|

Hadsten Bio og MENY i Thorsø donerer nye togsæt til Modelbane Europa

2 nye togsæt til det store tyske anlæg og 1 nyt til det danske anlæg.

Købmand Svend Aage Laursen fra MENY i Thorsø tjekker opstillingen på Thorsø Station.

Modelbane Europa havde efter sommeren 2018 problemer med økonomien grundet svigtende billetindtægter. Turisterne ville hellere bruge dagen ved stranden i solen end i en kælder for at se modeltog.

Det gav lidt opmærksomhed omkring modelbanen i løbet af efteråret, hvilket blandt andet mundede ud i et tilbud fra Hadsten Bio til folkene på modelbanen. Hadsten Bio ville støtte modelbanen økonomisk til indkøb af nyt materiel.

På modelbanen bragte det stor glæde, og medlemmerne ledte efter togsæt i et passende prisleje og endte ud med ikke bare et, men to togsæt, som kunne falde indenfor de økonomiske rammer stukket ud af Hadsten Bio.

De to togsæt doneret af Hadsten Bio blev bestilt hjem fra den lokale forhandler og blev leveret i løbet af vintermånederne. De vil fremover køre på Modelbane Europas store tyske anlæg.

Det ene togsæt består af et lille blåt diesellokomotiv med fire såkaldte ”Silberlige” personvogne i let genkendelig sølvgrå farve. Den ene vogn er en styrevogn, så lokomotivet også kan skubbe togsættet under normal drift. Forbilledet har kørt på sidebaner stort set over hele Tyskland fra slutningen af 1960’erne frem til midten af 1980’erne.

Det andet togsæt består af et stort østtysk diesellokomotiv af typen 132, en lokomotivtype med tilnavnet ”Ludmilla”, grundet sin russiske oprindelse. Vognstammen består af 8 personvogne i beige og orange farver. Forbilledet var et af de såkaldte ” Städteexpress“ tog, som fra 1976 og frem til 1991 kørte eksprestog fra større byer rundt om i DDR og ind til Berlin om morgenen og retur igen om eftermiddagen.

Torsdag den 4. april var der officiel indvielse af de to togsæt på det store tyske anlæg, hvor repræsentanter for modelbanen og biografen fejrede idriftsættelsen af de nye tog.

Der er også nyt på Modelbane Europas danske anlæg, som er bygget op som et udsnit af den jyske længdebane i 1950’erne. Hobby Trade i Fredericia har efter flere års arbejde lanceret en meget fin model af ”DSB motorvogn Litra ML Triangelvogn”. Modelbane Europa er i besiddelse af et foto fra 1950’erne af denne motorvogn holdende på Thorsø Station, og det blev hurtigt til et stort ønske også at kunne præsentere dette tog på anlægget. Der er tale om en model med en høj detaljeringsgrad. Motorvognens teaktræsbeklædning og de iøjnefaldende tagkølere er gengivet meget flot. Modellen er kun fremstillet i få eksemplarer og er derfor forholdsvis dyr i anskaffelse.

DSB anskaffede i 1929-30 16 af disse benzinelektriske motorvogne med to motorer på hver 140 HK. De blev indsat i drift fortrinsvist i hovedstadstrafikken og i Sønderjylland. Senere, da nye og kraftigere motorvogne blev udviklet, kørte de på Midtsjælland og på midtjyske strækninger med udgangspunkt i Randers og Esbjerg (den skæve bane). I 1958 blev alle ML udrangeret. Otte blev ombygget til undervisningsvogne og var som sådan i brug til 1987, hvor den sidste blev udrangeret.

Købmand Svend Aage Laursen fra MENY i Thorsø, har tilbudt at være sponsor for modellen af Litra ML, og det skabte selvfølgelig stor glæde hos modelbanen. Onsdag den 10. april deltog han i den officielle indvielse af den flotte model med bivogn. Modelbanens folk havde i forvejen genskabt situationen fra det omtalte foto fra Thorsø Station med motorvognen Litra ML på spor 1, et godstog på vej til den lokale grusgrav på spor 2, Hammelbanens skinnebus på spor 3 og et godstog på spor 4.

Man kan se de nye togsæt på Modelbane Europa, der i påskeferien har åbent alle dage fra kl. 10 til 17. 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Musikgudstjeneste i Vissing Kirke

Musikgudstjeneste i Vissing Kirke

Sommerkirke søndag d. 30. juni kl. 19.00 ... læs mere
Glædelig midsommer-jul

Glædelig midsommer-jul

I dag den 24. juni er vi nøjagtig lige langt fra juleaften 2018 og juleaften 2019. Man kan med andre ord ikke komme på længere afstand af julen. Men i Hadsten har julen varet helt frem til ugen før Sankthans ... læs mere
Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup, som nu er under efterslukning ... læs mere
Brand på Kløvervej i Hinnerup

Brand på Kløvervej i Hinnerup

østjyllands Opliti oplyser ... læs mere
Stor tilfredshed med kultursatsning

Stor tilfredshed med kultursatsning

Mere end 2300 deltagere gæstede teaterforestillingen ”Spådommen om Høje Stene”. En forestilling, der gav deltagerne en unik oplevelse og samtidig formidlede Favrskovs historie midt i den grønne natur ... læs mere
DØDSFALD

DØDSFALD

Fhv. rektor Jørgen Christiansen ... læs mere
Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

Erik Sand er 45 år gammel, familiemenneske og assurandør for GF forsikring. Han har flere års erfaring med at sælge forsikringer men synes at fundet et godt professionelt og personligt match hos GF forsikring ... læs mere
Tre etaper når Banedanmark  skal modernisere i Hadsten

Tre etaper når Banedanmark skal modernisere i Hadsten

Når Banedanmark holder informationsmøde i Sløjfen i Hadsten mandag 24. juni, så bliver det nok uden de fleste af byens handlende ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 422.

Ugens naturbilleder nr. 422.

Midsommer står for døren og dagens længde er nu 17 timer og 42 minutter. Nyd de lyse timer, allerede fra på søndag er dagens længde aftagene ... læs mere
Loading...