inden han endelig slipper ud.

– Jeg var en af dem, der fik mange tæsk på Godhavn, og jeg har prøvet både at få slået en tand ud, brækket en næse, flækket øjenbryn, og jeg har også fået brækket en arm, har han tidligere sagt til

TV2.Det fortæller han mere om på TV2 Lorry:

https://www.tv2lorry.dk/video/klip/sondags-mac-net-tv?autoplay=1#player

Og hele beretningen om Poul Erik Rasmussen og andre af Godhavndrengene kan læses her i en fremragende fremstilling med samtaler med flere af drengene, der i dag er voksne mænd:

http://livsstil.tv2.dk/samliv/2016-04-21-flygtede-fra-boernehjem-i-underbukser-straffen-overgik-alt-de-tidligere-havde

Her er nogle citater fra beretningen på TV2, som alle bør læse i sin helhed.

Poul Erik fortæller, at han fik nummer 26, som blev brugt om ham.

– Man kunne jo godt have sat navn i. Men på den anden side set, så havde vi jo lige pludselig været mennesker i stedet for numre. Og det havde nok ikke været for godt. Jeg synes, vi blev opfattet som værende ikke-mennesker, siger Poul Erik Rasmussen han til TV2 og fortsætter:

– Forstander Bek og hans disciple, der havde 50 børn, som græd sig i søvn. Hvordan kunne de betragte os som numre i stedet for børn? Der var ikke noget, der hed kærlighed eller noget, der hed følelser. Det er nok det, jeg har sværest ved at forstå. De havde sgu selv børn. Hvordan kunne de så have sådan et syn på os? Det fatter jeg ikke.

Hver formiddag skræller Poul Erik kartofler, fordi han kom til at sige, at han gerne ville være kok. Og hver anden dag arbejder han i marken sammen med de andre drenge.

Han går kun i skole to-tre timer hver anden dag.

– Da jeg forlod Godhavn, var det uden nogen skolepapirer eller noget. Jeg havde jo ikke rigtig gået i skole, siger Poul Erik Rasmussen og fortsætter:

– Jeg gik derfra med en grå papirspose med lidt tøj, 26 kroner på lommen og så bogstaveligt talt et spark i røven. Der var ikke nogen værge eller nogen til at hjælpe mig videre. Så det gav jo nogle kæmpe problemer. Jeg kendte jo ikke noget til livet. Jeg havde bare været lukket inde på Godhavn, siger Poul Erik Rasmussen til TV2.

To år med tæsk og ydmygelser i et omfang, man ikke kan forestille sig på en dansk børneinstitution.

En fattig mor bad børneværnet om hjælp

Det var typisk adfærdsvanskelige børn eller børn, der kom fra fattige hjem, som blev fjernet fra deres familier af Børneværnet og kom på børnehjem. Sådan et barn var Poul Erik, inden han kom på Godhavn.

Dengang syntes han selv, han var lidt klogere end alle de andre i skolen, så han pjækkede for at tjene penge i stedet. Men en dag kom der pludselig to mænd fra Børneværnet og passede ham op på gaden.

– De sagde: ”Du skal følge med os”. Men hvor jeg skulle hen og hvorfor, det fik jeg ikke at vide. Og det var dengang, man troede på voksne, fortæller Poul Erik Rasmussen til TV2.

Samme aften efterlyste hans mor ham hos politiet, da hun ikke kunne finde ham. De oplyste, at han var kommet på børnehjem.

Først mange år senere, da Poul Erik Rasmussen får aktindsigt i sin egen sag, går den tragiske sandhed op for ham. Det var hans egen mor, der uforvarende fik sendt ham på børnehjem. Det kan lyde absurd i dag, forklarer han, men det var en anden tid.

– Det var min mor, der havde bedt myndighederne om hjælp. Ikke om at få mig på børnehjem. Men at få hjælp til at få mig i skole, siger Poul Erik Rasmussen, der, efter vreden har lagt sig, godt kan forstå, at hun bad om hjælp. Hun havde nemlig heller ikke noget let liv, siger han til TV2.

Hvordan kunne det ske?

Hvordan kunne det ske i et dansk velfærdssamfund i 1960’erne og 70’erne?

Der var tilsyn med skolen. Men de tilsynsførende talte kun med forstanderen.

Lige indtil Oskar Plougmann fra ministeriet dukkede op.

Oskar Plougmann havde ægte empati for børn og et skarpt blik for vanrøgt. Og han var ikke bange for at stå op mod ‘autoriteter’.

For første gang var den en udefra der talte med drengene under fire øjne og fik deres beretninger.

Det blev begyndelsen på enden for den modbydelige forstander, som systemet havde holdt hånden over.

Det var simpelthen så gruopvækkende, siger Oskar Plougmann til TV2 Lorry. Han var med på Marienborg, da statsministeren gav Godhavndrengene en undskyldning.

 

Godhavndrengene blev skadet for livstid.

– Jeg tror det, der er fælles for os Godhavnsdrenge, er, at vi er bange for at betro os til nogen. Vi er bange for at vise følelser. Vi tror ikke på autoriteter. Vi kender ikke vores ståsted. Men først og fremmest har vi svært ved at knytte os til nogen, siger Poul Erik Rasmussen, der har haft 73 jobs gennem sit liv, siger Poul Erik Rasmussen til TV2.

I går fik Godhavndrengene deres store ønske opfyldt.

Statsminister Mette Frederiksen gav dem en undskyldning på den danske stats vegne.

Som formand for Godhavnsdrengene takkede Poul Erik Rasmussen for undskyldningen og glædede sig over, at staten nu har påtaget sig den skyld, som de tidligere børnehjemsdrenge selv har båret på i så mange år.

 
Del på Facebook

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 434.

Ugens naturbilleder nr. 434.

Det er ikke meget blå himmel september har budt på indtil nu. Vi må jo ha' noget til gode. Idag kommer du med på tur i skov og ved mark ... læs mere
Er der en voksen til stede?

Er der en voksen til stede?

”Hensyn-sygen” på Københavns Universitet er atter brudt ud ... læs mere
Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...