|

HJERTEBANKEN

Man kan holde så meget af et menneske, at det giver hjertebanken.
16. december – 3. søndag i advent, og bag lågen er der “Jul med Juul”

HJERTEBANKEN 

Af Ole Juul

              Hun sidder, trygt og godt i moderens arme, lige overfor mig, og jeg kan ikke få øjnene fra hende. Der lyser en ro og fred ud af hendes blik, der på sin egen måde fortæller os voksne omkring hende, at den her verden, den er god nok, og de her mennesker omkring mig, dem er jeg trygge ved.

              Man sidder og bliver glad og varm om hjertet, når man får lov at se en sådan vidunderlig skabning dybt i øjnene. Og mens vi sidder og taler om den lille Mathildes forestående dåb, kommer jeg til at tænke på en gammel historie om en anden lille pige, der på sin egen måde også forstod at tø hjerterne op.

              Det er Selma Lagerlöf, der fortæller om hende i begyndelsen af romanen ”Kejseren af Portugalien”. Bogen handler bl.a. om husmanden Jan Skrolykke, der har et lille hus uden jord til. På et tidspunkt gifter Jan sig, ikke af dyb kærlighed, men snarere fordi han er træt af at sove alene i det kolde karlekammer. Og så går det jo naturens gang, hans kone Trine bliver med barn. Det kommer lidt bag på Jan, men da tiden nærmer sig, hvor hun skal føde, så må også han af sted efter jordemoder og konehjælp.

              Da de kommer tilbage, bliver Jan forvist til brændehuset, for det, der skal ske inde i huset er kvindearbejde. Og derude i det kolde og fugtige brændehus sidder Jan så og grubler, lægger sammen og trækker fra og kan hurtigt regne ud, at det her, det går slet ikke. Endnu en mund at mætte, og Trine, der ikke kan gå på arbejde den første lange tid. Og Jan sidder og bliver ond på verden, på tilværelsen og især på kvinderne derinde i huset. Ja, det er lige før han beslutter sig for at forlade det alt sammen.

              Men inden det kommer så vidt bliver han kaldt ind i huset. Derinde er der gjort rent, der dufter af friskbrygget kaffe og henne i sengen ligger Trine, træt og glad. Og jordemoderen viser Jan hans nyfødte datter. Men dette lille rynkede ansigt siger nu ikke Jan ret meget, og de par buttede hænder er der vist ikke meget arbejde i.

              Men så lægger jordemoderen barnet i Jans arme, og da sker det. Pludselig får Jan for alvor øje på pigen, og der går ligesom et stød igennem ham. Hjertet begynder at hamre, hurtigt og helt ude af takt, og Jan bliver helt nervøs. Jordemoderen bemærker det og rækker ud for at tage barnet igen. Men Jan vil ikke slippe sin lille datter, og så ved jordemoderen godt, hvordan det er fat, og hun spørger:             

              ”Har I aldrig holdt så meget af nogen, så I har fået hjertebanken for hendes skyld?” ”Næh”, svarer Jan forlegent. Og så forstår han, hvad der for alvor har sat hans hjerte i gang, ja, han forstår mere. Han forstår, hvad der har været i vejen med ham indtil denne dag. ”For den, der aldrig mærker noget til sit hjerte, hverken i sorg eller glæde, han kan vistnok ikke regnes for et rigtigt menneske”.

              Om ganske få dage fejrer vi atter jul. Og hvem kan som barnet kalde den stille juleglæde frem i sindet? Det er, hvad den forestående højtid dybest set handler om. At et barn er født os. At glæden blev født inde i verden, ”og vi så hans herlighed”. At det dengang gav et stød i verden, og verdens hjerte begyndte at banke så stærkt, at det ikke for forstanden var til at forstå.

              Og så alligevel, så forstår vi med hjertet, at en glæde er født ind i verden, og den skal ”være for hele folket”. For dig og mig.

              Glædelig Jul!

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Indbrud i Thorsø

Indbrud i Thorsø

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Stor interesse for at blive domsmand

Stor interesse for at blive domsmand

Kommunen har allerede fået langt flere ansøgere, der vil være domsmænd, end der er behov for. Dog mangler der nogle personer for at gøre listen repræsentativ ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Udeklarerede allergener i Blomsterbergs citronfromage ... læs mere
Er kørerutinerne lidt rustne?

Er kørerutinerne lidt rustne?

Ældre Sagen tilbyder opfriskningskursus for erfarne (læs ældre) bilister ... læs mere
Favrskov fyrer op under erhvervsuddannelserne

Favrskov fyrer op under erhvervsuddannelserne

I fremtiden kan det blive vanskeligere at finde en elektriker, der har tid til at ordne ledningerne i huset ... læs mere
Østjyllands Politi koordinerer efterforskningen af delinger af drabsvideo

Østjyllands Politi koordinerer efterforskningen af delinger af drabsvideo

Politiet i hele Danmark har gennem de seneste dage fået flere anmeldelser om personer, der deler en video af et drab på en kvinde i Marokko ... læs mere
Efterlysning

Efterlysning

Østjyllands Politi efterlyser den 67-årige Peder Madsen Høgh, der er forsvundet fra sit hjem i Randers midtby ... læs mere
Litterær lørdagsquiz

Litterær lørdagsquiz

Quiz-tid på Hadsten Bibliotek ... læs mere
NYT fra Ældre Sagen

NYT fra Ældre Sagen

Mødested for mænd ... læs mere
Statsministeren har udskrevet valg!

Statsministeren har udskrevet valg!

Valgrygterne har længe floreret på Christiansborg. I søndags trykkede statsministeren på valgknappen ... læs mere
Rejser i Norden

Rejser i Norden

Det østjyske rejsebureau Rejs og oplev udbyder i år to rejser til vores nordiske nabolande. Anne Hansen Aamand, Hadsten, der er rejseleder fortæller, at der er store forskelle men og så lighedspunkter på Gotland og Island, der er to af ... læs mere
PINGVINNYT DREJER LÆSERNE EN KNAP...

PINGVINNYT DREJER LÆSERNE EN KNAP…

Kig med, når Kurt Villy bladrer i Hadstens første avis - dagbladet "Hadsten Folketidende" - og igen møder Gotfred Buch, byens matador indenfor tobakken ... læs mere
Loading...