|

HJERTEBANKEN

Man kan holde så meget af et menneske, at det giver hjertebanken.
16. december – 3. søndag i advent, og bag lågen er der “Jul med Juul”

HJERTEBANKEN 

Af Ole Juul

              Hun sidder, trygt og godt i moderens arme, lige overfor mig, og jeg kan ikke få øjnene fra hende. Der lyser en ro og fred ud af hendes blik, der på sin egen måde fortæller os voksne omkring hende, at den her verden, den er god nok, og de her mennesker omkring mig, dem er jeg trygge ved.

              Man sidder og bliver glad og varm om hjertet, når man får lov at se en sådan vidunderlig skabning dybt i øjnene. Og mens vi sidder og taler om den lille Mathildes forestående dåb, kommer jeg til at tænke på en gammel historie om en anden lille pige, der på sin egen måde også forstod at tø hjerterne op.

              Det er Selma Lagerlöf, der fortæller om hende i begyndelsen af romanen ”Kejseren af Portugalien”. Bogen handler bl.a. om husmanden Jan Skrolykke, der har et lille hus uden jord til. På et tidspunkt gifter Jan sig, ikke af dyb kærlighed, men snarere fordi han er træt af at sove alene i det kolde karlekammer. Og så går det jo naturens gang, hans kone Trine bliver med barn. Det kommer lidt bag på Jan, men da tiden nærmer sig, hvor hun skal føde, så må også han af sted efter jordemoder og konehjælp.

              Da de kommer tilbage, bliver Jan forvist til brændehuset, for det, der skal ske inde i huset er kvindearbejde. Og derude i det kolde og fugtige brændehus sidder Jan så og grubler, lægger sammen og trækker fra og kan hurtigt regne ud, at det her, det går slet ikke. Endnu en mund at mætte, og Trine, der ikke kan gå på arbejde den første lange tid. Og Jan sidder og bliver ond på verden, på tilværelsen og især på kvinderne derinde i huset. Ja, det er lige før han beslutter sig for at forlade det alt sammen.

              Men inden det kommer så vidt bliver han kaldt ind i huset. Derinde er der gjort rent, der dufter af friskbrygget kaffe og henne i sengen ligger Trine, træt og glad. Og jordemoderen viser Jan hans nyfødte datter. Men dette lille rynkede ansigt siger nu ikke Jan ret meget, og de par buttede hænder er der vist ikke meget arbejde i.

              Men så lægger jordemoderen barnet i Jans arme, og da sker det. Pludselig får Jan for alvor øje på pigen, og der går ligesom et stød igennem ham. Hjertet begynder at hamre, hurtigt og helt ude af takt, og Jan bliver helt nervøs. Jordemoderen bemærker det og rækker ud for at tage barnet igen. Men Jan vil ikke slippe sin lille datter, og så ved jordemoderen godt, hvordan det er fat, og hun spørger:             

              ”Har I aldrig holdt så meget af nogen, så I har fået hjertebanken for hendes skyld?” ”Næh”, svarer Jan forlegent. Og så forstår han, hvad der for alvor har sat hans hjerte i gang, ja, han forstår mere. Han forstår, hvad der har været i vejen med ham indtil denne dag. ”For den, der aldrig mærker noget til sit hjerte, hverken i sorg eller glæde, han kan vistnok ikke regnes for et rigtigt menneske”.

              Om ganske få dage fejrer vi atter jul. Og hvem kan som barnet kalde den stille juleglæde frem i sindet? Det er, hvad den forestående højtid dybest set handler om. At et barn er født os. At glæden blev født inde i verden, ”og vi så hans herlighed”. At det dengang gav et stød i verden, og verdens hjerte begyndte at banke så stærkt, at det ikke for forstanden var til at forstå.

              Og så alligevel, så forstår vi med hjertet, at en glæde er født ind i verden, og den skal ”være for hele folket”. For dig og mig.

              Glædelig Jul!

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Stakkels gymnasieelever…

Stakkels gymnasieelever…

Hver 3. gymnasieelev overvejer at droppe ud af gymnasiet, fordi de ”bøvler med ting og sager”, som formanden for Danske Gymnasier udtrykker det ... læs mere
Færdselsuheld i Hadsten

Færdselsuheld i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Politiet vil stoppe uopmærksomme trafikanter

Politiet vil stoppe uopmærksomme trafikanter

Politiet sætter i denne uge ind med kontrol af uopmærksomme trafikanter på vejene ... læs mere
MESTER JAKOB - MESTER JAKOB - sover du -- nej nej tværtimod

MESTER JAKOB – MESTER JAKOB – sover du — nej nej tværtimod

BAGERMESTER JAKOB OVERGAARD åbnede i weekenden sit nye BAGERI og BAGER- FORRETNING I DET NYE SUNDHEDSHUS i HADSTEN ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

Affaldssorteringen kan stadig blive bedre i Favrskov ... læs mere
Længere åbningstid om fredagen i kommunens daginstitutioner

Længere åbningstid om fredagen i kommunens daginstitutioner

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre, formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Hadsten Sangforening kan i år fejre 125 års jubilæum.

Hadsten Sangforening kan i år fejre 125 års jubilæum.

Dagen er den 14. oktober. Dagen er den 14. oktober. Det lidt usædvanlige jubilæum vil blive markeret på forskellig måde ... læs mere
Socialdemokratiet er imod det frie valg

Socialdemokratiet er imod det frie valg

Charlotte Green, Medlem af Favrskov Byråd for Det konservative Folkeparti ... læs mere
Loading...