|

Hadsten Bio og MENY i Thorsø donerer nye togsæt til Modelbane Europa

2 nye togsæt til det store tyske anlæg og 1 nyt til det danske anlæg.

Købmand Svend Aage Laursen fra MENY i Thorsø tjekker opstillingen på Thorsø Station.

Modelbane Europa havde efter sommeren 2018 problemer med økonomien grundet svigtende billetindtægter. Turisterne ville hellere bruge dagen ved stranden i solen end i en kælder for at se modeltog.

Det gav lidt opmærksomhed omkring modelbanen i løbet af efteråret, hvilket blandt andet mundede ud i et tilbud fra Hadsten Bio til folkene på modelbanen. Hadsten Bio ville støtte modelbanen økonomisk til indkøb af nyt materiel.

På modelbanen bragte det stor glæde, og medlemmerne ledte efter togsæt i et passende prisleje og endte ud med ikke bare et, men to togsæt, som kunne falde indenfor de økonomiske rammer stukket ud af Hadsten Bio.

De to togsæt doneret af Hadsten Bio blev bestilt hjem fra den lokale forhandler og blev leveret i løbet af vintermånederne. De vil fremover køre på Modelbane Europas store tyske anlæg.

Det ene togsæt består af et lille blåt diesellokomotiv med fire såkaldte ”Silberlige” personvogne i let genkendelig sølvgrå farve. Den ene vogn er en styrevogn, så lokomotivet også kan skubbe togsættet under normal drift. Forbilledet har kørt på sidebaner stort set over hele Tyskland fra slutningen af 1960’erne frem til midten af 1980’erne.

Det andet togsæt består af et stort østtysk diesellokomotiv af typen 132, en lokomotivtype med tilnavnet ”Ludmilla”, grundet sin russiske oprindelse. Vognstammen består af 8 personvogne i beige og orange farver. Forbilledet var et af de såkaldte ” Städteexpress“ tog, som fra 1976 og frem til 1991 kørte eksprestog fra større byer rundt om i DDR og ind til Berlin om morgenen og retur igen om eftermiddagen.

Torsdag den 4. april var der officiel indvielse af de to togsæt på det store tyske anlæg, hvor repræsentanter for modelbanen og biografen fejrede idriftsættelsen af de nye tog.

Der er også nyt på Modelbane Europas danske anlæg, som er bygget op som et udsnit af den jyske længdebane i 1950’erne. Hobby Trade i Fredericia har efter flere års arbejde lanceret en meget fin model af ”DSB motorvogn Litra ML Triangelvogn”. Modelbane Europa er i besiddelse af et foto fra 1950’erne af denne motorvogn holdende på Thorsø Station, og det blev hurtigt til et stort ønske også at kunne præsentere dette tog på anlægget. Der er tale om en model med en høj detaljeringsgrad. Motorvognens teaktræsbeklædning og de iøjnefaldende tagkølere er gengivet meget flot. Modellen er kun fremstillet i få eksemplarer og er derfor forholdsvis dyr i anskaffelse.

DSB anskaffede i 1929-30 16 af disse benzinelektriske motorvogne med to motorer på hver 140 HK. De blev indsat i drift fortrinsvist i hovedstadstrafikken og i Sønderjylland. Senere, da nye og kraftigere motorvogne blev udviklet, kørte de på Midtsjælland og på midtjyske strækninger med udgangspunkt i Randers og Esbjerg (den skæve bane). I 1958 blev alle ML udrangeret. Otte blev ombygget til undervisningsvogne og var som sådan i brug til 1987, hvor den sidste blev udrangeret.

Købmand Svend Aage Laursen fra MENY i Thorsø, har tilbudt at være sponsor for modellen af Litra ML, og det skabte selvfølgelig stor glæde hos modelbanen. Onsdag den 10. april deltog han i den officielle indvielse af den flotte model med bivogn. Modelbanens folk havde i forvejen genskabt situationen fra det omtalte foto fra Thorsø Station med motorvognen Litra ML på spor 1, et godstog på vej til den lokale grusgrav på spor 2, Hammelbanens skinnebus på spor 3 og et godstog på spor 4.

Man kan se de nye togsæt på Modelbane Europa, der i påskeferien har åbent alle dage fra kl. 10 til 17. 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Er der en voksen til stede?

Er der en voksen til stede?

”Hensyn-sygen” på Københavns Universitet er atter brudt ud ... læs mere
Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...