|

HJERTEBANKEN

Man kan holde så meget af et menneske, at det giver hjertebanken.
16. december – 3. søndag i advent, og bag lågen er der “Jul med Juul”

HJERTEBANKEN 

Af Ole Juul

              Hun sidder, trygt og godt i moderens arme, lige overfor mig, og jeg kan ikke få øjnene fra hende. Der lyser en ro og fred ud af hendes blik, der på sin egen måde fortæller os voksne omkring hende, at den her verden, den er god nok, og de her mennesker omkring mig, dem er jeg trygge ved.

              Man sidder og bliver glad og varm om hjertet, når man får lov at se en sådan vidunderlig skabning dybt i øjnene. Og mens vi sidder og taler om den lille Mathildes forestående dåb, kommer jeg til at tænke på en gammel historie om en anden lille pige, der på sin egen måde også forstod at tø hjerterne op.

              Det er Selma Lagerlöf, der fortæller om hende i begyndelsen af romanen ”Kejseren af Portugalien”. Bogen handler bl.a. om husmanden Jan Skrolykke, der har et lille hus uden jord til. På et tidspunkt gifter Jan sig, ikke af dyb kærlighed, men snarere fordi han er træt af at sove alene i det kolde karlekammer. Og så går det jo naturens gang, hans kone Trine bliver med barn. Det kommer lidt bag på Jan, men da tiden nærmer sig, hvor hun skal føde, så må også han af sted efter jordemoder og konehjælp.

              Da de kommer tilbage, bliver Jan forvist til brændehuset, for det, der skal ske inde i huset er kvindearbejde. Og derude i det kolde og fugtige brændehus sidder Jan så og grubler, lægger sammen og trækker fra og kan hurtigt regne ud, at det her, det går slet ikke. Endnu en mund at mætte, og Trine, der ikke kan gå på arbejde den første lange tid. Og Jan sidder og bliver ond på verden, på tilværelsen og især på kvinderne derinde i huset. Ja, det er lige før han beslutter sig for at forlade det alt sammen.

              Men inden det kommer så vidt bliver han kaldt ind i huset. Derinde er der gjort rent, der dufter af friskbrygget kaffe og henne i sengen ligger Trine, træt og glad. Og jordemoderen viser Jan hans nyfødte datter. Men dette lille rynkede ansigt siger nu ikke Jan ret meget, og de par buttede hænder er der vist ikke meget arbejde i.

              Men så lægger jordemoderen barnet i Jans arme, og da sker det. Pludselig får Jan for alvor øje på pigen, og der går ligesom et stød igennem ham. Hjertet begynder at hamre, hurtigt og helt ude af takt, og Jan bliver helt nervøs. Jordemoderen bemærker det og rækker ud for at tage barnet igen. Men Jan vil ikke slippe sin lille datter, og så ved jordemoderen godt, hvordan det er fat, og hun spørger:             

              ”Har I aldrig holdt så meget af nogen, så I har fået hjertebanken for hendes skyld?” ”Næh”, svarer Jan forlegent. Og så forstår han, hvad der for alvor har sat hans hjerte i gang, ja, han forstår mere. Han forstår, hvad der har været i vejen med ham indtil denne dag. ”For den, der aldrig mærker noget til sit hjerte, hverken i sorg eller glæde, han kan vistnok ikke regnes for et rigtigt menneske”.

              Om ganske få dage fejrer vi atter jul. Og hvem kan som barnet kalde den stille juleglæde frem i sindet? Det er, hvad den forestående højtid dybest set handler om. At et barn er født os. At glæden blev født inde i verden, ”og vi så hans herlighed”. At det dengang gav et stød i verden, og verdens hjerte begyndte at banke så stærkt, at det ikke for forstanden var til at forstå.

              Og så alligevel, så forstår vi med hjertet, at en glæde er født ind i verden, og den skal ”være for hele folket”. For dig og mig.

              Glædelig Jul!

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Kære ‘Sat på spidsen’

Kære ‘Sat på spidsen’

Jeg har noteret mig jeres oprigtige bekymring for, om den nytiltrådte socialistiske regering nu sender Laurbjergs trinbræt i syltekrukken sammen med alle de andre trafikprojekter, som ellers var med i den tidligere regerings store trafikaftale, der blev indgået sammen med ... læs mere
Sigtet for at true med at skyde piges hest

Sigtet for at true med at skyde piges hest

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Udeklarerede hasselnødder i müsli

Udeklarerede hasselnødder i müsli

Tilbagrtrukne Fødevarer ... læs mere
NABOHJÆLP

NABOHJÆLP

Nabohjælp, fusk, vennetjeneste, sort arbejde. Ja tak Mere af det. Læs Ole Juuls klumme ... læs mere
God nattevagtsdækning på plejecentrene

God nattevagtsdækning på plejecentrene

Foranlediget af Ældrerådet blev det med 2019-budgettet besluttet at gennemføre en undersøgelse af bemandingen om natten på plejecentrene ... læs mere
Hvad så, Laurbjerg?

Hvad så, Laurbjerg?

Vores nye transportminister vil tage alle vedtagne trafikprojekter op til fornyet overvejelse. Det kommer måske til at gå ud over trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
Klimapopulisme er det nye sort

Klimapopulisme er det nye sort

Alle snakker om klima – (stort set) ingen gør noget ved det… ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjtllands Politi oplyser ... læs mere
Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Morten Andresen, der siden 2015 har været ungdomsformand i HSK Fodbold, har valgt at stoppe pr. 30. juni 2019 ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 425.

Ugens naturbilleder nr. 425.

Vi kan vist hurtigt blive enige om, at sommervejret ikke ligefrem har vist sig fra sin bedste side den seneste uge. Men det skal ikke forhindre os i at nyde naturen ... læs mere
Indbrud på Skyttevænget

Indbrud på Skyttevænget

Østjyallands Politi oplyser ... læs mere
Loading...