|

GUDSTJENESTE, SULT OG SANDHED…

Ole Juul har skrevet en lindrende bog,
som fik en syg Kurt Villy i bedre humør

Gudstjeneste, sult og sandhed

Efter julegudstjenesten og juleaftens mange glæder venter nogle dage med fred og ro indtil nytårsaften, hvor man passende kan fordrive tiden med at læse i en god bog.

Da jeg samtidig var ukampdygtig på grund af en gedigen halsbetændelse, røg der et par ekstra brændeknuder i ovnen, og jeg besluttede mig til at komme videre i Ole Juuls seneste udgivelse ”At være til stede”, som endvidere bærer undertitlen: ”Blade af en landsbypræsts dagbog”. (Det er i øvrigt en dejlig bog, som kan anbefales.)

Nu er gudtjenester Juleaftensdag altid godt besøgt ude i sognene (hvilket også var tilfældet her på heden) men til tider kniber det med interessen til de almindelige gudstjenester. Dette kommer Ole Juul ind på i et afsnit, hvor han blandt andet skriver: -Der er grunde nok til at gøre nye tiltag til, at søndagens gudstjeneste vedbliver at være en livgivende og bekræftende kommunikation.

Ole Juul nævner salmebogens mange nye salmer som et godt tiltag og mener, at nutidens yngre præster er i besiddelse af en anderledes frimodighed, end han selv kendte blandt mange præster som barn og ung, men han skriver endvidere: -Det, der bærer igennem og formår at slå hul igennem, er hverken moderne salmer eller nutidig taleform…

Min egen mening er, at det først og fremmest er præsten, som bærer gudstjenesten igennem. Men salmernes uforanderlighed er heller ikke ubetydelig. For hvad hjælper det at indføre moderne salmer blot for at være moderne og måske tækkes nogle strømninger i samfundet, når det viser sig, at en stor del af kirkegængerne alligevel ikke kan synge med på disse salmer?

Nu er det jo sådan, at en god fortælling ofte får læseren til at tænke videre, og med hensyn til den anderledes frimodighed blandt yngre præster nu til dags kom jeg til at tænke på et udklip, som ligger i min bedstemors sang- og brevsamling. Hun havde lune – den gamle – og det er sikkert derfor, bedste har gemt en omtale af Pastor Vesterbo på Mors.

Den gode præst forstod åbenbart budskabet om at slå igennem til en gudstjeneste, og hvad det frimodige angår, kunne Vesterbo allerede være med for godt 125 år siden. Til en gudstjeneste så han ud over sognebørnene og sagde:

-Når jeg har konfirmeret forårets børn, har jeg konfirmeret mere end 16.000 i mine dage, men af dem var der kun én, som kom bort fra sandheden, og da jeg skrev til ham, vendte han straks om.

Mange af jer taler om elendighed og nød, men I aner ikke, hvad nød er! Da jeg selv var ung matros på lange sørejser, lærte jeg nøden at kende. I mere end 14 dage havde vi kun det frådende hav omkring os, så da vor proviant slap op, måtte vi æde masten. Og da den slap op, hvad gjorde vi så? Ja – vi gik i gang med bovsprydet…

To gamle fiskere så på hinanden, og den ene rystede på hovedet og udbrød:

-Ja, æ præst har ret, Lars! Vi kinner´ æ te´ nø´! Vi har godt nok tit wæt´ suldten´ o æ fjor´, men vi har alli´wel aldrig gnawet i æ mast!

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Visionsløse udvalgsformænd… ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 347

Ugens naturbilleder nr. 347

Weekenden bød på flot vejr med rimfrost, sol og blå himmel - godt udgangspunkt for at få nogle gode skud i kassen ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banking direktør

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banking direktør

Henrik Lykke, 50 år er pr. 2. januar ansat som Private Banking direktør i Vestjysk Bank ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glemt tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Loading...