|

HJERTEBANKEN

Man kan holde så meget af et menneske, at det giver hjertebanken.
16. december – 3. søndag i advent, og bag lågen er der “Jul med Juul”

HJERTEBANKEN 

Af Ole Juul

              Hun sidder, trygt og godt i moderens arme, lige overfor mig, og jeg kan ikke få øjnene fra hende. Der lyser en ro og fred ud af hendes blik, der på sin egen måde fortæller os voksne omkring hende, at den her verden, den er god nok, og de her mennesker omkring mig, dem er jeg trygge ved.

              Man sidder og bliver glad og varm om hjertet, når man får lov at se en sådan vidunderlig skabning dybt i øjnene. Og mens vi sidder og taler om den lille Mathildes forestående dåb, kommer jeg til at tænke på en gammel historie om en anden lille pige, der på sin egen måde også forstod at tø hjerterne op.

              Det er Selma Lagerlöf, der fortæller om hende i begyndelsen af romanen ”Kejseren af Portugalien”. Bogen handler bl.a. om husmanden Jan Skrolykke, der har et lille hus uden jord til. På et tidspunkt gifter Jan sig, ikke af dyb kærlighed, men snarere fordi han er træt af at sove alene i det kolde karlekammer. Og så går det jo naturens gang, hans kone Trine bliver med barn. Det kommer lidt bag på Jan, men da tiden nærmer sig, hvor hun skal føde, så må også han af sted efter jordemoder og konehjælp.

              Da de kommer tilbage, bliver Jan forvist til brændehuset, for det, der skal ske inde i huset er kvindearbejde. Og derude i det kolde og fugtige brændehus sidder Jan så og grubler, lægger sammen og trækker fra og kan hurtigt regne ud, at det her, det går slet ikke. Endnu en mund at mætte, og Trine, der ikke kan gå på arbejde den første lange tid. Og Jan sidder og bliver ond på verden, på tilværelsen og især på kvinderne derinde i huset. Ja, det er lige før han beslutter sig for at forlade det alt sammen.

              Men inden det kommer så vidt bliver han kaldt ind i huset. Derinde er der gjort rent, der dufter af friskbrygget kaffe og henne i sengen ligger Trine, træt og glad. Og jordemoderen viser Jan hans nyfødte datter. Men dette lille rynkede ansigt siger nu ikke Jan ret meget, og de par buttede hænder er der vist ikke meget arbejde i.

              Men så lægger jordemoderen barnet i Jans arme, og da sker det. Pludselig får Jan for alvor øje på pigen, og der går ligesom et stød igennem ham. Hjertet begynder at hamre, hurtigt og helt ude af takt, og Jan bliver helt nervøs. Jordemoderen bemærker det og rækker ud for at tage barnet igen. Men Jan vil ikke slippe sin lille datter, og så ved jordemoderen godt, hvordan det er fat, og hun spørger:             

              ”Har I aldrig holdt så meget af nogen, så I har fået hjertebanken for hendes skyld?” ”Næh”, svarer Jan forlegent. Og så forstår han, hvad der for alvor har sat hans hjerte i gang, ja, han forstår mere. Han forstår, hvad der har været i vejen med ham indtil denne dag. ”For den, der aldrig mærker noget til sit hjerte, hverken i sorg eller glæde, han kan vistnok ikke regnes for et rigtigt menneske”.

              Om ganske få dage fejrer vi atter jul. Og hvem kan som barnet kalde den stille juleglæde frem i sindet? Det er, hvad den forestående højtid dybest set handler om. At et barn er født os. At glæden blev født inde i verden, ”og vi så hans herlighed”. At det dengang gav et stød i verden, og verdens hjerte begyndte at banke så stærkt, at det ikke for forstanden var til at forstå.

              Og så alligevel, så forstår vi med hjertet, at en glæde er født ind i verden, og den skal ”være for hele folket”. For dig og mig.

              Glædelig Jul!

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Hvis danskernes CO2-udledning skal ned, et er bl.a. nødvendigt at begrænse flyvningen. Men det er svært,. Det vil nok hjælpe lidt at indføre afgifter, men der er også brug for at kunne betale kompensation for den CO2 man udleder når ... læs mere
Glade hundesmileys over hele landet

Glade hundesmileys over hele landet

Landets hundekenneler, -internater og -pensioner har fået en smiley, som viser, hvor godt de passer på deres hunde ... læs mere
Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Med start på Biblioteket og slut på Hans Gadebergs Plads - se billedreportage ... læs mere
Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Birgit Liin, byrådsmedlem for Venstre i Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Dagens lille fund gav et par henvendelser, der kaster lidt lys over fundet  ... læs mere
Røverkøb

Røverkøb

Røde Kors Butikken i Thorsø giver den nu en ekstra  skalle ... læs mere
2 indbrud i Hadsten

2 indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Byrådet har godkendt den første kvalitetsrapport på børne- og familieområdet "Kvalitetsrapport for Børn og Familie 2018" ... læs mere
VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

På den netop afholdte generalforsamling hos Venstre i Favrskov oplyste viceborgmester Flemming Nørgaard, at han ikke genopstiller som spidskandidat til det kommende kommunalvalg i 2021 ... læs mere
2 indbrud i Hinnerup

2 indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
KIRKE OG SOGN - marts 2019

KIRKE OG SOGN – marts 2019

Nyt fra Lyngå, Lerbjerg og Skjød ... læs mere
Nyt fra LMO

Nyt fra LMO

Temamøde om goldkofodring ... læs mere
Loading...