|

Grundlovsdag mindes Lyngå modstandsgruppen Julia

For et overraskende stort publikum blev mindestenen til ære for de Lyngåborgere, der under 2. Verdenskrig satte deres liv på spil mod tyskerne, afsløret i Lyngå på Grundlovsdag.

Af Janni Aabenhus Jeppesen 

“Grundlovsdag mindes vi de borgere, der forsvarede vores Grundlov under krigen.” 

Sådan lød ordene fra Herluf Nydam, der på en travl valgdag havde fået en lille time fri til at fejre Grundlovsdag i Lyngå. Her mindes byen den modstandsgruppe, der under Krigen, kæmpede mod tyskerne. 

“Få borgere fra Lyngå viste vejen”, sagde Herluf Nydam i sin tale foran mindestenen. Snedkeren Jens Peter Jensen stod i spidsen for gruppen, der gik under dæknavnet Julia, og sammen med landmanden og købmanden og andre af byens borgere modtog de våben fra England. Gruppen modtog flere nedkastninger af våben og ammunition fra Englænderne og gemte det på depot ved Voer Mølle.

Gruppen levede i konstant frygt for stikkere og andre tyskervenlige. Til sidst blev gruppen afsløret, og depotet blev sprængt af tyskerne. Modsat mange andre grupper overlevede gruppen fra Lyngå, da de blev advaret af modstandsfolk fra Hadsten. 

Søndag den 16. juni er der arrangeret en tur, hvor man kommer forbi Voer Mølle. På turen vil man lede efter depotet og komme forbi to kendte nedkastningsteder. Turen starter klokken 13.00 på Voermøllevej 20. 

Stenen er lavet af en rigtigt Lyngådreng. Kjeld Pedersen kom til Lyngå som treårig i 1945 og tjente som ung på Nøragergård – hvor en af modstandsfolkene i øvrigt voksede op. 

“Vi håber aldrig den tid kommer igen”, sagde Kjeld Pedersen

Efter flaget blev løftet af mindestenen fejrede byens borgere Grundlovens dag i Præstegården. Som traditionen lyder, var der helstegt pattegris på menuen og musik fra Hinnerup Garden.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Vestjysk Bank etablerer nyt hovedsæde i Birk ved Herning   ... læs mere
Danske familier kan købe 8 ud af 10 huse på boligmarkedet

Danske familier kan købe 8 ud af 10 huse på boligmarkedet

Nye beregninger viser, at en almindelig dansk familie har råd til at købe en større andel af husene på boligmarkedet nu sammenlignet med sidste år ... læs mere
UD I NATUREN (10)

UD I NATUREN (10)

Sikke et temperaturskifte naturen har været igennem😮men "efter vinter kommer vår"😆. Vi kigger også tilbage på den våde februar 2020 kontra kolde februar 2021 ... læs mere
Sammen går vi lysere tider i møde

Sammen går vi lysere tider i møde

2020 var mildt sagt ikke et nemt år. Heller ikke for Kræftens Bekæmpelse ... læs mere
Et trinbræt i Laurbjerg er ikke en kommunal opgave

Et trinbræt i Laurbjerg er ikke en kommunal opgave

Af Mette Nøhr, Hammel - Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti i Favrskov, Grønhøjvej 33, 8450 Hammel ... læs mere
LØSAGTIGHED...

LØSAGTIGHED…

Ole Juuls tankevækkende klumme er af ældre dato, men almen gyldig - og aktuel som aldrig før ... læs mere
Flertal holder foreningerne i uvished

Flertal holder foreningerne i uvished

af byrådsmedlem for Venstre Morten Bang - Hinnerup ... læs mere
Indbrud

Indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Velgørende stafet satte liv i fællesskabsfølelsen    

Velgørende stafet satte liv i fællesskabsfølelsen    

Foreningsidrætten er fortsat på standby, og det giver store afsavn. Søndag genskabte HOG-fodbold fællesskabsfølelsen i en velgørende ”sammen-hver-for-sig-stafet”.  ... læs mere
Loading...